Politika

Japan podržava EU perspektivu Balkana, Đukanović pozvao Abea da posjeti Crnu Goru

Drugog dana boravka u Tokiju predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je imao susret s premijerom Japana Šinzom Abeom, koga je pozvao da u okviru jednog od narednih boravaka u Evropi, zvanično posjeti Crnu Goru, na šta je Abe uzvratio da bi želio da se upozna s ljepotama naše zemlje, o kojima je slušao.

Abe je zahvalio Đukanoviću na prisustvu ceremoniji ustoličenja cara Naruhita, izuzetno važnom događaju za japanski narod.

“Japan veoma cijeni odnose sa Crnom Gorom, sa kojom, kao prvom zemljom na Zapadnom Balkanu u procesu evropskih integracija, želi da gradi još čvršće veze. Japan će nastaviti da pomaže ekonomske i socijalne reforme Crne Gore u cilju njene integracije”, kazao je Abe.

Istovremeno, Abe je zamolio za dalje snaženje okruženja koje će doprinositi jačanju ukupnih ekonomskih veza dvije države.

Abe je ponovio podršku Japana ujedinjenoj Evropi i Zapadnom Balkanu koji teži članstvu u EU, u cilju jačanja stabilnosti regiona i međusobne saradnje.

Đukanović je kazao da za Crnu Goru i njega lično, prisustvo ceremoniji ustoličenja novog japanskog cara predstavlja veliku čast.

Crnogorski predsjednik je pozdravio mogućnost otvaranja japanske ambasade u Podgorici, za šta će, prema riječima premijera Abea, prvi korak biti jačanje kancelarije za vezu.

Đukanović je, takođe, uputio poziv premijeru da u okviru jednog od narednih boravaka u Evropi, zvanično posjeti Crnu Goru, na šta je Abe uzvratio da bi želio da se upozna s ljepotama naše zemlje, o kojima je slušao.

Đukanović je naveo da Japan ima jedan poseban koncept inicijative za Zapadni Balkan i ima svog posebnog izaslanika na nivou ambasadora koji sarađuje sa zemljama Zapadnog Balkana.

“Veoma je važno da Japan snažno podržava evropsku i evroatlansku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana i generalno podržava jedinstvenu Evropsku uniju kao važnog globalnog partnera. Takođe, Japan podržava razvoj Zapadnog Balkana na osnovama održivog razvoja što je vrlo podudarno sa strategijom održivog razvoja Crne Gore sa našim osnovnim principima, ciljevima i metodama kojima želimo da ostvarimo svoje strateški definisane razvojne ciljeve”, kazao je Đukanović.

Kada je bilateralna agenda u pitanju Đukanović je sa Abeom razgovarao o prioritetima za buduću saradnju.

Istakao je da je za Crnu Goru posebno zanimljiva saradnja u oblasti nauke, tehnologije i inovacija.

“U tom kontekstu sam i predložio da radimo zajedno na inovaciji sporazuma koji predstavlja pravnu osnovu za saradnju u toj oblasti jer još uvijek je na snazi Jugoslovensko-japanski sporazum iz ‘81. godine, a u okviru te saradnje ono što su naši prioriteti je da pokušamo da obezbijedimo transfer novih tehnologija kada je u pitanju očuvanje životne sredine i strategija održivog razvoja Crne Gore i takođe da obezbijedimo mogućnost za što širi krug naših predstavnika, bilo da je riječ o studentima, nastavnicima, istraživačima, ekspertima, predstavnicima administracije da nastave svoja stručna usavršavanja u naučno-razvojnim centrima u Japanu”, naveo je Đukanović.

Premijer Abe se saglasio sa tom inicijativom i dao preporuke kako da Crna Gora krene u njenu operacionalizaciju.

Uz to razgovarali su i o mogućnostima za dalje širenje ekonomske saradnje. Naime, neke od japanskih kompanija počevši od Daido metala preko Toshibe, Hitačija su prisutne u Crnoj Gori.

“Inicijativa japanskog premijera je bila da nastavimo sa daljim unapređenjem poslovnog ambijenta kao podrške za veće prisustvo predstavnika japanskog biznisa i japanskih investitora u Crnoj Gori, što je potpuno podudarno sa onim što je interes Crne Gore i njene ekonomije kao otvorene ekonomije da u saradnji sa reeferentnim strateškim partnerima obezbijedi kontinuirani tempo visokog ekonomskog rasta”, kazao je Đukanović.

On vjeruje da je to možda i najvažnija poenta uz ovaj ceremonijalni dio.

“Kao što znamo Japan je veoma važna razvijena zemlja sa odličnim tempom razvoja i može biti vrlo važna podrška i vrlo važan partner u ostvarivanju onog što su strateški razvojni ciljevi naše zemlje”, kazao je Đukanović.

Đukanović će sa suprugom Lidijom bio gost na prijemu koji je u čast ustoličenja Njegovog Veličanstva cara Naruhita priredio premijer Japana Šinzo Abe, sa suprugom.

S.Đ.

41

avatar
1000
34
7
0
 
37
mrgudZokiRatkoCrnogorciSuSrbiEh mene s vama
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
mrgud
Gost
mrgud

za nas pola evrope ne zna a ne japan . .u to sam se licno uvjerio jer sam putovao po evropi . . . ljetos . svi pitaju dje je to .nikad culi . .

Zoki
Gost
Zoki

Milo mos li kako milacicu zavrsit da se slikao pored cara onda pored nekog zen monaha no ce mu amfilohije zamjerit

Ratko
Gost
Ratko

Milo u Japan a vucic u indjiju haha

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Amerika je njih bombardovao isto

NBA
Gost
NBA

SVAKA CAST NASEM PRESJEDNIKU DJUKANOVICU, SRECNA JE CRNA GORA ! HVALA JAPANU STO SMO BILI I OSTALI POZNATI PO DOBRU U SVIJETU!

Procvjeta sunce
Gost
Procvjeta sunce

Ne deri se probi mi usi. Cecu slusam 🎵🎶🎶🎶🎶🔕
Aj nastavi ugasih zvonce
BRAVOOOOÒOOOOOOOOOO
ZIVIOOOOO
ajd zdravo ne mogu vikat 🎧😉

Dragova Luka
Gost
Dragova Luka

Mora da je Rođen zalijepljen za šefa!

mojsilović
Gost
mojsilović

Šinza da ugostimo pa ćemo lako..

Окле
Gost
Окле

Опет Европска будућност. Па јел’ му Ломи објаснио да је Маркон рекао НЕ. Ово постаје комедија.Занима ме који ће сада бити политички програм ДПС-а, јавни. Онај очигледни је стварање гласачког тијела нападом на Србе, то је знано, ал’ ме.живо интересује, економски програм. Оће ли опет булазнити о Евро-атланским интеграцијама. Минималци су нам најнижи у Европи (додуше, послије Молдавије,С. Македоније, БиХ… Više »

Eh mene s vama
Gost
Eh mene s vama

Ne zna engleski

Car
Gost
Car

Da li je cg još uvek u ratu sa Japanom ?

Demokrata
Gost
Demokrata

Steta sto Becic moj predsjednik nije bio, on da je bio tacno bi izdijelio Japan kao sto je SNP!

Gordan
Gost
Gordan

Mandic da je posao tacno bi sa bajrakom dosao na ceremoniju kao sto je usao u Skupstinu Srbiju.

StevanPG
Gost
StevanPG

Japan i Crna Gora mogu da razviju saradnju na mnogim poljima, Japan je zemlja tehnologije i od nje CG moze dosta da nauci.

Bot sa 7 imena
Gost
Bot sa 7 imena

Tu smo nedje,malo su oni ispred nas,možda jedno 30 godina…Sendvič mi za ručak ..izgore..

DonjiKokoti
Gost
DonjiKokoti

Da je posao Milacic bio bi skandal kao sto je bilo sa Putinom.

Cipsy
Gost
Cipsy

Zahvaljujuci Milu Djukanovicu za ovu se drzavu culo na sire, i to je cinjenica sa kojom se niko iz opozicije ne moze pomiriti.

Koviljka tomic
Gost
Koviljka tomic

Becic da je posao na tu ceremoniju podijeli bi Japan kao sto je je SNP!

Send this to a friend