Politika

Jaredić uputio otvoreno pismo poglavaru SPC: Nadamo se da nećete nastaviti stopama Amfilohija i Irineja

Božidar Jaredić

Jedan od osnivača NVU Crnogorski zbor Božidar Jaredić uputio je juče otvoreno pismo novom poglavaru Srpske pravoslavne crkve Porfiriju povodom njegovog nedavnog gostovanja u emisiji na B92, gdje je kazao da je država Crna Gora htjela da otme imovinu SPC u Crnoj Gori i da će novim zakonom to biti zaustavljeno.

Pismo prenosimo integralno:

„Ta Vaša izjava ozbiljno brine. Moramo reći da nijeste ni neobaviješteni ni neobrazovan čovjek i dobro znate da je do 1920. godine to bila imovina države Crne Gore koja je ustupljena na korišćenje crkvi. Dobro znate kako je ukinuta do tada autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva, kao i to da je nelegalno i na silu ukinuta i država CG, a njenom suverenom kralju Nikoli zabranjen povratak u domovinu.

Znate da je tada u Crnoj Gori zaveden okupacijski teror i da je najstrože bilo zabranjeno sve što je imalo predznak crnogorsko. Koliko znamo, doskoro ste stolovali u Hrvatskoj, čiji su hramovi i zemlja koju koristi SPC vlasništvo države Hrvatske, koje je dato na korišćenje crkvi. Zašto bi to bilo drugačije u Crnoj Gori, kad su sve hramove do naših dana gradili Crnogorci i država Crna Gora, i da su mimo svih zakonskih pravila, greškom pojedinih činovnika, uknjiženi u SPC i čak na pojedine sveštenike lično, a najveći broj njih na ime Amfilohija Radovića. U pitanju je preko 600 vjerskih objekata koji se smatraju kulturnim dobrom CG i njenim najznačajnijim identitetom.

Valjda nećete i Vi kao vaši prethodnici Amfilohije i Irinej govoriti da su Crnogorci izmišljena nacija, komunistička kopilad, da je Srbima u CG bilo gore nego u NDH ili pod Turcima, jer im je, što kaže Vučić, ‘uskraćeno sve osim vazduha’ Vjerujem da nećete i Vi, kao što to radi aktuelna vlast u Srbiji, od Crne Gore da gradite još jednu srpsku zemlju i da se nećete preko SPC uključiti u posrbljavanje CG kao što je to radio Amfilohije Radović, čovjek koji je veličao četništvo, a četničkog popa Macu, koji je macom i nožem ubijao svoje školske drugove, proglašavao svecem.

Postoji li, pitamo Vas, u svakoj pravoslavnoj državi crkva sa njenim predznakom. Zašto to ne bi imala Crna Gora i zašto Vi ne biste bili prvi koji bi to priznao i time dokazali da ste hrabar čovjek, poput sadašnjeg rimskog pape koji prihvata novo vrijeme i nove vrijednosti i nastoji da gradi mostove ne samo između država, nego i svih vjera kako bi doprinio opštem dobru čovječanstva.

Mi smo se, poštovani, ozbiljno ponadali da ste Vi jedan od savremenih vjerskih poglavara i da ćete sa više senzibiliteta graditi odnose sa CG i Crnogorcima. U to je povjerovao i predsjednik države Milo Đukanović, čestitajući Vam izbor i izrazivši nadu u Vašu dobru namjeru i odnos prema Crnoj Gori. Imajte da umu da je Crna Gora samostalna i suverena građanska država, istina sada pod neviđenim pritiskom od srpske medijske propagande i velikosrpskih nacionalnih pretenzija. Svakako uz pomoć crnogorskih posrbica. Očekujemo da ćete pokazati da ste i božji čovjek, a ne samo Srbin. Budite prijatelj Crne Gore, istorija će Vam dati za pravo, a Crna Gora biti vječno zahvalna”, navodi se na kraju pisma koje je juče na adresu novog patrijarha SPC uputio Jaredić

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zemljanin
Gost
Zemljanin

Vaseljenska patrijarsija je spremila hladan tus za sektu zvanu SPC

Komšija
Gost
Komšija

Jarediću tebi bijaše ono sin živi u Beograd?

Bozidar
Gost
Bozidar

A ko si ti pa da nekom određuješ šta i kako će on da radi. Ajde smanji doživljaj jel te niko ama baš niko ne pita za ništa.

Nijesmo isti
Gost
Nijesmo isti

Ko očekuje išta ljudsko,dobro sa poštovanjem sa adrese srb i spc taj je slijep,gluv i glup.Ta crkva i ruska crkva gledaju da otmu đe stignu,bez imalo poštovanja prema drugim narodima i njihovim državama.Staće se i tom silništvu na kraj.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Baš će tebi odgovorit.

Serdar Krsto
Gost
Serdar Krsto

Svaka čast na napisanom textu sve istinito i tačno opisano.

Dula
Gost
Dula

👋Svaka vam cast. 👋

sivi soko
Gost
sivi soko

Sta oce ovaj zna li se……

LAM
Gost
LAM

E moj Jarediću, i ti si u velikoj zabludi, nađi ijedan primjer u istoriji kada su srpske vođe pravedno razumijevale i sebe i druge. Pljačke, otimačine, nepravde, genocidi, silovanja, klanja djece, žena i staraca…. duboko su utkana u temelje njihovih “uspjeha”.

Cerebrum
Gost
Cerebrum

Čim je poslala organizacija kao što je ova, osjećam da je pismo završilo u spam-u.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Učini porfirije da nam srbi budu iskrena braća tako što ćeš nam vratit otete crkve i priznat autokefaliju.Vjeru da više nikad neće biti ni grke riječi između nesumnjive braće,ali će oni zasebno živjet sa svojim porodicama a bit vazda jedan za drugoga u dobru i u zlu.

Meri
Gost
Meri

Jaredicu slavis li ti neku slavu??

sreten
Gost
sreten

pope Meri ne meri se coek po tome no po cojstvu uputi sve tvoje popove u to

Savjet
Gost
Savjet

Srbija da shvati da nijednoj državi bivše Jugoslavije ne trebaju njene vakcine. Sve što očekujemo, da bismo ponovo bili bliski bar blizu kao nekad, jeste da povuku agente, ugase spavače i ne plaćaju domaće izdajnike.

Razum
Gost
Razum

Lijepo!

Kako je
Gost
Kako je

Dako Bog da.!

Tivat
Gost
Tivat

Ti uputio pismo jednom Patrijarhu!? A makse života ti..

Send this to a friend