Politika

Jaredić: Ustupci koje je Vlada ponudila SPC presedan

Božidar Jaredić

Ustupci koje je Vlada ponudila Srpskoj pravoslavnoj crkvi su presedan u sferi pravosuđa i primjene pravnog sistema, kazao je za Televiziju Crne Gore član novoformiranog nevladinog udruženja Crnogorski zbor Božidar Jaredić.

Povodom propalih pregovora o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti oglasili su se i iz Matice crnogorske iz koje poručuju da je popustljivost vlasti prevazišla potrebnu mjeru kompromisa.

Pregovori između Vlade i Srpske pravoslavne crkve propali su prije dva dana jer su predstavnici Srpske crkve odbili da tu vjersku organizaciju registruju u Crnoj Gori.

Zahtjev Vlade za Episkopski savjet predstavlja ultimatum i poniženje koji član novoformiranog nevladinog udruženja Crnogorski zbor Božidar Jaredić ipak tumači kao presedan.

“Ustupci koje je Vlada ponudila SPC predstavljaju presedan u sferi pravosuđa i primjene pravnog sistema bilo gdje u svijetu. Gospodinu Amfilohiju Radoviću izgleda ni to nije bilo dovoljno, naravno, jer je i ranijim popuštanjima i ustupcima vlasti malo po malo, uspio da se popne i na glavu i na leđa i Vladi i Crnoj Gori pa misli da sada sa te visine može da diktira, ucjenjuje i uslovljava pa čak da bez imalo stida, najnormalniji zahtjev da se SPC registruje u CG kao i sve druge to proglašava ultimatumom Vlade,” rekao je Jaredić.

A iz Vlade su obrazložili da o postavljanju uslova nema odgovora, već o zahtjevu koji važi za sve vjerske zajednice, pa i za SPC, po slovu zakona. Tvrde da su ponudili brojne ustupke u cilju prevazilaženja nesuglasica i podjela u pravoslavnom biću Crne Gore i izgradnje povjerenje između države i crkve.

Jaredić ne sumnja u to da su pregovori propali iz političkih ambicija te vjerske organizacije.

“Krajnji cilj čitave ove pripremane, dobro projektovane i finansirane ujdurme jeste ono što se ne dešava nigdje u svijetu. Da u jednoj državi ,crkva druge zemlje preuzima političku ulogu u predvođenju opozicije, s namjerom rušenja aktuelne vlasti i poništenja crnogorske suverenosti i državnosti,” kazao je Jaredić.

Zato bi, ukoliko se evenutualno razmatra, svaki dalji ustupak značio jedno.

“Potpuni poraz i nemoć Crne Gore da funkcioniše kao pravna država. i poruka – upamet se dobro crnogorci”, rekao je Jaredić.

Da je popustljivost vlasti uveliko prevazišla potrebnu mjeru kompromisa, jer u životu svakog naroda, i svake političke zajednice, postoje vrijednosti koje niti mogu, niti smiju da budu predmet pregovora, ocijenjuje i Matica crnogorska.

Njen predsjednik Dragan Radulović smatra da je Srpska pravoslavna crkva odbijanjem da se registruje, pokazala nepriznavanje države u kojoj djeluje.

Prema njegovim riječima problematično je i povjeriti tuđoj crkvi da brine o duhovnim potrebama crnogorskog naroda, o kulturnoj baštini koja mu pripada i da njeguje njegovu nacionalnu osobenost i tradiciju. Obesmišljavanjem zakona, vlast bi, kako zaključuje Radulović, ozbiljno dovela u pitanje sekularni karakter države a SPC pozicionirala kao „državu u državi“ koja se nalazi iznad Ustava i zakona.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Marko BDdelmore
Gost
Marko BDdelmore

Krotikujem vladu za blag i pomirljiv szav prema djelovanju SPC i da to vrijedja crnojprve,a vi taj post ne objavite.nisza pogrdno nijedam napisao grdni moderatore,dosta cenzure,mora se i nas glas cuti.

Vlado
Gost
Vlado

Ti odmori jer intelektualni napor moze da ti naskodi.

vesko
Gost
vesko

Molim vas da se ne sjekirate,ponuduce Vlada jos vece ustupke za nasu SPC.

Nikopolje
Gost
Nikopolje

Nijedan crnogorac to nece priznati i kad tada vraticemo nase pa srbijancite u srbiju.

Crnogorka nk
Gost
Crnogorka nk

Kakvi ustupci,samo po zakonu.Sto bi oni bili privilegovani.?

Tgd
Gost
Tgd

Procerat sve popove koji su ilegalno u CG, to niko nebi trpio kao mi, neka idu okle su dosli kad im odje ne valja

Ratko
Gost
Ratko

Pretpostavljamo da je Vlada sada odustala od tog nakaradnog ptrdloga. To nije bila ponuda, nego bijela zastava pred zlom.

mačor
Gost
mačor

Previše lošeg je donijelo djelovanje SPC zadnjih 100 godina u CG !

Send this to a friend