Politika

Javni djelatnici sa Cetinja: Vratite Ministarstvo vanjskih poslova u grad pod Lovćenom

Javni djelatnici sa Cetinja uputili su otvoreno pismo premijeru Dušku Markoviću, ministru vanjskih poslova Srđanu Darmanoviću, te gradonačelniku Cetinja Aleksandru Kašćelanu, u kome traže da vrate Ministarstvo vanjskih poslova u grad pod Lovćenom.

Pismo su potpisali Mijo Adžić, Boban Batrićević, Borislav Cimeša, Aleksandar Čilikov, Jelena Đurović, Mihailo Mujo Jovićević, Anđe Kapičić, Luka Lagator, Janko Ljumović, Milija Pavićević, Milorad Popović, Maja Roganović, Dragan Spasić, Marko Špadijer, Sreten Vujović i Sretan Zeković.

Podsjećaju da je Ministarstvo vanjskih poslova u avgustu 2013. godine pokrenulo inicijativu da, poslije gotovo sto godina, svoje sjedište vrati na Cetinje.

“Inicijativa je pokrenuta i prihvaćena sa sviješću da ne može biti pune državne i nacionalne emancipacije Crne Gore, bez kulturnog, političkog i ekonomskog oživljavanja stare prijestonice, koja je više od pola milenijuma – od sazdanja grada 1485. do Podgoričke skupštine 1918. – bila naš Jerusalim, Firenca i Vajmar. Cetinje je, dakle, više od ostalih naših gradova, dijelilo sudbinu Crne Gore: u svim njenim usponima i padovima. Stoga, poslije referenduma 2006. očekivala se renesansa prijestonice koja je zbog poznatih političkih razloga bila marginalizovana prethodnih decenija”, podsjećaju oni.

Kako su dodali, proces revitalizacije Cetinja nakon obnavljanja nezavisnosti odvija se sporije od očekivanog, i zato je predložen Zakon o prijestonici, koji je usvojen 2017. godine u Skupštini Crne Gore.

“No, zbog koncepcijskih razloga ili nevoljnosti određenih segmenata vlasti, po svemu sudeći, opstruira se već donešena zakonska odluka. Pomenuta inicijativa i zakon zasad su mrtvo slovo na papiru: od završetka građevinskih radova i opremanja zgrade bivšeg Ruskog poslanstva, u kojem je predviđeno sjedište Ministarstva vanjskih poslova, prošlo je više od dvije godine”, ukazuju javni djelatnici.

Podsjećaju da je za obnovu bivšeg Ruskog poslanstva namjenski utrošen novac poreskih obveznika, i da građani od nadležnih organa, Vlade i Prijestonice, očekuju zvanično očitovanje o eventualnim problemima zbog kojih se ne sprovodi Zakon o prijestonici.

“Stoga, mi doljepotpisani javni djelatnici sa Cetinja, zahtijevamo da, u skladu s parlamentarnim zakonom koji vas imperativno obavezuje, vratite Ministarstvo vanjskih poslova u grad pod Lovćenom, na njegovo prirodno mjesto, u toku kalendarske 2019., jer su se za to stekli svi predviđeni uslovi. Današnji i budući ministri, kao nastavljači jedne prepoznatljive diplomatske tradicije, koju su, u modernom smislu, utemeljili Stanko Radonjić, Gavro Vuković, Petar i Jovan Plamenac, Eugenije Popović treba da stoluju u gradu Crnojevića i Petrovića Njegoša, da na taj način i simbolički podupru zaokruživanje jednog važnog segmenta našeg kulturnog i političkog identiteta i subjektiviteta, te podstaknu ukupni razvoj Cetinja”, zaključuju oni.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mario
Gost
Mario

Ne putuje se Darmanovicu iz Podgorice..

Nezavisni
Gost
Nezavisni

I onda se čudimo što je narod na ulici,
donosimo zakone a ne poštujemo ih.

Naravno treba da je ministarstvo na Cetinju

Stari
Gost
Stari

Kako rekoste djelatnici jeli to po Cetinjski

Čudno
Gost
Čudno

Stvarno je čudno zašto se potpisnici nijesu obratili i predsjedniku Crne Gore Đukanoviću koji je istovremeno i predsjednik Senata Prijestonice. Da podsjetim ko su članovi Senata:Predsjednik Crne Gore,potpredsjednik Skupštine Crne Gore,potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem,predsjednik Crnogorske Akademije nauka i umjetnosti,rektor Univerziteta Crne Gore,ministar kulture,gradonačelnik Prijestonice,ministar vanjskih poslova,predsjednikSkupštine Prijestonice.Kao što vidite tu je skoro pola Vlade – bivši… Više »

Mina
Gost
Mina

Testo ce mladjani kadar DPS,htjeti da putuju za Cetinje,radije bi u Pariz,Rim,…….

Filipa
Gost
Filipa

Igrom slucaja poznajem Cetinje dje su gradjani imali radne obaveze pa zorom u OBOD, Kosutu, Bojanu, Taru, Kartonazu, Trgopromem…..
Dje idu sada ?

@Filipa
Gost
@Filipa

U izborne štabove DPS-a!

Filipa
Gost
Filipa

Vratite vi fabrike ljudima, zaposlite gradjane, a za ministarstva manje vise!

Djelatnici
Gost
Djelatnici

Kakvo im je pismo, bolje bi bilo da je zatvoreno. A što su preskočili Djukanovioća, kao da se ne pita o ovome? Ili su ga već otpisali?

Enigma
Gost
Enigma

Da je sreća sva Ministarstva sa Presjednikom na čelu da se presele u Prijestonicu 🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Send this to a friend