Politika

Jedinstvo i solidarnost Alijanse ključni za očuvanje kolektivne bezbjednosti

Jedinstvo i solidarnost Alijanse ključni su za očuvanje kolektivne bezbjednosti. To je poruka sa sesije ministara vanjskih poslova NATO-a u Briselu.

Sesija je održana u okviru Komisije NATO – Gruzija na kojoj je iskazana praktična i politička podrška Gruziji kao aspirantu za članstvo u Alijansi.

Saveznici su, takođe, razgovarali i o projektovanju stabilnosti Alijanse i postignutim rezultatima u borbi protiv terorizma.

Darmanović iskazao je podršku Crne Gore jedinstvu i solidarnosti Alijanse i posvećenost naše zemlje ispunjavanju zajedničkih ciljeva.

U cilju pravovremenog odgovora na savremene izazove i jačanja kolektivne bezbjednosti, ministri su se saglasili da treba unaprijediti politiku odvraćanja i odbrane, nastaviti dijalog i podršku partnerima u Istočnoj Evropi.

U okviru diskusije ministara na temu politike otvorenih vrata, Darmanović je istakao značaj kredibilnog sprovođenja ove politike prema svim aspirantima.

“Ocijenio je da članstvo Crne Gore ima pozitivne implikacije na cijeli region i da može biti podsticaj regionalnim aspirantima za rad na ispunjavanju standarda i uslova za članstvo u NATO-u”, kazali su u Ministarstvu.

Ministri su, takođe, razmotrili pregled postignutih rezultata u ovoj godini i dali smjernice za predstojeći Samit Alijanse, planiran u julu 2018. godine.

S.Đ.

Send this to a friend