Politika

Jedrenjak ratne italijanske mornarice uplovio u luku Tivat

Palinuro u Tivtu

Školski brod Ratne mornarice Italije “Palinuro” uplovio je juče u luku Tivat, a u zvaničnoj posjeti Mornarici Vojske Crne Gore boraviće do 30. juna.

Italijanski jedrenjak, pod komandom kapetana fregate Đuzepea Valentinija, trenutno je angažovan na obuci kadeta prve godine Vojne mornaričke škole „Morosini“ iz Venecije koji će na ovom školskom krstarenju sticati potrebna pomorska znanja i vještine.

Komandant školskog broda ‘’Jadran’’ kapetan korvete Goran Pajović poželio je dobrodošlicu članovima posade italijanskog jedrenjaka.

“Uvijek je poseban doživljaj kada se dva jedrenjaka sretnu bilo na moru ili u luci, a pogotovo dva jedrenjaka sa ovako bogatom i impresivnom istorijom kao što su „Jadran“ i „Palinuro“. S obzirom da su ova dva broda sličnih karakteristika i služe istoj najmeni, iskoristićemo ovu posjetu za razmjenu iskustava“, rekao je on.

Prema riječima Filipinija, ovo je 54 krstarenje broda „Palinuro“ na kojem svoja prva pomorska znanja stiče 64 kadeta Vojne mornaričke škole iz Venecije.

“Ova posjeta je prilika za unapređenje bilateralnih odnosa i razmjenu iskustava između mornarica prijateljskih država Crne Gore i Italije”, dodao je on.

Palinuro je jedrenjak sa tri jarbola, a porinut je u Nantu, u Francuskoj 1934. godine. Dugačak je 69 metara, širok 10 metara, a do 1950. godine plovio je kao ribarski brod kada je prodat Italijanskoj Mornarici.

Nakon određenih modifikacija od 1955. godine je u službi Italijanske Mornarice pod imenom „Palinuro“ i služi za obuku kadeta.

Sa oko 1.000 metara kvadratnih jedara, u povoljnim uslovima, brod plovi brzinom 13 čvorova. Sa ugrađenim 6-cilindričnim dizel motorom od 600 konjskih snaga brod plovi ekonomskom brzinom od šest čvorova i maksimalnom brzinom od osam čvorova.

Send this to a friend