Politika

Jelušić: Ako Temeljni ugovor SPC definiše kao tradicionalnu, a CPC implicitno zabrani, naš stav biće odbijajući

Božena Jelušić

Patriotizam ne treba dokazivati, kao što se ne dokazuje ljubav prema porodici, ona se radi ne verbalizuje se”, kazala je poslanica URA Božena Jelušić u Drugačijoj radio vezi, komentarišući opasku da u istinski građanskom, prozapadnom dijelu crnogorskog društva, kao vic kruži opaska: “Neće URA dati”, kojom se ironizira odnos te stranke prema zaštiti crnogorskih državnih interesa.

Jelušić smatra da glasanjem za Zakon o slobodi vjeroispovijesti URA nije već dala u vlasništvo Srpskoj pravoslavnoj crkvi, pa, sljedstveno, i državi Srbiji najvrijednije što Crna Gora ima u materijalnom, duhovnom , kulturnom, identitetskom smislu – 650 sakralnih objekata. Pogotovo odbija da je ona, svojim glasom, “presudila” da neprocjenjiva kulturna baština Crne Gore postane vlasništvo države Srbije.

“Tih 650 crkva morala je neka druga ruka da zaštiti i imala je mehanizme i sada će biti zaštićena. Šta znači delegirati odgovornost u krajnjem postupku jedne apsolutne institucionalne razgradnje imovine crnogorske, prema četiri glasa? Ako se bilo koja država, njena imovina, njena memorija, njeno kulturno sjećanje brani jednom rukom, tu nešto sumnjivo ima, to metodološki nije dobro”.

Na podsjećanje da eprhije SPC nemaju vlasništvo mimo SPC, da je to zapisano u Ustavu SPC i da je SPC crkva države Srbije, Jelušić kaže da ona nema takav osjećaj, i da je zamjena teza misliti da su crkve sada vlasništvo države Srbije.

“Ovo sa crkvama je počelo sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnju objekata, sa mogućnošću da se i građanima oduzme imovina. Tu je trebalo mnogo više opreza i ovo što pitate mene trebalo je pitati druge ljude u drugom trenutku”.

Premijer vrlo čudno piše transparentnost

Govoreći o Temeljnom ugovoru, Jelušić kaže da nema dovoljno informacija, pa samim tim nema mogućnost da o tome kredibilnije sudi.

„Četiri elementa demokratije: jednakopravnost, odgovornost, izbornost i transparentnost su kod nas sve vrijeme izdvajana“, kaže Jelušić, ali je saglasna da “premijer čudno piše – transparentnost”.

Na pitanje kako će se URA odnijeti prema Temeljnom ugovoru, ako u njemu budu dvije odrednice: jedna -da SPC ima status jedine tradicionalne pravoslavne crkve u Crnoj Gori i druga – da će implicintno biti zabranjena registracija CPC, poslanica GP URA kaže da će njihov odnos biti odbijajući i negativan.

Sadašnja konstalacija snaga je mjera kompromisa

Upitana kakva je to URA građanska partija kad je glasala za Vladu bez pripadnika manjinskih naroda; za izbor Jovana Vučurovića, koji slavi Ratka Mladića, za predsjednika Odbora za ljudska prava; Vladimira Leposavića, koji negira genocid, za ministra pravde; za Vesnu Bratić, koja kaže da su Crnogorci plod etničkog inžinjeringa… Jelušić kaže da su odbori glasani svi zajedno aklamacijom.

„I na jednoj i na drugoj strani imamo problem i mi iz tog problema sa obje strane moramo izalaziti. Da pravo kažem ja za puno toga sa obje strane ne bih glasala, ali u paketu pokušavamo da stvar mrdnemo“.

Na pitanje da li je ovo što radi aktuelna vlast model inkluzije, Jelušić kaze da URA od početka ima zamjerki.

„Sadašnja konstelacija snaga je prosto mjera kompromisa. U životu moramo da se vraćamo korak unazad, da bismo mogli da napravimo korak unaprijed“.

Na konstataciju da URA u praksi radi sve suprotno od onoga što politički proklamuje i da je jedan od primjera glasanje za Zakon o tužilaštvu, koji se”protiv političkog uticaja na Tužilaštvo bori olakšavanjem toga uticaja”, Jelušić kaže da smo došli u situaciju da ne postoji nikakvo povjerenje u bilo koju vrstu objektivnosti i nepristrasnosti.

Upitana gdje bi radije bila 21. maja: na Ivanovim koritima i Cetinju ili Trgu nezavisnosti, odgovorila je da je bila na promociji knjige Šerba Rastodera, ali da bi izabrala da bude na Cetinju.

Na pitanje da li će, nakon posljednjih previranja u GP URA, glasati kao vojnik partije ili kao slobodna poslanica, Jelušić kaže da su su svih četvoro poslanika koalicije “Crno na bijelo” – slobodni ljudi.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zabjelo
Gost
Zabjelo

Aj da vidimo i to

Vasilije Nk
Gost
Vasilije Nk

Nece biti tako Bozena…prodali ste se!

Odlikaš
Gost
Odlikaš

Ha, ali izdaja ima samo jedno lice! Sve ste već potpisali – gospođo! Da ste se usudili doći na Cetinje 21.maja sve bi vam bilo jasno! Kao što i jeste! Pogledajte gdje su Vam drugari sinoć bili. I stidite se.

Elena
Gost
Elena

E aj da vidimo vas “odbijajuci” stav… 😂

Čarls
Gost
Čarls

Što ćeš Božana kada srbima vrlo brzo više ne budete potrebni ? Neće vam tada proći kukanje da ste bili u zabludi .

Progres
Gost
Progres

URA me podśeća na kolos sa Rodosa jedno od svjetskih čuda. Kolos sa Rodosa je ipak pao u more i razbio se u paramparčad jer je jednom nogom bil na jednom ostrvu, a drugom na drugom ostrvu. Nije mogao dovijeka tako…

Nikola
Gost
Nikola

Prezir za gospodju. I to je previse.

Dr xyz
Gost
Dr xyz

Teško je slušati te tvoje politogene vratolomije. Lično nemam nikakvog poštovanja za tip ljudi kakav si ti. To je mudrovanje naprazno.

Houp
Gost
Houp

Nisi upucena,evo Zdravko nocas rece da ce ga potpisati. I sto cemo sad? Ocu necu …….ocu necu 🤣🤣

Mladen
Gost
Mladen

Jelušićka ti se ništa ne pitaš.

Dragan
Gost
Dragan

Kakva demagogija..

Zmajtorta
Gost
Zmajtorta

Baš je lepo bilo na Cetinju 21.maja.
Draginja je bila glavna.
Šta bi dala da si na tom mestu?

Anonimus
Gost
Anonimus

Bozena ni tamo ni ovamo kao i uvijek

Nahija
Gost
Nahija

👍 izgleda da ste se probudili

Pluton
Gost
Pluton

😂😂😂😂😂😂😂

Mumi
Gost
Mumi

Samo ću reći,neće dati URA! 🤣🤣

Član URE
Gost
Član URE

Pa naravno da neće dati da se zlikovački DPS vrati na vlast. Ne znam šta ste vi bili umisliki u toj OKG družini, ali URA vam je ljući protivnik od Mandića. Nikad, ali nikad OKG DPS više na vlast. Živjela crkva i narod!

Čarls
Gost
Čarls

Neka se DPS i ne vrati.Nisu oni istinski ni bili za Crnu Goru.Ali sramna izdaja URE će se pamtiti i dugo poslije nas.

Darina
Gost
Darina

Božena istrajno : ni tamo ni ovamo !!!

Tata
Gost
Tata

Ti si svoje davno rekla

Rajko K.
Gost
Rajko K.

Sto bi sama na Cetinje?🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Lscg
Gost
Lscg

Vi ste svoje rekli a gradjani ce kad za to dodje vrijeme.

Pero
Gost
Pero

“Neće URA dati”

Moj Niksic
Gost
Moj Niksic

O kuku moze li se ova URA vise raspasti sta je ovo sa ljudima price za malu djecu

Neko sa strane
Gost
Neko sa strane

Uzmi mikrofon i zapjevaj Veseli se srpski rode !

roki
Gost
roki

Vi nazalost jedno mislite,drugo kazete a za trece dizete ruku.

Vule
Gost
Vule

Već ste izglasavanjem sramnog Zakona o slobodi vjeroispovjesti prodali crnogorsku istoriju Srbiji.Nikšić je,prvi put od 2006. godine, bio bez crnogorskih obilježja za dan nezavisnosti.Nema opravdanja ni oprosta za to što ste učinili, i ne može vam alibi biti borba protiv korupcije!

milica
Gost
milica

Ne moze vas ništa oprati i priča vam je smijesna liči na neke fiks ideje .

Princip
Gost
Princip

И ево је Божена, буквално о свему она мора да изнесе своје мишљење. Да разјаснимо, СПЦ је једина призната православна црква у Црној Гори, а тзв. ЦПЦ је невладина организација. Све православне светиње у Црној Гори припадају само СПЦ. Тако је било, тако ће и бити.

Lavanda
Gost
Lavanda

Ne procjenjuje vlada ko je priiznat ,nego priznaju izraz slobodne volje.

Vojo
Gost
Vojo

SPC je okupatorska crkva a CPC je tradicionalna.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Aprililili stranka i “gospoja” !!!

Montenegrin
Gost
Montenegrin

Proći će sve ovo a ostaće vječno ,gospodjo,mrlja na Vašem obrazu.

Sasa
Gost
Sasa

O cemu prica ova zena,Lepisavic je prije nego sto je zakon izglasan izjavio da je spc tradicionalna,a sto se tice zabrane cpc ona zna da to nije moguce tako da su ovi iz ure sprske sluge.

Cuca
Gost
Cuca

Ko si ti uopšte Jelušićka da od tebe zavisi CPC kao i od Dritana i Suade?

Ko st vi?

ErN
Gost
ErN

Stizu izbori za Cetinje pa se malo moraju narodu dodvoriti. Pih! Ne racunajte urasi da ce vas Cetinjani glasat.

Martin
Gost
Martin

Pricam ti pricu,odavno vi niste ljudi

Globetrotter
Gost
Globetrotter

Božena, crnogorka iz hrvatskog Metkovića…😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

Daka
Gost
Daka

Ona je Srpkinja što je najsmješnije iz nekog sela pored Metkovića

Mestar
Gost
Mestar

Jelusicka je izgubila kredibilitet u vise navrata. Jedno prica, drugo radi. Njenom rukom su nase svetinje poklonjene Srbiji.

borja_valero
Gost
borja_valero

Osjetili izdajnici da je ovo sa podoljubom zavrsena ekskurzija pa bi ponovo da obamanjuju crnogorsko biracko tijelo! U pamet se crnogorci! U pamet se zbog svakog poljoprivrednika koji brine za svoju egsitenciju! U pamet se zbog postenih policajaca koji su prinudjeni da svojim vozilima zaustavljaju svakojaki sljam po Crnoj Gori i tako izlazu sebe i svoju porodicu opasnosti! U pamet… Više »

A ne no
Gost
A ne no

A to se inace sasvim slucajno pojavilo u drustvu…

Dex
Gost
Dex

Moraš biti mnogo čvršća i odlučnija…s obzirom skim si u koaliciji…preveslat će te

Gernsheim
Gost
Gernsheim

Vidjela si da ideš u prošlost pa si promjenila ploču sad ti je stalo do CPC a u Januar si izglasala zakon o vjeroispovjesti…

UFO
Gost
UFO

Uh uh ih aj ne…

Marko
Gost
Marko

Danas tako, a kad Dritan reče, onda drugačije.

Realan
Gost
Realan

Svaka cast!Dobro ste shvatili!ko god oce neka bude na vlast ali nemojte da vam kroji kapu neko sa strane!

Cekamo
Gost
Cekamo

Dobro smo zapamtili sta ste rekli gosp.Jelusic.Cekamo da vidimo.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Mnogim ljudima koji nijesu bili za litije je zabranjen ulazak u crkve,ovo je takvo poniženje crne gore da čovjek ne može vjerovat???

GORNJA BREZNA
Gost
GORNJA BREZNA

Ne može te more oprati zato što si digla ruku ono veče,gospođo.

Maksim
Gost
Maksim

Dva puta je glasala ova sveznajuća za crkvena pitanja i oba put protiv CPC i sad nešto mudruje.

Svi oni koji su glasali protiv CPC su izdajnici etničkih Crnogoraca.

marius
Gost
marius

Vjerujemo ti isto, ka i to da je danas Nova godina .

Send this to a friend