Politika

Jelušić: Borba za prava LGBTI+ osoba je borba za ljudska prava

Usvajanjem Zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola u Crnoj Gori je napravljen značajan iskorak, ali je od legislative često značajnija društvena podrška i razumijevanje, jedan je od zaključaka koji se mogao čuti sa Međuparlamentarne plenarne skupštine „Kopenhagen 2021“ o stanju globalne LGBTI+ zajednice, kojoj je prisustvovala poslanica Građanskog pokreta URA Božena Jelušić, saopšteno je danas iz Medijskog tima ove partije.

Kako su naveli, Plenarna skupština održana je u palati „Christiansborg“, sjedištu danskog parlamenta „Folketinget“.

Iz URE ističu i da je interparlamentarna plenarna skupština održana u okviru Foruma za ljudska prava „Kopenhagen 2021“, a iz našeg regiona su učestvovali predstavnici iz parlamenata Slovenije, Hrvatske, Makedonije i Crne Gore.

„Za LGBTI+ prava kao za temeljna ljudska prava posebno se zalažu partije okupljene oko Zelenih Evrope, čiji su brojni predstavnici učestvovali u radu plenarne skupštine i posebnih skupova aktivista. Postoje brojne zemlje u kojima su predstavnici konzervativnih političkih partija prihvatili legislativu vezanu za LGBTI+ prava, ali su ova prava još uvijek kriminalizovana u čak 67 zemalja. Činjenica da u nekim evropskim zemljama (Mađarska, Poljska) dolazi do značajnog pogoršanja prava ove zajednice, rezultirala je predlozima i konkretnim mjerama povlačenja EU fondova iz tih zemalja“, navodi se u saopštenju.

Dodaju da su na plenarnoj skupštini predstavnici iz Hrvatske ukazali na finansijere i skrivene centre moći koji plasiraju teorije zavjere i animozitet prema LGBTI+ zajednici i posebno ukazali na značaj „Matićevog izvještaja“, usvojenog od strane Evropskog parlamenta.

„U brojnim obraćanjima parlamentaraca jasno je označeno da je borba za LGBTI+ prava dio borbe za ljudska prava. Pošto podrška i razumijevanje prema LGBTI+ osobama u našoj zajednici još uvijek izostaju, ostaje otvorena dilema koja se čula i na Međuparlamentranoj skupštini: da li su zakoni koji štite ljudska prava LGBTI+ osoba točak promjena ili tek njihov rezultat“, stoji u saopštenju.

Napominju da na marginama zasijedanja, poslanica URE Božena Jelušić susrela se sa predsjednikom i prvom damom Islanda, iskoristila priliku da se susretne i sa predstavnicima iz regiona (Hrvatske i Makedonije) i predala zbornik o LBTI+ pravima i isorijskom položaju u Crnoj Gori.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
nikola
Gost
nikola

Zaposli ti snahu ,e neka vala moraju vam koalicioni partneri vracati usluge

Dolina Bogova
Gost
Dolina Bogova

Jelusicka zalud ti je sad da se slikas ne znam skim , izdajnica si bila i ostala .

Mili
Gost
Mili

A sta joj kaze snaha? Kako joj je na poslu?

končar
Gost
končar

Zahvaljujući tebi i tvojoj partijici,Crnogorci su izgubili ljudska prava u svojoj državi.

Bozena
Gost
Bozena

Bravo Božena, imaju li Crnogorci svoja prava, dolaziš li 5-og.

Top
Gost
Top

Jelusic lijepo je boriti se za prava svih ljudi jer su svi jednaki , ali mislim da nije korektno da Branko Radulovic zaposli vise famelje od tebe.

Send this to a friend