Politika

Joanikije: Sadržaj Temeljnog ugovora biće poznat javnosti tek nakon potpisivanja

Joanikije

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, koji je i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske, saopštio je da sadržaj Temeljnog ugovora države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori neće biti poznat javnosti sve dok ne bude potpisan.

<<<Reakcije: Joanikije potvrđuje da SPC upravlja Crnom Gorom<<<

U intervjuu Televiziji Vijesti Joanikije je objasnio da se na istovjetan način postupalo i prilikom sklapanja ugovora sa drugim crkvama i vjerskim zajednicama.

Patrijarh SPC Porfirije izjavio je da je sa premijerom Zdravkom Krivokapićem postignuta saglasnost da nakon vaskršnjih praznika bude potpisan Temeljni ugovor između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Kod mnogih je izazvalo nedoumicu to što temeljni ugovor potpisuje patrijarh Porfirije, pošto je pokojni mitropolit Amfilohije za života najavljivao da će on, a ne Beogradska patrijaršija pregovarati.

Upitan zašto on ne možete da potpiše taj ugovor i ko je pregovarao u ime Mitropolije crnogorsko-primorske, a ko u ime države o ovom sporazumu i na koji način, Joanikije je odgovorio:

“Važna je stvar što je taj nacrt Ugovora već spreman. Može biti, pošto još taj proces traje, da će eventualno biti još nekih malih izmjena. Ne može biti više suštinskih, jer smo mi gledali da sve bude u skladu sa Ustavom i u skladu sa zakonodavstvom Crne Gore. To je prosto samo po sebi jasno, kakakv taj ugovor treba da izgleda. Patrijarh srpski Porfirije, on predstavlja SPC i on je prvopozvani da poptiše Ugovor. Naravno, to je stvar Svetog arhijerejskog Sinoda. Sinod odlučuje ko će da potpiše ugovor, ali samo po sebi se razumije da ta obaveza pripada prije svega patrijarhu. Ako partijarh potpusuje i predsjednik Vlade, to je najveći nivo i nama odgovara da bude najveći nivo i sa te strane, što se tiče Ugovora”, rekao je Joanikije za TV Vijesti.

Ko je pregovarao?

Joanikije: Dugo se pregovaralo. Još sa Vladom premijera Lukšića u svoje vrijeme, pregovarali smo, ali ti pregovori nisu urodili plodom i tada je već bio gotov jedan nacrt Ugovora sa naše strane koji je dostavljen Vladi premijera Lukšića, ali nije bilo nikakavog odogovora. Sada smo na nivou Crkve prvo razmatrali to pitanje, a onda i sa predstavnicima Vlade. To već ulazi u završnu fazu i radili smo sve ono što su radile druge vjerske zajednice, sve te pripreme prilikom potpisivanja Ugovora.

Dakle, Vi ste učestvovali u tom pregovorima?

Joanikije: Naravno, sve vrijeme.

Pošto su pojedni mediji objavili da će ovim Ugovorom Mitropolija crnogorsko-primorska izgubiti autonomiju koju je stekla u vrijeme mitorpolita Amfilohija, te da će se izgubiti onaj termin Pravoslavna Crkva u Crnoj Gori koji se pominje u odluci Arhijerejskog sabora 2006. kada je formiran Episkopski savjet u Crnoj Gori, da li je to tačno?

Joanikije: Pošto je Ugovor stvar ponajviše prava, moramo da se držimo pravnih termina. Dakle, naša crkva se zove Srpska pravoslavna ckrva, ona jeste pravoslavna crkva, ali njen puni nazov je Srpska pravoslavna crkva. Može biti jedino Ugovor između dvije strane između SPC i države Crne Gore. S druge strane kad se govorilo o auotnomiji, govorilo se samo o onoj autonomiji, izvjesnoj, uslovnoj samostalnosti koju ima svaka od eparhija SPC, ni manje, ni više. Nikakvu posebnu autonomiju nije sticala Mitropolija crnogorsko-primorska, nego je ona dio SPC kao i ostale njene eparhije. Sa ovim ugovorom ne uspostavlja se nikakva nova realnost, niti bilo kakav novi subjekt što se tiče crkvene organizacije, nego samo dvije strane izražavju saglasno međusobodno uvažavanje i to ozvaničavaju.

Hoće li nastaviti da postoji Episkopski savjet formiran 2006. i kakava će biti njegova uloga ubuduće?

Joanikije: Insititucija episkopskih savjeta postoji odvajkada, zvanično ili nezvanično. Uvijek je bio običaj da se episkopi neke oblasti sastaju po pojedinim važnim pitanjima i o tome se savjetuju. Episkopski savjet je ustanovljen odlukom Svetog arhijerejskog Sabora, on i dalje postoji. Veći značaj imaju eparhije, jer episkopski savjet nije registrovan na nivou države, a naše eparhije postoje kao pravna lica. Evo Mitropolija crnogorsko-primorska već više od 800 godina, a i Eparhija budimljanko-nikšićka je osnovana prije 800 godina. Nažalost imala je prekide svog života i kontinuiteta, ali je obnovljena i ona čuva to pamćenje kao svetosavska episkopija. Dakle, Episkopski savjet i dalje postoji. Ovaj ugovor neće brisati ništa, ali neće uspostavjati bilo kakve autonomije ili bilo šta novo, nego se samo izražava saglasnost dvije strane da su spremne na saradnju i da uvažavaju jedna drugu i poštuju nadležnosti jedna druge.

 Koja su to ključna rješenja koja će osjetiti država i njeni građani i crkva i njeni vjernici, a koja proističu iz ovog ugovora?

Joanikije: U nekom pogledu je važniji Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji se odnosi na sve. Ugovor ne proizvodi ništa novo i ništa više od onoga što je već propisano Ustavom i zakonodavstvom Crne Gore. Opet ponavljam, ovim ugovorom se potvrđuje međusobno uvažavanje i poštovanje dvije strane i garantuje se spremnost jedne i druge strnae za saradnju koja se podrazumijeva i koja je potrebna radi života vjenrika i svih građana koji pripadaju istovremeno i državi i crkvi.

Da li mislite da je bilo potrebno više transparentnosti kad je u pitanju donošenje ovog Ugovora, s obzirom na to da je SPC najuticajnija vjerska zajednica u Crnoj Gori i sa najvećim brojem vjernika? Stiče se utisak da o pojedinostima u ugovoru jedino znaju premijer Zdravko Krivokapić, ministar Leposavić i Vi. Čak ni ostali članovi Vlade, čuli smo i potpredjsednika Vlade, da on ne zna šta sadrži Ugovor.

Joanikije: O ovom Ugovoru se u javnosti mnogo više govori nego što se govorilo o ostalim ugovorima između države Crne Gore i vjerskih zajednica. Ko je znao da se prirpema Ugovor između Crne Gore i Rimokatoličke crkve, dok to nije bilo objavljeno i dokle taj Ugovor nije bio potpisan? To dvije strane se dogovoraju i kad postignu dogovor, tada potpisuju i tada se to objavljuje.

Znate li kad će tekst Ugovora biti poznat javnosti?

Joanikije: Normalno je da bude poznat javnosti tek pošto se potpiše.

Znate li da li ćete biti izabrani za novog Mitropolita crnogorsko-primorskog, s obzirom na to da administrirate Mitrpolijom od početka novemrba?

Joanikije: Već šesti, sedmi mjesec administriram Mitropolijom crnogorsko-primorskom i sada razmišljam samo o tome da tu dužnost administratora Mitropolije obavim časno i pošteno, a ostalo je sve stvar Svetog arhijerejskog Sabora. Rado idem u susret toj odluci, jer je na dvije dužnosti vrlo teško biti. Razriješiće se to sve na Saboru u maju mjesecu. Neka da Bog da sve bude regularno i kako valja i svi ćemo biti spremni da prihvatimo tu odluku.

Zna li se termin zasijedanja?

Joanikije: Ustoličenje Njegove svetosti Patrijarha u Pećkoj partijaršiji biće 23. maja, a u nastavku će biti zasijedanje Svetog arhijerejskog Sabora.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Krle
Gost
Krle

ove spodobe sto prije izopštiti iz drustva,ali zapamtite nikad niko nijje dobio rat ,ko je zajedno sa njima ratovao !!!

Progres
Gost
Progres

Vala bogu milome oće li i ovi naš premijer ga viđeti prije no ga potpiše…

Marko
Gost
Marko

Vjernik sam SPC, ali nemojte se ogriješiti izostavljajući CPC

PGCG
Gost
PGCG

Da je Amfilohije živ ovo nebi prošlo!

Aoo
Gost
Aoo

Neces ga potpisati dok ga narod ne procita!

Pretpostavka
Gost
Pretpostavka

Pretpostavljam da ni Jovanikije nije pročitao ugovor, jer ga on i ne potpisuje i ništa se i ne pita ni on ni njegov nasljednik.

Gradjanka
Gost
Gradjanka

Interesantno u Hrvatskoj je potpisan ugovor izmedju Vlade Hrvatske i spske pravoslavne crkve u Hrvatskoj.
Svi objekti i arhivska gradja su u posjedu Republike Hrvatske.(cl.16-Ugovora)

Tajfun
Gost
Tajfun

SVI NA ULICE,ne mozemo dozvoliti da Crnogorske sakralne, vjerske objekte poklanjaju Srbiji.

Zeta
Gost
Zeta

Dritan da skrene pažnju ćera mafijaše a sam ne zna što se radi u Apostolskoj klupi potpisima hoće da nadoknadi ono što su izgubili u Hrvatsku Kosovo brišu PRAVOSLAVNE CRNOGORCE kao da nikad nisu postojali a Popovi novca kao uvjrk biće dosta i za BG od naši CRKAVA 🇲🇪💒 OĆE MO LI MI KAO NAROD POKLONITI POŠTO APOSTOLI POTPISUJU

Rukfaš
Gost
Rukfaš

Ovo je zadatak za Joanikija. Dao mu ga AV miroplačivi. Ako OVO završi njegova je stolica Mitropolita cetinjskog. Ali neće dati kudravi helikopter. ON je obećao da će dati javnosti na uvid kada ON dobije ugovor. Zaključak: Neće ga ni kudravi gledati…

nole
Gost
nole

zalosnoje ovo vidjeti gdje SPC pljacka i otima imovinu Ccrnogorskih gradjana uz pomoc svoji sluga

Nikac
Gost
Nikac

Ko ti je uzor Krivokapiću u tvojoj Srbiji?
Sramotu si navukao na Cuce i Crnu Goru izdajniče.

Svudje otpor, ovo poniženje ne smijemo dozvolit.

“U PAMET SE DOBRO CRNOGORCI”.

Đukan
Gost
Đukan

Budući mitropolit. Dostojan! Komite na kiseoniku.

Marko
Gost
Marko

nikada vise pop iz Crne gore nece biti na celo mitropolije, nego srbijanac , živi bili pa vidjeli , ovo je klasicna okupacija

Zeljo
Gost
Zeljo

Dostojan naslednik mitropolita Amfilohija.

Goran
Gost
Goran

Zasto se dize ovolika larma a sve se isto radi kao kad su bili ugovori sa rimokatolicima , sa muslimanskom zajednicom i jevrejskom zajednicom….

Herc
Gost
Herc

Ako nije objavljivan ugovor ni sa Katoličkom crkvom ni sa Islamskom zajednicom što bi bio sa SPC? Tad se niste bunili?!

odgovornosy
Gost
odgovornosy

Zasto ce ugovor biti potpisan na Kosovu? Hmmm

smrdo bradata
Gost
smrdo bradata

samo ti sanjaj!!! prosli put vas je spasio markovic sto je ocigledno i bio neki dogovor sa njim pa nas je poslao kuci ispred skupstine, drugog puta nece bit ni markovica ni pored markovica!!!

bog sve vidi
Gost
bog sve vidi

Stidi se te sijede brade koje nisi dostojan!! o tome mozes samo da sanjas!!! sve ste nas slagali i prevarili sto ste obecali dok smo mlatili po litijama.. ostvarili ste neke svoje planove sad ocete i preko DJEDOVOG amaneta da gazite!!! necete dok je nas Djedovih ratnika i srba pravih!!!! sve radite da veliki broj ljudi pocerate silom nasramotu u… Više »

Rozaj
Gost
Rozaj

Pa najvevi zlocini kroz istoriju popovi su ogrganizovali

Kurjak
Gost
Kurjak

Joanikije najvise mrznje i razdora medju pravoslavnim narodom u CG!!!

Grahovac
Gost
Grahovac

Od kad je SPC stvorila Crnu Goru pa do dana današnjeg vladike su se pitale , ne znam šta je tu čudno današnjim novinarima ?

delboj
Gost
delboj

I postovani gledaoci, glavna nagrada od 5.000.000.000 m2 crnogorske teritorije odlazi u ruke Surdulicanima i Aleksandru Vucicu.

Maruna
Gost
Maruna

Šaljite ga u Hag šta se čeka

Broj 1
Gost
Broj 1

Zbog ovakvih, postaću satanista. Kad se u 21. vijeku crkva mješa u politiku, tačno govori koliko smo kao narod zatucani

Sarkazam
Gost
Sarkazam

Prvo su došli popovi, pa topovi, pa lopovi…
Ali ljudi su bravi pa ne shvataju težinu Đoletovih riječi…

Đenka
Gost
Đenka

A zatim su otišli lopovi i došla demokratska vlast 30. avgusta.

Mrki
Gost
Mrki

To je samo bila umjetnicka sloboda.

Mediteraneo
Gost
Mediteraneo

Ovaj narod zaboravlja da su vazda popovi donosili neke čudne odluke, koje su bile uvod u nesreću ovog nesretnog balkanskog naroda.

Strijelac
Gost
Strijelac

Ovo bi bilo sramotno da priča čovjek koji je ikad prešao granicu Crne Gore, a kamoli neko kome je Crna Gora- postojbina.
Izgleda da će popovi, i nova vlast na čelu sa Mandićem, Bečićem i Abazobićem- izazvati nemire, ili nešto još gore.
NO PASARAN- ČETNICI !!!

Brko
Gost
Brko

Ovo je čist primjer ko se pita i za koga radi!
Crnogorci, ne bilo nas ako ovo dozvolimo!

Moj Niksic
Gost
Moj Niksic

Ovo ne mirise na dobro.imamo dvije drzave u jednu,vidjeli smo to i veceras ma doceku boksera koji je boksovao kao za CG ali je zagrlio zastavu Srbije.sta se ovo desava ljudi?

DAKA
Gost
DAKA

Dokle više …..

Ana
Gost
Ana

Posteno, nema sta, ka i vazda.Stidim se dje zivim.

Anonimous
Gost
Anonimous

Vidim čovjeka obučenog kao pop, ponekad govori kao pop, a ponekad suštu suprotnost od božije riječi. Ono kad svetosavlje progovori iz njega. Molim se za njega. On bi mogao uraditi mnogo za svoju državu i braću, samo da rasčisti koja mu je država i koja su mu braća.

Dalibor_CG
Gost
Dalibor_CG

Raščistio je on to,velika srbija mu je država a srbijanci su mu braća!(ne zaslužuju velika slovo)

Trešnjevo
Gost
Trešnjevo

Dje ste sad profesori koje su vas popovi vukli za nos po Crnoj Gori u tkz. “litijama” .

U pravu je profesor Radovan Radonić koji je za vas rekao da ste prevaranti i varalice.

Nikac
Gost
Nikac

E ako ovo dozvoli Crnogorski NAROD onda bolje da nema ni Drzave ni CPC ni Crnogorskog jezika onda i ne zasluzujete da imate Drzavu.

Vlado cupara
Gost
Vlado cupara

Gledaj kako je pihhh 🤮🤮🤮🤮🤮🤮

Duklja_MN
Gost
Duklja_MN

Samo jos da vucic potpise sa rusijom kredit za nastavak auto puta do boljara jer se i onako vise nista ne pitamo u svojoj kuci

4 C
Gost
4 C

Ugrožavanje nezavisnosti

Član 357

Ko na protivustavan način pokuša da dovede Crnu Goru u položaj potčinjenosti ili zavisnosti prema nekoj drugoj državi, kazniće se zatvorom od tri do petnaest godina.

Кумара
Gost
Кумара

Па на који начин се овим угрожава независност државе Црне Горе хахахахаахахахах

Suzana
Gost
Suzana

Na svaki!

Sarkazam
Gost
Sarkazam

Kumara zaobiđi komentare. Nepismen si.

CG🇲🇪proljeće🌼
Gost
CG🇲🇪proljeće🌼

Smij se pa kad spuž pozove kazaće vam se.
Nije ovo samo JEDAN potez. Vise ih je.
Neki su vam uspjeli neki nijesu ali direktno se prekrsilo ovo sto je 4C citirao.

Rade
Gost
Rade

E pa ne može tako joanikije.crkva ne može biti iznad države niti upravljati njome.vi se deklarisete kao crkva susedne države i možete imati status u cg ali ne možete tajno raditi na štetu cg.gospodine vi hoćete izazvati građanski rat.ne igrate se tom vatrom.vi jeste pop ali ne i bog.morate poštovati državu a i nas njene građane.nijesmo svi vjernici i ne… Više »

Jelena
Gost
Jelena

Moze. Vidis da odje sve moze

.....
Gost
.....

Nemam riječi da opišem drskost Srpske crkve i drskost nove Vlade. Ovo neće ovako dalje moći. Stop otimanju Crne Gore!!!

Miki
Gost
Miki

Ovo gore ispade nego 1918 u svojoj kući da se nista nepitamo.

Slobodan
Gost
Slobodan

Tako je, vladiko!

Miki
Gost
Miki

Bruka i sramota nadam se da narod neće dozvoliti ovakvu otimačinu

4 C
Gost
4 C

Znaci da gradjane ove DRZAVE, članice NATO niko ništa ne pita. SPC, crkva druge drzave, pod jakim uticajem i dominacijom Rusije nam diktira pravila i određuje sudbinu. Tu može da piše bilo šta i da se obavezujemo na ko zna šta a da to ne znamo, već moramo to kao ovce da mirno i pokorno prihvatimo?! Bravo NATO, bravo SAD,… Više »

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Ljudi svi koji se osjećaju crnogorcima a koji su praoslavne vjere,treba da bojkotuju spc,na svaki način,i da idu samo u cpc,pa makar se vjerski obredi odrađivali na golu ledinu.Ne ići kod popova koji ratne zločince proglašavaju za svece!Mora se stvoriti kritična masa vjernika crnogorske crkve,i onda imamo velike šanse da vratimo mnoge svetinje.

Volim te zeleno
Gost
Volim te zeleno

Ma nemoj, da pristanemo na ovo i čekamo priliku možda nekad, a tuđin nam otima svo nasljeđe od naših predaka! Svi pred skupštinu treba da odemo i srušimo izdajničku, okupatorsku vladu! Ovo je sramota šta smo dozvolili da rade okuostori i domaća ološ!

Eto tako
Gost
Eto tako

Ne moze tako!!!!!!!!

Lea
Gost
Lea

Ako nema ništa sporno, ako je Ugovor dobronamjeran, zašto ga krijete?
Koju poruku šaljete vjerujućem narodu?
Da ne biramo sredstva na putu ostvarenja sopstvenih ciljeva?? Ispod žita, sve je to legitimno. Nebitno da li ćemo usput kome nauditi…

Milan
Gost
Milan

Izdajnik neodustaje od paklenog plana.

Barka
Gost
Barka

Prevaranti, hohstapleri, podlaci….okupatori. Kako ce biti potpisan, tako ce biti i ponisten.

zoran
Gost
zoran

E Dritane

Dado
Gost
Dado

Padoše maske.Postenje,lažna vjera i obmanjivanje.A narod nijemi svedok božije ljubavi.

Rada
Gost
Rada

Treba raspisati referendum a ne Krivokapić da nam.kroji kapu

Kotor 2006
Gost
Kotor 2006

Na ulice, svaki otpor ovakvoj blasti i neposlušnost fo njenog pada.

Loš
Gost
Loš

Hahahahahahhaha.Ti nisi odgovoran
prema crnogorskimm građanima,ali vlada jeste.Oni ne smiju da potpisuju ništa tajno.

MNE
Gost
MNE

Ako se ugovor ne pokaze prije potpisivanja,opet da se sve blokira,ali sveeeee svaki grad

Bolandza
Gost
Bolandza

Nije normalno da vlada u moje ime(građanin) potpisuje bilo kakav ugovor a da javnost nije upoznata sa njim . Pogotovu sa crkvom strane države koja je neprijateljski raspoložena prema istoriji , kulturi i nacionu moje države .

Alienware
Gost
Alienware

Kao da smo robovi u sopstvenoj drzavi…pop da nam odlucuje sudbinu, sto je ovoooo??

daka
Gost
daka

Ne rekose uzalud da su oci ogledalo duse.Nas buduci MITROPOLIT.

Nek je zdrav
Gost
Nek je zdrav

Slicno je vas premijer reko da korona nemoze nista vjerniku

ICXC
Gost
ICXC

Da je tako, oci bi mu bile crnje od te mantije sto nosi.

Aco
Gost
Aco

E nećeš druže. Moramo vidjeti ugovor prije potpisa. Inače svi na ulice.

Sinisa
Gost
Sinisa

A tebe ce pitat. Litijama smo dokazali da smo vecina i za crkvu.

rimtutituki
Gost
rimtutituki

Svjesan nijesi koliko si obmanut.Saznaćeš brzo!!!

Nek je zdrav
Gost
Nek je zdrav

Na litije su dolazili sa strane

Aco
Gost
Aco

Vidjet ćemo još ko će se pitat moj Sinisa. Sad vas je manje i nikad vise pobjediti nećete.

Rada
Gost
Rada

Ni oni koji su bili na litije se ne slažu da dobiju mačka u vreću

pa e
Gost
pa e

Litijama su POsrbice dokazale da su sredovjecni narod.
Jos su vam puske falile.

BBBB
Gost
BBBB

Samo vam se cini

BBBB
Gost
BBBB

Malo vas je vjeruj

Putnik
Gost
Putnik

Evo sve trce. Vidjelo se na litijama koliko nas je. Sjedi doma i prihvati realnost.

freeMNE
Gost
freeMNE

“Ми лажемо да бисмо обманули себе, да утешимо другога; лажемо из самилости, лажемо из стида, да охрабримо, да сакријемо своју беду, лажемо због поштења. Лажемо због слободе. Лаж је вид српског патриотизма и потврда наше урођене интелигенције. Лажемо стваралачки, маштовито, инвентивно…”

Mladen
Gost
Mladen

Ne bulazni.

Jelena
Gost
Jelena

Citat kralju. Vidi se da zadnju procitao dozivljaji macka tose

4 C
Gost
4 C

Crna Gora ce potpisivanjem tog tajnog ugovora postati i bukvalno okupirana zemlja, manastirsko imanje Beogradske Patrijaršije a gradjani njeni kmetovi i vjeciti litijasi.
Ljeraksirano. Osvjezilo. Samo naprijed i URA !

Jovo
Gost
Jovo

A ovi iz MANSA prucaju o par stanova, kazu dodijelila prosla Vlada netransparatno. Ovi tajno dadose kilometre kvadratne kulturnog dobra i svetinja nasih drugoj drzavi i nikome ista?!?!

Jelena
Gost
Jelena

Mans je placenicka organizacija postavljena samo sa ciljem da napada jednu partiju. Pa to je svima ocigledno valjda

rimtutituki
Gost
rimtutituki

Bravo pope.Podmuklo napravljen ugovor u srbiji.Imate domaćeg izdajnika za potpis.Smatrate kao da je 1918.u Crnoj Gori.Tako treba direktno saopštiti da se zna šta nam je raditi.Mirnog rješenja nema.Sad je sve jasno.Braćo Crnogorci primakao se čas kada idemo u odbranu otadžbine.

Prd
Gost
Prd

Administrator ne moze postati Mitrololit, samo neka se nada nas Makedonac

gwido
Gost
gwido

postadose crnogorski srbi srbijanci hahaha

Niksic 111
Gost
Niksic 111

E premijeru ljepse da vas nema ovo je najveca bruka u istoriju Crne Gore pi!

Komunizam
Gost
Komunizam

Sadrzaj ugovora sa Islamskom zajednicom i Katolickom crkvom nije prezentovan javno, sto bi to onda trebalo da Mitropolija ima drugaciji status. Ne smije biti diskriminacije. Ili su svi trebali svoje sporazume da objelodane ili niko. Samo ravnopravno. Ne smije biti razlika, jer bi to bilo protiv zakona.

BodinCG
Gost
BodinCG

ne smije bit diskriminacije velis jel ? Aj da krstis dijete u Spc U Crnu Goru, i da ti zapisu narodnost crnogorska, nece to ucinit, nego ce upisat srbin

probaj da dodjes sa crnogorskom zastavom u crkvu u Crnu Goru, ne daju ti, zabranjeno

ko je to dosao da nam prica o diskriminaciji ? sto ono rece ?

Herc
Gost
Herc

Nije tačno ni jedno ni drugo.

Pečičanin
Gost
Pečičanin

Ako je ugovor u interesu crnogorskog naroda i Crne Gore kao države šta ima da krijete. Vašim činjenjem dokazujete da ste nedostojni mjesta koje pokrivate, jer svojim radnjama kršite božje i zemaljske zakone.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Sektaši nam kolo vode! A plaćenici RELjAKS !

Sveto
Gost
Sveto

🤣🤣🤣🤣
ODLICNO. Bas, onako, hriscanski.

Kumplung
Gost
Kumplung

Ejmen!

Izvjestaj
Gost
Izvjestaj

Samo vi potpisujte a vjerujte da necete dugo

Nik
Gost
Nik

Tako I trrba….uhhhhhhh sve vas treba….da ako mi pustite makar jedan komentar,evo ste poceli ka in4s

Volim te zeleno
Gost
Volim te zeleno

To Crnogorci dozvoliti neće! Ovaj klerofašista svetosavski hiće da izazove neke jade u Crnoj Gori!

Mila
Gost
Mila

Sram te bilo Krivokapicu. Radis iza ledja narodu CG .

Mitar
Gost
Mitar

Pih, sram te bilo. Vucicev potrcko..

Festadjun
Gost
Festadjun

Ovi nisu normalni

Danbo
Gost
Danbo

Pope,oteto prokleto!!!

Darina
Gost
Darina

Sram da vas bude. Sramotna vlasti.

Sjenka
Gost
Sjenka

Boze sacuvaj😔

Podanik
Gost
Podanik

Tako je, gazdo, hvala gazdo. E, neće ti ovo proći, ,,gazdo”!

Risto Dedeić
Gost
Risto Dedeić

U Pećkoj patrijaršiji ste dopatrijaršijali zanavijek.

RAZUM
Gost
RAZUM

Kakva je ovo provokacija, o cemu se radi, niste Vi ispred naroda, da nesmijemo znati sta se radi sa nasom zemljom .
Ljepse bi Vam bilo da se vratite bozjem putu i da vjerujete u svemocnog a ne da sebi dajete pravo prvog u odnosu na ostae!

Stega
Gost
Stega

Pope, ti i tvoja svetosavska družina treba da znate da kako smo obnovili državnost Crne Gore tako ćemo obnoviti i svetu CPC.

Autohton 100%
Gost
Autohton 100%

Hahaha😂😂

Morty
Gost
Morty

Posto su banane ?
Kazi ti kolko kila oces i stavi pare na sto, pa kad ti vratim kusur svatices kolko su kostale banane.
E mi smo jedna banana drzava a ne banana nego kora od banane….

Ivan
Gost
Ivan

Ovo je haos sta se desava u CG. Ovaj trguje da bi dobio titulu neku. Sve je ovo u parama Ostroga,zemlje po primorju i nekretninama. Ako ovo im prodje bolje da nas nema Crnogorci !!!

🇲🇪BO💚DIN🇲🇪
Gost
🇲🇪BO💚DIN🇲🇪

Sve odluke i ugovori kvislinške vlade biće poništeni.

Jelena Savojska
Gost
Jelena Savojska

E moji Crnogorci, kukala nam majka sto smo dočekali!!!Nista se ne pitamo u svojoj državi!!!

Njanjanja
Gost
Njanjanja

Sigurno nece. Ako tako bude tajno potpisan
Javno ce biti ponisten.

Marko
Gost
Marko

Demokratski:)
Sta je ovo ljudi? Imaju pravo da urade sta zele. Da nas pobiju ko nije apostolski fan? Dritane???????????? Adzicu????? Rakcevicy??? Suada??? Ćemane??? Tu ste???

Cg kontras
Gost
Cg kontras

Nadam se da će ispunit želju Amfilohijevu i postavit igumana Dajbabskog na čelo MCP da i Vi malo odmorite od obaveza

Niksic
Gost
Niksic

Ovo je sramota ako urade jer nesto kriju od naroda sigurno,Crnogorci ovo ne smijemo dozvoliti,jer je ovo otimanje Crnogorske imovine

CG🇲🇪proljeće🌼
Gost
CG🇲🇪proljeće🌼

Joanikije rijesio da obori Vladu?
Hahahahahaha oooo Joanikije, znas li u koju si drzavu? Ne ti. Ali posto mi znamo, nece ti moc bit ovo pope.
Moracete se dozvat pameti.

Ready
Gost
Ready

Hey yeah!!!

badžana
Gost
badžana

Pošteno, nema šta😁😁

Crni
Gost
Crni

Kakav je ovo cirkus…

Cg kontras
Gost
Cg kontras

Što ga ne pitaste, hoće li eparhije promijeniti granice u odnosu na županije Karađorđevića jer se evo 3 države promijeniše a eparhije ostaše iste? Može li Mitropolija obuhvatiti cijelu Cg?

SASA.NK.ME
Gost
SASA.NK.ME

U Mojoj Drzavi Moje Svetinje potpisuju sa mene neprijateljskom drzavom sluzbenici sekte koju Ja ne priznajem to je za mene cist fasizam.

Lana
Gost
Lana

Aha,kako da ne

Send this to a friend