Politika

Joanikije: Zahtijevao sam od Krivokapića samo da potpiše Temeljni ugovor, a ne da se miješa u izbor mitropolita

Episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko primorske Joanikije kazao je za In4S da je on od premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića zahtijevao da potpiše Temeljni ugovor sa SPC, a ne da se miješa u izbor mitropolita.

<<<SPC tvrdi da je bilo dogovoreno da Krivokapić potpiše Ugovor, pa se predomislio: Porfirije i Joanikije razočarani<<<

“Ja sam od premijera Crne Gore, zahtijevao da realizuje svoje obećanje i potpiše Temeljni ugovor sa SPC, a ne da se miješa u izbor mitropolita Crnogorsko – primorskog, što je u isključivoj nadležnosti Svetog Arhijerejskog Sabora SPC. Takođe je apsurdan predlog gospodina Krivokapića da se Temeljni ugovor potpiše 30. oktobra, što ja svojevrstan politički manevar i ne može se podvesti pod dobronameran gest koji bi vodio smirivanju dugotrajnih tenzija, čije je rješavanje bilo ključni prioritet Krivokapićeve vlade”, rekao je za In4S vladika Joanikije.

<<<Krivokapićev tajni put u Beograd: Igre bez granica oko Temeljnog ugovora<<<

Kako nezvanično saznaju Krivokapić se pravdao da potpisivanje “koče” potpredsjednik Vlade Dritan Abazović i predsjednik Skupštine Aleksa Bečić te da će ukoliko potpiše ugovor ugroziti stabilnost vlade, čiji opstanak poslije ovog skandala, je pod velikim znakom pitanja.

Kako navode, umjesto da sa patrijarhom potpiše Temeljni ugovor, premijer Krivokapić je dao sebi za pravo da se upliće u unutrašnja pitanja SPC insistirajući da je vladika Joanikije jedini prihvatljivi kandidat za upražnjeno mjesto mitropolita crnogorsko- primorskog.

<<<Krivokapić: Dogovoreno potpisivanje Temeljnog ugovora, ostalo usaglašavanje termina<<<

“Ovakvo ponašanje, premijera Krivokapića, samo je medveđa usluga vladiki Joanikiju i to u trenutku kada je bilo sve usaglašeno i sada je već izvesno da će se izbor episkopa na upražnjenim eparhijama prolongirati za jesenje zasedanje”, tvrdi izvor iz Srpske patrijaršije za In4S.

Krivokapić je jutros saopštio da je na sinoćnjem sastanku u Beogradu dogovoreno da se usaglasi termin potpisivanja Temeljnog ugovora, a prethodno je na Twitteru objavio prijedlog da to bude 30. oktobra.

Iz SPC su u međuvremenu saopštili da je jedini dolazak Krivokapića u Beograd bilo potpisivanje Temeljnog ugovora, te su poručili da su iznenađeni i zabrinuti.

Kako su naveli, Krivokapić je iznio nove i do sada neizrečene razloge zbog kojih smatra da se potpisivanje Ugovora mora odložiti.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
mačor
Gost
mačor

Ugovor sa CPC i SPC potpisati u paketu !

leon
Gost
leon

ovi bi da Crnogorsku imovinu da prenesu u Beograd

Support
Gost
Support

On je tražio da Preśednik Vlade, u ime naroda cg, doleti u Bg sinoć u ponoć i potpiše Ugovor za koji je fino rečeno da treba da prođe Vladu i da će biti potpisan u Crnoj Gori. Ko si ti da nagovaraš predstavnika naroda da radi stvari ispod žita i mimo očiju crnogorskog naroda? Zašto je trka da se potpiše… Više »

skeč
Gost
skeč

Ma, miči se, nije ti ovo “Svetigora” pa tamo deklamuj

ludak
Gost
ludak

koji sabor bira zasto niste izabrali pokojnog deda za patrijaha nije dao vucic i srbijanski lobi bradonja neka drzava radi sto treba a ti propovijedaj mir i blago stanje

Mladen
Gost
Mladen

Ovo je sve smutljaj pa prospi

Jelena
Gost
Jelena

Hahahhahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahhahahaha pocinje ovaj Krivokapic da mi se svidja hahahahahahaHHh

Mitar
Gost
Mitar

A sta si ti zahtijevao, ono sto si dogovorio sa av??

MojaCG
Gost
MojaCG

Ne zna se ko od njih više laže. Ovo je skandalozno. Nije premijer država i nećemo mu priznati nikakav potpis dok se taj Ugovor ne objelodani i prodiskutuje, to budite sigurni, crkvenjaci, ovo je SEKULARNA država. A vi sastančite za svoj groš po ćoškova, sve dok vas zakonski ne uvedemo u red i poštovanje Ustava ove zemlje. Smrt fašizmu ma… Više »

Dula
Gost
Dula

Nevjerovatno.

Vera
Gost
Vera

Kakav ugovor upoznajte gradjane

mina
Gost
mina

Sabor bira mitropolita,sto je tu sporno.Sto se politika petlja u crkovne rabote,to je druga i duga prica.

Mila
Gost
Mila

Mina, isto sto I crkva u politicke.

Jelena Savojska
Gost
Jelena Savojska

Kupio te Vučić…

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Zahtijevao? Jasan je odnos ucjene na kome funkcioniše SPC! Potpisivanje Temeljnog ugovora ili akta o kapitulaciji je vezano za izbor mitropolita. Klasična ucjena i pokazatelj suštine crkve i novokonponovanih vjernika. Tzv litije i njihov karakter su konačno razobličene za one koji su zavedeni!!

Ljiljana
Gost
Ljiljana

Sta jos ovi likovi treba da urade da se zavedeni “vjerujuci narod” (njihova kovanica) – probudi i shvati sta im rade i gdje ih vode? To mi zaista nije jasno. Gdje su granice tih ljudi? Koja su ponizenja i bruku u stanju da istrpe? A najvece mi je pitanje – Zasto?

Maršal
Gost
Maršal

Ma ajde samo to si trazio pa ti si bas neki fini pop zar ne?

Marija Č
Gost
Marija Č

Krenulo je. Predsjednice, spasavaj nas

Aki
Gost
Aki

Ko je ovdje premijer? On ili Joanikije?
Kako Joanikije može nešto da zahtijeva od premijera?
Valjda se zna ko je glavni!
Ah da… Milo je glavni 👍😁

Barka
Gost
Barka

Sto god potpisali i sto god dogovarali, sve ce biti ponisteno. Crnogorsku istoriju ne mozete dobiti, pod ne znam koju cijenu…

Bred Pit
Gost
Bred Pit

Zdravko, aj dodji da potpises da mi budes zirant.

Mixi
Gost
Mixi

Srpska posla

Rade Zec
Gost
Rade Zec

Preletio 😁

Djuro
Gost
Djuro

IZDAJNICI!

Dragan
Gost
Dragan

Ahahahaha

Laki
Gost
Laki

Dosta vise mjesanja politicara u crkvu. A i obrnuto.

Send this to a friend