Politika

Jokić – Pič: Članstvo CG u NATO važno i za region

Učlanjenje Crne Gore u NATO izuzetno je značajno za tu državu i cijeli region, jer ostalim aspirantima predstavlja važan signal da vrata evroatlantske zajednice ostaju otvorena, ocijenili su načelnici crnogorskog i britanskog generalštaba, Ljubiša Jokić i Stjuart Pič.

Jokić je danas u Podgorici razgovarao sa Pičom, o saradnji dvije države na polju odbrane, podršci u procesu integracije Crne Gore u NATO, crnogorskom doprinosu mirovnim operacijama, modernizaciji i reformi crnogorskih oružanih snaga, kao i o važnoj ulozi koju Crna Gora ima u regionu.

“Obostrano je ocijenjeno da je učlanjenje Crne Gore u NATO izuzetno značajno ne samo za Crnu Goru, već i za cijeli region, jer ostalim aspirantima predstavlja važan signal da vrata evroatlantske zajednice ostaju otvorena”, kaže se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Kako se navodi, Jokić je posebno zahvalio na kontinuiranoj podršci Velike Britanije Crnoj Gori na njenom putu u NATO i upoznao sagovornika sa dostignućima u procesu pune vojne integracije Vojske Crne Gore u Alijansu.

On je istakao posvećenost VCG daljem jačanju regionalne stabilnosti i bezbijednosti.

Pič je, kako je saopšteno, rekao da je ponosan što Velika Britanija stoji rame uz rame sa Crnom Gorom, kao najnovijom saveznicom u Alijansi.

Izražavajući zadovoljstvo pristupanjem Crne Gore u NATO, on je naglasio da Velika Britanija veoma cijeni doprinos koji Crna Gora pruža u međunarodnim mirovnim operacijama.

“Gost iz Velike Britanije je istakao da njegova zemlja sa Crnom Gorom dijeli iste strateške ciljeve – bezbijednost Evrope i regionalnu stabilnost i bezbijednost Zapadnog Balkana, te da članice NATO sarađuju u rješavanju izazova i u doprinosu široj međunarodnoj sigurnosti na osnovu zajedničkih vrijednosti”, navodi se u saopštenju.

Pič je, naglašavajući da će dvije države zajedno raditi na integraciji Crne Gore u NATO, ponudio nove sadržaje bilateralne saradnje koji se prvenstveno odnose na školovanje i usavršavanje pripadnika VCG na prestižnim odbrambenim institucijama Velike Britanije.

Riječ je, kako je pojašnjeno, o prvoj posjeti načelnika Generalštaba Oružanih snaga Velike Britanije Crnoj Gori.

Send this to a friend