Politika

Jokić: Vlada na hitnoj sjednici da raspusti Skupštinu opštine Kotor

Foto: PR Centar

Predsjednik Opšttine Kotor Vladimir Jokić pozvao je Vladu Crne Gore da u ponedjeljak ujutru održi hitnu sjednicu, raspusti Skupštinu opštine  i vrati mandat građanima, jer bi sve drugo, kako smatra, predstavljalo legitimisanje političke korupcije i beskrupuloznog gaženja ustavno-pravnog poretka kao metoda preuzimanja i formiranja vlasti mimo izborne volje.

On je, na današnjoj pres konferenciji, povodom aktuelne političke situacije u SO Kotor, kazao da najava grupe odbornika predvođenih odbornicima Demokratske partije socijalista (DPS) u Kotoru predstavlja nezabilježen atak na institucije grada koji, kako je istakao, po svojoj bezobzirnosti prevazilazi sve do sada viđeno, prenosi PR Centar.

“Najava održavanja skupa odbornika, koji je dogovoren na njihovim međupartijskim konsultacijama, predstavlja kršenje Ustava, Zakona, Statuta i Poslovnika, predstavlja udar na ustavno-pravni poredak, na sudstvo, a samim tim i na državu Crnu Goru”, rekao je Jokić.

On je istakao da je akt, kojim se Željko Avramović, kako je kazao, lažno predstavlja kao predsjedavajući Skupštine i kojim odbornici traže nastavak sjednice, koju su sami zaključili nakon što su donijeli odluku o njegovoj smjeni, van zdravog razuma.

“Upravni sud, kao što vam je poznato, je tu odluku proglasio nezakonitom, a Željka Avramovića proglasio neovlašćenim licem za vođenje sjednice i za potpisivanje odluka. Uprkos ovakvoj odluci suda, gospodin Avramović opet potpisuje akte iz nadležnosti Skupštine i opet se predstavlja kao predsjedavajući“, pojasnio je Jokić.

Takvo postupanje, kako je istakao, predstavlja nepoštovanje presude suda, ponižavanje sudske vlasti i ruganje pravdi po principu „neka sud poništava naše akte kao nezakonite, mi ćemo opet tražiti nastavak sjednice“.

Prema njegovim riječima, materijal koji je nazvan skupštinskim je preuzet u prostorijama opštinskog odbora (OO) DPS-a, gdje je sekretar OO DPS-a izigravao predsjednika skupštine, a kafe-kuvarica zaposlena u DPS-u stručnu službu Skupštine.

„Ovakavo postupanje, preuzimanje nadležnosti, lažno predstavljanje i samovlašće nije svojstveno demokratskim društvima. Postupanje nadležnih državnih organa u naredna tri dana pokazaće da li je Crna Gora država koja je zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji (EU) ili je u pitanju društvo u kojem nema suda, prava, zakona i institucija“, istakao je Jokić.

Ukoliko se prihvati ovaj princip onda će, kako smatra, biti sasvim legitimno da bilo koji poslanik Skupštine Crne Gore, „preko svoje kafe-kuvarice, proglasi sebe za predsjedavajućeg Skupštinom Crne Gore, sakupi družinu u kakvoj kafani i donese odluku o smjeni Vlade i predsjednika Crne Gore“.

Skup dijela odbornika koji je najavljen za ponedeljak, kako smatra, ne može predstavljati sjednicu Skupštine jer nije sazvan u skladu sa Zakonom, već je to, kako je dodao, najobičnije druženje te grupe ljudi.

„Da li će na tom okupljanju donositi odluke, igrati karte ili se družiti ne mijenja suštinu da je u pitanju neobavezno okupljanje grupe odbornika, nikako institucionalno dijelovanje“, rekao je Jokić.

On je kazao da je poslijedica prethodnog „pravnog divljanja ove grupe odbornika“ bila blokada Kotora od preko 45 dana, usred turističke sezone.

„Pozivam odbornika koji je sebe proglasio za predsjedavajućeg, a protiv kojeg smo juče podnijeli krivičnu prijavu, da se suzdrži od produženog vršenja krivičnih dijela, a ostale odbornike da ne budu saučesnici u istom“, poručio je Jokić.

On je pozvao nadležne državne institucije, tužilaštvo i Vladu Crne Gore da preduzmu mjere iz njihove nadležnosti i da, kako je rekao, spriječe pravno-političko nasilje i dalje moguće vršenje krivičnih dijela.

Novinare je interesovalo šta će Jokić preduzeti ukoliko na sjednici zakazanoj za ponedjeljak ponovo bude smijenjen.

„Okupljanje odbornika u ponedjeljak ne može predstavljati zakonitu i legitimnu sjednicu SO Kotor. Postoji predsjednica koja saziva sjednice u skladu sa zakonom. Ukoliko se pak, ova grupa odvaži na takav korak, o svom daljem postupanju ću obavijestiti javnost, savim sigurno čuvajući dostojanstvo funkcije, koju obavljam, a potom i svoje lično“, kazao je Jokić.

Predsjednica Skupštine Opštine Kotor, Dragica Perović, kazala je da je podnijela krivičnu prijavu protiv sekretara OO DPS-a Željka Avramovića, jer on pored nje kao aktuelne predsjednice SO zakazuje sjednicu što predstavlja „čisto silovanje prava i zdravog razuma“.

„Ovo bi se moglo smatrati grubom šalom, da iznad svega toga ne stoji obavještenje meni i predsjedniku Opštine, kojim nas pomenuti gospodin obavještava da saziva ni manje ni više, nego nastavak 19. sjednice SO, i to sjednice od 24. aprila, koja je okončana i čija je odluka zvanično poništena presudom Upravnog suda“, rekla je Perović.

 

 

10

avatar
1000
9
1
0
 
9
Kotor ljetiVitamin CUfgggggFileopgDa da
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vitamin C
Gost
Vitamin C

A, bogoti mali, ne zamlacuj nas vise…nije trebalo ni da budes predsjednik s tvojom naravi.

Ufggggg
Gost
Ufggggg

Dodijase mi sve ove partije redom
Pa pa

Fileopg
Gost
Fileopg

Ako Vlada raspušti skupštinu Demokrate Pl mr Aljekse Bečića ne bi učestvovali na izborima poštujući datu riječ i stavljanjem potpisa na oni papir što ga nazvahu dogovor za budućnost…Ili bi možda učestvovali kao i u Tuzima uz obrazloženje neophodnosti …

Da da
Gost
Da da

A ako raspuste skupstinu, on je gradonacelnik do izbora 😂😂😂 sve ce ucinjet samo da ostane jos malo

Rob
Gost
Rob

Ček, koja vlada, ona koju tvoja partija ne priznaje?

Fileopg
Gost
Fileopg

prosto mu se fotelja urasla u debelo meso istrest se ne može…ma brutalno i flagrantno…

ND
Gost
ND

Važi!

Vukan Đ.
Gost
Vukan Đ.

Jedino pošteno.

🇷🇸 1 : 6 🇩🇪
Gost
🇷🇸 1 : 6 🇩🇪

Izadji mala, izadji mala 😂🚜🙋‍♂️

Kotor ljeti
Gost
Kotor ljeti

Ova trojka je dokrajčila Kotor. Ovaj.nadobudni Jokić poziva novinare na pres a ne odgovara na pitanje novinarke Skala radija jer ne komunicira kaze sa tim medijem. Pritom ih je pozvao na konferenciju z medije.Ali mu novinarka nije ostala duzna i javno mu.je rekla da nije dosla zbog njega nego građana koji slusaju taj medij i da je njegova nekultura poznata.Eto… Više »

Send this to a friend