Politika

Jokićev kabinet: Kotor između zakona i politike

Vladimir Jokić

Povodom  dešavanja u Kotoru u proteklih tri mjeseca, oglasili su se iz kabineta predsjednika Opštine Vladimira Jokića. Oni su objavili i video prezentaciju kojom objavljašnjavaju dešavanja u prethodnom periodu.

“U Skupštinu opštine Kotor se dostavljaju predlozi odluka, kako bi ih skupština usvojila i kako bi postali obavezujući za sve. Dostavljeni predlozi odluka se razmatraju na sjednicama Skupštine. Pravo da Skupštini dostavljaju predloge odluka imaju odbornici, predsjednik opštine i određeni broj građana. Pravo da sazove sjednicu Skupštine ima predsjednica Skupštine, na sopstvenu inicijativu, na zahtjev predsjednika opštine ili na zahtjev 1/3 odbornika”, navode u prezentaciji.

U Skupštini se, kako dalje ističu, nalazi veliki broj predloga odluka koji čekaju na usvajanje.

“Grupa odbornika je 5. juna podnijela predlog Odluke o razrješenju predsjednice Skupštine opštine. Pored ove odluke u proceduri su i odluke predložene od strane Predsjednika opštine poput Predloga odluke o budžetu za 2019. godinu, Predloga odluke o određivanju lokacije za odlaganje građevinskog otpada i sličnih”, dodaju oni.

Iz kabineta objašnjavaju da, kako bi usvojili predloženu odluku o razrješenju predsjednice Skupštine, grupa odbornika je 13. juna podnijela zahtjev za sazivanje sjednice skupštine sa jednom tačkom dnevnog reda, Razrješenje predsjednice Skupštine, i predlog koji je uputila 5. juna skupštini dostavila u prilogu.

“Zakon obavezuje predsjednicu skupštine da na zahtjev odbornika sazove sjednicu u roku od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva i da istu održi najkasnije u roku od 15 dana od dana sazivanja. . Na ovaj zahtjev grupe odbornika, predsjednica Skupštine je obavezna da sjednicu sazove do 28. juna a da istu održi do 13. jula. Ukoliko predsjednica ne bi postupila po zakonu, pravo sazivanja Skupštine prelazi na odbornike koji su podnijeli zahtev”, navode oni.

Kako dalje ističu, ispunjavajuću svoju zakonsku obavezu, predsjednica je 25. juna sazvala sjednicu za 10. jul, prije isteka zakonskih rokova, kako bi se u zakonitoj proceduri raspravljalo o njenom razrješenju.

“Predstavnik grupe odbornika je, grubo kršeći Zakon o lokalnoj samoupravi, Statut Opštine Kotor i Poslovnik Skupštine opštine Kotor, neovlašćeno, 25. juna sazvao sjednicu za 27. jun, a o vremenu i mjestu održavanja nije obavjestio sve odbornike skupštine opštine.Na skupu u hotelu „Vardar“ grupa odbornika je grubo kršeći sve propise države Crne Gore donijela odluku o razrješenju predsjednice Skupštine”, tvrde oni.

Pošto je, kako naglašavaju,  odluka donijeta u nezakonitoj proceduri, uz kršenje svih zakona, ista ne može proizvoditi pravne posljedice.

“Kako bi se zaustavilo dalje nezakonito djelovanje i kako bi se opština Kotor uvela u zakonske okvire, a time i Grad počeo normalno da funkcioniše, opštinsko rukovodstvo je više puta pozivalo Vladu Crne Gore da raspusti Skupštinu, kako bi se mandat vratio građanima tj. raspisali vanredni lokalni izbori u roku od najviše 100 dana”, podsjećaju oni.

Vlada Crne Gore je, kako napominju iz Jokićevog kabineta,  obavezana zakonom i sopstvenim odlukama, da na prvoj narednoj sjednici, u četvrtak 4. jula, raspusti Skupštinu i imenuje odbor povjerenika, koji će usvojiti budžet i sve druge odluke, omogućila nesmetano finansiranje lokalne samouprave, isplatu plata zaposlenima, održavanje kulturnih manifestacija i zakonito funkcionisanje opštine Kotor.

4

avatar
1000
3
1
0
 
4
KotoraninFileopgSvjefolPrimorac
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Fileopg
Gost
Fileopg

po vašoj logici skupštinska manjina zamandali vrata parlamenta i pečatira ih da ih niko ne smije otvoriti a onda na izbore… dobra logika kad goć se nekome svrsne traži i dobije izbore… Sve bi uradili za par fotelja i benefite koji idu uz to…Maltretiraju upošljene i građane da bi zadržali položaje i dobre plate….

Svjefol
Gost
Svjefol

Demokrate pricaju o prsvu, pravdi, demokratiji, moralu…?!…sprdnja. Malji Ljaljo zecki, je li..,

Primorac
Gost
Primorac

HOCEMO PRINUDNU UPRAVU!!!HOCEMO IZBORE!

Kotoranin
Gost
Kotoranin

Sto niste trazili prinudnu upravu kad je Moskov dala otkaz? Tada vam nije odgovaralo?? Sram vas bilo,niste raspodjelili gradski budzet,kao da vam je od djeda ostao a ne sto su to pare gradjana Kotora! I umjesto da te pare trosimo na bolje Kotora vi bi da ih jos vise smanjimo sa dodatnim izborima. E pa nece moci,jer ste manjina u… Više »

Send this to a friend