Politika

Joković: Imao sam uvid u Temeljni ugovor, sporenja su oko statusa SPC

Vladimir Joković, Foto: RTNK
Vladimir Joković, Foto: RTNK

Potpredsjednik Vlade Crne Gore, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i lider SNP-a Vladimir Joković, gostujući u emisiji Kontakt na RTVNK, komentarisao je aktuelnu političku situaciju, sa posebnim osvrtom na odluku glavnog odbora SNP-a da neće izaći iz vlasti u gradovima u kojima je konstituent, među koje spada i Nikšić.

„Odluka je donesena jednoglasno. Nije donesena odluka da SNP neće izaći iz vlasti, već da u ovom trenutku neće rušiti vlast u opštinama u kojima učestvuje u vlasti, za razliku od nekih drugih koji su rušili vlast u Budvi“, kazao je Joković.

Dodaje i da SNP nije bio prihvatljiv za vlast u Beranama, iako je suštinski pobjednik lokalnih izbora.

„Svi su očekivali sunovrat SNP-a, a mi se toga nijesmo plašili. Znamo da smo na pravom putu, u interesu građana i Crne Gore. U trenutku kada smo govorili da možemo biti dio nove Vlade, bili smo na istorijskom minimumu, zahvaljujući napadima onih koji nikada nijesu željeli dobro SNP-u“, navodi Joković.

Lider SNP-a, dalje obrazlažući odluku glavnog odbora da neće rušiti vlast u Nikšiću i Mojkovcu, kazao je da mogu biti bezbrižni i da oni to neće uraditi šta god da se desi.

„Što se tiče Nikšića, članovi opštinskog odbora su imali samo riječi hvale na rad i saradnju SNP-a sa lokalnom upravom, tako da tu nijesmo imali bilo kakvih problema. Što se tiče Mojkovca, tamo je sasvim druga situacija. Pojedini ne žele SNP u vlasti, a ne mogu je formirati bez nas. S obzirom na to, pokušavaju da omalovaže našu partiju dajući nam „mrvice“ vlasti“, istakao je Joković.

Dodaje i da će 23. oktobar, kao i lokalni izbori u 14 opština brzo doći, pa će se onda vidjeti, kako kaže, ko će sa kim i na koji način razgovarati.

„Mnogima obećavam i garantujem da će SNP biti neuporedivo jači nego što je bio kada sam došao na čelo, ali i od mnogih drugih partija“, kaže Joković.

Ističe i da to što neki pričaju da je SNP iznevjerio volju birača, slika je onih koji ne znaju gledati unaprijed kada je u pitanju politika.

„Iskreno mislim da bi najveća izdaja SNP-a bila kada ne bi imali hrabrosti da preuzmemo odgovornost. SNP je kao glavni konstituent vlasti vaskrsao, na zadovoljstvo svih iskrenih simpatizera naše partije“, navodi Joković.

Posebno naglašava činjenicu da SNP zastupra pravdu, koje ne može biti dok Crna Gora ne potpiše ugovore sa svim vjerskim zajednicama.

„Ovdje se radi o korektnom odnosu između Srpske pravoslavne crkve i Crne Gore. Težimo ka tome jer kroz istoriju vidimo da su crkva i država uvijek bile nerazdvojive. Želimo da se tako i nastavi i da se konačno potpiše temeljni ugovor“, kaže Joković.

Dodaje i da je imao uvid u Temeljni ugovor, te da će on biti potpisan kada se sve strane usaglase.

„Ovdje je ključni problem poimanje statusa Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Zastupamo ono što je činjenica, istinsko i istorijsko nasljeđe, odnosno zastupamo interese SPC u Crnoj Gori, jer u nju odlaze pripadnici srpskog i crnogorskog naroda, što joj daje dodatnu vrijednost“, ističe Joković.

61

avatar
1000
45
16
0
 
53
markoThornVelja GoraLošSimontije
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Strijelac
Gost
Strijelac

Pokriva mjesto, ministra poljoprivrede, a još ni riječ nije prozborio o tome. Ruku na srce i ne zna ništa o tome.

Dolores
Gost
Dolores

Čudno da u Austriji nemate Temeljni ugovor, tamo ima više Srba . No, Austrija nema more, haha

Cetinjanin
Gost
Cetinjanin

Crnogorci ti u SPC ne ulaze!

Bozo Becarac
Gost
Bozo Becarac

Samo titovi ateisti. Ne i pravi.

Simontije
Gost
Simontije

PraDjed mi je sabornu crkvu u ljesjkopolje ikonostas se čuvao u mom podrumu pokriven cebadima do 90tih kad je počela obnova ….od tada sam ušao 2 puta i to u početku kad je otvorena ..

Velja Gora
Gost
Velja Gora

A od koga se cuvao ikonostas?
A po ratu u svoj Crnoj Gori nije bilo petnaestak svestenika
Ostale su revolucionari pobili ili bacili u jame

marko
Gost
marko

Divno li bjese bez popova zvonjave …Tito vrci se .

Samo jako 🇲🇪
Gost
Samo jako 🇲🇪

Vaskrso je bio i LSCG pa onda pao u ambis na sledećim izborima.

Svakompozasluzi
Gost
Svakompozasluzi

Jokovic je za “Temeljni” ugovor sa Crkvim Srbije, jer pripada Velikosrpskom politickom bicu ali bi hilo dobro da ne komentarise istoriju… Obrazovni nivo mu nije takav da bi se mogao baviti intekektualnim pitanjima..

Velja Gora
Gost
Velja Gora

Vidim da se ti intelektualno istices
Onako, promisljen komentar

Good buy Charli
Gost
Good buy Charli

Sve junaci nikom ponikose

Mongro
Gost
Mongro

Jel on u vladi kao zamjenik premijera radi u interesu države i građana ili crkve tuđe države? Kaže da će pristati na potpis kao potpredsjednik na sve našta pristane crkva, a ako crkva ne želi potpisati uslove koje država iznese onda neće ni on potpisati takav ugovor! Ovoga pod hitno maći iz vlasti! Đe je ura da nam objasne koga… Više »

Mrki PG
Gost
Mrki PG

Ja se sano čudim šta je ovom narodu te je ovoliko 7* za mantijama i popovima.

Nik
Gost
Nik

Ovaj nema druga posla nego da priča o temeljnom ugovoru… zatemeljio se više

Arhitekta
Gost
Arhitekta

Joko Ono , Joko Ovo.

Lipovo
Gost
Lipovo

G-dine Jokoviću, izbij sebi iz glave da je crkva starija i jača od Države ! CG je uvijek ( osim kada su je ,,prisvojili,, Karađorđevići) imala svoju samostalnu crkvu.

Staxe
Gost
Staxe

Bitno je da si ti i družina utemeljio fotelju,za ostalo ćemo lako.

Krtoli
Gost
Krtoli

Da da Jokovicu,nije ti do vlasti,sve zbog dobrobiti gradjana!pa u ove floskule ti ni ukućani ne vjeruju!

Good buy Charli
Gost
Good buy Charli

Pih pih 🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Što se čini
Gost
Što se čini

Ovo bogami kao da je Trojni pakt sa silama Osovine, pa se boje da ga objave.

blamaža
Gost
blamaža

Zbog čega se od građana krije taj Nacrt ugovora ako to nije izdaja Države? Objavite tekst tog “Ugovora” koga potpuno neosnovano nazivate temeljnim.

swemir
Gost
swemir

klerofasizam u vg /ne/jenjava !!!

Cin cin
Gost
Cin cin

Toliko se skriva sad4zaj da nesto SIGURNO nije u redu

Maja
Gost
Maja

Prvo i osnovno je da Crkva Srbije nema nikakvo istorijsko nasledje u Crnoj Gori.Od 1918 godine je okupatorska crkva ,sve do danas.Crnogorska crkva je bila autokefalna do 1918,dok nije dekretom kralja Aleksandra ukinuta.Svi vjerski objekti izgradjeina do 1918 god.pripadaju drzavi Crnoj Gori.Sve dok nam se ne vrate nase crkve i prizna CPC, nista nece biti kako treba da bude.Sve drugo… Više »

Thorn
Gost
Thorn

Tacno. Apsolutno tacno napisao we. Ali neke istina da su okupatori i otimaci tudjeg boli. Neka boli, tek ce

free samples
Gost
free samples

ako bi se vodili tim sto pricas a sto je u osnovi tacno svi vjerski objekti koji su izgradjeni do 1914 ne 1918 trebali bi biti crnogorski samo postoji jedan problem.To bi se onda odnosilo na Crnu Goru u granicama od prije prvog svjetskog rata te bi izgubili sve objekte na sjeveru i sa dobrog dijela primorja dok bi sa… Više »

Loš
Gost
Loš

Ne znaš istoriju.Ta CG je bila veće od današnje jer joj je pripadala Metohija.

Thorn
Gost
Thorn

Free, ocigledno si istoriju i geografiju ucio iz srbijanskih knjiga koje veze sa istinim nemaju. Da to nije slucaj ne bi to iznosio u korist srbijanske crkve, jer kad bi uradili tako srbija ne bi bila ni onaj pasaluk

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Stop sektama Joko.

Aoog
Gost
Aoog

A dje druze pa vlast je vlast. Oni su svejsni da im je ovo zadnji put… necete vise ni cenzus proc…

Aleksa 🇲🇪
Gost
Aleksa 🇲🇪

Jokoviću toliko boluješ od Srpske boljesti idi čovječe spašavaj se u Srbiju a u Crnu Goru mož samo da potpišeš temeljnu fotelju od 3 da -4000 eura mjesečno SRAM VAS BILO CRNA GORA POSTOJI CRKVE SU CRNOGORSKE U DRŽAVI CRNE GORE OKUPATORI SRPSKI

Role je king
Gost
Role je king

Niko ne moze da potpise nista dok narod ne vidi o cemu se radi. Posto krijete ugovor ,Role je 100% siguran da se radi o prevari i nekom zlu koje se sprema iskljucivo crnogorcima. Spc u CG je vjestacka,okupatorska tvorevina koja je tu samo sa jednim ciljem,da rusi CG i unistava je u svakom smislu.

Fanny
Gost
Fanny

Kako te samo nije stid

marius
Gost
marius

Svi smo culi da politicari, ajd da ne budem grub , i upotrijebim pravu rijec, no cu reci , ne zbore istinu, al nikad nismo vidjeli , niti jednog da se STIDI .

Thorn
Gost
Thorn

On obraza nema. Pljuno je na sva svoja prethodna i buduca pokoljenja. Izdajnici

Nino🇲🇪
Gost
Nino🇲🇪

Nece vam ici kako ste mislili sigurni budite !!!!

Slavica
Gost
Slavica

Polako jokasu nema temeljnog ugovora crkve manastiri sve je CRNOGORSKO pokupi popove i pravac srbija

marius
Gost
marius

Jokovicu, cisto sumnjam da oni CRNOGORCI sto podrzavaju CPC, i koji SPC smatraju stranom crkvom, ulaze u nju.

rambo
Gost
rambo

prvo da se vrati sve ono sto pripada crnogorskoj crkvi i onda se moze razgovarati dalje

freeMNE
Gost
freeMNE

Pripadnici Crnogorskog naroda ne idu u tu crkvu,iz prostog razloga zato što je anticrnogorska a cilj joj je asimilacija i ulazak u prokleti srbski svet

Fiume
Gost
Fiume

Ovo je postala drzava apsurda, ministar poljoprivrede umjesto da se bavi teskim vremenima.koji slijede u poljoprivredi mu je osnovni posao tzv Temeljni sporazum,ministar financija je pokazao elementarno neznanje i uveo akcize i potpuno potopio jahting biznis koji je jedini donosio novac,ministar ekonomije je tuzno gledati kako.prica kao da u skoli nikad nije ni bio,a premijer hahahahahahah sto da kazem osim… Više »

Levis
Gost
Levis

Koja je ovo sprdnja?Potpisuje li to država ili vas dvojica,trojica?Sa ugovorom treba da bude upoznata kompletna javnost,da se povede javna rasprava,pa tek nakon toga može se donijeti odluka o potpisivanju ,ako su obje strane zadovoljne.

SRK
Gost
SRK

I svi da odgovaraju za svoje postupke!!!
U svakom slučaju, ne mogu izbjeći sud Istorije!

Sve vi cvjetalo
Gost
Sve vi cvjetalo

Da si ti procitao jednu jedinu istorijsku knjigu, vidio bi da te tvoje crkve ne postoji u CG do okupacije Aleksandrove. Da hoces da procitas ista vidio bi da je i u Nomonkamonu priznata Crnogorska autokefalna crkva, a da srpske ne postoji.
Ali nekad je i procitati tesko ostvarivo za neke koji su podpresjednici vlade.

sramno
Gost
sramno

I mi, građani Crne Gore, naročito Crnogorci, hoćemo da imamo UVID u taj vaš nacrt dokumenta, jer se on prevashodno tiče nas, građana i Ustava i Države Crne Gore…Zašto se to SKRIVA OD GRAĐANA? Što potpisuje Vlada u ime građana ove države? HOĆEMO DA ZNAMO I VIDIMO!!! Vi privilegovani oprostite, ovo se tiče budućnosti ove države i budućnosti naše đece… Više »

Sara
Gost
Sara

Crnogorka sam i moje interese ne moze zastupati SPC. Uzas sta ovaj prica.

freeMNE
Gost
freeMNE

To je suština

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Ako se bude vodilo računa o istoriji, a ne o interesu tuđe crkve, onda Temeljni ugovor neće biti sporaN!

SRK
Gost
SRK

🇲🇪Bernini🇲🇪! Tako je!

blamaža
Gost
blamaža

N može ni postojati kao temeljni. Crkva Srbije nema ni u jednoj državi temeljni ugovor a htjela bi na prevaru da ga sprovede u CG. Neće moći!!!

blam
Gost
blam

Ni u kojim uslovima ne može biti temeljni, prosto jer ne može, nema uporište u činjenicama

Neo
Gost
Neo

Imao si uvid je nejasna definicija. Jesi li ti to čitao ili ne je važno. Da li se članom 17 tog “temeljnog ugovora” traži da Država Crna Gora jamči toj organizaciji druge države da ima svoje komesare u naš ANB, u Vojsku, u Policiju, u našim zatvorima, te školama? Je li bi ga potpisao sa takvim članom?

And the
Gost
And the

Trpite crnogorci polako cete provincija postati

Dokle
Gost
Dokle

Detaljno ponizenje crnogoraca od strane skota vucica koji zeli totalnu negaciju jednog naroda a posliusnik dritan oce najbolje odnose sa mrziteljem crnogoraca a bratu mu je u beograd kliniku otvorio vele

King Henry
Gost
King Henry

Ima da placaju porez i . To je crkva strane drzave, svuda placaju porez pa i odje ce.

SRK
Gost
SRK

E kuku, od koga mi očekujemo da nas spasi!

Elena
Gost
Elena

Aoooo sto je ovaj zapeo za ugovor

RR
Gost
RR

A koji korektni odnos između SPC i CG, kad nepriznaju državu, naciju, kulturno i istorisko nasleđe nesrećo neznavena.

Ancy
Gost
Ancy

Joko, zar nijesi ukapirao da vas je u Beranama podržao DPS? On nije imao nikakve šanse da formira vlast a vama je dao na značaju jer ste mu trebali na državnom nivou.

Suza
Gost
Suza

🤮🤮🤮🤮👎👎👎👎👎

Suza
Gost
Suza

🤮🤮🤮🤮🤮🤮👎👎👎👎👎👎

Send this to a friend