Politika

Joković: Ne znam za nacrt raspodjele funkcija, mandatar da pregovara sa SNP-om o resorima

Joković

Predsjednici Socijalističke narodne partije i Pokreta za promjene Vladimir Joković i Nebojša Medojević kazali su u odvojenim izjavama za Pobjedu da im je, ukoliko je autentičan, neprihvatljiv dokument nacrt raspodjele funkcija koji je ponudio mandatar za sastav Vlade Zdravko Krivokapić.

<<<Dan: DF-u MUP, Demokratama pravda, odbranu dobija URA<<<

Joković je kazao da je u srijedu uputio pismo mandataru u kojem zahtijeva da se za raspodjelu resora pregovara sa SNP-om, shodno snazi koje poslanički klub ima u parlamentu.

Resori za SNP, a ne kvote

“Tražio sam od Krivokapića da se pregovora o resorima koji će biti ponuđeni SNP-u, a ne da u tu priču budemo uključeni u kvotu DF-a ili koalicije “Zajedno za budućnost Crne Gore”. SNP je najstarija opoziciona stranka i tražimo da bude ispoštovana shodno snazi u parlamentu”, rekao je Joković za Pobjedu.

Joković je dodao da je nacrt raspodjele prvi put vidio u medijima i da ne zna da li je autentičan, odnosno istinit dokument.

U nacrtu raspodjele Krivokapića, a koji je objavio dnevni list Dan, koaliciji Za budućnost Crne Gore bi pripalo osam resora i jedno potpredsjedničko mjesto u vladi Crne Gore. U pitanju su Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo saobraćaja, Ministarstvo nauke, Ministarstvo sporta, Ministarstvo ekonomije i Ministarstvo javne uprave.

Koaliciji Crno na bijelo bi pripalo potpredsjedničko mjesto u vladi Crne Gore, i to za koordinaciju službi bezbjednosti, kao i resori odbrane, poljoprivrede i ruralnog razvoja i kulture i informisanja.

Po tom prijedlogu, a prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, čelna mjesta u Upravi policije, ANB-u i Vojsci bi se birala konsenzusom.

Po prijedlogu mandatara Krivokapića, koaliciji Mir je naša nacija bi pripalo Ministarstvo pravde, Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i Ministarstvo inostranih poslova, kao i mjesto potpredsjednika Vlade.

Joković je dodao da se SNP zalaže za princip po kome bi GP URA s obzirom na poziciju ,,tasa na vagi“ dobio nešto malo više, dok za ostale stranke resore bi trebalo uključiti proporcionalni princip.

“SNP ima pet poslanika i shodno tome traži odgovarajući broj resora”, rekao je Joković.

Minimum minimuma

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević kazao je u izjavi za Pobjedu da su i DF i PzP izuzetno nezadovoljni dokumentom koji se pojavio u medijima, navodeći da ih Krivokapić ne obavještava o svojim potezima.

“Trebali smo dobiti minimum deset resora jer je i to ispod 66 odsto podjele vlasti koliko nam pripada. Posljednja linija kompromisa je potpredsjedničko mjesto za koordinaciju svih službi bezbjednosti i od tog ne odustajemo”, rekao je Medojević za Pobjedu.

Nebojša Medojević

Medojević kaže da su u okviru kvote od osam resora i pokret za Promjene i SNP što je kako kaže ispod minimuma svih minumuma.

“Predložićemo mandataru da Uri ne pripada i ministarstvo odbrane i potpredsjedničko mjesto za koordinaciju svih službi bezbjednosti već da ta funkcija pripadne PzP-u. To je posljednja mjera kompromisa, ostalo je sve prosto ponižavajuće”, rekao je Medojević, dodajući da će glasati svaku reformsku vladu.

On je ponovio da će sačekati da vidi personalna rješenja koja oni nude u vladi, da vidimo jesu li to kadrovi DPS-a.

“Ne pada mi na pamet da za šaku vlasti pogazim svoje principe i da budem dio takve vlade, koja bi ustvari bila kontinuitet DPS-a. Hoćemo korjenite promjene otvaranje dosijea i lustraciju, i nećemo odustati od toga”, zaključio je Medojević.

Medojević: Mandatar odbio da dođe u PzP, komuniciramo samo mejlom

Medojević je za Pobjedu otkrio zanimljiv detalj tokom pregovora o formiranju Vlade.

“Mandatar je odbio tokom pregovora da dođe u Pokret za pomjene iako imamo poslanički klub od pet poslanika. Komuniciramo putem mejla i zbog toga nijesmo upoznati sa njegovim potezima”, rekao je Medojević.

Mandić prenio Krivokapiću nezadovoljstvo koalicije ZBCG

Prema nezvaničnim informacijama Pobjede lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić je na jučerašnjem sastanku prenio mandataru Krivokapiću izrazito nezadovoljstvo svih konstituenata koalicije Zajedno za budućnost Crne Gore dokumentom koji se pojavio u medijima.

“Mandić je rekao da su svi nezadovoljni podjelom resora, dok je za pojedine konstituente ponuda ponižavajuća jer ne tretira proporcionalni način podjele vlasti”, rekao je izvor Pobjede iz vrha DF-a.

17

avatar
1000
15
2
0
 
17
MongroBaneunukherojaPreko MoračeStefanLscg
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mongro
Gost
Mongro

Vama ce dati restoran u zgradu skupštine. Koliko vas ima u stranku, to vam može biti odličan posao…a i zima dolazi!

Baneunukheroja
Gost
Baneunukheroja

Niko ti Joko nije kriv sto si se sakrio pod skute Dfa pred izbore,sad ispastaj!!!

Preko Morače
Gost
Preko Morače

Pih više ste se smučili i bogu i narodu

Lscg
Gost
Lscg

Brzo ce novi izbori a nakon njih neki od vas nece biti ni u opoziciji iako ste trenutno u vlasti.Neka vide kakvi ste oni koji su vas glasali. Vi ste opozicija samim sebi.

Stefan
Gost
Stefan

Koliko istine u dvije rečenice

Teško
Gost
Teško

Kad bi ndstali i DPS i DF imali bi smo neku budućnost. Ovako . . . ? ? ?

marko
Gost
marko

Kakav maklugan

Boka di cataro
Gost
Boka di cataro

Jokoviću Prosvjetu, eventualno Kulturu.

Vujović V.
Gost
Vujović V.

Zar Manda nije bio zadnji na listi i sada bi da vodi glavnu riječ. Ponoviti izbore pa da ih vidimo. Zabraniti koalicije.

Pedja
Gost
Pedja

Ja da sam Krivokapic otisao bi na nove izbore pa da vidimo kolike su to snage politickih partija. Niko nije smio sam da izadje na izbore, a sad se svako pravi pametan.

zvrk
Gost
zvrk

Trebalo bi da bude minimum 100 ministarstava da bi bili zadovoljni svi od ovih 19 stranaka rasporedjenih u 3 koalicije.Risto ce njih kada ozdravi sve pocistiti.

Mila K
Gost
Mila K

Odgovorni politički profili su u obavezi da poštuju mandatara i njegovu viziju tima a ne da potpaljuju u neodgovornosti preko kojekakvih neuspješnog ckl-a. Ne treba se pridruživati ni po jednom osnovu sramnoj retorici patetičnih urlača.

Roko
Gost
Roko

Krivokapicu ne trebaju ti ovi !

Sova
Gost
Sova

Nego ko? Poslanici su njihovi.

Helga
Gost
Helga

CG bi se oslobodila i spasila kad bi vi skupa sa DF nestali sa političke scene

Srbin
Gost
Srbin

Tek cete se posvadjati dokazali ste da vas samo vlast interesuje a ovu cetnicku koaliciju samo popis da bude sto vise srba i nova Podgoricka skupstina. Nadamo se da ce biti novi izbori i da ce se narod ove drzave dozvati pameti.

((Mekely
Gost
((Mekely

A ja?I ja hocu da budem ministar jer sam dao 4 glasa iz familije.

Send this to a friend