Politika

Jonica: Izbor sudija Ustavnog suda negativan primjer za sva vremena, biće interesantno vidjeti kako će se utvrditi četvrti kandidat

Snežana Jonica, Foto: gradski.me

Predloženi kandidati za sudije Ustavnog suda već su negativno ocijenjeni u javnosti čime nije ispunjen prvi cilj i nije vraćeno povjerenje u Ustavni sud, što je posljedica stvorene slike da je to plod političke trgovine, ocijenila je bivša poslanica i pravnica Snežana Jonica o emisiji „Znam da znaš“ na Gradskoj televiziji. Ona je istakla da je izbor sudija ustavnog suda „negativan primjer za sva vremena i primijer za udžbenike“ i da je odluka nadležnih da ostanemo bez tako važnog organa šokantna.

“Ovo je šesti javni poziv. Postupak se vodi od prvog poziva koji je raspisan prije parlamentarnih izbora 2020. godine. Prije priče o tome da li je bilo političke trgovine, govorila bih o političkoj i državnoj odgovornosti i neodgovornosti subjekata koji su odlučivali o tome da građani Crne Gore ostanu bez Ustavnog suda, da se priča o toj temi i briga za Ustavni sud pominjala samo periodično kada se to ticalo izbornih procesa“, podsjetila je Jonica.

Nije se, kaže, govorilo o onim temama i pitanjima koja se tiču građana, ali su od konkretnog interesa političkih subjekata.

„Postali smo negativan primjer za sva vremena, primjer za udžbenike bukvalno, da nam Ustavni sud dođe ispod kvoruma i da nam formalno postane nefunkionalan organ. I to organ koji je zadužen da u državi čuva ustavnost i zakonitost. Onaj koji je obavezan da štiti ljudska prava građana. Odnos svih u zakonodvanoj vlasti, političkih partija, prema tom pitanja je meni bio šokantan. Bila su uvijek teška vremena za postizanje konsenzusa, nijedan konsenzus u Crnoj Gori nije lako postignu. Ali su se činjeli napori i nikad se nije dovodilo u pitanje nešto što je od tolike važnosti kao Ustavni sud“, smatra Jonica.

Kod nas, dodaje, pažnju nešto skrene kada dođe „voda do poda“ i kada dođu svi mogući predstavnici Evropske unije da nas upozore na posljedice.

Danas će, ističe, biti interesantno kako će se utvrditi četvrti kandidat za sudiju Ustavnog suda.

„Nijesu dobro ni utvrđeni kandidati a već imate negativan stav o njima. Uz dužno poštovanje prema kandidatima da sam u poziciji da odlučujem, kao što je to bilo 2013, neke od njih bih glasala neke ne bih”, kazala je Jonica.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
lidija
Gost
lidija

Kada sam slusala pojedine kandidate/ktinje,morala sam se zapitati odkuda, tolika hrabrost i smjelost da se prijave za sudije US?!Kao da se sprdaju sa narodom.

Send this to a friend