Politika

Jonica: Kako će se na biralištima identifikovati birači sa maskama

Socijalisti Crne Gore su prije sedam dana otvorili pitanje regularnosti izbornog procesa u situaciji značajnog prisustva koronavirusa, ali do danas nijesmo od nadležnih državnih organa dobili nijedan ozbiljan odgovor, saopštila je danas predsjednica te stranke Snežana Jonica.

Kako je istakla, Socijalistima je nevjerovatna činjenica da danas, kad je u Crnoj Gori registrovano 100 puta više aktivnih slučajeva korone nego na dan kad je Milo Đukanović zbog korone odložio izbore u Tivtu, i dalje svi pričaju o načinu njihovog održavanja, a ne o obaveznosti njihovog odlaganja.

“Socijalisti Crne Gore pitaju NKT i Milutina Simovića – da li je Milo Đukanović konsultovao NKT kada je 20. marta odložio izbore u Tivtu, kao i da li je konsultovao NKT kad je 20. juna raspisao državne i lokalne izbore. Socijalisti pitaju one koji su položili Hipokratovu zakletvu, a govore u ime NKT: Možete li nas pogledati u oči i reći da je bio veći rizik od 10 slučajeva u martu, kad je Đukanović odložio izbori u Tivtu, nego danas kada ima 1000 zaraženih”, dodala je Jonica.

Zato, kazala je, Socijalisti danas svim nadležnim za izborni proces i zdravlje građana, uključujući sve one koji će sjutra o tome razgovarati u Skupštini Crne Gore, upućuju prvih 10 pitanja:

1. Kako će članovi biračkog odbora jasno identifikovati birače pod maskama, odnosno uporediti njihov lik sa fotografijom na ličnoj karti?

2. Koliko u Crnoj Gori ima biračkih mjesta koja ispunjavaju prostorne uslove da se u njima može bezbjedno i na propisanoj distanci naći pet članova stalnog sastava biračkog odbora i najmanje 10 opunomoćenih predstavnika izbornih lista, plus naravno birači?

3. Koliko će birača moći istovremeno da se nađe na biračkom mjestu i kako će se obezbijediti da na velikim biračkim mjestima svi birači u periodu dok traje izborni dan glasaju, a da se ne dese noćni produžeci kao na predsjedničkim izborima 1998. godine?

4. Kako će članovi biračkog odbora iz opozicije kontrolisati, sa distance od dva metra, da li član biračkog odbora iz vlasti obavlja svoj dio posla zakonito, ako znamo koliko je do sada bilo negativnih iskustava tim povodom?

5. Kako će glasati osobe koja su u tom trenutku inficirane koronom, a imaju biračko pravo, a da ne ugroze nečije zdravlje?

6. Kako će glasati osobe koje se nalaze u karantinu ili samoizolaciji, a da ne prekrše mjere NKT niti ugroze zdravlje drugih?

7. Kako će se vršiti glasanje putem pisma, posebno u opštinama u kojima su zabranjene kućne posjete?

8. Da li će svaki građanin, koji pripada rizičnoj kategoriji, nakon svih do sada rečenih upozorenja od strane Instituta za javno zdravlje biti pred dilemom da ostane kući i sačuva zdravlje ili rizikuje život i iskoristi biračko pravo?

9. Ko će biti odgovoran ukoliko ijedan član biračkog odbora dobije koronu na osnovu kontakta ostvarenog obavljanjem posla u biračkom odboru tokom izbornog dana?

10. Kako se može smatrati legitimnom kampanja u kojoj su politički subjekti dovedeni u poziciju da imaju rizik ili zabranu za organizovanje svih uobičajenih terenskih aktivnosti kojima se vrši animiranje birača?

“Očekujemo konkretne odgovore nadležnih na ova pitanja, a znamo da smislenih odgovora na ova pitanja nema”, poručila je Jonica.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

a kako će birači indetifikovati tvoju partiju?

Naroz
Gost
Naroz

Po otisku prsta…

Hahahahaha!
Gost
Hahahahaha!

Naroz: 😂 Jes, ovi njihovi litavci!

TonyZ
Gost
TonyZ

Identifikovace se tako sto ce dati licnu kartu, odaljiti se dva metra, skinuti masku dok se ne identifikuje i vratiti je posle toga. Sta je tu sporno?

Baraka
Gost
Baraka

Snezo, sve ce ti se na vrijeme kazati, a ti izaberi hoces li glasati ili ne…

Zoran
Gost
Zoran

Gledala si u Srbiji a sada gledaj u Makedoniji pa vidji sta te zanima

Pitanja
Gost
Pitanja

Šta je druga mogućnost? Da DPS vlada dok korona ne prođe? Šta hoće ova, u stvari?

Vanja
Gost
Vanja

Smijesne su ove tvrdnje. Na svaki nacin pokusavaju da ometaju izbore zato sto nemaju glasace.

Putnik
Gost
Putnik

Svako pitanje ima smisla 🤔

Lida
Gost
Lida

Pa ne nada se valjda ova da ce pobijediti.

Ana
Gost
Ana

Bravo.Toliko pitanja a izbori “legitimni”.
Srećno novoj stranci i konačno jednoj ženi.

Andjela
Gost
Andjela

Gukni ,golubice, kao i u Srbiju!

Aok
Gost
Aok

A kako se gradjani identifikuju na sudu, u banci i na drugim mjestima?

Milan
Gost
Milan

Isto kao u Srbiji i Hrvatskoj!

Skorpion
Gost
Skorpion

Vi ste kombi stranka vama je svejedno pa sad izmisljate sve i svasta i pokusavate da izigravate pametnjakovice ka da se u drzavama u okruzenju i Evropi nijesu za vrijeme corona virusa odrzavali izbori .

Oluja20
Gost
Oluja20

Pošalji ovo Vučiću, ako su mogli oni možemo i mi.

Putnik
Gost
Putnik

Tada je u Srbiji bilo malo korone 😊

Valeri
Gost
Valeri

što ova Jonica izvodi… kako će se birači identifikovati ako nose maske… ha ha — kao da samo mi imamo izbore. Evo po Evropi i u regionu u ovih par mjesesi bilo je izbora, svi su prezivjeli i svi su bili identifikovani… koje gluposti možeš čuti od ovih političara. A ova Jonica je užas. Inače ne mora izlaziti na izbore… Više »

Send this to a friend