Politika

Jonica od Brajovića traži da se svešteniku Janjiću dodijeli crnogorsko državljanstvo

Predsjednica Socijalista Crne Gore Snežana Jonica uputila je danas dopis predsjedniku Skupštine Ivanu Brajoviću, tražeći od njega da shodno nadležnostima  ministru unutrašnjih poslova, Mevludinu Nuhodžiću, dostavi predlog da se svešteniku Saši Janjiću dodijeli crnogorsko državljanstvo.

Ona je u dopisu kazala da je Janjić, u vrijeme kada je Brajović bio ministar unutrašnjig poslova, 2011. godine podnio zahtjev za produženje privremenog boravka u Crnoj Gori, kao tada jedini način zakonitog boravka u Crnoj Gori.

“Prije toga, sveštenik Janjić boravio je u Crnoj Gori od 14.februara 2001. godine, a prijavljen je kao osiguranik penzijsko-
invalidskog osiguranja u Crnoj Gori neprekidno od 19.februara 2001. godine, o čemu postaje dokazi. O zahtjevu za produženje ranije odobravanog privremenog boravka sveštenika Saše Janjića,Vi ste odlučili negativno, a zatim je tu Vašu odluku oborio Upravni sud. I tako sve od 2011. do 2014. godine, nakon čega MUP uopšte više nije postupao po odluci Upravnog suda i okončavao postupak po zahtjevu sveštenika Janjića”, piše u dopisu.

U istom periodu, kako je napisala Jonica, tadašnji predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić obratio se Brajoviću  sa predlogom da monsinjoru Iliji Janjiću, sada umirovljenom biskupu kotorskom, dodijeli crnogorsko državljanstvo, iako ne
ispunjava zakonske uslove za to, iz razloga što se radi o osobi koja je od posebnog značaja za Crnu Goru.

“Ne ulazeći u razloge da li ste to uradili, jer je predlog došao od vašeg bivšeg partijskog šefa ili zbog toga što i Vi, kao i ja, posebno uvažavate monsinjora Iliju Janjića, podsjećam Vas da ste tada donijelio odluku o dodjeli državljanstva po tom
predlogu. Naglašavam da takvu Vašu odluku podržavam. Međutim, u isto vrijeme, pod Vašim rukovođenjem, MUP upravo u periodu dok ste donosili odluku o dodjeli crnogorskog državljanstva monsinjoru Iliji Janjiću, odbija da produži privremeni boravak svešteniku Saši Janjiću, radeći to čak i nakon odluka Upravnog suda kojima su osporavane Vaše odluke”, napisala je Jonica.

Posljedica toga, kako dodaje, jeste da je danas sveštenik Janjić u poziciji da se od njega Rješenjem Uprave policije traži da napusti Crnu Goru, te da se ovakav zahtjev UP zasniva na netačnim podacima o tome da je sveštenik Janjić prvi put ušao u Crnu Goru krajem prošle godine, a jedina je istina da sveštenik Saša Janjić živi u Pljevljima više od 19 godina, da u Pljevljima živi njegova porodica i da su u Pljevljima rođene njegove dvije ćerke.

“Želim da vjerujem da niste svjesno i sa namjerom različito postupali kao ministar unutrašnjih poslova prema biskupu kotorskom Iliji Janjiću i arhijerejskom namjesniku pljevaljskom Saši Janjiću. Želim da vjerujem da različit tretman nije
uzrokovan time što je jedan sveštenik Rimokatoličke crkve, a drugi Srpske pravoslavne crkve.

Želim da vjerujem da niste imali dovoljno informacija i zato Vam ih sada upućujem. Ni jedan, ni drugi Janjić, po tada važećem zakonu, nisu mogli dobiti državljanstvo. I jedan i drugi Janjić su sveštenci u multinacionalnim i multivjerskim sredinama, gdje značajno doprinose međuvjerskom skladu. I jedan i drugi su rođeni u BIH, a mjesta rođenja su im nekih 30 km udaljena jedno od drugog”, piše u dopisu.

Brajović je svojevremeno, kako piše u dopisu, kao ministar unutrašnjih poslova pozitivno odlučio o biskupu Janjiću i negativno o protojereju stavroforu Saši Janjiću.

“Danas je u Vašim rukama mogućnost da ispravitetu nepravdu. Kao predsjednik Skupštine imate pravo da ministru unutrašnjih poslova dostavite predlog po članu 12. stav 2. Zakona o crnogorskom državljanstvu da, zbog značaja za Crnu Goru, svešteniku Saši Janjiću dodijeli državljanstvo, na isti način na koji je to od Vas tražio Ranko Krivokapić 2010. godine za Iliju Janjića, a Vi prihvatili. Uz funkciju predsjednika Skupštine Crne Gore obavljate i funkciju predsjednika partije koja tvrdi da je socijaldemokratska. Podsjetiću Vas, kao predsjednica Socijalista Crne Gore, partije koja djeluje na temeljnim principima
socijaldemokratije da su to – sloboda, jednakost, solidarnost i pravda”, napisala je Jonica.

Ona je konstatovala da Brajovićevo postupanje u ovom slučaju može potvrditi ili negirati njegovu iskrenu posvećenost svakom od ovih principa.

“U nadi da i pored značajnih političkih razlika dijelimo ove ključne vrijednosti, dostavljam Vam formu predloga kakav bi trebalo da dostavite ministru unutrašnjih poslova Mevludinu Nuhodžiću za sveštenika Sašu Janjića. Ukoliko zaista volite Crnu Goru, ukoliko želite da njen Ustav bude poštovan, ukoliko želite da omogućite da naša država vladavinu prava zapisanu u člana 1. Ustava Crne Gore pokaže na djelu, a diskriminaciju koju zabranjuje član 8. Ustava zaista zaustavi, uradićete ovo što od Vas očekujem, pa Vam se zato i obraćam, kako bi makar i poslije 10 godina, umjesto diskriminacije, sveštenik Saša Janjić doživio pravdu u državi koju voli, za koju vezuje svoju i budućnost svoje djece i kojoj značajno doprinosi obavljajući vjersku službu u jednoj multinacionalnoj sredini na način da promoviše značaj multivjerskog sklada. Način na koji budete postupili pokazaće i meni i čitavoj Crnoj Gori da li ste spremni da postupate pravedno i solidarno”, kaže Jonica.

Prilika je, zaključuje, da Brajović sada dokaže da li zaista želi da Crna Gora bude društvo jednakih pred zakonom i da li je, prije svega, dovoljno slobodan čovjek da podnese taj predlog, kako bi pomogao da Crna Gora bude slobodnija nego što na današnji dan jeste.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Blaki
Gost
Blaki

Za razliku od Pljevaljskog Janjića ,Kotorski Janjić ,postuje državu Crnu Goru u kojoj živi .
Nisu za poređenje.

Mongro
Gost
Mongro

Saša Janjić radi na rušenju države i otimanju crnogorskih crkvi, a monsinjor Ilija Janjić se tim kriminalnim aktivnostima nikad nije zanosio! Da damo Saši drzavljanstvo zbog njegovog doprinosa napretku CG???? Hahahaha!!! Oćemo, kako ne….koliko je sjutra😀😀😀

Gibanica
Gost
Gibanica

NIKAKO !!!

mačor
Gost
mačor

Ako je litijašio,može to nastaviti u BiH i Srbiji.

Sasa
Gost
Sasa

Naravno da litijaši uvijek prvi i protiv države radi

Prč
Gost
Prč

Ajde,sto privas to. Jedino ako su ludi dace mu drzavljanstvo i njdmu i slicni njemu

Kicko
Gost
Kicko

Lijepo, studiozno i argumentovano. Da nam je jos koja Jonica, CG bi bila cedna drzava u smislu kriminala i korupcije. Ajmo mi svak svoj posa’. Svaka cast co’ek-zeno!

Vesko
Gost
Vesko

Da je sreće da svi kao Jonica idu argumentovano i dokumentovano, preko institucija, druge bi nam pjesme pjevale.

Rašo
Gost
Rašo

Da je sreće i tebi bi oduzeli državljanstvo kao i mnogim sličnim tebe da ne brukate Crnu Goru.

Drug Tito
Gost
Drug Tito

Toliko svercera i kriminalaca je dobilo crnogorsko drzavljanstvo i to nije bio problem. Cak naprotiv. Ali, zato su svestenici sumnjiva lica. Zbog pameti, putuj i ne misli na Crnu Goru.

mmnnkkiu
Gost
mmnnkkiu

gori su ti od svercera ti kradu nesto mnogo vrijednije…ni pod razno davati drzavljansta ljudima koji bi ga zapalili cim se dokopaju vlasti.

Napoleon B
Gost
Napoleon B

Sverceri al sa uslovom da otvore nesto u CG, a ovi ne otvaraju no uzimaju. A ti ako imas o nekome operativna saznanja podijeli ih s nadleznim organima… Ne prosipaj mudrost odje…

Milica
Gost
Milica

Sve što je problema u Pljevljima to je djelo popova koji su došli iz Bosne i Srbije. Užas, kada će da napuste našu zemlju???

Nata
Gost
Nata

Da i zagadjenost Pljevalja i negativni prirarastaj i zatvaranje radnih mjesta i odlazak mladih ljudi, krada drzavne imovine, korupcija i nepotiztam i jos mnogo toga je djelo popova iz BiH i Srbije, e moja ti Milice, tako ti sto dvadedeset botovskih imena, smisli neki uvjerljiviji hvalospjev rezimu…

građanin CG
Gost
građanin CG

I njega i sve ostale koji podrivaju i rade protiv države proćerati. Dok je njih nema mira na ovim prostorima

Pomorac
Gost
Pomorac

Gospodja se svuda petlja. Svoj posao gospodjo…ako ga mozete dobiti bez po partijskoj “liniji”.
marius nasmijah se dobro na vas komentar.

Crni
Gost
Crni

Ja koliko znam trebao je biti poćeran iz CG još 26 juna. Šta se čeka. Saša Janjić više mrzi CG nego Albaniju.

Baraka
Gost
Baraka

Jonica je za ravnopravnost….svih Srba, od Finske do Tokija, a narocito po Crnoj Gori…

Terra nova
Gost
Terra nova

Ma da, treba mu dati crnogorsko državljanstvo zbog zasluga za borbu protiv Crne Gore i protiv dobrobiti njenih gradjana koji nijesu velikosrbi, a naročito protiv onih koji ne idu na litije !

Lux
Gost
Lux

Ma nemoj😂

Zabjelo u srcu
Gost
Zabjelo u srcu

Koliko vidim u pitanju je argumentovan i racionalan predlog, ali izgleda to najvise smeta dezurnim “patriotama”.

marius
Gost
marius

A odaklen si ti sele ?

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Sele je iz sumskih predjela,oni su gori od ebole motas ih totalno izolovati dje udju otruju I mira i bjeze od njih

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Doslo je na naplatu pozivanje na bratoubilacki rat I sirenju vjerske i svih drugih mrznja protiv svega sto nije srpsko.U svakoj zemlji na Kulin zemaljskoj ovakvima bi se I ako je dodiljeno drzavljanstvo oduzimalo a ne jos ga nagradjivali za sirenje klerikalizma i fasizma po CG.On i ovakvi bi trebalo prvo krivicno odgovarati pa onda deportovati.Nikakve razlike nema izmedju ovakvih… Više »

gost
Gost
gost

Razlika je u tome što Saša radi protiv Crne Gore a Ilija ne

Lolo
Gost
Lolo

Ne moze neka ide doma.Srecan put👋👋👋 Janjicu imas mahanje

Baranin
Gost
Baranin

Evo se i ova probudila pred izbore…

Lako rješenje
Gost
Lako rješenje

Jako je važna odanost državi.

C G
Gost
C G

Evo sad ćemo! Imaš li još kojeg mrzitelja svega crnogorskog da kandiduješ?

Realno
Gost
Realno

Ova se ocigledno sprda sa svima nama

Send this to a friend