Politika

Još jedno upozorenje sa evropskih adresa: U potpunosti primijeniti mišljenje Venecijanske komisije

Ivan Korčok

Još jedno upozorenje stiglo je sa najviših evropskih adresa da na silu usvajanje tužilačkih zakona stavlja evropsku perspektivu Crne Gore pod veliki znak pitanja.

>>>Venecijanska komisija: Predlog tužilačkih zakona i dalje sadrži nedostatke>>>

“Neophodno je suzdržati se od bilo kakvih koraka koji bi doveli u pitanje evropsku budućnost Crne Gore. Mišljenje Venecijanske komisije neophodno je u potpunosti primijeniit”, upozorio je ministar vanjskih poslova Slovačke Ivan Korčok.

Venecijanska komisija je u mišljenju istakla da Skupština, dok koristi svoju zakonodavnu moć za osmišljavanje buduće organizacije i funkcionisanja pravosuđa, treba da se uzdrži od usvajanja mjera koje bi ugrozile kontinuitet u članstvu Visokog savjeta sudstva i nezavisnosti sudstva (sudije i tužioci).

Prijevremeno uklanjanje svih članova Tužilačkog savjeta stvorilo bi presedan prema kojem bi svaka vlada ili bilo koja nova Skupština, koji nije odobrio ni sastav, ni članstvo Savjeta, mogli da rano prekinu svoje postojanje i zamjene ga novim Savjetom, što dovodi do kršenja njegove nezavisnosti.

Venecijanska komisija je, s druge strane, utvrdila da obnavljanje članova može biti opravdano samo kada se način imenovanja promijeni iz proste u kvalifikovanu većinu, jer bi to predstavljalo manji rizik za politizaciju Savjeta.

Što se tiče načina izbora uglednih pravnika, Venecijanska komisija ponavlja da je neophodno osigurati da Tužilački savjet ne bude politizovan.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nikola
Gost
Nikola

Prenesite tvit u cjelosti da ne biste dovodili citaoce u zabludu! Pocinje ovo sa ‘Pozitivne vibracije [dolaze] iz Crne Gore nakon moje posjete u februaru.’ Dakle, covjek je optimista povodom novog predloga i dodaje da se Misljenje treba sasvim ispostovati sto i hoce amandmanima.

Брат
Gost
Брат

Ja сам чуо да је Словачка најјача сила у ЕУ. Они кад нешто кажу тамо сви се тресу.

Fendi
Gost
Fendi

Reče li ko onome Uvi da je ovo prošlo

Mitar
Gost
Mitar

Skupo će nas koštat abolicija mandica i pipuna, zapadne sluzbe znaju da su ucestvovali, u tome je kvaka.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

što niste preveli i positive vibes?

Edw
Gost
Edw

Čekam talas reakcija nakon što usvoje zakon.

Fendi
Gost
Fendi

Nema “talasa” samo vi možete po CG da se tslasate

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Baš me interesuje šta će sad Dritan da izmisli!? Mora da i ovaj gospodin ništa ne zna?

Send this to a friend