Politika

Jovanović: Crkveni poslovi u Crnoj Gori na nivou 1918, Joanikije ne može zamijeniti Amfilohija

Novinar i publicista Vladimir Jovanović smatra da će centrala u Beogradu odrediti ko će da bude na čelu Mitropolije crnogorsko-primorske. Gostujući u našoj emisiji “Drugačija radio veza”, Jovanović navodi da će budućeg mitropolita crnogorsko-primorskoga SPC posredno birati Aleksandar Vučić. Smatra da je Crna Gora, kada su posrijedi crkveni poslovi, na nivou 1918.godine, piše AntenaM.

Jovanović je ponovio da unutar episkopata SPC postoje oštro sukobljeni klanovi, ponajviše u odnosu prema Aleksandru Vučiću. Navodi da najveću podršku ima frakcija patrijarha Irineja Gavrilovića, koja je lojalna Vučiću. Amfilohije je, kaže Jovanović, bio nezvanični predvodnik manjinske, antivučićevske frakcije.

Shodno tome, Jovanović ocjenjuje da, na temelju ubjedljive kontrole episkopata, nije teško zaključiti da će novoga mitropolita SPC na Cetinju posredno izabrati upravo Vučić.

David Perović najozbiljniji kandidat za novog mitropolita

Publicista Jovanović je ponovio da je najozbiljniji kandidat za novoga mitropolita crnogorsko-primorskoga SPC David Perović, sadašnji episkop kruševački.

“Perović je rođen 1953. kod Istoka (Kosovo), tvrdi da ima neko porijeklo iz Crne Gore. Prije nego se zamonašio, bavio se TV i filmskom režijom. Za episkopa izabran 2011. lobiranjem Irineja Gavrilovića, koji je i načelstvovao njegovom hirotonijom. Smatra se miljenikom dvije najmoćnije osobe u SPC: Gavrilovića i Irineja Bulovića, episkopa bačkoga, ujedno člana i portparola Sinoda. Perović je sada član Sinoda, tj. „crkvene vlade”, poznate po lojalnosti prema Aleksandru Vučiću. Sinodom rukovodi Gavrilović”, navodi Jovanović.

Još dva ozbiljna kandidata

Jovanović navodi da postoje još dva veoma ozbilna kandidata.

“Dvojica vikanih episkopa, zamjenika Irineja Gavrilovića. Vikarni episkop moravički, mislim da mu je ime Antonije. On živi u Moskvi i ima veoma interesantan link sa Moskvom. Drugi ozbiljni kandidat je još jedan vikarni episkop Stefan Šarić, bila je sada afera u vezi sa njim. Oni, takođe, figuriraju jer nemaju eparhije”, objašnjava Jovanović.

Izbor Joanikija moguć jedino uz kršenje kanonskog poretka

Kada su posrijedi pojedini medijski natpisi i spekulacije da bi naredni mitropolit mogao da bude Joanikije Mićović, Jovanović kaže da je to većinsko raspoloženje javnosti koja je vezana za SPC u Crnoj Gori.

Smatra, međutim, da je izbor Joanikija moguć jedino uz kršenje kanonskog poretka. Objašnjava da postoje ozbiljne kanonske prepreke da Mićović bude naimenovan za mirtopolita crnogorsko primorskog.

“Ne govorim o nikakvim političkim odnosima sanaga, raspoloženjima, broju glasova…Govorim o ozbiljnoj kanonskoj barijeri. Kada to kažem mislim na pravilo koje izričito kaže da onaj ko vrši dužnost administratora to može vršiti do godinu i nakon toga ne može biti naimenovan. Prema mojim informacijama, gospodinu Joanikiju je već rečeno, od strane Sinoda u Beogradu, da ne može biti budući mitropolit crnogorsko primorski”, kaže Jovanović.

Sinod SPC u Beogradu naimenovao je, podsjetimo, episkopa budimljansko-nikšićkoga Joanikija Mićovića za administratora Mitropolije crnogorsko-primorske. Prema Ustavu SPC „upražnjenom eparhijom upravlja administrator”.

Mitropolija crnogorsko-primorska potpuno je ista kao bilo koja druga eparhija SPC

Jovanović naglašava da je Mitropolija crnogorsko-primorska potpuno ista kao bilo koja druga eparhija SPC. U vezi sa tim, a kada je posrijedi izbor budućeg mitropolita, navodi:

“Ova struja dvojice Irineja i njihovih protagonista, oni će vas pitati “kakve to veze ima da li je neko iz Crne Gore ili nije”, reći će “mi smo jedinstvena SPC i funkcionišemo na tom nivou”. Oni će, takođe, reći da je Amfilohije svojevremeno bio episkop-banatski. Tako da ako je on iz Crne Gore mogao da bude episkop u Banatu, zašto neko iz Banata ne bi mogao da dođe i da bude u Crnoj Gori”, navodi Jovanović.

Inisistiranje Vučićevog protokola da govori na sahrani Amfilohija bezuspješno

Govoreći o reakciji sveštenstva u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj koje je slijedilo pozicije Amfilohija, uključujući i onu da se konfrontira Buloviću, Gavriloviću i Aleksandru Vučiću, Jovanović navodi:

“Uprkos insistiranju njegovog protokola, kod gospodina Joanikija Mićovića, da i on bude govornik na Amfilohijevoj sahrani, Vučiću to nije omogućeno”, navodi Jovanović.

Kult Đeda “bode oči” Beogradu

Govoreći o tome kako u Beogradu posmatraju na sadašnji dio SPC u Crnoj Gori, Jovanović kaže:

“Po njima se razvio kult ličnosti Amfilohija, po njihovom mišljnju – većina sveštanika uopšte nema kvalifikaciju da budu sveštenici. Ođe se stanje opisuje pretežno haotičnim i oni žele da to urede onako kako oni smatraju da treba. Da se izbace gusle, neki guslari, da se sve to pročisti, da se dovede potpuno drugačiji profil sveštenika, da se to disciplinuje”, objašnjava Jovanović.

Jovanović smatra da je Crna Gora, kada su posrijedi crkveni poslovi, na nivou 1918.

“Mi imamo sve ingerencije suverene države. Što se tiče crkvenih poslova – centrala je Beograd”, navodi Jovanović.

Postoji još nešto što je, smatra Jovanović, “bolo oči” Beogradu.

“Kult Đeda, dokumentarni filmovi, transparenti, sve je to “bolo oči” Beogradu. Oni su bili čvrsto ubijeđeni da Amfilohije ide ka autonomiji, te da je to htio da postavi već sad na narednom zasijedanju. Moram da kažem da takvo uvjerenje nije bez osnova”, kaže Jovanović.

Što može u Kruševac i Vršac može i u stolicu Svetog Petra Cetinjskog

Jovanović objašnjava da je tradicija u Crnoj Gori bila da se mitropolit bira od Crnogoraca, te da ga Crnogorci intronizuju, uvode u tron Cetinjskog manastira.

“Potrebno je, zaista, da kada se hirotoniše episkop vjernici, đe on dolazi, kažu da je on dostojan. I sada sam čuo komentar ovih “autonomaša”, kako ih nazivanu u Beogradu “đeduimani”, obožavalaca kulta Amfilohiuja, da oni to neće prihvatiti i da onda neće moći iz Beograda da im postave mitropolita protivno njihovoj volji, jer oni neće reći “dostojan”. To je zapravo glupost, jer npr. episkop kruševački je već hirotonisan, pa nije potrebno da se kaže – dostojan”, objašnjava Jovanović.

Na opasku da li to znači da ono što može u Kruševac i Vršac, može i u stolicu Svetog Petra Cetinjskog, Jovanović kaže:

“Apsolutno, to je otprilike tako”, smatra Jovanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Peko Dapcevic
Gost
Peko Dapcevic

Dobro bi bilo Jovanovicu kad pominjes 1918 da spomenes i teritorije koje nam prisjedini slavna Srpska vojska 1918 a to je Boka i svakolika obala od Boke do Bara koja 1915 nije bila u sastav 4 nahije takozvane Gore Crne…

krivi opanci
Gost
krivi opanci

Hoće li taj novi doći sa šajkačom ?

free samples
Gost
free samples

sad mi po ovome tekstu nije jasno da li ova dva lika sto pricaju podrzavaju Joanikija za mitropolita ili nekog iz Krusevca ili Vrsca?Analiza ovoga naklapanja je da ne podrzavaju Joanikija jer ga vecina u CG podrzava ali bi voljeli da dodje neko iz Krusevca ili Vrsca da bi imali sta trtljatiprotiv crkve Ako Crnogorci izaberu vladiku Joanikija za svoga… Više »

Sova
Gost
Sova

Oni ne podržavaju ni jednog, ni drugog. O tome ko će biti novi mitropolit neće odlučivati niko iz CG. Odlučiće predsjednik druge države. Zašto to ne može da se shvati? Meni se to ne svidja, ali… Ima previše ljudi u CG koji vole da im neko drugi uredjuje kuću.

Dula
Gost
Dula

Srbin iz Banjana.

Niko Perov Cuca
Gost
Niko Perov Cuca

Nasega Rista smo mi birali I ovogacemo ima fala bogu Crna Gora,Primorje Boka Zetcko Bjelopavlicka ravnica s Brdjanima vese Srba no cijela ta Srbija ovdje ce na tron sjest veliki Joanikije Micovic kuca casna Brdjansko Vasojevicka

Sova
Gost
Sova

Neće, nema šanse!

Topp
Gost
Topp

Nije mu dobro. Ovaj nabroja za kandidate neke tipove za koje niko nije čuo. Biće Joanikije ili Kirilo, nema ko drugi.

srbin iz cg
Gost
srbin iz cg

pre svega joanikije je vidjen za buduceg patriharha spc .radi se o izvrsnom teologu molitveniku i srbinu.ko ce biti novj mitropolit mco odlucice sveti sinod ko j do sada a bd narod milo ilj strane ambassde

Zlire
Gost
Zlire

Da v pavicevic naslijedi amfija zbog estetskog izraza a i zbog ne posjedovanja ljuckih svojstava

Ide vuk
Gost
Ide vuk

Koga god da posalju sve jedno je. Nikad neće imati Crnogorce uz sebe, i najvažnije, moraće da vrati svu imovinu državi Crnoj Gori. Na to su čini mi se zaboravili!

RaskaStara
Gost
RaskaStara

Najbolje komunisti da izaberu

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Oprostio vam je Amfilohinje, vi ste nasa braca. Jos ste na vrijeme pa se prijavite za vladu.

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

Vi nijeste naša braća.

nole
Gost
nole

stasmo dozivjeli da nam Srbija salje svoje satelite

kachawendy
Gost
kachawendy

đed bi poživio još koju god, ubi ga kovid

Dragan
Gost
Dragan

Ubila ga mrznja prema Crnoj Gori.

Joanikije
Gost
Joanikije

Ja bi dao crkvu da se lokal otvori i perovicu i svima popovima bi dao da rade kao konobari ali da se srede fino obriju osisaju itd.

Djuka
Gost
Djuka

Ovaj zaplet je dostojan Le Karea.

Djuka
Gost
Djuka

Jovanović rodonačelnik novog žanra vjerske fantastike.

Ivan
Gost
Ivan

Oooo, ima li nas Crnogorciiiii !!!!!!!!
Srbija pored mora nam se smijesi ako ne ustanemo i polazemo zube okupatoru !

Djuka
Gost
Djuka

Pođi kod zubara bolje.

Rastko Nemanjić
Gost
Rastko Nemanjić

Samo 50 lajkova, slabo van nešto ima

Home
Gost
Home

Bice onaj ko biti ne moze

Mijomir
Gost
Mijomir

meni se čini da su lukavi Srbijanci nasankali Joanikija , gurajući ga da nude vd administror MPC , pa je tako sam sebe isključio da stvarno bude Amfilohijev naslednik jer kanooni mu te nedozvoljAvaju

D.D
Gost
D.D

A ha ha,a vi znate sta su kanoni
Pa objasnite po kom to kanonu je cpc crkva i onaj miras mali mitropolit

Sova
Gost
Sova

Po 17. kanonu IV (Halkidonskog) sabora. Sabor je održan 451. godine. Tad je zapisan kanon da granica crkve ide granicom države. To niko ne spori, čak ni SPC. Samo kažu da su kanoni zastarjeli i da ih treba mijenjati, odnosno ne treba ih poštovati dok se ne donesu novi.
Je li sad jasno?

Sova
Gost
Sova

17. pravilo: “U svakoj eparhiji, parohije koje su po selima i predgrađima, moraju nepromenljivo pripadati onim episkopima u čijoj su one oblasti; a naročito, ako je to bilo tokom perioda od trideset godina. Ali, ako se o tim parohijama podigao nekakav spor, ili se taj spor podigne pre isteka trideset godina, dopušta se onima, koji sebe smatraju oštećenim, da o… Više »

Prč
Gost
Prč

Bice onaj koji je najekstremniji.to ce biti jedina preporuka.

Marina
Gost
Marina

Prc
Pa naravno.Jasno kao dan.

miladin
Gost
miladin

Juče o.Gojko Perović reče da se prioritet daje onima koji su rođeni u C.G.,koji poznaju mentalitet ovoga naroda,onima koje će narod prihvatiti,tako da ova tvrdnja g.Jovanovića ne pije vode.

CRNOGORAC
Gost
CRNOGORAC

Jedino legitimno da vratimo autokefaliju i da se otrgnemo vise spc-klerofasista sto truju Crnu Goru. Hoce na silz da prave nesto od nje sto ona nikada nije bila i nece biti. Nije ovo sumska i svetosavistan

radetoronto
Gost
radetoronto

Koju autokefaliju da “vracate”?

Lepo pitaj onaj Grk u Istanbulu da li ste ikad imali neku autokefaliju. Ako necete sa nama Srbima, onda imacete posla sa Grcima i onda neka vam Bog bude na pomoc jer Srbi su andjeli u odnosu na Grka.

Marina
Gost
Marina

Radetoronto
Nikad sa vama !
Vi ste nasi najveci neprijatelji !
Okupatori i uzurpatori !

Rastko Nemanjić
Gost
Rastko Nemanjić

Jel ti poznato još negde u istoriji da je okupator, kako ti kažeš, oteran referendumom?
Baš jaka ta okupacija bila.

Djuka
Gost
Djuka

Kandidujte to za dnevni red na kongresu DPS-a

D.D
Gost
D.D

Tjese se brate,

Marina
Gost
Marina

Miladin
A jel???
Ee ako je Gojko Perovic rekao onda se mora vjerovati .
Sve sto je do sada rekao bilo je “tako i nikako drukcije” a iznad svega u “korist crnogorskoga naroda”.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

E ovaj je znalac

Zagor te nej 12
Gost
Zagor te nej 12

Mislim da je za nas crnogorce najbolja opcija joanikije ekstreman je kao i anfilohije samo sa puno puno manje pameti i harizme pa bi normalni narod pravio distancu od okupatorske crkve ipak je risto bio jedan najpametnijih geogrwfskih crnogoraca a joanikije mu nije ni do koljena po tom pitanju

Kosac
Gost
Kosac

Interesantno niko da kaze Milo sto nam napravi od Crne Gore.

Marina
Gost
Marina

Kosac
Milo je enormno uradio kada se uzme u obzir protiv kakve posasti se morao boriti.
Sto se sad najbolje moze vidjeti .
Odavno bi ti bio srpski rob ,kao sto si sada da nije njega bilo.

Kokot
Gost
Kokot

Nismo se mi borili za Srbijansku Crnu Goru nego za Njegoševu.Tako da ova priča niđe veze.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

To je samo znak da nemaš pojma za što se se borili. Borili ste se za nestanak Crne Gore.

radetoronto
Gost
radetoronto

Nisu se oni borili za nestanak Crne Gore, nego za srpsku Crnu Goru. Znaci, nezavisna drzava ali ipak SRPSKA drzava. Nesto kao Nemacka i Austrija. Austrija je nezavisna drzava, ali ipak je istovremeno i 100% Germanska drzava.

Marina
Gost
Marina

Radetoronto
Crna Gora ce biti srpska kad Srbija bude albanska !

Mitar
Gost
Mitar

Nesto nijesi jasan . Ako si Crnogorac izgubio si tako da ova prica itekako ima veze, ako si izdajnik onda si to i prizeljkivao! Nije jasno sto si htio da kazes!

MAX
Gost
MAX

Mislim da bi u slucaju da to ne bude Joanikije moglo doci do potresa u SPC, nisam siguran koliko ce neki drugi episkop biti prihvacen. Uostalom Joanikije je dobar sa skoro svim vladikama koji su u Saboru, tako da ne treba iskljuciti mogucnost njegovog izbora.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Zašto je ristova želja bila da se pokopa u sabornom hramu?Saborni hram će ostat srpski,a većina će se vratit autokefalnoj crnogorskoj crkvi,kad tad,on je to dobro znao.

Ortodox pride
Gost
Ortodox pride

Ne blesavi

Zeta
Gost
Zeta

Tebi su javili da ne moze Joanikije da bude Mitropolit
Boze me sabrani

Milenica
Gost
Milenica

Ovo je dobro za CG. Izbacite ce potpuno Krivokapica, ostaje DF koj samostalno ne moze nista da uradi.

Posmatrač
Gost
Posmatrač

Krivokapića i SPC gura Dritan koji reče da će se osmoga na Mitrovdan formirati Vlada.Izigrani su glasači Ure na Cetinje.Navukoše ih kao niko nikog,već ih je sramota a tek će.

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Milo mi je sto se bs ite ovom temom. Ako treba opet ce biti 200 000 ns ulicama Podgorice.

CRNOGORAC
Gost
CRNOGORAC

Ehh ovaj put necete rukoljubu – dosta smo ovaj fundamentalizam gledali. Dosta je bilo. Jednom smo vas pustili i vise necemo. Ovo je Crna Gora izdajico!!!

Marina
Gost
Marina

CRNOGORAC
Ne mogu drugacije da objasnim tu neutaživu potrebu Srba da ih SVI , sve vise i vise preziru , osim kao mazohizam.

San
Gost
San

Ти знаш блесо!

....
Gost
....

Nijesam vjernik, najmanje me u ovoj situaciji interesuje crkva(politicka) , religija (kontrolisanje neukog naroda), I “vjernici”. Ali, jes porazno do bola za svakog iskrenog Crnogorca , da naslednika velikih crnogorskih vladara, danas treba da bira u Beograd ! Vladika Danila, Petar I, Njegos, su iznjedreni iz ovog krsa, podrzani od starih Crnogoraca, koji iako vjerujuci, nikad klecali nijesu pred kim,… Više »

Maximilijan
Gost
Maximilijan

E ako ovo kaze Jovanovic u to ne treba sumnjati. Ne sprdajte se.

Tivat - EU
Gost
Tivat - EU

Ti si jedan slijepac

Korona
Gost
Korona

Dno dna sekta će nam drzavu vodit

Britva
Gost
Britva

Vucic da bira ko će biti Amfilohije u Cg, kako ne najbolje da govori kad da spavamo.I sto da jedemo zna se ko bira.Vučić u svoje dvorište a Cg u svoje.

CRNOGORAC
Gost
CRNOGORAC

Kakvo biranje??? Cega?? Cije crkve?? Vratiti autokefaliju i zavrsit sa ovim zlom sto nam se sprema!!! Crnogorci lance ne ljube a jos manje ruke popova!!!

Send this to a friend