Politika

Jovanović: SPC ostaje bez jurisdikcije temeljene na okupacijama srpske vojske

Grčka vjerska agencija Romfea, koju sumnjiče da prima finansijsku podršku od Rusa, ekskluzivno je objavila odlomke iz pisma koje je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej Gavrilović uputio patrijarhu carigradskome Vartolomeju, u kojem, pored ostalog, izražava bojazan da će i Crnogorska pravoslavna crkva dobiti tomos, ako ga dobije Ukrajinska.

Vladimir Jovanović

Kako je prenijela Antena M, agencija navodi da je razlog za slanje pisma “briga SPC za jedinstvo Pravoslavne crkve” nakon intervencije Carigradske patrijaršije u Ukrajini, koja će, po svemu sudeći, rezultirati davanjem tomosa o autokefaliji tamošnjoj crkvi.

Pismo

Irinej piše da “etnofiletizam predstavlja jedno od najvećih zala modernoga pravoslavlja”. Carigradska patrijaršija, miješajući se u crkvene poslove u Ukrajini, “uprkos volji Ruske pravoslavne crkve”, na putu je da uvodi nove parametre i “pogubne aktivnosti” u pravoslavlje, a “slično je planirano i za raskolničku “Makedonsku pravoslavnu crkvu””.

Nacije u Ukrajini, “Severnoj Makedoniji”, Crnoj Gori, tvrdi patrijarh SPC, “kreacije su komunista”. Aludira u pismu i na Mila Đukanovića, tvrdnjom da on stoji iza obnove autokefalnosti crkve Crne Gore.

Irinej je, navodi Romfea, izjednačio “lidere raskola u Crnoj Gori i Ukrajini”, zaključivši da je, kao i u Makedonji, “situacija u Crnoj Gori u vezi sa Ukrajinom”.

Veliko interesovanje vezuje pismo patrijarha Srbije i za rizik od povrede prava njegove crkve na crnogorskome pitanju, jer u Crnoj Gori, piše Romfea, “lišena božanske milosti jedna sekta sebe naziva Crkvom Crnogorskom”.

U najvećem dijelu pisma, na čak 15 strana, Irinej se bavi opravdavanjem tvrdnji Ruske crkve da isključivo ona ima kanonsko i istorijsko pravo na crkvenu organizaciju u Ukrajini, te odvraća Vartolomeja od miješanja u ukrajinsko crkveno pitanje, posljedično i u makedonsko i crnogorsko.

Tektonske promjene

Komentarišući Irinejevo pismo analitičar Vladimir Jovanović za Pobjedu kaže da poglavar SPC i Beogradska patrijaršija strahuju da je Vartolomej, potvrdivši da će dati autokefaliju crkvi u Ukrajini, najavio i tektonsku promjenu odnosa u Vaseljeni.

“Krajem maja i početkom juna ove godine, Vartolomej i njegov Sinod su decidirano saopštili i da će se umiješati u razrješenje crkvenoga pitanja u Makedoniji. Objavili su da je “Sinod Carigradske patrijaršije razmatrao pitanje neriješenosti kanonskoga statusa Ohridske arhiepiskopije i odlučio da će o tome preduzeti i neophodne korake, u skladu sa neprikosnovenim svojim pravima, istorijskim i kanonskim obavezama i privilegijama prvoprijestolne Patrijaršije Vaseljene”. Rasplet sa crkvenim pitanjem u Makedoniji je u vezi sa nedavnim sporazumom između grčke i makedonske vlade oko imena Makedonije”, ističe on.

Tomos koji je SPC dobila 1922. od Carigradske patrijaršije, a na kojem temelji svoju “kanonsku jurisdikciju” nad Makedonijom, odnosi se, navodi naš sagovornik, i na odobravanje da se eparhije carigradskoga prijestola, sa područja savremene makedonske države, a na temelju rezultata balkanskih ratova 1912-13. i srpskoga zauzimanja tih teritorija, do tada u Turskoj carevini, pripoje novoustrojenoj Patrijaršiji SPC u Beogradu.

“To se odnosi na eparhije Skopsku, Veleško-debarsku, Pelagonijsku, Prespanskoohridsku, dijelove eparhija Vodenske i Polijanske. Taj tomos iz 1922, takođe, sadrži argumentaciju, iz kanonskoga prava, da nove političke prilike u ovome slučaju stvaranje Kraljevine SHS/Jugoslavije uslovljavaju da se granice crkvenih oblasti njima upodobe”, dodaje Jovanović.

Realnost je, objašnjava on, da Jugoslavija ne postoji, da je Makedonija više od dvije i po decenije nezavisna država.

“Srbi od 1967. nijesu uspijeli da riješe pitanje crkve u Makedoniji. Vartolomej sada, nakon decenija konfuzije, jasno kaže da je Carigrad majka-Crkva za Ohridsku arhiepiskopiju-Makedonsku pravoslavnu crkvu. Drugim riječima, najavio je Carigrad da će redefinisati tomos iz 1922. u pogledu teritorijalne nadležnosti Beogradske patrijaršije na Makedoniju”, pojašnjava on.

Kategoričan je da pismo “odražava strah Irineja od predstojećih događaja koji će Beogradsku patrijaršiju lišiti jurisdikcije temeljene na okupacijama srpske vojske od prije stotinu godina”.

Princip

“Isti princip iz 1922, da se crkvene granice upodobljavaju državnim, sada je na sceni. Prije sto godina to je bio agrument Srba, ali su oni protivni da se danas, sto godina kasnije, isti princip opet primijeni”, objašnjava Jovanović.

To što Irinej u pismu pominje i predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, sagovornik Pbjede smatra dobrom viješću.

“Irinej ima razloga da pokuša da Đukanovića ocrni kod Vartolomeja. I to je dobra vijest “,ističe on.

Pojašnajvajući otkuda strah u SPC da će Crnogorska crkva dobiti tomos, ako upravo oni tvrde da se radi o sekti, Jovanović ističe da je autokefalna crkva u Crnoj Gori, “čija je mitropolitska katedra utemeljena 4. januara 1485, vijekovima u evharistijskome jedinstvu sa ostalim pomjesnim crkvama sa jasno naznačenim autokefalnim statusom i u ruskim i u carigradskim sveštenim diptisima, te u Nomokanonu iz 1855. godine”.

Foto: Antena M

“Takva osveštana tradicija crkve Crne Gore umnogome olakšava priznanje njene autokefalije do koje će sigurno doći”, kategoričan je Jovanović.

Svoj stav potkrjepljuje i navodima da se “u kanonskome smislu, ne mogu izvoditi paralele između Crne Gore s jedne i Ukrajine i Makedonije s druge strane”.

“Ukrajina i Makedonija nikada nijesu imale svoje autokefalne crkve. Da uprostim, to je kao da upoređujete milenijumsku državnu tradiciju Crne Gore sa tradicijama Ukrajine i Makedonije koje su prije oko 25 godina, praktično od juče, prvi put postale nezavisne”, zaključuje Jovanović.

Tomos iz 1922.

Vladimir Jovanović smatra da u Srpskoj pravoslavnoj crkvi najviše strahuju zbog činjenice da će tomos iz 1922. za SPC u nekom obimu biti od Carigrada stavljen van snage.

“U tome tomosu se konstatuje da su “u granicama Ujedinjenog kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca ušle i autokefalne pravoslavne crkve: Karlovačka i Crnogorska”, te navodi da se “priznaje proglašeno jedinstvo autokefalnih crkava: Srpske, Crnogorske i Karlovačke”, ističe Jovanović.

Navodi da “osim 1,5 milion švajcarskih franaka u zlatu, razlozi koji su Carigradsku patrijaršiju motivisali da 1922. prizna “crkveno ujedinjenje”, a koje je uključivalo nekanonsku arondaciju drevne autokefalne Crkve Crne Gore u korist prvi put u istoriji ustrojene Patrijaršije u Beogradu, sada očigledno više ne postoje”.

“Jugoslovenska država ne postoji. Crna Gora je, slava Bogu i našim svetiteljima, opet nezavisna država. Carigradska patrijaršija je u tomosu iz 1922. napomenula da ona “podešava i uređuje granice crkvene uprave prema političkim promjenama koje se dešavaju”. Isti princip kanonskoga prava će važiti i sada”, zaključuje Jovanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cg4Ever
Gost
Cg4Ever

Sto je oteto to je prokleto, cim se vrati oteto nece biti vise prokleto.

Neretva
Gost
Neretva

Živjela kanonski priznata Crnogorska Pravoslavna Crkva. Dole neprijatelji Crnogorske drźave, nacije, jezika i Crkve!

Zoran
Gost
Zoran

Cpc ce posle ukrajinske dobiti autokefaliju.

Anonimus
Gost
Anonimus

Admine zar ne vidos da guzonja hoće da potisne komentare na dno jer je srbadija izfubila u komentarisanju…

Nenad
Gost
Nenad

Jadna je Crna Gora kad je spala na to da je praznoglavi anonimusi spasavaju po portalima od “mrskog neprijatelja”.

poluteška
Gost
poluteška

A još je jadnija crkva ćiji se popovi biju po kafanama.

Zmaj od Avale
Gost
Zmaj od Avale

Vladimir Jovanović je po riječima Marka Milačića, par ekselans primjer istraživačkog novinara. Jovanović je autor niza knjiga, pa i knjige o sramnoj ulozi Vlade Crne Gore u devedesetim. Jovanović je citiran od strane veliki svjetskih imena nauke u njihovim djelima. Njegova knjiga o Crnogroskoj pravoslavnoj crkvi je najobimnija knjiga sa sve referencama srpskih i RUSKIH NAJEMINENTNIJIH IMENA. Molim Vas, čitajte… Više »

Gost
Gost
Gost

Mislio je na bota, zmaju…

Filing
Gost
Filing

Ako se autokefalnost dobija Tomosom, gdje je crnogorski Tomos? Ima li ga?

Risto Sotona
Gost
Risto Sotona

Izgleda da će Ukrajinska crkva dobiti autokefalnost , sledeća je Makedonska pa Crnogorska !

Guzonin sin 💃
Gost
Guzonin sin 💃

Jedeš radikio vitamine 👍😃😃😃😃😃😃😃😃😃

Guzonin sin 💃
Gost
Guzonin sin 💃

Acika jedeš radikio za dug život srećno 👍😃

Guzonin sin 💃
Gost
Guzonin sin 💃

Može tomos samo onamo u brca u sutomore moraš pjeske ako ga ne zaletis. 👍😃

Guzonin sin 💃
Gost
Guzonin sin 💃

Acika vozi ovaj vozi onaj slomi se jamaka. 👍😃

Guzonin sin 💃
Gost
Guzonin sin 💃

Acika kolika će ti biti pemzija pa radike kupi jamahu 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Guzonin sin 💃
Gost
Guzonin sin 💃

Acika kolika će ti biti pemzija. Caslave Acika je tvoj broj kalibar 😃😃😃😃😃😃😃😃👍

Milosnik
Gost
Milosnik

“Čim se Crna Gora vaspostavi, mitropolit pećki ima biti proglašen sa svima njegovim istorijskim pravima za Patrijarha cjelokupne Srpske Pravoslavne Crkve. Toga se prava Crna Gora kao vječno slobodna srpska država i kao osloboditeljka Peći ne smije nikada odreći. U protivnom ona bi se ogriješila prema svom narodu, koji nikad nije dozvolio da se sa njegovog amvona čuje propovijed zarobljenog… Više »

ND
Gost
ND

Ovo je dio proglasa objavljen u Glasu Crnogorca 1920. Kralj Nikola se protivio načinu obnavljanja Patrijaršije zbog činjenice da je sjedište preseljeno iz Peći u Bg,što je smatrao da će nanijeti ogromnu štetu. Koliko je bio u pravu,govori Kosovo danas.

Filing
Gost
Filing

Meni vise bode oci ovo da je Crna Gora “vjecno slobodna srpska drzava”. I to dvije godine nakon podgoricke skupstine. I to od strane kralja i vlade kojima su Srbi “okupirali” drzavu. Ali, bice da bolje znaju ovi danasnji strucnjaci

equilibrium
Gost
equilibrium

Žalosti ove od ovih crnosrba,kako je to obogaljena sekta,bez mozga i racia

Guzonin sin 💃
Gost
Guzonin sin 💃

Momci teško vam je u inostranstvo treba da ubodes sreću za pare jer bi bio gladan. Nas covjek se ne može najesti u inostranstvo dok se ne skuci. Treba ti 10 do 20 godina. Gledam ove rumune njih ima kako se muče kako rade kako se kuće. Teško. Treba sreća da upoznaš nekoga. 👍

Guzonin sin 💃
Gost
Guzonin sin 💃

Kako me astrolog izlagao 19 05 1978 podgorica 👍😃

Guzonin sin 💃
Gost
Guzonin sin 💃

21,15 h

Guzonin sin 💃
Gost
Guzonin sin 💃

Setio sam se djecackih dana i odoše suze i sad su mi oci pune suza. 👍

Guzonin sin 💃
Gost
Guzonin sin 💃

Jedno ne mogu da vjerujem i da se pomirim sa sudbinom od dečaka kojega su svi voljeli vremenom ne voli niko više.

Guzonin sin 💃
Gost
Guzonin sin 💃

♩hej draga draga da je sreće bila bi sa mnom ali ti se neće ♩jeleni sam slao stihove i opet bi devojci slao stihove. ♩👍

lexy
Gost
lexy

druze nesto ti je popilo mozak, batali

Nenad
Gost
Nenad

Samo napred Sekulini “sinovi”, napadajte sve srpsko. Ali nikad ne zaboravite kako je “tata” na kraju prosao.

Anonimus
Gost
Anonimus

Crna Gora nije samo jedan čovjek niti samo jedna nacija. Da je vječna!

Guzonin sin 💃
Gost
Guzonin sin 💃

Sad mi je jedan drug rekao traži se djevojka iz ljubavi. Najbolje ti je da dovedeš crnogorku i središ joj papire. Da se ne bi kajao ako se vratiš. 👍

Guzonin sin 💃
Gost
Guzonin sin 💃

Moji barani ako se ne oženim znajte da milijardu i nešto više nisam htio da ostavim. 👍

cetinje
Gost
cetinje

vise je vrijeme da budemo ono sto jesmo

uuu
Gost
uuu

Tako je,da se klanjamo Mirasu shaneru iz italije

Nikšićanin
Gost
Nikšićanin

UUU dobro ti je ime,isti taj Miraš je bio prestavnik Carigradske patrijaršije.Zamisli bio šaner kao ti,koji se klanja pukovniku Ristu.

Guzonin sin 💃
Gost
Guzonin sin 💃

Ima li neko iz ambasade italijanske objasni ako mi otac ima milijardu u banku da dobije lakše papire italijanske dijete i žena. A mozda ce u međuvreme kupiti ovu banku IBM pa kad majka ode u penziju dolazimo te pare lijezu na nas račun. Ali me interesuje neka povlastica za italijanske papire kad imam milijardu na akcije neću da propadnu… Više »

Anonimus
Gost
Anonimus

Ne no će se talijani obrnut na guzoninog malog…

Dukljanin
Gost
Dukljanin

ODAVNO JE trebalo okupatorima pokazat put….ovo je trebalo prvi dan uradit….ovako su okupatori radili na unistenje CG..

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Cestitamo Tuzi postala opstina sa sve pijacom !

Jagodica bobica
Gost
Jagodica bobica

Ko se izborio za autokefalnost cpc? Kada? Od koga je dobio?

Dežurni
Gost
Dežurni

Stevo, eto ko! Od Antonija! U policiji, ima svr crno na bijelo!

Filing
Gost
Filing

18 minusa, a odgovor samo jedan!? Dje su ovi strucnjaci nestali?

Zmaj od Avale
Gost
Zmaj od Avale

r Radoslav Grujić u „Narodnoj Enciklopediji“, 1929, str. 942, navodi o posljednjem autokefalnom crnogorskom mitropolitu Mitrofanu Banu sljedeće: „Ban Mitrofan, posljednji autokefalni arhiepiskop cetinjski i Mitropolit Crne Gore, Brda i Primorja. Srpska pravoslavna crkva je uputila čestitku povodom jubileja Mitrofana Bana u kojoj se kaže, pored ostalog: „Srpska crkva, kao sestra i po veri i po narodnosti deli radost Crnogorske… Više »

A, nu, čoče
Gost
A, nu, čoče

Za nas nije bitan tomos kao takav, već fakat da bi njegovijem izdavanjem SPC automatski postala ilegalna u CG, dakle ne samo što je pravno ilegalna već bi to i po crkvenijem regulama postala, pa više ne bi imala ni jedan argumenat kojijem bi pravdala svoje prisustvo u CG, ćime bi cg režim dobio pravo da joj zabrani rad u… Više »

Čoda
Gost
Čoda

🙂 Simpatizeri CPC i pripadnici drugih vijera koju komentarišu ovu vijest su ocigledno čuli samo za Tomos motore.

Otuda ovako lakrdijaske analize i predvidjanja.

Prihvatite da ne znate i ne razumete ovu temu.

Anonimus
Gost
Anonimus

Stvar je još jednostavnija, ne treba nama Tomos nego novi zakon o organizovanim religijskim grupama, skraćeno ORG, da se ne poistovjeti sa OKG, mada se razlikuje samo u jednom slovu….

Zmaj od Avale
Gost
Zmaj od Avale

Srpska pravoslavna crkva je uputila čestitku povodom jubileja Mitrofana Bana u kojoj se kaže, pored ostalog: „Srpska crkva, kao sestra i po veri i po narodnosti deli radost Crnogorske ckve“ (Glasnik pravoslavne crkve u kraljevini Srbiji od 15. aprila 1910. godine) Ovakvi primjeri su najbolji argument da se ospori Amfilohijeva tvrdnja da izraz Crnogorska pravoslavna crkva niko nikada nije upotrebio.

4 nahije
Gost
4 nahije

“Crna Gora je ona zemlja đe se čuvala i sačuvala iskra slobode Srbinove”-Krsto Popović

Arbitar
Gost
Arbitar

Đe to Krsto, reče?Neću te obrazom klet’, jer ga nemaš.

4 nahije
Gost
4 nahije

Krsto je prvi rekao NE bijelom teroru i okupaciji Crne Gore. Na Mojkovcu ginuo za “braću” a oni nam vratili tiranijom

Čoda
Gost
Čoda

Nije na Mojkovcu niko ginuo za braću, nego valjda za Crnu Goru.

Acika
Gost
Acika

Ja bi radike Yamahu nego Tomos.

Bracika
Gost
Bracika

i tata bi sine kawasaky… no TOMOS ZA CRKVU naših đedovaje ne bih za njih sto.

Anonimus
Gost
Anonimus

Ja bih radije da SPC TOSHIBA ko ludo iz CG.

Guzonin sin 💃
Gost
Guzonin sin 💃

Počeo sam jače da osjećam emocije. 👍

Anonimus
Gost
Anonimus

Ovo je pisala vještačka neinteligencija…

Guzonin sin 💃
Gost
Guzonin sin 💃

Danas sam plakao da vidim kakva je stara suza. 👍

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Koliko je ovih analitičara, što je ovo, a nijedan veze nema.

Acika
Gost
Acika

Ti ne komentariši. Svoj posa.

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Stari Mujo bavi se svojom vjerom a ne mojom .Pozdrav od ajduka

Nezav Vojvodina
Gost
Nezav Vojvodina

Zivela nezavisna Vojvodina! Vojvodina Vojvodjanima a ne Srbima!

CrnaGoraAneMNE
Gost
CrnaGoraAneMNE

Vojvodjanin je nacija taman ka i crnogorac ili bosnjak.

Anonimus
Gost
Anonimus

Ne, more, bre, brate Srbine, tu su sve druge vjere osim srpske: Madjari, Rusini, Hrvati, Rumuni, nekada su bili folksdojčeri no oh ubiste, a onda poslije drugog naseliste crnogorce i hercegovce, a poslije ovih ‘oslobodilačkih’ dočekaste ne baš rado Ličane i Kninjane i Bosance, koji vam donesoše najzad ćirilicu ali ijekavskog narječja, uh po to je Bosanski….

4 nahije
Gost
4 nahije

Kralj Nikola je Srbovao zbog zajedničke krune, Danilo zbog toga što je volio da vaćari srbijanke, Njegoš jer ga je zajebao Sima Sarajlija, Petar I jer su ga Rusi iskorištavali. Sava i Vasilije su pod pojmom Srbi mislili Pravoslavac, a Vojvodič zemlji srpskoj Danilo Šćepčev jer je ubačeni velikosrpski agent iz Bosne.

Jagodica bobica
Gost
Jagodica bobica

I Savo Fatic je srbovao jer je bio popio par casica vise u kafani.

4 nahije
Gost
4 nahije

Nikad nije bila Crna Gora srpska, Njegoš je pisao Gorski Vijenac da motiviše Srbalje da se oslobode, jer su 500 godina robovali, a Crna Gora je vazda bila slobodna. I vratili su nam posle fino 1918e iako smo ginuli za njih na Mojkovac. Nikad više tuđe ratove!

4 nahije
Gost
4 nahije

Kralj Nikola je Srbovao zbog zajedničke krune, Danilo zbog toga što je volio da vaćari srbijanke, Njegoš jer ga je zajebao Sima Sarajlija, Petar I jer su ga Rusi iskorištavali. Sava i Vasilije su pod pojmom Srbi mislili Pravoslavac, a Vojvodič zemlji srpskoj Danilo Šćepčev jer je ubačeni velikosrpski agent iz Bosne.

Leleku
Gost
Leleku

Au kako lupate… Crna Gora bila slobodna dok je Turska držala pola Evrope??? Jeste li normalni vi? Na čemu ste gospodo? Karadjordjevic je Crnogorac ko i vi sto ste metle jedne! Iz Vasojevica! Kako prilagodjavate istoriju kako vam politički odgovara hahahah

Anonimus
Gost
Anonimus

@Leleku, kako gordo zvučiš, a nisi dao nijedan argument. Jeste crnogorska ravnica bila pod turskom, ali brda su zanavijek bila slobodna, dok ne dodjoše Srbalji sa ledja… To se učilo i u onoj staroj školi. A sada je još dopunjeno slavnom crnogorskom istorijom, nezavisnom od Srbijanske, u stvari kako ste se zvali ranije Raške…

Leleku
Gost
Leleku

Nisi ti sav svoj slobodaru stari.

Danko
Gost
Danko

Hahaha bravo majstore , upravo tako!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Baš se “lijepo” šališ sa svojom istorijom. Nikola je Srbova, dok nije vidio koji ste ljudi, Knjaz Danilo Srbe očima nije moga viđet, Njegoš je pisa da su Nemanje i Murati, krvnici Crne Gore a ove ostale nijeste interesovali, taman ka da vas nije bilo. A koji je tvoj razlog da Srbuješ?

4 nahije
Gost
4 nahije

Crnogorci su bili ovdje autohtoni narod sve dok nije Aleksandar doša da porobi i u bijelom teroru zapali sve živo

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Za veselog staropodgoričanina: Nikola je srbovao preko 60 godina, Knjaz Danilo uveo školsku slavu Svetog Savu, Njegoš pisao da je u Crnoj Gori posle imena Dušanova, najsvetije ime Karađorđevo, nemanjićki manastir stožer moračkog plemena vjekovima,a šta se sa tobom desilo?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

O Oprem uključio si se da ti ne preskoče dnevnicu. Nikola je srbova od kad mu je Pećanac bio sekretar, sve dok mu unuk nije zabranio da se vrati. Kad je vidio koji ste ljudi. Napisa je: “Crna Gora je Crnogoraca. Tako je bilo, tako će i bit.” A tebi znamo da si Srbin za pare.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Veseli staropodgoričanine, moram se uključiti kad vidim na pregoniš. Nego nikako da dobijem odgovor od tebe, kako je stožer tvoj plemena manastir koji su sagradili Nemanjići.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Oprem. Turci su gradili 500 godina po Srbiji, pa to nije tursko, no srpsko. Pominješ da su napravili M.Moraču, moga si napisat i da su Nemanjići do temelja srušili dukljanske gradove: Svač, Drivast, Oblun… Nemanjići su pisali:” Osvojih, poruših i u prah pretvorih gradove…”

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

A šta je to što su Turci gradili po Srbiji? A nemanjićki manastir vjekovima stožer okupljanja tvog plemena, čak je u njemu 1648. godine izabran srpski Patrijarh. Uz to vjerovatno znaš da je moračko pleme srpstvu dalo i Patrijarha i Mitropolita.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Oprem, Oprem. To je zato što smo mi kulturni, pa ne rušimo. Samo u Beogradu je srušeno oko 60 džamija, Stambolska kapija i mnoge građevine koje su Turci gradili.Srećom dosta ste građevina i mostova sačuvali i po vašem običaju peimenovali.No to ti znaš, no si plaćen da srbuješ.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Koliko znam, srušene su džamije u Ćeklićima, Baru, Herceg Novom, Nikšiću, Grahovu…A nemanjićki manastir tvoje pleme vjekovima doživljava kao svoj, zbog toga je i stožer okupljanja Moračana.

Gornja Morača
Gost
Gornja Morača

A što onda, Stara…, brat knjaza Danila, vojvoda Mirko spjeva Ogledalo srpsko? Što Njegoš dade naziv najvećem crnogorskom priznanju Medalja Obilića? I oba znamo da si ti do skoro srbova a onda “okrenuo ćurak naopako”, ali to je tvoj problem!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ha ha. Opet ti, nenačitani iz Gornje Morače. “Vojvoda Mirko, Ogledalo srpsko”. Ranije sam ti napisao, da je sa tolikim neznanjem neozbiljno polemisat. A u Crnoj Gori do prije 30 godina, niko nije srbova, jer je Srba bilo 3,32%. No vas ufati onaj đavolji virus.

Gornja Morača
Gost
Gornja Morača

Vojvoda Mirko je spjevao Junački spomenik, ogledalo srpskog junaštva po Crnoj Gori!

Tamo daleko
Gost
Tamo daleko

Ne znam koliko je svaki od njih srbovao ali jedno je sigurno – nijedan od njih nije mrzio Crnu Goru. A kakva su tvoja osjecanja po tom pitanju?

CrnaGoraAneMNE
Gost
CrnaGoraAneMNE

Njegova osjecanja prema Crnoj Gori su kao i svakog muslimana, rado bi je spalili sa sve Crnogorcima ili Srbima jer je njima to sve isto.

Anonimus
Gost
Anonimus

@CrnaGoraAneMNE dokaži se, samo jedan kratki odgovor na jednostavno pitanje – voliš li nezavisnu Crnu Goru?

CrnaGoraAneMNE
Gost
CrnaGoraAneMNE

Au sto ti lupas. Znaci svi srbi nisu srbi no su se salili. Sveti Petar Cetinjski je Srbin iz Hercegovine a tako i Sveti Vasilije Ostroski i mnogi drugi najveci Crnogorci. A montenegrini tj muslimani u CG imaju zivog sveca mihaila zvanog za saku eura, i naravno on se moli alahu.

Arbitar
Gost
Arbitar

Neka munjo, ne uči nas više.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Konačno da izbačite što piše u srpskom Tomosu iz 1922 godine. Jasno piše : autokefalna Crnogorska crkva i Karlovačka crkva. I koga god interesuje to je mogao sam da pronađe. No se ovi naši “Srbi” boje istine.

Čoda
Gost
Čoda

Pa šta s tim što piše?
Te dve autokefalne eparhije su se odlukama svojih svetih sinoda ujedinile u SPC.

Anonimus
Gost
Anonimus

Nisu autokefalne eparhije nego aurokefalne crkve, more bre, ajd’ odatle breeeee….. Uh, baš se nikada nećete otvoriti istini čak i ako je ovako evidentna. Kao ‘slučajno’ eparhije… cccc…

Čoda
Gost
Čoda

Ne učim ni ja tebe o dzamijama i organizaciji islamske zajednice, pa nije u redu ni da se ti brukaš nepoznavanjem elementarnih pojmova iz organizacije pravoslavnog hriscanstva.

Zmaj od Avale
Gost
Zmaj od Avale

INTAGMA: ZVANIČNI KATALOG AUTOKEFALNIH PRAVOSLAVNIH CRKAVA (G. A. Rali i M. Potlit, t. 5, s. 529, Atina 1855 – Izdatoj po odobrenju Carigradske patrijaršije), Međut tada deset postojećih autokefalnih crkava „autokefalna mitropolija crnogorska“ se nalazi pod rednim brojem 9. U tom katalogu Srpska crkva se ne pominje kao autokefalna. U katalogu koji je izdala Ruska crkva 1851. se naglašava autokefalni… Više »

Todor
Gost
Todor

Ne piše tako Stara! Pročitaj original!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Evo kako piše u originalu: “…U SHS ušle su i Avtokefakne Pravoslavne Crkve: Karlovačka i Crnogorska…” Drugi pasus: “… jedinstvo avtokefalnih crkava: Srpske, Crnogorske i Karlovačke…” Prepisano u originalu, jedino što u Tomosu piše ćirilicom. I za Čodu. Nije eparhije, nego crkve.

Milosnik
Gost
Milosnik

Priznajes li ti taj Tomos? Ako priznajes onda priznaj I ujedinjenje. Ako ne priznajes onda ne priznajes ni “avtokefalne crkve” u njemu. Odluci se za jednu opciju vise!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Milosniče, čudna ti je logika. U Tomosu jasno piše da je Crnogorska crkva bila autokefalna i da su je Srbi ugurali u Srpsku cekvu. Što ja ima da “priznajem”. Ni jedan normalan Crnogorac se ne slaže sa aneksijom Crne Gore i ukidanjem Crnogorske crkve.

Stara Pazova
Gost
Stara Pazova

Dobro, znaci priznaješ Tomos jer u njemu piše da je crnogorska crkva autokefalna. Onda priznaj i ostalo sto u njemu piše!!! Problem rijesen.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Stara Pazova, je li moguće da tako razmišlja neko, ko zna da čita i piše. Jesi li ti uopšte pročitao što tamo piše? Tamo piše da je Srbija ugasila autokefalnu Crnogorsku pravoslavnu crkvu. Ili ti misliš da ako neko prizna da to piše, on prihvata to što su Srbi uradili. Preglup si za ozbiljniji razgovor.

Jagodica bobica
Gost
Jagodica bobica

Tomos je ili validan ili nije validan. Ne moze prvi dio ili jedna recenica mi se svidja pa cu to priznati, a drugi dio ili ostale recenice mi se ne svidjaju pa to necemo

Jagodica bobica
Gost
Jagodica bobica

Kakav je to pristup tipa vidis ovo pise tamo, hocu da to priznate? A ovo drugo sto pise, to ne priznajemo. Selektivno sve tumacite, takva vam je sva istorija – selektivna.

Jagodica bobica
Gost
Jagodica bobica

Primjera vase selektivnosti ima koliko hocete. Npr. kralj Nikola je rekao da je Crna Gora Crnogoraca – to je kljucni dokaz! A kad kralj Nikola kaze da su Crnogorci Srbi – on to nije tako mislio! To je vas selektivni pristup.

Zmaj od Avale
Gost
Zmaj od Avale

ČAK I U Garašaninovim tekstovima piše da se navuče KRALJ NIKOLA da misli da može postati kralj jedinstvene drdžave. On je imao dinastičko-političke pretenzije pa se zeznuo. To kasnije u izgnanstvu SVOJIM GOVORIMA koji su notirani a koje saopštava jasno otkriva. Holeček, Sima Matavulj, Pavle Rovinski, svi zapažaju da je u Crnoj Gori, među narodnom, crnogorstvo vrhovni princip, da srpstvo… Više »

Milosnik
Gost
Milosnik

Stara Podgorica, da li priznajemo Tomos ili ne?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ha ha. Milosniče.Pitaj nekog da ti objasni. Da pokušam. Npr. U Njemačkom izvještaju piše da su Njemci strijeljali stotine đaka 1941 u Kragujevcu. Po tvojoj logici: Ako priznaješ da to piše, imali su pravo da to urade, a ako ne priznaješ, to se nije desilo.

Zmaj od Avale
Gost
Zmaj od Avale

Crnogorska crkva je formalno samo potpadala pod Pećku patrijaršiju do njenog gašenja, a i do tada se ona nije miješala u unutrašnje stvari CPC i to se može vidjeti iz njihovih komunikacija, a niti je crnogorska crkva plaćala kakav harač patrijaršiji koja radi za Tursku. Nakon ukidanja ONA I FORMALNO POSTAJE AUTOKEFALNA. CRNA GORA NIJE TRAŽILA TOMOS JER NIJE BILA… Više »

Zmaj od Avale
Gost
Zmaj od Avale

Crnogorska crkva je formalno samo potpadala pod Pećku patrijaršiju do njenog gašenja, a i do tada se ona nije miješala u unutrašnje stvari CPC i to se može vidjeti iz njihovih komunikacija, a niti je crnogorska crkva plaćala kakav harač patrijaršiji koja radi za Tursku. Nakon ukidanja ONA I FORMALNO POSTAJE AUTOKEFALNA. CRNA GORA NIJE TRAŽILA TOMOS JER NIJE BILA… Više »

4 nahije
Gost
4 nahije

Slobodni djelovi Pećke patrijaršije su se spojili i obnovili je.. jasno kao dan

Zmaj od Avale
Gost
Zmaj od Avale

Srpska pravoslavna crkva je uputila čestitku povodom jubileja Mitrofana Bana u kojoj se kaže, pored ostalog: „Srpska crkva, kao sestra i po veri i po narodnosti deli radost Crnogorske ckve“ (Glasnik pravoslavne crkve u kraljevini Srbiji od 15. aprila 1910. godine) Ovakvi primjeri su najbolji argument da se ospori Amfilohijeva tvrdnja da izraz Crnogorska pravoslavna crkva niko nikada nije upotrebio.… Više »

bobo.ni
Gost
bobo.ni

Ko je pa sad ovaj expert? prepisuje Živka Andrijaševića i Veseljka Koprivocu
Sramota što se kiti tuđim perjem!

Anonimus
Gost
Anonimus

Samo nek se priča, vidiš da je Bg Patrijaršija i bratija u naletu…

Milosnik
Gost
Milosnik

A dovoljno im je samo Amfilohijev jedan poziv i ova vlast pada. Taknu li u Mitropoliju i najmirniji ljudi ce se odazvati pozivu da se crkve odbrane od ove olosi. To bi bio konacan kraj ove tiranije. Nikad nisam posao na neki politicki skup, ali da mitropolit pozove, idem istog trena. Tako da se nadam da ce cacnuti, da micemo… Više »

daleko vam kuća
Gost
daleko vam kuća

Je li opet balvan revolucija? Već ste jednom probali pa se niste usrećili, nećete ni ovaj put.

KNJAZ DANILO
Gost
KNJAZ DANILO

oce ti ces doc da ih odbranis.. vratit cemo ih mi milom ili silom, a ti ces onda da budes opet najveci vjernik cpc jer ste vi takvi… dza bu pa posle veci katolici od pape!! sve ste vjere mijenjali kroz istoriju vi ste samo srbi!

Milosnik
Gost
Milosnik

A vise ima naroda u jednoj litiji Mitropolije nego vasa nvo pristalica u cijeloj drzavi. Zivi bili pa vidjeli. Jedva cekam.

Arbitar
Gost
Arbitar

Pazite se kad prelazite Blažov most.

Anonimus
Gost
Anonimus

@Milosnik, nadam se da ćeš imati milosti prema ženi i djeci, Pavle Đurišić nije imao. Ali SPC će i njemu pomen dati.

Jagodica bobica
Gost
Jagodica bobica

I ti Sekuli Drljevicu ukazujes pocast na svako intoniranje himne I ustajanje na istu. U cemu je razlika? Ratni zlocinci su I jedan I drugi.

Anonimus
Gost
Anonimus

A koga će da zove, Irineja? Vučića? Vulina? Informer? Pink?

RESERVE
Gost
RESERVE

Nikada vise necete iscupati slavni crnogorski brijest jer njega danas ima ko da brani!

Tamo daleko
Gost
Tamo daleko

Samo naprijed Milosnice. Imate li plan B? Naprimjer traktore za svaki slucaj.

Arbitar
Gost
Arbitar

Udri po nama, ako ti basta, Milosnik!Pobjeglice, poslije tvojih riječi pakuju kofere.Spakuj i ti jedan, za svaki slučaj.

Zmaj od Avale
Gost
Zmaj od Avale

Amfilohije veli za tebe i za sve u Crnoj Gori – da smo NAKOT.. pa onda veli za Kačavendu da nije bio na visini svog zadatka.. pa onda veli kako nikad niko nije pomenuo cnrogorsku crkvu, niti je postojala, a srpski patrijarsi su čestitali MITROFANU BANU, INTAGMA: ZVANIČNI KATALOG AUTOKEFALNIH PRAVOSLAVNIH CRKAVA (G. A. Rali i M. Potlit, t. 5,… Više »

bobo
Gost
bobo

Ko je pa sad o

Pitanje
Gost
Pitanje

Zasto NVO CPC hoce tudju imovinu kad su obi osnovani tek 1994 godine? Prije 1918 su u CG ionako zivjeli Srbi, Nikola, Njegos, itd.

Anonimus
Gost
Anonimus

Pojma ne želiš da znaš…

Leleku
Gost
Leleku

Turci držali pola Evrope, a Crna Gora bila slobodna! OMG!!! Koliko vi sebe zavaravate i dizete u nebo ovo je show! Polako, realnost će vas spustiti vrlo brzo!

Anonimus
Gost
Anonimus

Eto, da batalimo prošlost, Crnoj Gori odlično ide sada kada se oslobodila Srbije…

Leleku
Gost
Leleku

To se tebi čini jer nemaš širinu. Ali znam da te tjesi što ni Srbiji ne ide puno bolje. Shvatiti ces vremenom polako.

....
Gost
....

Ovdje crkva samostalno djelovala i bila slobodna dok ste vi 5 vjekovala robovali, a sultan u tom provizorijumu postavljao mitropolita. Da raju drzi u miru i skulja harac.Dakle i u vrijeme svih Petrovica nasa crkva je postojala. Nemojte krasti nasu istoriju posto svoju nemate.

Jodza
Gost
Jodza

Niko nam nece uzeti nasu Srpsku crkvu I nase Svetinje

Anonimus
Gost
Anonimus

Eto vam ih na Kosovo. Ovo je CG…

Uporni ste
Gost
Uporni ste

Vratiti jezik, radna mjesta, ministre bar trecina da budu Srbi. To je demokratsko nacelo jedne drzave, kad vec idemo u eu. Manjina da ne vlada vecinom. Srpsko pitanje rijesiti na taj nacin.

KRALJ NIKOLA I
Gost
KRALJ NIKOLA I

AHAHAHAHHAHA cujes li ovome zahtjeve da mu trecina budu ministri,,.. e sabane a kako da ti budu ministri kad vas narod nece, ministri se biraju na izborima tj vlada itd.. ali vi ste nepismeni nidje niste pristali.. a sto se tice cirilice to je crnogorsko pismo bilo prije srbije bar 100 godina.. a onda se nadje vuk karadzic i prepise… Više »

Anonimus
Gost
Anonimus

Misliš Meda perača, Mandu kolenicu, Radulovića nervozu….

Leleku
Gost
Leleku

Ono kad ti nepismeni Danilo drži predavanja o pismenosti i jeziku.. E sačuvajte boze kakvo vrijeme doslo…

Arbitar
Gost
Arbitar

Više je Srba u DPS-a, nego u DF i SNP, zajedno.

Dokle više
Gost
Dokle više

Sve jasno, Srbi su za sve krivi…

Anonimus
Gost
Anonimus

E pa, u ovom slučaju jesu. Dokazano, i Irinej dokazuje ovim nemuštim spisom…

Dokle više
Gost
Dokle više

Naravno da jesu, to i kažem. Zašto se javljaš da potvrdiš nešto toliko očigledno? Sumnjiv si mi.

Anonimus
Gost
Anonimus

Druže, ako je to trebala biti ironija onda nije ti uspjela. Mani se pisanja…

Uporni ste
Gost
Uporni ste

Mogli ste i Steva danas da ubacite, da i on kaze dvije istine.

Stevo ronioc
Gost
Stevo ronioc

Stisnuli su se, štede!

Anonimus
Gost
Anonimus

Śutra, ako baš ištete…

Njegos
Gost
Njegos

Sv. Petar Cetinjski je bio deklarisani Srbin, dok je Sv. Vasilije bio Srbin iz Hercegovine. Vi dukljani bas volite da lazete jedan drugog.

dagy
Gost
dagy

Ka obraza sto imadu

Anonimus
Gost
Anonimus

U ta doba je biti Srpskog porjekla bilo isto što i biti Slovenskog porjekla. Ajde ti meni reci da li je iko u ono doba rekao ja nijesam Crnogorac, ja sam Srbin, kao što izdajice rade…

Leleku
Gost
Leleku

Takvi smo i mi Srbi crni anonimuse! Samo nismo montenegrini, a ne Crnogorci!

Anonimus
Gost
Anonimus

Zato vas i svrbi…. Svuda, a ne samo kako kaže Brega u medjunožju. Nego, nisi ti Srbin. Ti si Srbijander, Posrbica, Srbosaurus. Ne vrijedjaj poštenu naciju. Ti si Crnogorska izdajica, a ako podješ u BG, tamo ćeš biti predmet sprdnje. Ti si bre niko….

Leleku
Gost
Leleku

Ma da, ti nikogovic ces da mi kažeš ko sam i šta sam hahahah ajde Montenegrin trk po sendvic, zaslužio si.

Crnogorski oro
Gost
Crnogorski oro

“Njegos”, nešto ti prija da ti ime glasi kao nik, ali, pravi Njegoš nikad nije lagao, pa PRESTANI DA LAŽEŠ. Zar stvarno uživaš u ortodoksnoj laži?

4 nahije
Gost
4 nahije

Kralj Nikola je Srbovao zbog zajedničke krune, Danilo zbog toga što je volio da vaćari srbijanke, Njegoš jer ga je zajebao Sima Sarajlija, Petar I jer su ga Rusi iskorištavali. Sava i Vasilije su pod pojmom Srbi mislili Pravoslavac, a Vojvodič zemlji srpskoj Danilo Šćepčev jer je ubačeni velikosrpski agent iz Bosne.

Anonimus
Gost
Anonimus

@Crnogorski oro, pridružujem se tvom komentaru, ovaj samozvani Njegoš je neki Srbijanderski provokator i treba ga samo ostaviti da smrdi ka’ gomila g…..

Crnogorski oro
Gost
Crnogorski oro

Njegos, ČUDNO, PA ŠTO ONDA TAJ CRNOGORSKI SVETAC REČE DA JE “JEDINI SRBIN U CRNOJ GORI SIMA MILUTINOVIĆ”. Čitaj ponešto, mučeniče!

4 nahije
Gost
4 nahije

Kralj Nikola je Srbovao zbog zajedničke krune, Danilo zbog toga što je volio da vaćari srbijanke, Njegoš jer ga je zajebao Sima Sarajlija, Petar I jer su ga Rusi iskorištavali. Sava i Vasilije su pod pojmom Srbi mislili Pravoslavac, a Vojvodič zemlji srpskoj Danilo Šćepčev jer je ubačeni velikosrpski agent iz Bosne.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Ha ha ha smiješan komentar ako si se sprdao ali ako zaista misliš tako onda je tužan, a ti pođi pregledaj glavu.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Oro, valjda znaš za poslanicu Svetog Petra Cetinjskog arhimandritu Arseniju Gagoviću od 31.08.1804. u kojoj piše i: Ne čudite se oče arhimandrite. Mi Srbi smo takovi, ne znademo, niti hoćemo znati drugo…

Njegos
Gost
Njegos

Zasto su pravoslavne crkve onomad u Baru porucile ovima iz nvo cpc da glume popove?

Crnogorski oro
Gost
Crnogorski oro

Njegos, “pravoslavne”, misliš, Srpska crkva? Pa Srpska to “poručuje” evo čitav vijek, no dođe DAN kad joj je sav pogani trud u Crnoj Gori uzaludan.

Anonimus
Gost
Anonimus

Opet ova gomila od provokatora pod nickom @Njegoša lažucka, i čuje se, breeee….

Strucnjak
Gost
Strucnjak

I ovo je neki novi strucnjac. Vas iz cdm bas boli sto je crkva pod Mitropolitom nikad jace. Znate onu za karavane….

Anonimus
Gost
Anonimus

Stručnjak za lajanje….

Anonimus
Gost
Anonimus

Ispravka —
@Stručnjak je stručnjak za lajanje….

Ec More
Gost
Ec More

Revansizam, rekose 2006te da ga nece biti, sto ne valja biti za SSD, sjedinjene srpske drzave, ne cackinjite mechku…

Anonimus
Gost
Anonimus

Sa Vučićem, Dodikom, iiiiii Tačijem?

dagy
Gost
dagy

Crnogorska crkva sa raspopom i onim tobože dečkom popom što priča precrnogorskim jezikom,i sami ne znate kako jadno izgledate a vjernici glavni su vam ateisti i stari komunisti bezboznici.

Anonimus
Gost
Anonimus

A zna se kako se Kačavenda druži sa dečkima…

R. Srpska
Gost
R. Srpska

E da vam ‘oće dati tu autokefalnost pa da više nemamo savršeno ništa zajedničko. Pa neka CPC preuzme sve crkve i manastire po CG, što se mene tiče i one izrađene poslije 1922. godine. 1. Dvije različite države 2. Dva različita naroda 3. Dva različita jezika 4. Dvije različite politike i naj bitnije : 5. Dvije različite crkve —————————– Nadam… Više »

Betoven
Gost
Betoven

Konačno nešto prihvatljivo sa vaše strane.

dagy
Gost
dagy

A kad zagusti onda biste cvrcali i begali kud koji,moljakali braco srbi pomagajte,no nema vise budala…

Betoven
Gost
Betoven

A kad je to bilo? Nikad. Bilo je samo obrnuto. Npr.na Mojkovcu.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Betoven

Mojkovačka “bitka” je jedan običan preuveličani mit.
Austrijanci su vas rasturili za par sati, vi ste se predali, vaš kralj Nikola pobjegao.

Anonimus
Gost
Anonimus

Priča snajperista iznad Sarajeva što puca po civilima… To nije preuveličano, to je bila svakodnevica…

Nenad
Gost
Nenad

Ili kad crnogorci ubijaju muslimane u istrazi poturica.

Fra Sotona
Gost
Fra Sotona

R.Srpska,
A Srbalji? More ih je zaustavilo da ne bježe više.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ dagy

Tako je dagi, a zagustiće vjeruj.
Zla vremena dolaze.
Meni je lično svejedno, ogugl’o, preživjeo sve i svašta.
Ali bojim se za svoje čeljade, fra Sotonu.
Taj bi od straha krepa čim bi čuo nekoliko strahovitih detonacija.
Nije u opšte na mene, što ne čudi.
U njemu je samo 5% moje krvi ili 1/ 20.

Anonimus
Gost
Anonimus

Teško, po bosanskim šumama uspjevaju samo medjedi i vukovi, pokoja lisica i zec. Mislim da si ti ipak zec…

Zetatrans
Gost
Zetatrans

Legendo,idete li u rusiju,grcku,tursku,koliko vas je po austriji,njemackoj…pa jel imate istu kako rece najbitnije,crkvu? Dace Bog svakom svoje i nista tudje pa cemo lako poslije toga.

Arbitar
Gost
Arbitar

A, što im preskoči, Zetatrans, sveto Kosovo …..neće se, valjda smucati po bijelme svijetu, ……kad je Kosovo-Srbija!

R. Srpska
Gost
R. Srpska

I Tuzi je Crna Gora.
I Ulcinj.
I Aljbanski Alpi.
Sve crvene zastave po njima.
A liče na vaše, XAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXA

A u Srebrenici se ponosno vijori crveno, plavo bijela trobojka !

Toliko o papir- suverenitetu !

Betoven
Gost
Betoven

R.Srpska Poslije gubitka Kosova nemojte više nikome ništa govoriti o papirnom i bilo kojem drugom suverenitetu. Prvo pomozite sami sebi, aonda nudite pomoć drugima. Nama ne treba.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Otkud ti pomisli da bi vama nudili pomoć ?
Pomoći možete jedino vi nama.
A to je da nam ne dolazite i da se vaši po Srbiji vrate dolje.

Lovćenac na Lovćen !

Anonimus
Gost
Anonimus

Vidim dosta znaš o CG, očigledno ti se ne svidja u R. Šumskoj. U kom ‘razvijenom’ dijelu živiš kad ti je tako dosadno?

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Anonimus

Kad čuješ ime REPUBLIKA SRPSKA ima da ustaneš, budeš miran i da spustiš glavu dolje.
Ona nosi naziv po narodu koji u njoj živi i koju je u njoj većina od 92%.

Za razliku od Crne Gore ( inače, izvedenice od turcizma Kara- Dag) koja nosi naziv po toponimu, a većinski narod u njoj sumnjam da prijelazi 40%.

Papir- suverenitet !

Fra Sotona
Gost
Fra Sotona

R.Srpska,
Ponavljaš mene, a to ti ne valja…
Nego, R.Srpska je državotvorni entitet koje države?

Kleka
Gost
Kleka

Zasto da dobiju npr. hramove koje su podigli Nemanjici? Znaci li to da Albanci sa Kosova treba da dobiju Pecku patrijarsiju? Napisah ti ja vec jednom da si ti antipropaganda srpstva. Ne bi se cudio da te DPS snabdijeva sendvicima svakodnevno.

Anonimus
Gost
Anonimus

Opaaa, baš lijepo od tebe…

Fra Sotona
Gost
Fra Sotona

@R.Srpska,
Jedno su tvoje želje, psihopato od 50 godina, a drugo je realnost, koja, u tvom slučaju, ponovo negativno djeluje na tvoju psihu.
Kao što vidiš, Srbalji iz Srbije se koprcaju da bi zadržali uticaj u Crnoj Gori, a mi ih “udaramo” od pozadi… kao što smo i vazda radili.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Fra Sotona Sine, nijesi ni naj manje na svog ćaću. Jedino što vi udarate od pozadi su ovce i koze, s’ kojima na nekoj planinčugi spavate pod istim krovom. Ne zaboravi da si ti 1/ 10 moj. Po muškoj liniji, a kad se uzme u obzir i tvoja mama, onda tek 1/ 20 ili statistički 5%. Nosiš 5% moje… Više »

naravno
Gost
naravno

Slava Bogu! Slava velikim crnogorskim svecima – Svetom Petru Cetinjskom i Svetom Vasiliju Ostroškom!

Kleka
Gost
Kleka

Sveti Vasilije Ostroski je bio Srbin iz Hercegovine. A valjalo bi ti da procitas i testament Svetog Petra Cetinjskog.

Hercegovac
Gost
Hercegovac

Mi Hercegovci smo po genetici Iliri ili Vasi. Fala bogu dokaza se da nijesmo srbijanci.

REPUBLIKA SRBSK
Gost
REPUBLIKA SRBSK

Hi hi hi koliko covjek moze biti glup nebo je samo granica.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Tipično crnogorski.
Pojavljuje se zemo u više različitih oblika, sve u zavisnosti od trenutnog interesa.
Sad je Hercegocac, sad Beograđanin, sad Vojvođanin, sad Srbin a u suštini je ono što jeste : Crnogorac, t.j, ništa !

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Slava Svetom Petru Cetinjskom, koga je u Sremskim Karlovcima 1784. rukopoložio karlovački Mitropolit Mojsije Putnik i Svetom Vasiliju Ostroškom, koga je u Pećkoj Patrijaršiji za Mitropolita Hercegovačkog 1638. rukopoložio srpski Patrijarh Pajsije.

REPUBLIKA SRBSK
Gost
REPUBLIKA SRBSK

I koji je iz okoline Trbinja

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ REPUBLIKA SRBSK

Srbin Hercegovac, iz Mrkonjića kod Trebinja dobri moj zemo.
Ima da nam ga vrate, pa će mo našeg srpskog Sveca kojeg lopovi ukradoše u Tvrdoš kod Trebinja, Dobrun kod Višegrada, a može i u Manastir Sv. Nikole na Ozren- gori, sagrađen 1285. godine. Nemanjića zadužbina.

Anonimus
Gost
Anonimus

A tazbina je iz Necvijeća, hahahaha…. Mislio sam da nikada neću napisati ime tog sela….

PetarPan
Gost
PetarPan

Crna Gora ne trazi nista novo samo oteto…

Kleka
Gost
Kleka

Sveti Sava je osnovao crnogorsku mitropoliju, a u taj rang je uzdigao car Dusan. I ti sad tvrdis da je oteta?! Prije ce biti da vi hocete da otimate.

Strucnjak
Gost
Strucnjak

Od koga je oteli kad su i CG prije 1918 zivjeli Srbi?

ops!
Gost
ops!

Strucnjak???? E, omrčila ti se ta struka!

4 nahije
Gost
4 nahije

Kralj Nikola je Srbovao zbog zajedničke krune, Danilo zbog toga što je volio da vaćari srbijanke, Njegoš jer ga je zajebao Sima Sarajlija, Petar I jer su ga Rusi iskorištavali. Sava i Vasilije su pod pojmom Srbi mislili Pravoslavac, a Vojvodič zemlji srpskoj Danilo Šćepčev jer je ubačeni velikosrpski agent iz Bosne.

Anonimus
Gost
Anonimus

Srbi su živjeli i na Marsu no ne bijaše Marsovaca da im zabiju nož u ledja, pa se vratiše na Balkan…

Kleka
Gost
Kleka

Da li je Mitropolija crnogorsko-primorska nastala od nekadasnje Zetske episkopije koju je osnovao Sveti Sava? Da li je postala Mitropolija za vrijeme cara Dusana?

a, kako da ne
Gost
a, kako da ne

Kleka, bolje sebi skuvaj čaj od kleke, dobar je za srce! Jer, bulazniš.

Kleka
Gost
Kleka

Ja pitao da li je tacno, a ti odgovorio nisi jer znas istinu. Ne odgovara ti, ali sto ces, ni meni ne odgovara da zivom sa tobom u istoj drzavi pa te trpim.

Anonimus
Gost
Anonimus

Prije Zetske episkopije bila je Barska patrijaršija u XI vijeku.

Nenad
Gost
Nenad

HAHAHAHAHA. Koji si ti lik Anonimuse…

brandon
Gost
brandon

Anonimni, stidi se samog sebe!

Anonimus
Gost
Anonimus

Vulin 3, zvani brandon, rado bih primio kritiku, ali molio bih za pokoji detaljčić sa vaše uvažene komentatorske pozicije. Čega da se stidim, što sam čitao izvan pamfleta Matice Srpske, što volim moju multikulturalnu državu Crnu Goru. Zanavjek!

Nenad
Gost
Nenad

Ne volis ti multikulturalnu CG. Ti volis CG minus Srbi.

Milosnik
Gost
Milosnik

Ja nisam pitao za Barsku patrijarsiju ni biskupiju. Pitanje je da li je Mitropolija crnogorsko-primorska nastala od Zetske episkopije?

Anonimus
Gost
Anonimus

Ček, ček, znaš li ti da je Zeta bila kraljevina u XI vijeku.

Jagodica bobica
Gost
Jagodica bobica

Hahahhahahaa, a kako ga odvali! Legendo, samo nastavi!

Anonimus
Gost
Anonimus

Hajde malo se dogovori sam sa sobom, da li si Kleka ili Milosnik. Ili možda Vulin???

Jagodica bobica
Gost
Jagodica bobica

I Kleka i Milosnik. Da tebe cenzurisu, i ti bi se dovijao sa nekoliko imena.

Nenad
Gost
Nenad

Ne temelji se srpska jurisdikcija “na okupaciji srpske vojske” nego na tome da su prvu pravoslavnu eparhiju na teritoriji osnovali Srbi 1219-e godine. Dakle 260 godina pre 1485-e na koju se ustaša poziva u tekstu.

Anonimus
Gost
Anonimus

Bilo bi sve to super za vas da mi nemamo dokaze za samo jednu stvar – Ban Mitrofan je ukinuo CPC zbog straha od bratoubilaštva. Ali do tada je bila autokefalna. Tačka.

Nenad
Gost
Nenad

Ne polemisem sa neznalicama-botovima.

Tamo daleko
Gost
Tamo daleko

Prosvijetli nas Nenade – sto je bilo na ovim prostorima prije 1219-e? I reci nam koliko unazad u istoriju da idemo da bi ti odredio nasu buducnost?

Nenad
Gost
Nenad

Ostavi broj da te prosvetlim

Anonimus
Gost
Anonimus

Nenade, smatram da si ti jedno čudo od čovjeka. Ima ovdje ljudi sa kojima se fino polemiše. Ali ti si ipak neko čudo, da si bot, pa da kažem vještačka neinteligencija, ali ti si ipak samo prirodna neinteligencija. Naturščik.

Nenad
Gost
Nenad

Samo tvoji komentari ne prolaze cenzuru admina. To je dobro, lakse cemo te naci.

Jagodica bobica
Gost
Jagodica bobica

Valjda svaka stvar ima svoj pocetak, a pocetak Mitropolije crnogorsko primorske (na koju kidisete) je 1219-e. Ako je sporna ona I njena imovina, valjda se ide do godine kad

Nenad
Gost
Nenad

Tvoja istorija pocinje od Sekule Drljevica, ne moras uopste mnogo unazad da ides…

Jagodica bobica
Gost
Jagodica bobica

A dokaz, osim tvoje maste, je?

Anonimus
Gost
Anonimus

Jesi li Jagodica đevojka ili Jagodinac, da ti kažem. Svakako piši ćirilicom kao što ti piše na ličnoj…

Snovi
Gost
Snovi

Zasto onda iz Carigradske patrijarsije kazu da je Amfilohije mitropolit a ne lazni Miras? Kad cete vi dukljani shvatiti realnost.

Betoven
Gost
Betoven

Pročitaj tekst ako ranije nisi naučio. Važno je da priznate to što kaže patrijaršija u Carigradu. Upravo se o tome i radi. Promijeniće se tomos koji ste dobili od njih.

Čoda
Gost
Čoda

Jeste. Promeniće se…kako ne…Evo upravo Miraš i ovaj vrsni analitičar bajaju da se nešto promeni.

Anonimus
Gost
Anonimus

Pukli ste. Tako ste se busali 2006. Živi bili….

BokeljUSA
Gost
BokeljUSA

Ajde ne smarajte vise, narod nema leba da vam jede a vi o cemu….

Betoven
Gost
Betoven

Narod više “leba” ima ovdje nego u Srbiji. Pogledaj BDP po glavi stanovnika. Kada vi krenete ada se bavite ekonomijom i socijalnim pitanjima odmah pomislim kakva je to prevara. Gledajte kada su te stvari u pitanju u svoje dvorište i pustite nas više na miru.

Snovi
Gost
Snovi

O cemu ti, bdp ili o nvo cpc?

Betoven
Gost
Betoven

Može o čemu kod ti hoćeš. Ovdje se radi o CPC, ali tvoj zemljak govori o “lebu” . Pa rekoh da mu se odgovori.

Zanimljivo
Gost
Zanimljivo

I, gdje odose ti nasi popovi nakon sto du ih Srbijanci ukinuli? Koje lazi….

Betoven
Gost
Betoven

To što pitaš više nije važno. Ali znamo gdje će otići srbijanski kada vratimo autokefalnost.

Bato
Gost
Bato

Crnogorci uzmite sve u vase.4 nahije.samo.se ne primicite Grblju i brdima sjeveru Crne.Gore tu su iskonski Srbi tvrde vjere. Micite se sotone.od srba i srpskih crkava po Crnoj Gori

Betoven
Gost
Betoven

Bato mi smo već tu , zar ne vidiš čovječe. Živiš u Crnoj Gori. i što ćeš sad?

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Betoven

A jesi li ti, slavi kompozitoru i tanana i suptilna dušo nekad živjeo u SFRJ ?
Ili si mlađi ???

Anonimus
Gost
Anonimus

Bato, premotaj unaprijed nekih 250 godina…

Cinjenicno
Gost
Cinjenicno

Zasto su pravoslavni patrijarsi Mirasu rekli da ne govori istinu?

Crnogorka
Gost
Crnogorka

Cinjenicno, nijesu PRAVOSLAVNI, no “spski” popovi jer su se nameračili na Crnu Goru i posrbljavanje, aram im bilo!

Jagodica bobica
Gost
Jagodica bobica

Znaci, primili su ga i priznali pravoslavni patrijasi (vaseljenski, ruski, grcki itd.)?

Srpska Boka
Gost
Srpska Boka

Ahshahaha, kako falsifikatori istorije jedan drugoga tjese. A nvo cpc ima ukupno 163 simpatisera. Dukljani, nema vas…

Anonimus
Gost
Anonimus

Viđi koliko nas je ovdje.

Lektor
Gost
Lektor

Viđi? Jel to Crnogorski pravljen od ulicarskih postapalica? Šta je sledeće? Onder, ondjena, sengvić. … hahaha ne seljaci se.

Anonimus
Gost
Anonimus

Kakvo ti se iznenadjenje sprema, slasno se smijem već sad… Već tvoja djeca će se tako izražavati, to se zove nestandardni govor, i nije primjeren u formalnoj komunikaciji, ali viđi brale, ovo ti je neformalan komentar….

Leleku
Gost
Leleku

Vidji ti nesto brale, u te cuke i podgoricku mocvaru ne dolazim, a neće ni moja djeca. Tako da to vidji ces moci samo neformalno u svom selu.

Njegos
Gost
Njegos

Zasto je kralj Nikola zborio da je Srbin?

Anonimus
Gost
Anonimus

Zbog srpskih obećanja, a Nikola naivan…. Nikad više….

Njegos
Gost
Njegos

Snila baba sto joj milo….

Anonimus
Gost
Anonimus

A snio bot da je Njegoš…

Čoda
Gost
Čoda

Potpuno pogrešne analogije u tekstu. Dok se s jedne strane zaista može reći da je Carigradska patrijaršija majka Ohridskoj arhiepiskopiji….to se nikako ne može reći za Miraševu sektu zvanu CPC, čiji su i otac i majka dežurni iz policijske stanice. Na prostoru Crne Gore postojala je jedino i samo Mitropolija, kao naslednica Zetske eparhije Svetog Save. Postoji i danas. Samo… Više »

Betoven
Gost
Betoven

Kakve veze ima Miraš i autokefalnost naše crkve? Mitropoliji kada se vrati autokefalnost to je naša crkva. Kome se ne svidja neka ide u neku srpsku eparhiju.

Kleka
Gost
Kleka

Mitropolija o kojoj zboris je osnovana kao srpska eparhija.

Betoven
Gost
Betoven

Crkva za čiju se autokefalnost izborio Sv.Sava osnovana je kao Ohridska arhiepiskopija. I šta hoćeš da kažeš s tim. Da vi trebate da se vratite pod jurisdikciju Ohridke arhiepiskopije ?

Nenad
Gost
Nenad

Betovene, uzmi malo komponuj, nije ovo za tebe.

Nenad
Gost
Nenad

Nas nije Ohridska arhiepiskopija prevodila iz katolika u pravoslavne a vas Sv.Sava jeste.

Betoven
Gost
Betoven

Eto ti dokaza da nismo bili Srbi. Dobro kažeš.

Nenad
Gost
Nenad

Što ne kažeš kako ste “dobili” autokefalnost… Tako što su vaša braća Turci ukinuli Pećku Patrijaršiju. Njima da se zahvalite.

Jagodica bobica
Gost
Jagodica bobica

Pecka patrijarsija je ukinuta od strane Turaka poslije Nemanjica. Omanuo si za 200-300 godina!

Nenad
Gost
Nenad

Ukidana je dva puta i nemoj ti mene da ucis istoriju. Nego procitaj malo pa se javi.

Kleka
Gost
Kleka

Da se nisi malo prevario, sjediste je bilo u Zici. Manastir Zica, ako nisi cuo. Citaj nesto, da popunis praznine.

Betoven
Gost
Betoven

O čemu ti to? U Žiči kada ste dobiliautokefalnost. A prije toga?

Milosnik
Gost
Milosnik

Ja o periodu kad je Sveti Sava dobio autokefalnost srpske crkve, a ti mozes i do Isusa da se vratis ako hoces. Kao da ja tebe pitam, a sto je prije Ohridske arhiepiskopije? Razlika je u tome sto smo mi dobili autokefalnost, a vi niste. Tako da vi nemate s

Milosnik
Gost
Milosnik

svoj pocetak, osim u MUP-u. Za razliku od vase nvo, Mitropolija ima svoj pocetak. Osnovana je kao Zetska episkopija. Ti ako hoces, idi u Jerusalim nazad slobodno. I usput priupitaj sve pravoslavne crkve za nvo cpc, da li je bila avtokefirna, a za Mirasa pogotovo.

Jagodina
Gost
Jagodina

Sto ce nama prije toga? To je pocetak autokefalne srpske crkve. I pocetak Zetske episkopije, tj. danasnje Mitropolije crnogorsko-primorske za koju velite da je vasa. A osnovao je Sveti Sava!?

Jagodica bobica
Gost
Jagodica bobica

Ko se izborio za autokefalnost vase crkve? I kada? Mi znamo za srpsku crkvu ko se izborio, kada, od koga je dobio priznanje. A vi? Gdje je vase vrijeme, mjesto, licnosti?

Čoda
Gost
Čoda

Kako ce se vratiti autokefalnost Mitropoliji, kad njeno svestenstvo na čelu sa Amfilohijem Radovićem uopšte nema nameru da traži povratak te autokefalnosti?

Betoven
Gost
Betoven

Prvo ćemo donijeti zakon kojim se reguliše pitanje crkvene imovine. Ostaviti vas bez para.

Čoda
Gost
Čoda

Možete samo probati oteti. Od odnarodjene otpadničke vlasti svašta se može očekivati.
Naravno, dzamije nećete otimati, ali će se Albancima i Bošnjacima dozvoliti da se mešaju u hriscanska pitanja i krčme crkvenu imovinu.

Anonimus
Gost
Anonimus

Hajde, neka se registruju i plaćaju porez državi, nego bezočno pljuju po CG a sada smo još i NDH. Jeste li vi, braćo, toliko slijepi?

Anonimus
Gost
Anonimus

Vidiš, Amfi radi za srpskog poslodavca, a Miraš koliko za crnogorskog. Još samo pitanje svojine i poreza.

Neko ko zna
Gost
Neko ko zna

Srbi trese vam se Stolica dobro. Osim što polako na žalost gubite državne teritorije, sad gubite prije 100 godina nasilno otete crkvne teritorije!!! Daće bog da se vrati Crnoj Gori njena autokefalna crkva, i svi njeni Manastiri i Crkvena zemlja.

Cinjenicno
Gost
Cinjenicno

Zasto ste onda osnivali nvo 1994 i nazvali je crkvom?

Betoven
Gost
Betoven

To je tako u životu. Oteto-prokleto.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Betoven

To je tako u životu. Oteto-prokleto.
———————————————–
U pravu si.
Svi crnogorci van iz Srbije.
A naj prije: Lovćenac na Lovćen.
Pa onda redom, ali što brže.

Betoven
Gost
Betoven

U Srbiji su uglavnom Srbi. Koliki je procenat Crnogoraca? Raspitaj se malo. Ali načelno se slažem. Svi Srbi van iz Crne Gore. Njih je ovdje oko 27 %.

Crnogorka
Gost
Crnogorka

Betoven, u Srbiji su Srbi jer građani NIJESU SMJELI da se drže svog porijekla, a zna se da se vjekovima Crnogorci preseljavaju u Srbiju. E, oni su sad Srbi, na žalost, iako svi znaju da su im “koreni” u Crnogorcima, odnosno, da su zapravo, Crnogorci…Ali…svak ima svoj mozak, i dobro bi bilo da se ljudi pozivaju na fakte a nena… Više »

Betoven
Gost
Betoven

Nema problema neki svi koji se izjašnjavaju kao Srbi budu Srbi. Znam ja da oni to rade iz političkih i ideoloških razloga i da je tu u suštini puno Crnogoraca. To je njihov problem. Ti koji su u Srbiji se ogromnom večinom izjašnjavaju kao Srbi. Medjutim, suština je što “Srbi” iz Crne Gore hoće da ovdje bude sve srpsko od… Više »

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Crnogorci po Srbiji su izvor svakog zla. jovo kapičić u izjavi za BG Politiku jednom reče ” ušavši u Srbiju ( koju su inače oslobodili Rusi, a cg za njima išli kano bašibozuci, buljuci) moji crnogorci su pobili preko 30 ooo Srba. Ponovio bi to opet samo da ni se ukaže prilika “. To reče u sred Srbije, gdje živi… Više »

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Abnormalnu, naopaku, perverznu i iznad svega amoralnu isprepletenost srpstva i crnogorstva treba riješiti na granicama AVNOJ- evske Crne Gore. CCa 360 ooo Crnogoraca iz Srbije raus na kamenjar, a poslijen toga na granici RS i SR sa CG podići žičanu ogradu 20 met. visine, priključenu na naj jači napon struje, ispred ograde izuzetno gusta minska polja, na svakih 300- 400… Više »

Anonimus
Gost
Anonimus

R. Srpska, baš ti je dosadno, ajde prošetaj malo tom prelijepom bosanskom šumom. Sredi misli, ovo je CG sajt.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Crnogorka Crnogorac je biće koje svašta može biti u zavisnosti od trenutnog sitnog interesa. Od srpstva Novaka Kilibarde se devedesetije nije moglo živjeti, a vaš ministar Bošković mi je poznak kad smo zauzimali vrh Petibor iznad Goražda aprila ’94 godine. Pa unazad do Drljevića koji je u mladosti bio ” velji Srbin”. To je viši nivo, a zamisli koliko… Više »

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Deretić je Srbin iz Trebinja.
Nikakve veze sa CG neznalico.

Kleka
Gost
Kleka

Sto mislis, kako bi vam bilo da ode 27% stanovnistva?

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Betoven

Paralela ti je bezobrazna.
Srbi u Crnoj Gori su domicilni, a Crnogorci u Srbiji ( oko 360 ooo) su naselljenici poslije ww2 do dana današnjega, stranci. dotepanci, radnici na privremenom radu u inostranstvu. Nisu čak ni nacionalna manjina kao Mađari, nijesu ni nacionalna manjina kano Rusini kojih ima 10 ooo.

Crnogorka
Gost
Crnogorka

R. Srpska, ti stvarno imaš veliki problem – okreni se svojoj republici, u problemu ti je, a nas ostavi NAMA dako se nekako snađemo BEZ TEBE.

Anonimus
Gost
Anonimus

Kaže se najprije, a to što si zaprijetio zec republikošumski neće smjeti učinjeti…

caka
Gost
caka

Oće opet da ga zamute u Cg da dođe do građanskog rata.

Anonimus
Gost
Anonimus

Ako se to desi u Srbiji onda bi to bila seljačka buna, hahaha….

Goodfeeling
Gost
Goodfeeling

Idemo polako do obnove svih stubova Crne Gore i poništenja tekovina okupacije iz 1918-te.

Cinjenicno
Gost
Cinjenicno

Rece Nikola da je bio Srbin. Kako to tumacis?

Goodfeeling
Gost
Goodfeeling

Gotovi ste vi izdajnici sa izlizanim parolama.

naravno
Gost
naravno

Cinjenicno, da govorio je to u KOLOKVIJALNOM značenju = HRIŠĆANIN, kao što je lijepo objašnjeno ali nekima se ne isplati da im to uđe u uvo.

Kleka
Gost
Kleka

Da, govorio je to u kolokvijalnom znacenju, isto kao sto im je termin Crnogorac imao GEOGRAFSKO znacenje.

Betoven
Gost
Betoven

Reče i znamo kako prodje. Ali prije smrti reče da je Crnogorac. I mi smo s tim saglasni.

Crnogorka
Gost
Crnogorka

Cinjenicno: Kralj Nikola 1919. :”Crna Gora je Crnogoraca, TAKO JE BILO, I TAKO ĆE BITI”. Nešto ne viđeh ođe da je Crna Gora Srba…. E, sad, tišina, ako poštujete Državu, biće vam kao i nama; ako ne poštujete, e bogme, zna se. Zna se za svakog građanina. Pozdrav.

Kleka
Gost
Kleka

Sikter!

Anonimus
Gost
Anonimus

Baš si nešto nervozan, uzmi jednu pilulicu. Vidji kako je smirila Radulovića…

4 nahije
Gost
4 nahije

Kralj Nikola je Srbovao zbog zajedničke krune, Danilo zbog toga što je volio da vaćari srbijanke, Njegoš jer ga je zajebao Sima Sarajlija, Petar I jer su ga Rusi iskorištavali. Sava i Vasilije su pod pojmom Srbi mislili Pravoslavac, a Vojvodič zemlji srpskoj Danilo Šćepčev jer je ubačeni velikosrpski agent iz Bosne.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Goodfeeling,pošto se konstantno zalažeš za “obnovu CPC”, zanima me da se možda nisi u međuvremenu krstio?

Goodfeeling
Gost
Goodfeeling

Pušti ti te seljačke priče, ośećate da vam se bliži kraj. Gotovo je sa vašom izdajom i nacionalističkom mitomanijom. I zapamti, ti nijesi vjernik nego samo Crnogorac svjesno pripadnik političke nacoionalne manjine iz razloga lične frustracije.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Je li problem da odgovoriš, jesi li se u međuvremenu krstio?

...
Gost
...

Oprem dobro, jednom zauvijek zapamti – kod Crnogoraca je LIČNA STVAR krštenje, a kod vas se sve dalo na litije i talambase. Prema tome, Crnogorci su DOSTOJANSTVENI VJERNICI, išli u Crkvu ili ne. Uveli ste po Crnoj Gori nekakve novopečene manire i čekerende koje nemaju veze sa odnosom prema Bogu. Pogledajte – po Crnoj Gori zadnjih godina niču nekakvi Miloševi… Više »

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

… Koliko sam shvatio iz tvog komentara, pripadnik “CPC” može i biti neko ko nije kršten ili je na pr. druge vjere, musliman, katolik, protestant, budista…

...
Gost
...

Oprem dobro, ma, jes,ti bi malo da dribluješ…eh, jada.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

… Možeš li mi onda odgovoriti, da li je Vama iz “CPC” bitno da je čovjek kršten ili nije?

Anonimus
Gost
Anonimus

U SPC je važno držati se cjenovnika, 50 eurića za dolazak popa kući.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Anonimuse, pošto ni od goodfeelinga ni od …. nisam dobio odgovor, da li je za “CPC” uslov da neko bude njihov član da bude kršten, možeš li mi ti odgovoriti na to pitanje?

Goodfeeling
Gost
Goodfeeling

@Oprem dobro jesi li rekao član ahhhhahhhaaah koji lik. Jesi li ti kršten prijatelju, Ostroga ti. Ako nemaš tetovažu onda nijesi pravi SPC ČLAN. Gotovi ste i to znaš, zato si tako zagubljen moj krstašu. Kakve veze ima podrška temeljnoj crnogorskoj instituciji kao što je autokefalna crnogorska crkva sa tim da li je neko kršten ili ne. Svakako sam veći… Više »

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Goodfeeling, pa valjda ti je toliko jasno, da ako je neka organizacija NVO onda si njen član, a ako je crkva onda si njen pripadnik. Pošto je “CPC” NVO, onda si njen član. Nego, opet mi nisi odgovorio na pitanje, jesi li se u međuvremenu krstio, jer ne znam kakva je situacija u “CPC”, ali da bi bio vjernik SPC,… Više »

Goodfeeling
Gost
Goodfeeling

@Oprem dobro Ja moje korijene odlično znam, ali su mi sumnjivi tvoji čim si toliko opterećen nečijom vjerom i precima. Ruku dajem da si iz nekog turkofilskog plemena kome je bliži bio Skadar nego Cetinje. Iz tih kompleksa gajiš tu bolesnu mržnju i plasiraš te profašističke strelice nadajući se da ćeš nekog da povrijediš. A i da si kršten u… Više »

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Pa kad znaš svoje korijene i kad ih se ne stidiš, zašto ti je problem da kažeš ” ja sam od tih i tih, vjernik sam “CPC” i krstio sam se tu i tu”. Zar ti je to toliki problem?

Goodfeeling
Gost
Goodfeeling

@Oprem dobro Šta, ti bi da ti se predstavim na javnom portalu? Kako tebi bi ono ime i prezime, da vidimo iz kog si originalno albanskog plemena. Evo po ko zna koji put, to što si se neđe krstio ne znači da si vjernik, jer da si pravi hrišćanin ne bi bio nacionalista, izdajnik i da ne kažem još šta… Više »

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Naravno da ne treba da se predstaviš imenom i prezimenom na javnom portalu, ali valjda možeš da kažeš, kao što sam ja pisao da sam Čevljanin, Ozrov potomak. Je li to toliko strašno? Isto tako, pošto se na ovom portalu toliko zalažeš za NVO CPC, ne znam zašto ti je problem da napišeš jesi li kršten ili ne?

Goodfeeling
Gost
Goodfeeling

@Oprem dobro Čuš Ozrov potomak, baš si precizan. Daj ime i prezime prijatelju kad si tako ponosit svojom čistom krvlju. Je li ti poznata ta kovanica, zvuči li ti malo fašistički. Za CPC se zalažem kao i za crnogorsku operu. Ne moraš da budeš operski pjevač. Je li moguće da si toliko učauren i nesretan. Sad baš volim što te… Više »

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Goodfeeling, zar te sramota da kažeš ime nekog pretka na osnovu koga se možeš predstaviti? Iz tvog komentara zaključih da si musliman i svako poštovanje, ali nemoj ti da određuješ koja pravoslavna crkva treba da bude u Crnoj Gori, isto kao što se ja ne miješam u odnose među Muslimanima i Bošnjacima u Crnoj Gori. A između crkve i opere,… Više »

Goodfeeling
Gost
Goodfeeling

Ti nijesi vjernik neko manjinski nacionalista tako da za tebe nema ama baš nikakve razlike između opere i crkve. To je plastičan primjer da shvatiš da ti kao rođeni Crnogorac, a svojevoljno pripadnik srpske manjine ne možeš da imaš monopol u Crnoj Gori. Ja kao iskreni crnogorski patriota, bez obzira na to da li mi se đed zvao Ibro, Idriz,… Više »

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Goodfeeling, slažem se sa tvojom konstatacijom da je za CPC ključna uloga građana drugih vjera, jer ih podržava minoran broj pravoslavaca. To koliko si iskreni crnogorski patriota neću komentarisati, mada to stalno spominješ, pa ne znam je li ubjeđuješ sebe ili druge. A što se tiče gospodina Dedeića, slobodno ga zovi da služi kod tebe , ali kod Svetog Vasilija… Više »

Goodfeeling
Gost
Goodfeeling

@Oprem dobro Pod Ostrog će Mihailo da dođe kao mitropolit ili patrijarh Crnogorske autokefalne crkve. U to budi siguran čim se donese novi zakon koji ukida monopol okupatorske crkve. Ti me ne možeš prozivati za patriotizam jer si glasao NE na referendumu i sad vidi se duboko patiš u učaurenom svijetu nacionalizma i isključivosti koji smo porazili. Nekad je i… Više »

...
Gost
...

Goodfeeling, pravo si ga u metu! Taman tako.

Kleka
Gost
Kleka

Kakve veze ima Mitropolija sa 1918. godinom kad je nju osnovao Sveti Sava kao srpsku episkopiju. O toj tekovini imas proglas vlade u izbjeglistvu iz 1920. godine pa ga pro

Boka Kotorska
Gost
Boka Kotorska

Ako ima pravde Crnogorskoj Pravoslavnoj Crkvi treba da se vrati autokefalnost koja joj je silom oduzeta 1922. Srbijanska Crkva se tome protivi jedino iz finansiskih razloga jer uzimaju velike pare iz Crnogorskih manastira i crkvi.

Stara Pazova
Gost
Stara Pazova

Ako treba da joj se vrati autokefalnost, onda znaci da je ona tu autokefalnost dobila. Možeš li nam reci kada, ko je dobio i od koga? Sve se nešto busate da vam se vrati, a nikako da kazete po kom pravu i osnovu to potražujete. Za srpsku crkvu se zna, i ko je dobio autokefalnost i kada i od koga.… Više »

4 nahije
Gost
4 nahije

Čuo sam da u tzv cpc umjesto nafore sendvič kompletan dobiješ

naravno
Gost
naravno

4 nahije….aha,”čuo si”….pa, čućeš i moraćeš istini pogledati u oči. Tu ti laž više neće biti od koristi. Dobro naćuli uši da ČUJEŠ kad se oglase SVEČANA ZVONA NA CRNOGORSKIM CRKVAMA!

4 nahije
Gost
4 nahije

Mora da si se “krstio” kod raspop miraša, čim si tako histeričan. Kad on odradi svoje obrede(navodno krštenje), đeca autizam dobijaju, dokazano!

Anonimus
Gost
Anonimus

Vidim tebe je krstio, dokazano…

z d
Gost
z d

Crna Gora će biti samo svoja i ostvarivati prava koja joj pripadaju.

Novinarstvo
Gost
Novinarstvo

Sto je ovo sa CDM svaki dan o SPC i Podgorickoj skypstini?

Anonimus
Gost
Anonimus

A u Srbiji malo Vučić malo Irinej malo Ivica malo Vulin. Informer, Novosti i Kurir da ne navodim… Ajde malo njima popuj…

Peruta
Gost
Peruta

Sprdnji nema kraja. Kako neko ko nema,osim Miraša,nijednog popa(doduše Miraš je raspop), može održati bilo kakav vjerski obred i privući vjernike. Mislite li da bi i jedna krštena duša ušla u hramove,da joj Očenaš čitaju nevjernici. Dakle,priča o nekakvoj novoj crkvi je totalna besmislica. Jedino što eventualno može,ali sad malo teže,da nas sve, silom, proglase za ateiste.

Golubović
Gost
Golubović

Ljudi, zašto vi ništa ne čitate? Zašto javno objavljujete svoje ne znanje?

Leleku
Gost
Leleku

“Ne znanje” je li knjizevnice?

naravno
Gost
naravno

Peruta, samo ti ne brini za nas, viđećeš loiko nas ima KAD SE POJAVIMO. Krstićeš se pitajući se ĐE SMO BILI. ČEKALI SMO, Peruta, nijesmo šćeli ni da se kršćavamo ni da umiremo pod Amfilohijevom mantrom. Mi smo Crnogorci, ako dozvolite da to kažemo u SVOJOJ Državi. A, oprostite, molim vas što to PRIZNASMO.

Kleka
Gost
Kleka

A sad se krijete kao partizani. Po sumama!

Razocarani
Gost
Razocarani

Jovanovic,poznati MAHER,koji decenijama pokusava,preko svojeg ,tobosnjeg ,,CRNOGORSTVA,da dodje do DIJELA kolaca ,Dogovirene u POLICIJSKU POSLASTICARNICU,od TORTE zvane CPC, Jovanovic ,zaboravlja,da CRKVU cine VJERNICI,a ne matrrijalisti,kojima je do VJERE,ko fo lanskog Snijega Mozes ,Jovanovicu lupetat,sa oar Jarana,sta zelis.Mozes se kleti u Mikaila i Steva do Neba,ali SHVATI,da NIKADA,AMA BAS NIKADA,NECED DOCI FO CRKVENOG BLAGA SPC,zbog cega su vam,vec Desetak gofina ZINULE… Više »

Golubović
Gost
Golubović

Razočarai@
Ti si primjer da kad čovjek nema argumenata onda udara na ličnost. A da ne bi sve tako bilo očigledno onda bacis jos koju nebulozu i to je to.

Anonimus
Gost
Anonimus

Ti nisi onaj Razočarani sa kojim sam ranije razmjenjivao komentare, mada su nam se stavovi razlikovali, onaj Razočarani je bio vaspitan, i kucao je ispravno. Nauči nešto ili se prijavljuj pod drugim nick-om.

Betoven
Gost
Betoven

Mi ćemo vratiti naše manastire i crkve. Vi zadržite vaše popove i vjernike koji će tada ostati uz vas.

Crnogorski oro
Gost
Crnogorski oro

Razocarani, ustani kad pomeneš ime GOSPODINA JOVANOVIĆA! Bog mu dao što taj čovjek poželio, a Crnogorci mu odaju poštovanje za čestitost i nesebičnost!

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Okupatorska sekta spc je najveci neprijatelj CG i Crnogorca…

Nenad
Gost
Nenad

Ta “sekta” vas je prevela u pravoslavlje, a sad bi da otimate tuđu imovinu. Sekulini naslednici i ustaše… Nemate vi ništa sa pravoslavljem, a ovo radite zbog mržnje prema Srbima, a ne zato što jedva čekate da uđete u crkvu da se molite.

Anonimus
Gost
Anonimus

Neša iz Beograda nije informisan. Samo ponavlja što mu serviraše.

Nenad
Gost
Nenad

Nesa nije iz Beograda, a ti se po sopstvenom priznanju u Srbiji predstavljas kao krem Srpstva. Sve po sistemu ‘ko da vise”.

Anonimus
Gost
Anonimus

Aha, pamtiš Nešo, dobro, onda zapamti jednu važnu dogmu: ovo je nezavisna multikulturalna država Crna Gora. Dogma za vijeke vjekova… SPC će povući svoje jezuitske krake ili će biti odsječeni Tomosom. Šta god da se desi prvo…

Nenad
Gost
Nenad

Ti si lud ako mislis da je to pobeda i da ce na tome da se zavrsi. Animozitet izmedju naroda i drzava ce zauvek da dominira u odnosima. Ali to tebe nije briga.

Nenad
Gost
Nenad

Ko si ti uopste da govoris o dogmama. Obican bot. Da nesto vredis bavio bi se nekim pristojnim poslom.

Betoven
Gost
Betoven

Ta sekta je opasnost za nacionalnu bezbjednost Crne Gore.

Dolores
Gost
Dolores

A sto cemo mi odje ?

Dejo
Gost
Dejo

Dace Bog da obnovimo Crnogorsku pravoslavnu crkvu!

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Ja sam mislio da ste je “obnovili”, i MUP u Cetinju je “registrovao”. Nije valjda da ne priznajete Miraša i Lava ?

Anonimus
Gost
Anonimus

Htio je da kaže da oporezujemo SPC….

Gordan
Gost
Gordan

Jovanoviću Bog ti svaku sreću dao!

Globetrotter
Gost
Globetrotter

Evo i da se prizna CG crkva, ko će služiti liturgiju? Hahahaha

kachawendijus
Gost
kachawendijus

ja…

Mirko budvanski
Gost
Mirko budvanski

Dobro je što CdM ima vrhunske analitičare! Hahaha

Vlado
Gost
Vlado

To je baš dobro i baš tačno. A loše je sto ti a i svi vi imate jedino floskule kao argumente!

Send this to a friend