Politika

Jovanović: SPC ostaje bez jurisdikcije temeljene na okupacijama srpske vojske

Grčka vjerska agencija Romfea, koju sumnjiče da prima finansijsku podršku od Rusa, ekskluzivno je objavila odlomke iz pisma koje je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej Gavrilović uputio patrijarhu carigradskome Vartolomeju, u kojem, pored ostalog, izražava bojazan da će i Crnogorska pravoslavna crkva dobiti tomos, ako ga dobije Ukrajinska.

Vladimir Jovanović

Kako je prenijela Antena M, agencija navodi da je razlog za slanje pisma “briga SPC za jedinstvo Pravoslavne crkve” nakon intervencije Carigradske patrijaršije u Ukrajini, koja će, po svemu sudeći, rezultirati davanjem tomosa o autokefaliji tamošnjoj crkvi.

Pismo

Irinej piše da “etnofiletizam predstavlja jedno od najvećih zala modernoga pravoslavlja”. Carigradska patrijaršija, miješajući se u crkvene poslove u Ukrajini, “uprkos volji Ruske pravoslavne crkve”, na putu je da uvodi nove parametre i “pogubne aktivnosti” u pravoslavlje, a “slično je planirano i za raskolničku “Makedonsku pravoslavnu crkvu””.

Nacije u Ukrajini, “Severnoj Makedoniji”, Crnoj Gori, tvrdi patrijarh SPC, “kreacije su komunista”. Aludira u pismu i na Mila Đukanovića, tvrdnjom da on stoji iza obnove autokefalnosti crkve Crne Gore.

Irinej je, navodi Romfea, izjednačio “lidere raskola u Crnoj Gori i Ukrajini”, zaključivši da je, kao i u Makedonji, “situacija u Crnoj Gori u vezi sa Ukrajinom”.

Veliko interesovanje vezuje pismo patrijarha Srbije i za rizik od povrede prava njegove crkve na crnogorskome pitanju, jer u Crnoj Gori, piše Romfea, “lišena božanske milosti jedna sekta sebe naziva Crkvom Crnogorskom”.

U najvećem dijelu pisma, na čak 15 strana, Irinej se bavi opravdavanjem tvrdnji Ruske crkve da isključivo ona ima kanonsko i istorijsko pravo na crkvenu organizaciju u Ukrajini, te odvraća Vartolomeja od miješanja u ukrajinsko crkveno pitanje, posljedično i u makedonsko i crnogorsko.

Tektonske promjene

Komentarišući Irinejevo pismo analitičar Vladimir Jovanović za Pobjedu kaže da poglavar SPC i Beogradska patrijaršija strahuju da je Vartolomej, potvrdivši da će dati autokefaliju crkvi u Ukrajini, najavio i tektonsku promjenu odnosa u Vaseljeni.

“Krajem maja i početkom juna ove godine, Vartolomej i njegov Sinod su decidirano saopštili i da će se umiješati u razrješenje crkvenoga pitanja u Makedoniji. Objavili su da je “Sinod Carigradske patrijaršije razmatrao pitanje neriješenosti kanonskoga statusa Ohridske arhiepiskopije i odlučio da će o tome preduzeti i neophodne korake, u skladu sa neprikosnovenim svojim pravima, istorijskim i kanonskim obavezama i privilegijama prvoprijestolne Patrijaršije Vaseljene”. Rasplet sa crkvenim pitanjem u Makedoniji je u vezi sa nedavnim sporazumom između grčke i makedonske vlade oko imena Makedonije”, ističe on.

Tomos koji je SPC dobila 1922. od Carigradske patrijaršije, a na kojem temelji svoju “kanonsku jurisdikciju” nad Makedonijom, odnosi se, navodi naš sagovornik, i na odobravanje da se eparhije carigradskoga prijestola, sa područja savremene makedonske države, a na temelju rezultata balkanskih ratova 1912-13. i srpskoga zauzimanja tih teritorija, do tada u Turskoj carevini, pripoje novoustrojenoj Patrijaršiji SPC u Beogradu.

“To se odnosi na eparhije Skopsku, Veleško-debarsku, Pelagonijsku, Prespanskoohridsku, dijelove eparhija Vodenske i Polijanske. Taj tomos iz 1922, takođe, sadrži argumentaciju, iz kanonskoga prava, da nove političke prilike u ovome slučaju stvaranje Kraljevine SHS/Jugoslavije uslovljavaju da se granice crkvenih oblasti njima upodobe”, dodaje Jovanović.

Realnost je, objašnjava on, da Jugoslavija ne postoji, da je Makedonija više od dvije i po decenije nezavisna država.

“Srbi od 1967. nijesu uspijeli da riješe pitanje crkve u Makedoniji. Vartolomej sada, nakon decenija konfuzije, jasno kaže da je Carigrad majka-Crkva za Ohridsku arhiepiskopiju-Makedonsku pravoslavnu crkvu. Drugim riječima, najavio je Carigrad da će redefinisati tomos iz 1922. u pogledu teritorijalne nadležnosti Beogradske patrijaršije na Makedoniju”, pojašnjava on.

Kategoričan je da pismo “odražava strah Irineja od predstojećih događaja koji će Beogradsku patrijaršiju lišiti jurisdikcije temeljene na okupacijama srpske vojske od prije stotinu godina”.

Princip

“Isti princip iz 1922, da se crkvene granice upodobljavaju državnim, sada je na sceni. Prije sto godina to je bio agrument Srba, ali su oni protivni da se danas, sto godina kasnije, isti princip opet primijeni”, objašnjava Jovanović.

To što Irinej u pismu pominje i predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, sagovornik Pbjede smatra dobrom viješću.

“Irinej ima razloga da pokuša da Đukanovića ocrni kod Vartolomeja. I to je dobra vijest “,ističe on.

Pojašnajvajući otkuda strah u SPC da će Crnogorska crkva dobiti tomos, ako upravo oni tvrde da se radi o sekti, Jovanović ističe da je autokefalna crkva u Crnoj Gori, “čija je mitropolitska katedra utemeljena 4. januara 1485, vijekovima u evharistijskome jedinstvu sa ostalim pomjesnim crkvama sa jasno naznačenim autokefalnim statusom i u ruskim i u carigradskim sveštenim diptisima, te u Nomokanonu iz 1855. godine”.

Foto: Antena M

“Takva osveštana tradicija crkve Crne Gore umnogome olakšava priznanje njene autokefalije do koje će sigurno doći”, kategoričan je Jovanović.

Svoj stav potkrjepljuje i navodima da se “u kanonskome smislu, ne mogu izvoditi paralele između Crne Gore s jedne i Ukrajine i Makedonije s druge strane”.

“Ukrajina i Makedonija nikada nijesu imale svoje autokefalne crkve. Da uprostim, to je kao da upoređujete milenijumsku državnu tradiciju Crne Gore sa tradicijama Ukrajine i Makedonije koje su prije oko 25 godina, praktično od juče, prvi put postale nezavisne”, zaključuje Jovanović.

Tomos iz 1922.

Vladimir Jovanović smatra da u Srpskoj pravoslavnoj crkvi najviše strahuju zbog činjenice da će tomos iz 1922. za SPC u nekom obimu biti od Carigrada stavljen van snage.

“U tome tomosu se konstatuje da su “u granicama Ujedinjenog kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca ušle i autokefalne pravoslavne crkve: Karlovačka i Crnogorska”, te navodi da se “priznaje proglašeno jedinstvo autokefalnih crkava: Srpske, Crnogorske i Karlovačke”, ističe Jovanović.

Navodi da “osim 1,5 milion švajcarskih franaka u zlatu, razlozi koji su Carigradsku patrijaršiju motivisali da 1922. prizna “crkveno ujedinjenje”, a koje je uključivalo nekanonsku arondaciju drevne autokefalne Crkve Crne Gore u korist prvi put u istoriji ustrojene Patrijaršije u Beogradu, sada očigledno više ne postoje”.

“Jugoslovenska država ne postoji. Crna Gora je, slava Bogu i našim svetiteljima, opet nezavisna država. Carigradska patrijaršija je u tomosu iz 1922. napomenula da ona “podešava i uređuje granice crkvene uprave prema političkim promjenama koje se dešavaju”. Isti princip kanonskoga prava će važiti i sada”, zaključuje Jovanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cg4Ever
Gost
Cg4Ever

Sto je oteto to je prokleto, cim se vrati oteto nece biti vise prokleto.

Neretva
Gost
Neretva

Živjela kanonski priznata Crnogorska Pravoslavna Crkva. Dole neprijatelji Crnogorske drźave, nacije, jezika i Crkve!

Zoran
Gost
Zoran

Cpc ce posle ukrajinske dobiti autokefaliju.

Anonimus
Gost
Anonimus

Admine zar ne vidos da guzonja hoće da potisne komentare na dno jer je srbadija izfubila u komentarisanju…

Nenad
Gost
Nenad

Jadna je Crna Gora kad je spala na to da je praznoglavi anonimusi spasavaju po portalima od “mrskog neprijatelja”.

poluteška
Gost
poluteška

A još je jadnija crkva ćiji se popovi biju po kafanama.

Zmaj od Avale
Gost
Zmaj od Avale

Vladimir Jovanović je po riječima Marka Milačića, par ekselans primjer istraživačkog novinara. Jovanović je autor niza knjiga, pa i knjige o sramnoj ulozi Vlade Crne Gore u devedesetim. Jovanović je citiran od strane veliki svjetskih imena nauke u njihovim djelima. Njegova knjiga o Crnogroskoj pravoslavnoj crkvi je najobimnija knjiga sa sve referencama srpskih i RUSKIH NAJEMINENTNIJIH IMENA. Molim Vas, čitajte… Više »

Gost
Gost
Gost

Mislio je na bota, zmaju…

Filing
Gost
Filing

Ako se autokefalnost dobija Tomosom, gdje je crnogorski Tomos? Ima li ga?

Risto Sotona
Gost
Risto Sotona

Izgleda da će Ukrajinska crkva dobiti autokefalnost , sledeća je Makedonska pa Crnogorska !

Guzonin sin 💃
Gost
Guzonin sin 💃

Jedeš radikio vitamine 👍😃😃😃😃😃😃😃😃😃

Guzonin sin 💃
Gost
Guzonin sin 💃

Acika jedeš radikio za dug život srećno 👍😃

Guzonin sin 💃
Gost
Guzonin sin 💃

Može tomos samo onamo u brca u sutomore moraš pjeske ako ga ne zaletis. 👍😃

Guzonin sin 💃
Gost
Guzonin sin 💃

Acika vozi ovaj vozi onaj slomi se jamaka. 👍😃

Guzonin sin 💃
Gost
Guzonin sin 💃

Acika kolika će ti biti pemzija pa radike kupi jamahu 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Guzonin sin 💃
Gost
Guzonin sin 💃

Acika kolika će ti biti pemzija. Caslave Acika je tvoj broj kalibar 😃😃😃😃😃😃😃😃👍

Milosnik
Gost
Milosnik

“Čim se Crna Gora vaspostavi, mitropolit pećki ima biti proglašen sa svima njegovim istorijskim pravima za Patrijarha cjelokupne Srpske Pravoslavne Crkve. Toga se prava Crna Gora kao vječno slobodna srpska država i kao osloboditeljka Peći ne smije nikada odreći. U protivnom ona bi se ogriješila prema svom narodu, koji nikad nije dozvolio da se sa njegovog amvona čuje propovijed zarobljenog… Više »

ND
Gost
ND

Ovo je dio proglasa objavljen u Glasu Crnogorca 1920. Kralj Nikola se protivio načinu obnavljanja Patrijaršije zbog činjenice da je sjedište preseljeno iz Peći u Bg,što je smatrao da će nanijeti ogromnu štetu. Koliko je bio u pravu,govori Kosovo danas.

Filing
Gost
Filing

Meni vise bode oci ovo da je Crna Gora “vjecno slobodna srpska drzava”. I to dvije godine nakon podgoricke skupstine. I to od strane kralja i vlade kojima su Srbi “okupirali” drzavu. Ali, bice da bolje znaju ovi danasnji strucnjaci

equilibrium
Gost
equilibrium

Žalosti ove od ovih crnosrba,kako je to obogaljena sekta,bez mozga i racia

Guzonin sin 💃
Gost
Guzonin sin 💃

Momci teško vam je u inostranstvo treba da ubodes sreću za pare jer bi bio gladan. Nas covjek se ne može najesti u inostranstvo dok se ne skuci. Treba ti 10 do 20 godina. Gledam ove rumune njih ima kako se muče kako rade kako se kuće. Teško. Treba sreća da upoznaš nekoga. 👍

Send this to a friend