Politika

Junker: Ako se EU ne otvori ka Balkanu izbiće rat kao devedesetih

Žan Klod Junker

Evropska unija mora da bude otvorena da primi nove članice sa prostora zapadnog Balkana, kako bi se izbjegao novi rat u tom regionu, rekao je predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker u Evropskom parlamentu.

“Ako ne budemo otvoreni za zemlje u tom veoma složenom i tragičnom regionu i ako im ne otvorimo evropsku perspektivu, vidjećemo ponovo rat kakav je bio 1990-ih”, rekao je Junker.

EK sjutra daje ocjenu napretka na putu evropskih integracija. Očekuje se da Albanija i Makedonija dobiju preporuke za otvaranje pristupnih pregovora, BiH i Kosovo čekaju kritike, a Srbiju i Crnu Goru čeka podsticaj na putu ka EU.

“Ne želim da vidim povratak rata na Balkan, prema tome, moramo da budemo otvoreni prema tim zemljama”, zaključio je Junker.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dukljanin
Gost
Dukljanin

Mislim da ste zakasnili…jako puno ste odugovlacili…sad smo Maximum zaostali…sad treba da naucimo da hodamo..Balkan je pusten u mutnoj rijeci..

Muljko
Gost
Muljko

Oh ne…spasite nas molim Vas..kao i prosli put …plizzzzz

Sigurica
Gost
Sigurica

weq… Narod je… narod a svuda ima ćutuka,.. da tebi i ovima što lupaju minuse ne smeta ovo što sam napisao, parade….

Midak
Gost
Midak

Amerika je pravi saveznik Crne Gore koja joj pomaze da se nosi sa velikim izazovima koji dolaze sa istoka i koji su glavni generator nestabilnosti. Evropa je zasada na zalsot zarobljena u gomili skupe birokratije i nesposobna da ovome odgovori na pravi nacin. Evropa je u velikoj mjeri doprinijela (vjerovano nije namjerno) da se oslabe saveznicke pro-zapadne politicke snage i… Više »

Hip Hop
Gost
Hip Hop

Midak—pravednik,ni sam keptn america nebi ovo lepše ispričo.

Sigurica
Gost
Sigurica

… Ko je počeo rat… tragičniji ste vi koji ste ga izazvali…. i šta se desilo – još veće podjele, mržnja, kriminal, šverc, izbjeglice,… još nam utrpavate razne parade ,… Balkan je srce evrope a ujedinjena evropa je san svih normalnih evropljana. USA uz pomoć takvih, to ne dozvoljava.

weq
Gost
weq

jes, evropljani su nam tutkali puske u ruke i vikali “ubijajte se!”. Muci casti ti.
Da nas narod nije htio da ratuje, rata ne bi ni bilo… no je nasim cutucima najlakse bilo zapucat.

Jaro
Gost
Jaro

Tacno je da se EU mora otvoriti za Zapadni Balkan, kao sto je bila otvorena za Rumniju i Bugarsku. Ocekivati da on bude savrsen prije prijema je iluzija koja samo moze donijeti probleme na koje Junker ukazuje. Osim toga jako je vazno prepoznati snage koje su istinski pro-zapadne i pro-evropske i omoguciti im da jasno profilisu politike svojih zemalja. Amerika… Više »

Milorad
Gost
Milorad

Amer nas je zavadio i uništio i iskreno još smo mi bure baruta dok god nam je Mandica i družine i Mila da nas napomene ko su oni bicemo bure baruta .

Vukasin D.
Gost
Vukasin D.

Ma nemoj, a što vi radite 30.godina da se to ne desi.

Žex
Gost
Žex

I taj rat što je bio ste vi izazvali, a sad brižite brigu.ucenjujete dajete kredite i pokušavate da sve držite u šaci

Tramp
Gost
Tramp

Ko su ovi tuljani sto dislajkuju ovo sto je ziva istina?Pa ko je rasuo Jugoslaviju no zapadne sluzbe bravi jedni!

MilosevicSmrad
Gost
MilosevicSmrad

A bas postoji vise podataka da je Rusija odgovornija za raspad, pored slabe ekonomije i komunizma, ko je pomagao infobirovcima i ko je podgrijavao srpski nacionalizam, no rusi. Rusi su htjeli da izbjegnu gubitak Jugoslavije od zapada pa je lakse bilo da je “pocijepaju” i makar zadrze pola teritorije.

Send this to a friend