Politika

Jutarnji: Izbori o kojima zavisi budućnost nezavisne Crne Gore, Beograd angažovan kao da se radi o Srbiji

Foto: CdM

Piše
Vlado Vurušić

Vjerovatno su malo kada neki izbori u jednom gradu bili označeni kao istorijski, epohalni i krucijalni ne samo za dvije suprotstavljene političko-etničke opcije, nego i za odnose dvije susjedne države, piše Jutarnji.

Naime, sljedeće nedjelje, 14. marta, održavaju se lokalni izbori u drugom po veličini gradu u Crnoj Gori – Nikšiću, rodnom mjestu predsjednika Mila Đukanovića, koji su već proglašeni kao “biti ili ne biti” i za danas vladajuću prosrpsku struju, a pogotovo za Mila Đukanovića i procrnogorske snage. Uspjehom u Nikšiću danas dosta rovita vladajuća struktura (ne mogu sakriti svoje međusobne trzavice) potvrdila bi rezultate parlamentarnih izbora od 30. kolovoza kada su za jednog zastupnika u Skupštini (41-40) pobijedili dotad nedodirljivog Đukanovića i njegov DPS, ali i razjasnili “dileme” između sadašnjih koalicijskih partnera – premijera Zdravka Krivokapića, njegovog potpredsjednika iz stranke URA Dritana Abazovića (čija se popularnost, čini se, polako topi) te radikalnijih prosrpsko-proruskih igrača iz Demokratskog fronta četničkog vojvode Andrije Mandića.

Pokušaj rušenja

On je nezadovoljan vladom pa se pretpostavlja da bi ga eventualni uspjeh na nikšićkim izborima mogao podstaći da pokuša srušiti Krivokapića te da oni preuzmu uzde vlasti u svoje ruke. Čak i ako prođe lošije, DF bi se mogao odlučiti na taj riskantni potez kako ih na nacionalnom nivou ne bi marginalizovali Krivokapić i Abazović. Eventualna pobjeda na izborima bila bi, kako smatra prosrpsko krilo, posljednji ekser u kovčeg Đukanovića i crnogorstva te bi otvorila put ka definitivnom potvrđivanju Crne Gore kao (druge) srpske države i tek zavičajnog lokaliteta.

S druge strane, Đukanoviću i DPS-u te ostalim lojalističkim i indenpendističkim crnogorskim snagama (nedelju dana prije izbora ankete im idu na ruku) pobjeda bi značila da su još u igri te da je posrtanje na kolovoškim izborima bilo tek eksces i prolazna slabost. Pobjedom u Nikšiću stabilizovali bi svoju trenutno uznemirenu i zabrinutu scenu, pogotovo uoči popisa stanovništva koji se označava kao ključan za opstanak ne samo Crne Gore kao države, nego i daljnje sudbine crnogorske nacije i zasebnog identiteta.

Slamka spasa

Zato u svojim komentarima srbijanski mediji navode da su lokalni izbori u Nikšiću “posljednja slamka spasa za aktelnog predsjednika”. Odluka u Nikšiću stoga je važna da pokaže koliko još ima “duha” kod Đukanovića i jesu li se oporavili od “knockdowna” te je li splasnuo entuzijazam izbornih pobjednika i koliko su im naudila stalna međusobna podmetanja i podbadanja. Poraz u Nikšiću svakako bi više naudio Milu Đukanoviću, ali ako izgube vladajući, to bi samo produbilo napetosti između koalicionih partnera, pogotovo u trenutku kada više nemaju autoritet mitropolita Amfilohija koji ih je i spojio, a mjesto njegova nasljednika i neformalnog vođe prosrpskih opcija još nije popunjeno.

Tako je u Nikšiću, možemo reći, borba na život i smrt ili kako to nazivaju provučićevski mediji – “bitka”. Beograd se angažovao na tim izborima kao da se radi o izborima u Srbiji i od najveće nacionalne važnosti. Tako je samo u drugoj polovici feburara u srbijanskim medijima, poglavito onima pod kontrolom Aleksandra Vučića, izašlo 4730 tekstova o stanju u Crnoj Gori, a više od 1000 ih se ticalo baš nikšićkih izbora. Na beogradskoj televiziji Happy čak se emituje emisija “Bitka za Nikšić” u kojoj se pokazuje sav interes i pažnja koju Srbija posvećuje tim izborima, predstavljajući ih i vrlo bitnim za svoju nacionalnu strategiju i politiku tzv. srpskog svijeta. Emisari iz Srbije, slično mitingašima iz “događanja naroda” s kraja 80-ih i početka 90-ih, pohode Nikšić, a crnogorske vlasti protjerale su čak osam zvaničnika vladajuće srbijanske Vučićeve Napredne stranke.

Milo Đukanović na to kaže kako se “bitka” vodi s namjerom da se osvoji Nikšić.

“Nikšić se osvaja da bi se osvojila Crna Gora. Dakle, ponovno prisustvujemo jednoj ekspanzionističkoj politici Srbije prema svojim susjedima, u ovom slučaju prema Crnoj Gori. I zbog toga su naši odnosi na najnižem mogućem nivou”, izjavio je Đukanović.

Time je uputio dosad najdirektniju poruku Beogradu, ponovivši da se Crna Gora može “braniti i u šumi”, da Beograd rezultate crnogorskih izbora tumači “logikom osvajača” te da Aleksandar Vučić “svojatanjem crnogorske istorije” popunjava nedostajuće dijelove istorije Srbije jer “ciljevi velikosrpskog nacionalizma u Crnoj Gori još nisu ostvareni”. Zato je jedan od neformalnih slogana izbora – Srbijo, ostavi Nikšić i Nikšićane da sami odluče!

DPS ima šansu osvojiti najviše glasova, ali pitanje je hoće li to biti dovoljno za vlast i hoće li i neke druge procrnogorske stranke preći prag te time biti partner DPS-a ili će prosrpske liste Za budućnost Nikšića, Ne damo Nikšić i Narodni pokret uprskos razlikama, s figom u džepu, ponovno koalirati. Dakle, i jedni i drugi govore “Nikšić mora pasti”, i to će možda odrediti daljnji usud Crne Gore kao nezavisne države ili tek kao srpske provincije.

38

avatar
1000
28
10
0
 
30
KostadinEmmaexpert123KokoZa Daku i Djeda
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kostadin
Gost
Kostadin

Sudbonosni izbori za spas Nikšića. Za budućnost Nikšića!

Emma
Gost
Emma

Mrznja prema Srbiji raste.!

expert123
Gost
expert123

U bliskom susjedstvu dobro poznaju unutrašnje političke prilike u Crnoj Gori. U slučaju pobjede opozicije u Nikšiću možda bi se stvorili uslovi za vanredne parlamentarne izbore.

Za Daku i Djeda
Gost
Za Daku i Djeda

Dolje Dritan dolje vlada ovome se nisam nada.

avokado2
Gost
avokado2

Jasno je da je pobjeda procrnogorskih aktera neminovna. To pokazuju i ankete i konačno to dovodi do jedino ispravne odluke, a to je jačanje građanske Crne Gore! Destruktivne, prevarantske, prosrpske ideje otići će u prošlost i morati prihvatiti Crnu Goru kao modernu, tolerantnu i Evropsku, kuću svih njenih građana. Crkva neka ostane u Srednjem vijeku, jer iz njega nije ni… Više »

Arhitekta
Gost
Arhitekta

Sve ankete pokazuju pobjedu Evropskog tima za Niksic.

Dora
Gost
Dora

Koliko nam je narode potrebna sloga, mir i sloboda mi najbolje znamo poslije 30 godina robstva, zato svim srcem u nedjelju za budućnost Nikšića podržavam i glasam za Marka Kovačevića! Do pobjede!

Mira
Gost
Mira

Pobjednici su pravi ljudi, narod je uz vas za listu za budućnost Nikšića!

sloboda33
Gost
sloboda33

Vazda vam se prividja slobodan milosevic, kostunica, vucic…

sloboda33
Gost
sloboda33

Uvijek mlatite praznu slamu.

veliki krsi
Gost
veliki krsi

Probudite se Crnogorci i ne poklanjajte C.Goru
Cetnicima i izdajnicima.
Glasajmo za Niksic za C.Goru.

CCCCCC
Gost
CCCCCC

Bez brige, narod je vidio što je alternativa za dps. Koalicija sa dps-om dobija Nikšić 100%.

Никшићанин
Gost
Никшићанин

Iskreno žalim svaku osobu koja u ove priče vjeruje

Milenijum
Gost
Milenijum

Poslije Nk Dps odlazi na totalnu marginu!

Darius
Gost
Darius

Kako moze pojedinacno najaca partija na ode na marginu? Sta lupas.

Нина
Gost
Нина

Крај, крај Милу. Крај дпс- у.

Dusko
Gost
Dusko

Spremi se za iznenadjenje.

Danijel
Gost
Danijel

A što Hrvate zanimaju izbori u Nikšiću?

Kotor 5
Gost
Kotor 5

Cudno, 1 komentar iz HR je problematican a 5000 komentara iz Srbije je sasvim normalno ???

pomorac
Gost
pomorac

a sto Srbe iz beograda zanimaju lokalni izbori u drugoj drzavi?

Koko
Gost
Koko

Hrvati bi najradije izgleda da Milo ostane na vlasti ipak on isto kao ti “komšije” negira istoriju!Imaju isti opus djelovanja.

ND123
Gost
ND123

Kada izgubi DPS u Nikšiću okriviće zna se koga,
Strani faktor
Ali đžaba zapad je digao ruke od njih

Kotor 5
Gost
Kotor 5

Nepobitna je cinjenica da je strani faktor maksimalno involviran u izbore u Nk.
Nego gdje su ti fantomski biraci DPS-a, zbog kojih ste navodno gubili sve izbore do sada ???
Sada su na sceni zaista fantomski biraci ali od strane DF-a, Demokrata i URA-e.

Orko
Gost
Orko

Nema vise dps

Saša
Gost
Saša

Naprijad građanska CG, ne trebaju Nikšičanima četnici

Kotor 5
Gost
Kotor 5

U pamet se Niksicani, ne dozvolite da vam pomuti pamet povampireni klerofasizam, budite na pravu stranu istorije, do pobjede 🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Rozaj
Gost
Rozaj

100% pobjedjuje koalicija sa DPS-om !!!

Zex
Gost
Zex

Samo Crna Gora 🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Novljanin
Gost
Novljanin

Veće su šanse da Igalo igra Ligu šampiona nego da DPS probije 30% .

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Šteta što je DPS izgubio ove izbore još 27.12.2019.
Svaki potez predsednika u poslednje dvije godine bio je na štetu naše partije.

🇲🇪bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪bernini🇲🇪

Značaj jeste veliki, ili u Evropu ili pokrajina “srpskog sveta, birajmo!

Šik Javorak
Gost
Šik Javorak

Lagana pobjeda DPS-a , posebno kad narod vidi kakvu su katastrofu eksperti napravili s koronom.

Peruta
Gost
Peruta

Zbogom DPS – u. Idemo dalje. Dosta je bilo!

Pravi građanin
Gost
Pravi građanin

Protiv tebe je dovoljan dobar šampon, operutani !

Nkcanka
Gost
Nkcanka

Do pobjede! Idemooo🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Livćen
Gost
Livćen

Kad dps pobijedi u Nikšiću nosiću na ledja svakog od vas iz redakcije na vrh Lovçena

Šavnik
Gost
Šavnik

Prije će Šavnik bit prvak Evrope u vaterpolu nego što će dps pobijediti u Nikšiću

Baba
Gost
Baba

Prije će moja baba zaigrati za Real nego što će dps pobijediti u Nk

Send this to a friend