Politika

Kad premijer skine masku pa pobrka brojke, godine i rezultate

Zdravko Krivokapić

Miraš Dušević

Premijer Zdravko Krivokapić redovno se obraća javnosti otvorenim pismima, pa i autorskim tekstovima, a posljednje u nizu takvih obiluje pohvalama na sopstveni račun.

Možda zvuči neskromno to što Kivokapić hvali samog sebe, ali bi mu to u duhu hrišćanstva, bilo i oprošteno, da je njegov osvrt na aktuelnu situaciju bio malo tačniji i objektivniji.

<<<Krivokapić: Činjenice koje ne čujemo od njihove buke<<<

Premijer se hvali ekonomskim rezultatima i fiskalnim pokazateljima za 2021. godinu, inače tekuću, za koju će se precizni podaci znati tek naredne godine. Kao uspjehe navodi ekonomski rast od deset odsto i veće prihode od turizma u odnosu na 2020, iako je svima poznato da je prošla godina bila prva godina pandemije koronavirusa, i da su granice Crne Gore kao i većine drugih država bile zatvorene.

Ono što je javnosti takođe poznato je da Vlada Zdravka Krivokapića nije uradila ništa za razvoj turizma u Crnoj Gori, nije pokrenula nijedan novi projekat niti je valorizovala postojeće potencijale. Naprotiv, dovela je do toga da jedan svjetski poznati turistički brend kao što je Aman, zatvori Sveti Stefan.

Čuvena Kraljičina plaža, na kojoj su uživale svjetske zvijezde, zahvaljujući Vladi Zdravka Krivokapića, izgubila je na svojoj ekskluzivnosti, imidžu koji je gradila desetinama godina.

Dakle, prihodi od turizma u prvih devet mjeseci 2021. godine, ukoliko su tačne cifre koje Krivokapić navodi, nijesu zasluga ove Vlade niti njihove odgovorne “ekspertske” politike. Ali je odgovornost na Vladi Crne Gore za porast broja oboljelih i, nažalost, umrlih od koronavirusa, jer je upravo politikom otvaranja granica bez ikakve kontrole dovela do trenutne situacije gdje se broj oboljelih na dnevnom nivou mjeri stotinama, a umrlih desetinama. Među njima i mladih.

Premijer se dalje hvali porastom poreskih prihoda zahvaljući elektronskoj fiskalizaciji. On međutim nije pojasnio šta su tačno njegovi eksperti uradili na elektronskoj fiskalizaciji osim što su oslobodili advokate ove obaveze?

Da li je to projekat prethodne Vlade? Ili Krivokapić nije upoznat sa svim činjenicama, ili pokušava da zamajava javnost.

Slično je i sa hedžing aranžmanom sa kojim se takođe premijer hvali, ali zaboravlja da navede ono što je priznao čak i njegov ministar Milojko Spajić, a to je da je hedžing pokrenula prethodna Vlada, odnosno Ministarstvo finansija Darka Radunovića.

Premijer u svom neskromnom obraćanju javnosti nije napomenuo ni da je taj projekat ova Vlada uradila tajno, da je pet ugovora sa bankama skriveno od javnosti i da je posljedično i to dovelo do smjene državnog sekretara u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Mile Kasalice koja se javno bunila zbog netransparentnosti postupka.

Politički vješto se premijer hvali povećanjem izvoza robe, ali ne kaže koliko je povećan uvoz? Šta je sa proizvodnjom? Poljoprivredom? Šta je sa nezadovoljnim poljoprivrednicima koji su više puta uzaludno protesttovali ispred resornog Ministarstva i Vlade Crne Gore gdje niko nije htio ni da ih sasluša.

Čudi da se premijer nije pohvalio gašenjem Montenegro Airlinesa i otvaranjem nove avio kompanije za nula eura? Možda je razlog u tome što je, i pored uloženih desetine miliona eura u ToMontenegro, preplaćenih direktora, skupih poslovnih prostora i ogromnih bonusa, tajnih konsultantskih aranžmana, kompanija poslovala sa minusom?

Da ne pominjemo to što premijer ne zna gdje sve leti Air Montenegro.

Premijer se nije “pohvalio” ni inflacijom, porastom svih cijena, posebno osnovnih životnih namirnica. Nije napomenuo ni da se socijalna politika svela na podjeli tri litra ulja socijalno ugroženom građanima.

Ulje je već potrošeno, ali zato maloprodajne cijene prijete i dalje da skaču. To će posebno pogoditi sve veći broj nezaposlenih u Crnoj Gori koje premijer takođe nije pomenuo u svom obraćanju.

Možda im kao iznenađenje priprema nove pakete ulja?

Posebno je uočljivo da se premijer hvali vakcinacijom. Iako je i tu više puta doveo javnost u zabludu, posebno o planiranom broju vakcinisanih, premijer Krivokapić i sam nije primio vakcinu protiv kovida. A svakako bi trebalo, jer je javnosti poznato koliko Krivokapić voli neposredni kontakt, posebno kada su u pitanju događaji koje organizuje Srpska pravoslavna crkva.

I dok Vlada na čijem je čelu planira da ugrozi na stotine radnih mjesta mjerama protiv korone, sam premijer prisustvuje svim skupovima SPC, bez maske. Ono što premijer nikako ne pominje su sve veće podjele u društvu, koje su kulminirale prilikom ustoličenja mitropolita Joanikija.

Da li su te večeri ministri u Vladi odbili poslušnost, da li je upravo premijer kako se pohvalio naredio hapšenja po Cetinju, čime je prekršio Ustav i zakone, da li je atmosfera u njegovom kabinetu bila na ivici fizičkih obračuna, premijer ni do danas nije pojasnio.

Međutim, mnoge maske su pale u prethodnom periodu. Premijer Krivokapić je svoju masku sam skinuo.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
🇲🇪Monenegro❤
Gost
🇲🇪Monenegro❤

A cekaj on je jos premijer

roki
Gost
roki

Bravo Mirase.
Samo ostro sa njima

Zoran
Gost
Zoran

Sto se ti gospodine ne vakcinises. Nove mjere kazu da ne mozes uci u zgradu dje radis.

Tivcanin
Gost
Tivcanin

Jesu li u prihode od turizma uracunali i ove turisticke vaucere za prosvjetne i zdravstvene radnike. Naravno da jesu, pa pitam Spajica i onog drugog eksperta gdje je tu zarada, da li je to presipanje iz supljeg u prazno? Nismo vesla sisali pa da ne znamo racunat.

3550Dinara imam
Gost
3550Dinara imam

Ko je skidao prsten sa ruke 11 puta.

Valter
Gost
Valter

Bruka i sramota zive dovijeka.

Brano Nikšić
Gost
Brano Nikšić

Bravo Duševiću 100% u pravu, pravo u centar.

Kralj
Gost
Kralj

Bravo!

LipaLipa
Gost
LipaLipa

… “prošla godina bila prva godina pandemije koronavirusa, … i da su granice Crne Gore kao i većine drugih država bile zatvorene.” (citat)… mozda su granoce vecine zemalja bili “zatvorene” ali nisu bile komsijske … HR i AL, ma vecine zemalja sa ljetnih turistickih destinacija, … glavni gosti HR bili nemci, ostali zapadnjaci, tako bivsa Vlada je granice zatvorila iz… Više »

Bosko pg
Gost
Bosko pg

Pobro moras malo dalje proci od granica CG. Sve drzave svijeta su bile pogodjene pandemijom i bile zatvorene. I dozivjele isti krah kao Crna Gora. Ni Hrvatska nije 30% ostvarila od turizma. A kad si spomenuo litije bi li ti isao turisti u Avganistan ili drzave dje su neki protesti divljanje gadjanje policije kamenjem. To svi zaboravljate. Ja prvi ne… Više »

2jw. ZA Mwicana
Gost
2jw. ZA Mwicana

Pa šta si htijo da kažeš da je crna gora sa najviše oboljelih od kako je ova crna izdajnička došla da upravlja.

P.P.
Gost
P.P.

Sto reći sem TUGA

Jelena
Gost
Jelena

Dijele li svakog mjeseca po 3l ulja?

Bosko pg
Gost
Bosko pg

Kada Vijesti,IN4S MANS i ostale NVO napisu ovakav tekst koji je samo istina i nista vise onda ce znaciti da ce ovo drustvo napredovati.CDM hvala sto postojite

Tata
Gost
Tata

Gospodine premijeru,jeste li vi na onoj slici sa andrijom mandicem na dubrovackom ratistu 1991.?

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Što će kukavac,eto da mu je neko ponudio da vozi avion on nebi odbio čoeka,da se ne naljuti?

Moje ime
Gost
Moje ime

Na prezentovane brojke premijera se odgovara kontra cinjenicama. U ovom slucaju je prica rekla kazala.
DPS lici na malo dijete koje kuka.

Fukara
Gost
Fukara

Lako je meni sto on brka brojeve .Nego posto radi u Vladu oce li eroplanom na posao preko krova ulaziti . Pa i tamo ne smije vez potvrde nevakcinisani ? I jos nesto U Srbiju doktori brane djecu od vakcinacije i potpisuju peticiju ( a sto u region stigne rto ga i kod nas ) Kad cemo mi skidati ove… Više »

Oli
Gost
Oli

Tekstovi su sjajni u poslednje vrijeme, od svih vas. A i kako neće biti kada imate dosta materijala za obradu 🙂

Send this to a friend