Politika

Kako će EU djelovati prema Crnoj Gori nakon Brexita?

Britanci su sinoć odlučili da izađu iz Evropske unije. Prema konačnim rezultatima za izlazak iz EU je glasalo 51,89 odsto građana, a za ostanak 48,11 odsto. Izlaznost na jučerašnjem referendumu je bila visoka – 72,2 odsto.

Pejović je rekao da nakon odluke na referendumu u Britaniji vladaju različita mišljenja od onih da će se ići prema konsolidaciji EU i proširenju i da će se pokazati da je EU i dalje vitalna i spremna da prima nove članice, do onih da će odluka Britanaca na absorcionu moć Unije i da će se gledati da ne dođe do optimističkog širenja u narednim godinama.

“Ni u jednom scenariju nije bilo predviđeno da dođe do zastoja u proširenju. Niko ne odustaje od političkog dogovora iz Soluna 2003. koji podrazumijeva da Zapadni Balkan treba da ima mjesto u EU”, kazao je Pejović za TV Vijesti. 

Crna Gora ima niz poglavlja koja su već spremna za otvaranje. U slučaju da dođe do nekog zastoja, Pejović ističe da ćemo lobirati i imati razgovore sa partnerima.

“Naredne sedmice biću u Briselu kako bismo vidjeli kako da prevaziđemo eventualne zastoje. Ne očekujemo da nam se pošalje poruka da je zasad stopirano proširenje i da nema izgleda za buduće članice”, smatra on.

Referendum u Britaniji je, navodi Pejović, bila jedna od najneizvjesnijih trka kada je u pitanju ovako važna odluka.

“Kod svih 28 zemalja članica EU do sinoć je preovladavalo očekivanje da će Britanija ostati u Uniji, ali došli smo do ovog rezultata. Plan B koji je EU imala počeo je da se odvija. Jutros su poslate jasne poruke da EU ostaje ujedinjena, ovih 27 zemalja će raditi na jedinstvu. Poslata je poruka i Velikoj Britaniji da se očekuje da vrlo brzo pokrene proceduru za izlazak iz Unije”, kazao je Pejović.

On je objasnio i kako izgleda procedura izlaska iz Unije. 

“Prvo je potrebno da dobijemo novu britansku Vladu koja formalno treba da zatraži od EU da se krene sa procesom razdruživanja. Već naredne sedmice kad se bude zasijedao Savjet Evrope, na marginama će biti održan sastanak 27 zemalja na kojem će se odlučiti o daljim koracima. Procedura po Lisabonu traje dvije godine, ali ona može biti duža”, naveo je on.

Ostraje da se vidi, kaže Pejović, o kakvom aranžmanu će pregovarati Britanija i EU.

“U slučaju da on bude takav da zalazi u nacionalne prerogative država članica, onda će se, pored dogovora Britanije i EU, ići i na na ratifikaciju u parlamentima svih država članica. Zakoni EU važiće u britaniji sve do momenta kada ta zemlja istupi iz saveza”, dodao je Pejović.

Prema njegovim riječima, EU je najjača u kriznim momentima EU i uvijek nađe izlaz iz teške situacije.

“Evropska unija nije stala sa “životom” i dalje će se odvijati normalni redoslet, ali će se ova tema naći na narednim samitima”, zaključio je Pejović.

Send this to a friend