Politika

Kako će izbori na Kosovu uticati na razgraničenje sa CG?

Pitanje o pograničnoj demarkaciji Crne Gore i Kosova će još neko vrijeme, nakon kosovskih izbora, ostati na mrtvoj tački, ali će se kasnije naći neka mogućnost da se Sporazum o demarkaciji ratifikuje u parlamentu Kosova, ocijenio je kosovski politički analitičar Azem Vlasi.

“Smatram da će koalicija koja je istakla Ramuša Haradinaja za kandidata za premijera Kosova dobiti pravo da formira vladu. Nakon toga pitanje o pograničnoj demarkaciji sa Crnom Gorom još neko vrijeme će ostati na mrtvoj tački, ali to i dalje ostaje unutrašnji problem Kosova i nije stvar zbog koje se zaoštravaju odnosi sa Crnom Gorom”,  kazao je Vlasi za Pobjedu.

On vjeruje da će se kasnije ipak naći način da se ta odluka donese u kosovskoj Skupštini.

“Ja smatram da će Haradinaj kad dobije premijersko mjesto uvidjeti da sa pozicije vlasti stvari izgledaju drugačije, tako da će se naći neka mogućnost da Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom prođe i bude ratifikovan u parlamentu Kosova”,  rekao je Vlasi.

On je naglasio da je Crna Gora sada članica NATO-a.

“To je granica sa NATO, odnosno sa državom koja je članica NATO, i ipak će se naći neko rješenje za to unutrašnje pitanje Kosova, a ne međudržavno pitanje sa Crnom Gorom”,  smatra Vlasi.

Sjedinjene Američke Države (SAD) pozvale su ranije kosovske političke partije da ratifikuju Sporazum o pograničnoj demarkaciji sa Crnom Gorom, upozorivši da odgađanje ratifikacije šteti kredibilitetu Kosova na međunarodnoj sceni.

“Ostajemo u potpunosti ubijeđeni, nakon opsežne revizije od strane eksperata Vlade SAD, da je linija pogranične demarkacije, koja je uspostavljena Sporazumom, ispravno iscrtana”,  naveli su ranije predstavnici SAD-a.

I visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini poručila je nedavno da je posljednji trenutak da Priština ratifikuje Sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, što je jedini preostali uslov za liberalizaciju viza za građane Kosova.

Kosovska opozicija tražila je poništenje Sporazuma o demarkaciji, tvrdeći da je načinjen na štetu Kosova i zbog toga je blokirala rad parlamenta.

Sporazum o državnoj granici između Crne Gore i Kosova potpisan je 26. avgusta 2015. godine u Beču, nakon trogodišnjih pregovora komisija za granicu.

U skladu sa odredbom člana 12 potpisanog Sporazuma, Crna Gora i Kosovo obavezali su se da će potvrditi, odnosno ratifikovati Sporazum u cilju stupanja na snagu.

Skupština Crne Gore je na sjednici 28. decembra 2015. godine donijela Zakon o potvrđivanju ovog Sporazuma, uz očekivanje da i Skupština Kosova izvrši njegovo potvrđivanje, odnosno ratifikaciju.

Nezavisna međunarodna ekspertska komisija, sastavljena od predstavnika Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Njemačke, koju je angažovala tadašnja predsjednica Kosova sa zadatkom da ocijene proces razgraničenja sa Crnom Gorom, konstatovala je 29. marta 2016. godine da nijesu pronašli nepravilnosti u procesu razgraničenja.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Milovan
Gost
Milovan

Ulazak u NATO nas je poštedio bilo kakvih oružanih provokacija na našim granicama. Svako zveckanje oružjem protiv CG je isto kao da provocirate SAD i većinu zemalja EU.

frki
Gost
frki

Ma granica je bila samo izgovor za izbore i pobedu hajradinaja on ce do nove godine morati da prifati ovo sto je. To je bio samo trik za pobedu na izborima.

Rade
Gost
Rade

Prvo CG treba da revidira odluku o priznavanju nezavisnosti Kosova. Nije zgorega napomenuti da 5 clanica EU jos nijesu priznali Kosovo a od tada je proslo vec 9 godina- da su mislili da ga priznaju ucinili bi to vec.

Formalno
Gost
Formalno

Nema ničeg revidiranje jer svako revidiranje vodi u izolaciju,a mi sigurno nećemo zbog Srbije ići u izolaciju.
U EU je Demokratija i svak država odlučuje zbog svojih interesa a ne zbog tudjih to je normalno pravo .

Formalno
Gost
Formalno

Nikako neće uticat, koga interesuje šta hoće Haradinaj.To je njihov problem a ne naš.a ako nasilno nešto pokušaju oni znaju koliko bi ih to koštalo.Zato mirno spavajte Crna Gora je na sigurnom putu

Send this to a friend