Politika

Kako protiv lažnih vijesti: Crna Gora sposobna da se izbori sa dezinformacijama

Foto: iStock

Odavno je poznato da je Crna Gora na vrhu liste zemalja protiv kojih se vodi hibridni rat, ali su hibridne prijetnje Crnoj Gori iz dana u dan sve  veće,  posebno zbog činjenice da nam slijede izbori tokom ove godine. Mnogi u onome što se posljednjih sedmica dešava u Crnoj Gori vide scenario protiv suverene Crne Gore, pokušaj destabilizacije, koji je propao 2016. godine. Za samo sedam dana Crna Gora je dva puta bila na meti lažnih vijesti.

Sagovornici CdM-a tvrde da je Crna Gora sposobna da se izbori sa hibridnim prijetnjama, lažnim vijestima i dezinformacijama,  i da očuva mir i stabilnost.

<<<Jovanović: Lažne vijesti glavno oruđe u medijskom ratu protiv Crne Gore<<<

Poslanik Demokratske partije socijalista Danijel Živković za CdM kaže da je država apsolutno sposobna da se izbori sa svakim vidom hibridnih prijetnji.

“Odgovor institucija sistema  u svakoj situaciji bio je efikasan i imao je za cilj sprječavanja destruktivnih aktivnosti  usmjernih na rušenje ustavnog poretka. Globalni trendovi nas upozoravaju da  je plasiranje lažnih vijesti uz širenje dezinformacija  postao destruktivni  alat u rukama onih koji žele da kroz dobro koordinisane aktivnosti utiču na destabilizaciju unutrašnjih prilika, a vidimo da su ovi trendovi postali sve učestaliji  i u Crnoj Gori”, smatra Živković.

Prema njegovim riječima, još od parlamentarnih izbora 2016. godine Crna Gora postala je meta ozbiljnih hibridnih napada  koji  su imali za cilj stvaranja podjela u društvu kao i podrivanje institucija uz širenje panike i straha kod građana.

“Ipak, sa zadovoljstvom možemo reći  kako tada tako i danas, da su institucije odgovorile svom zadatku i zaustavili destruktivno ponašanje, uz čvrste grancije da se građani mogu osjećati mirno i bezbjedno”, navodi sagovornik CdM-a.

Kako ističe, Crna Gora u kontinuitetu razvija svoj bezbjdnosni sistem u kontekstu hibridnih prijetnji kroz razmjenu iskustava i praksi kao članica različitih tijela u okviru NATO i EU.

“Zbog toga je  formiran Savjet za informacionu bezbjednost i Direkcija za zaštitu od računarskih i bezbjednosnih incidenata na internetu, čiji je primarni cilj sajber odbrana javnih institucija. Osim toga član smo Evropskog centra izvrsnosti za borbu protiv hibridnih prijetnji.  Jačanjem inistitucija i članstvom u NATO  Crna Gora je pokazala odlučnost na očuvanju mira i sigurnosti   u okviru kolektivnog sistema bezbjednosti i time osigurala teritorijalni integritet. Siguran sam da će institucije u Crnoj Gori profesionalnlo i efikasno odgovoriti na sve hibridne prijetnje, posebno širenje dezinformacija i nastaviti da jačaju kapacitete sa ciljem da se svaki građanin osjeća sigurno i bezbjedno”, zaključuje Živković.

Da je Crna Gora posljednjih nekoliko godina na udaru kada je u pitanju plasiranje lažnih vijesti, za CdM potvrđuje i portparol Bošnjačke stranke Adel Omeragić.

Prema njegovim riječima, na taj način najprije se pokušalo spriječiti učlanjenje Crne Gore u NATO, a sada je cilj poremetiti koncept građanske Crne Gore, a među našim građanima izazvati panika.

“Siguran sam da su profesionalne, odgovorne i opremljene institucije države dovoljno jake da se izbore sa ovim izazovima. Takođe, naše članstvo u NATO nam omogućava da možemo računati na pomoć od članica Alijanse, kada je ova pojava u pitanju”, jasan je Omeragić.

Bošnjačka stranka, kako dodaje, apeluje na sve poslenike javne riječi, na medije u Crnoj Gori da, u skladu sa zakonom i etičkim kodeksom novinara Crne Gore, ne doprinose širenju dezinformacija.

“Ušli smo u izbornu godinu i ono što nam je sada najmanje potrebno jesu lažne vijesti i dezinformacije, koje za cilj imaju stvaranje atmosfere straha i haosa”, naglasio je Omeragić u izjavi za CdM.

Kontrahibridni tim NATO

U Crnoj Gor je u novembru prošle godine boravio kontrahibridni tim NATO.

Elitni sajber tim sačinjen od članova američkih državnih službi, radio je zajedno s crnogorskom sajber odbranom na suzbijanju zlonamjernih sajber aktera na kritičnim mrežama. Ove odbrambene operacije takođe stvaraju uvid u protivničke sajber prijetnje u odnosu na predstojeće američke i crnogorske izbore ove godine.

Crna Gora postala je članica NATO 5.  juna 2017. godine, što je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ocijenio korisnim za stabilnost Zapadnog Balkana, ali i međunarodnu sigurnost.

Ruska prijetnja

Rusija se javno protivila crnogoskom članstvu u NATO. Tamošnje Ministarstvo spoljnih poslova tada je ragovalo saopštenjem, uz poruku da  “Moskva ostavlja sebi pravo odgovoriti na neprijateljsku politiku Podgorice”.

Učlanjenju Crne Gore u NATO, prethodio je pokušaj državnog udara u oktobru 2016. godine, kada su održani parlamentarni izbori. Oktobra 2016. je pokušano nasilno rušenje crnogorske vlasti.

Kako protiv lažnih vijesti

Lažne vijesti postoje gotovo od samih početaka ljudske civilizacije, a manipuliranje činjenicama u svrhu ostvarivanja neke koristi je stara vještina velikog broja političara širom svijeta. Razvojem interneta, koji je omogućio svakom s imalo znanja da mu se glas nadaleko čuje, lažne vijesti su se poput epidemije počele širiti na sve strane, pogotovo proteklih nekoliko godina.

Širenje neistinitih informacija u medijskom prostoru je problem koji brine ne samo vlade, već i kompanije širom svijeta, s obzirom da one mogu oblikovati političku scenu, ali i uticati na dešavanja na tržištu, izazivati pobune i druge događaje koji remete svako uređeno društvo.

Posljednja istraživanja pokazala su da se 83 odsto Evropljana slaže sa činjenicom da su lažne vijesti prijetnja demokratiji, međutim one su danas postale uobičajene i nalaze se negdje između slobode govora i slobode širenja mržnje.

“Lažne vijesti u ogromnoj mjeri doprinose govoru mržnje što dolijeva ulje na vatru nacionalizma i nasilnog ekstremizma, naročito na društvenim mrežama. Ovo je put ka radikalizaciji mladih, a to je globalni problem kome je ovaj region naročito podložan”, saopšteno je nedavno na Međunarodnoj konferenciji protiv širenja lažnih viejsti održanoj u Trstu.

I dok su takozvane clickbait vijesti, skandaloznog naslova uglavnom bezopasne i služe za generisranje posjeta na portalima, što direktno donosi zaradu vlasnicima i “urednicima” takvih medija, neistinite vijesti korišćene u političke svrhe imaju znatno teže posljedice.

Crna Gora je najčešće distributer, odnosno korisnik lažnih vijesti, često u političke i svrhe koje nijesu novinarske, odnosno nemaju veze sa novinarskim kodeksom i etikom. Najveći proizvođači lažnih vijesti u regionu su mediji iz Srbije.

Svi proizvođači lažnih vijesti imaju jasan cilj. Ekstremizaciju i širenje nekih političkih ideja, poruka ili bilo čega drugog i oni se vrlo lako nađu u tom medijskom prostoru i sarađuju između sebe, jer imaju interes da jedni ekstremizuju svoje, drugi svoje i na taj način ispunjavaju tu svoju svrhu, odnosno cilj.

No kako se suprotstaviti ovoj pojavi? Univerzalnog lijeka nema, a najveća je odgovornost na medijima i dosljednom poštovanju novinarskog kodeksa.

Provjeravanje vijesti, određivanje šta je kredibilan izvor, jer mnogi izvori koji su bili kredibilni prije deset godina, danas to više nijesu. Onaj dio koji je novinarski mora se raditi mnogo pažljivije, sve što izgleda na bilo koji način upitno mora se provjeravati.

Sinergetski efekat medija, Vlade i civilnog sektora mogao bi da proizvede rezultate u toj borbi, ne zaboravljajući nikada na slobodu interneta i govora, jer bi u suprotnom proizvođači lažnih vijesti pobijedili, odnosno ostvarili cilj.

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Crnogorac
Gost
Crnogorac

Najveći proizvođač lažnig vijesti ,ste vi iz vlasti.Narod nije više glup kako ga vi smatrate.Vasi uspjes samo krađe.Da imamo nezavisne institucije odavno buste bili u zatvoru.

Bokelj
Gost
Bokelj

Sam naslov je laz, crna gora je prva u plasiranju dezinformacija, sirenju vjerske mrznje i sveopste antisrpske histerije, ogrezla u kriminal i korupciju kao i gusenju mediskih sloboda. Nezavisna Boka Kotorska

Bora Bora
Gost
Bora Bora

Sto moze da proizvede srbija i rusija Laz..

Dragan
Gost
Dragan

U mnogim stvarima smo se izborili mismo drzava Crna Gora istrajace ovi gradjani u tome i svatit koliko laznih informacija stize da ih otkriju sta je neistina i sta je istina

Atlas
Gost
Atlas

Jednostavno. Čitat članke o inostranom sportu i rezultatima,meteo bilten,i ako ima kakve akcije u paradiso i uno.

Dejo barba
Gost
Dejo barba

Pusti mi poruku da mi je druga udarilo auto da je gazda luke u napoli. …………

Mrki
Gost
Mrki

kad su ovoj vlasti valjali Informer i Pink ( minut-dva ) sa sramnim podvalama onda vam nije smetalo lažno informisanje…bljuvotine su se vrćele svaki sat a ljudima su pravile haos od života…Sad se kao brinete što tako lažno informišu

PrincOdKonika
Gost
PrincOdKonika

Admine sad cu da zovem Mevludina i da mu kazem da filtriras komentar u svrhu mijenjanja javnog misljenja, sto je kaznjivo kao i objava laznih vijesti, ima da te zatvore jos veceras!!

Simba
Gost
Simba

Laznim vijestima treba stati na put, jer se samo moze gore napraviti, i nije ni cudo sto se hapse ljudi koji sire dezinformacije koje imaju za cilj sirenje panike i podaticanje nemira u drzavi.

Kolasinacc
Gost
Kolasinacc

Zna se ko su tabloidi u CG i ko postoji samo radi sirenja lazi. Vijesti su na prvom mjestu

Tetrijeb
Gost
Tetrijeb

Ne treba davati na znacaju svemu sto se procita

Crna Ruza
Gost
Crna Ruza

Sve se danas novinari zovu, bruka i sramota ko sve sebe naziva novinarima. Zarad citanosti su na sve spremni

Aladin
Gost
Aladin

Sami cilj ovog hibridnog rata je ekstremizacija pojedinjenih politickih ideja koje su usmjerene na stvaranje nemira u CG i onda im je lako manupulisati narodnon masom.

CiciMici
Gost
CiciMici

Da ne plasiraju ove lazne vijesti ne bi imali o cemu pisati, toliko o njihovim novinarskim sposobnostima

Dakica
Gost
Dakica

Koliko je samo odje placenih portala koji samo zaostravaju situaciju, ne bi li izazvali paniku

Bnjj
Gost
Bnjj

Vanzemaljci napali Cg, samo Milo i družina da nastave da ju brane i za 10god svešćemo se na 400 000stanovnika,dako do tada poraste plata na 500e

Boka
Gost
Boka

Najveci proizvodjaci laznih vijesti su organizovani mediji iz Srbije koji po nalogu vlasti gore sire dezinformacije u Crnoj Gori.

Marocco
Gost
Marocco

Ljudi koji sire lazne vijesti imaju za cilj sirenje pojedinjenih politickih ideja koje odgovaraju centrima koje daju novac za njihovo objavljivanje, tako da i na osnovu njih mozemo sami da provalilo sa koje strane vjetar duva.

Unico
Gost
Unico

Ovo je jedan od problema sa kojim se ozbiljno mora povesti racuna

Petra
Gost
Petra

Svaki izvor informacija se mora provjeriti jer u suprtonom se stvara prostor za spinovanje gradjana.

Planinka
Gost
Planinka

Puno se novinarima dalo slobode i moraju snositi odgovornost jer sto je mnogo, mnogo je

Gordan
Gost
Gordan

Ti sto misle da ce nesto postici sa fejk njuz grdno se varaju, jer narod ima oci vidi i sam da se radi o dezinformisanju.

StevanPG
Gost
StevanPG

Sa hibridnim ratom je pocelo kad je bila prica o zakonu za slobodu vjeroispovijesti i samo ce se nastaviti do parlamentarnih izbora.

Anti DPS
Gost
Anti DPS

Ne mozemo da pricamo o laznim vijestima a da ne prozovemo gojka raicevica i nvo in4s koji svaki dan po jednom slazu ovaj narod

DonjiKokoti
Gost
DonjiKokoti

Da vidimo sad sta ce novo smisliti ovi sto zele da ruse Crnu Goru.

Kaktus
Gost
Kaktus

,,ja znam da lazem ali meni vjeruje pola miliona ljudi” seseljeva recenica koja se moze odlicno primijeniti na ove opozicione kvazipoliticare koji bi da senzacionalnim praznim optuzbama da osvoje glasove

Cipsy
Gost
Cipsy

Opet se desava slicna situacija kao i 2016. godine kad smo imali organizovanu hajku na drzavu i pokusaj atentana predsjednika.

Koviljka tomic
Gost
Koviljka tomic

Ovo sve sto se radi sad je usmjerno protiv Crne Gore i ovo je nova vrsta rata poznata kao hibridni rat koji je postao sve vise zastupljeniji.

KOCOBO
Gost
KOCOBO

Zabranit medojevicu da ists prica bez dokaza.cojek dnevno po 10 laznih informacija iznese

Leart
Gost
Leart

Mozda da se uvede obaveza javnog navodjenja izvora. Pa da vidimo okle to vijesti dobise informaciju da vucic pravi stranku u CG ?

Apokalipsa
Gost
Apokalipsa

Ne moraju se cenzurisati ali se mora jasno iskazati i staviti do znanja da huškanju treba stati na kraj

Komita
Gost
Komita

Dokle god je dozvoljen rad kojekakvim tabloidima kao in4s odje istine nece biti

tschugo
Gost
tschugo

pratim vijesti iz dijaspore,i istina je ta da nije yuotube ne bi znali sta je istina u crnoj gori gdje vlada samo jednopartijski sistem

Bar_pamti
Gost
Bar_pamti

Nije toliki problem lazna vijest u novinama koliko je problematicno prefigano laganje nasih politicara,sjetimo se price oko beciceve ,,ukinute” plate koju je uredno primao i prima i dan danas

Antoan
Gost
Antoan

Sve sankcionisati u skladu sa zakonom bez izuzetaka

Liberal
Gost
Liberal

Vrijeme je da se uvede neka kazna za sirenje dezinformacija. No se bojim da bi onda becic i medojevic dozivotnu dobili

Stefo12
Gost
Stefo12

Znate kako se resava problem laznih vijesti ? Zabranite in4s i borbu.

Kengur
Gost
Kengur

Na veli žalost, prosrpski mediji u CG zloupotrebljavaju svoju javnu riječ i ovo vodi samo u bespotrebno huškanje javnksti, zarad malih i jeftinih beneficija ljudi koji ovo plasiraju

Marta
Gost
Marta

Dobro je da konačno imamo svijest o tome da ovo treba mijenjati. Jer je skandalozno sto pojedini pisu i kako nastupaju u javnost

Apokalipsa
Gost
Apokalipsa

Bojim se da nema spasa, jer ih jedino zabraniti, a to bi bila cenzura

Politikolog
Gost
Politikolog

Vrijeme je da novinari snose odgovornost za svaku izgovorenu ili napisanu rijec!

Slavkoo
Gost
Slavkoo

Vijesti u reziji Demokrata i DF-a to su im poslednji pokusaji da postignu politicke poene.

Stanko
Gost
Stanko

To su lazne srpske vijesti kad se pogledaju njihovi portali bice vam sve jasno pomislio bi covjek gori nam drzava

cistacica
Gost
cistacica

Laznih vijesti je uvijek bilo i bice, a narod ne treba da bude naivan i da dozvoli da svaka politicka manipulacija urodi plodom.. Doslo je vrijeme da malo mucnemo glavom

RatoMir
Gost
RatoMir

Iz dana u dan nicu novi portali koji imaju sa cilj sirenje laznih vijesti, drugi portali prenose i tako sve u nedogled

pub111
Gost
pub111

Treba njima jedan Kim iz Sjeverne Koreje pa da vidimo kako ce onda novinari kukati kako su ugrozeni i nemaju slobodu

Detroit
Gost
Detroit

Hajde objavi laznu vijest u americkim medijima pa ces vidjet kako ces proci.

Mileta
Gost
Mileta

Orvel 1984…polako..na mala vrata..izgleda otkrovenje jovanovo ubrzo dolazi

laz je vrlo opa
Gost
laz je vrlo opa

prepisati hitno od nekoga zakon za zastitu od lazi jer je situacija ozbiljna

ElPatron
Gost
ElPatron

Vi ste dezinformacija No1 😅😅😅😅😅😅😅😅

Zesi
Gost
Zesi

Je li lazna vijest kad svi vidimo da je Migo ,inače sekrerar predsjednika CG,uzeo kovertu,pa on i svi kazu da je to montirano,pa ovi sto komentarisu ubjeđuju druge a sebe ne mogu,pa novine i portali ga brane da je to rat protiv drzave, pa ce na kraju ipak pod pritiskom morati biti osuđen.

Comi
Gost
Comi

Cudi me da dr Kenteru iz Digitalnog forenzickog centra (kako pompezno zvuci) ne pitaste nesto oko ovoga. 🤣

Sjeverna Koreja
Gost
Sjeverna Koreja

Kako prezivjeti sa prosjecnom platom 3/4 mjeseca? Sto se to ne pitate? Pa ce svi voljeti i postovati Crnu Goru, nece moci Amfilohije da ispira mozak narodu mada je onda problem necete to ni Vi moci

Boban
Gost
Boban

Lako,strpate sve novinare i politicare u zatvor i nema vise ko da nas laze.

Boban
Gost
Boban

Lako,strpate sve novinare i piliticare u zatvor i nema vise ko da nas laze.

Lukosadilac
Gost
Lukosadilac

Obavezno se mora provjeriti prvo u Glavnom odboru DPS-a je li vijest lažna. Ako se odobri, može u štampu. Ako ne odobri, pravac ćuza.

Milos
Gost
Milos

Adele, kad citam istorijske spomenike po CG ko je dao Zivot za odbranu CG u svim ratovima, nesto slabo procitah vasa imena. Pravoslavan narod je odbranio Crnu Goru. Zaista neznam dje ste vi bili u tim vremenima.

Nepodnosljiva
Gost
Nepodnosljiva

Lomili se na koju ce stranu… Niti su Turci niti su Crnogorci… Ako ostanu onda su manjina ako se vrate u vjeru onda cce ih biti blam… Evo ne znam nisam pametna.

luka
Gost
luka

Uz okupatore.

Sale
Gost
Sale

Lako je rijesiti taj problem. Timovi policije i Natoa podrzani pravosudjem koje bi ekspresno djelovalo brzo bi razbili urotnike.

Novak
Gost
Novak

Rada bih vidjela ako ima sina da ga posalje u VCG. Pa ga posalji u NATO.

Nepodnosljiva
Gost
Nepodnosljiva

Vazda su mali, neprimjetni i neugledni imali potrebu da stoje uz velike, mocne, vazne. Da se poistovjete sa agresorom, da se kriju iza nogu odvaznijih ili opasnijih ne bi li im to dalo osjecaj da i oni vrijede, da su bitni, da ce ih neko cuti i primijetiti. E tako i Crna Gora. Kao neko ludo dijete, buka se da… Više »

Zad
Gost
Zad

Lažovi iz režima, iz poslednje diktature u Evropi, pričaju o lažnim vijestima i slobodi medija. Smijurija.

Dragan
Gost
Dragan

nije posljednja imas je i u srbiju, bjelorusiju, tursku i rusiju

Nagual
Gost
Nagual

Viđeli smo da CG nije sposobna da se izbori sa lažnim vijestima.. a primjer za to je emisija MINUT – DVA.. Njih je kažnjavao ko je stigao, od crnogorskih sudova do vladine Agencijae za elektrinske medije.. I oni opet po starom, ne odustaju od lažnih vijesti

Naravno
Gost
Naravno

Kako protiv vaseg monstata i vasih lazi u svakom ministarstvu sto je sve bolje evo od 2000-te i to svake godine za 15 posto

Sve u p.m.
Gost
Sve u p.m.

A ko kaze da su dps informacije o hibridnom ratu provjerene

Mrki
Gost
Mrki

pa CDM,Pobjeda,minut-dva,informer

Send this to a friend