Politika

Kalezić: Rusija i Srbija će podržati sve kandidate suprotstavljene Đukanoviću

Danilo Kalezić

Rusija, dominantno, ali i Srbija u susret predstojećim predsjedničkim izborima igraju na više političkih partija. Tu nije samo Demokratski front, koji je najprepoznatljiviji ruski igrač, već su i neke druge partije za koje nije uvijek očigledno da su instrument ruskog uticaja, ocijenio je za Pobjedu saradnik na Univerzitetu Crne Gore, doktorand na Univerzitetu Lojola u Čikagu Danilo Kalezić.

On je ukazao da u svim partijama „stare“ parlamentarne većine postoji dio koji se nalazi pod direktnom kontrolom Beograda ili Moskve, ili i Beograda i Moskve.

KANALI DJELOVANJA

“Crna Gora je trenutno jedna od najranjivijih država u svijetu, a posebno u Evropi na maligne uticaje trećih strana – posebno Rusije i Srbije. Jer, za razliku nekog prethodnog perioda Rusija sada ima izvršnu vlast na čelu sa Dritanom Abazovićem koji je kanal za sprovođenje agende koju nazivamo „ruski i srpski svet“”, istakao je Kalezić.

Osim toga, dodao je, u prilog ostvarivanju te agende djeluje i obavještajno-medijska infrastruktura koja je u Crnoj Gori postavljena davno, a aktivirana 2015, 2016. godine.

“Tu govorimo o medijima, organizacijama civilnog društva i naravno, pored odlazeće vlade i političkim partijama”, pojasnio je sagovornik Pobjede.

Pored subjekata koje je naveo, ukazao je i da je Srpska pravoslavna crkva tradicionalno najznačajniji partner Rusije na prostoru Zapadnog Balkana, ali i naglasio da njena uloga zavisi od zadataka koje koje dobija.

“Ruski uticaj na Balkanu se pojavljuje u ciklusima, a kako ti ciklusi ulaze u novi krug tako Crkva Srbije dobija novi zadatak. Tokom litija je imala javan, politički mobilizirajući angažman kada je pokušala da zamijeni ulogu političkih partija i kada se uključila u tu vrstu političke borbe. Nakon toga uslijedio je period mirovanja, a sada svjedočimo ponovo naglašenom političkom angažmanu, tako da Crkva Srbije pored logističke, organizicione komponente u smislu podrške partijama većine, sada ima javnu ulogu u kojoj ona treba da stvori narativ o tome ko je prihvatljiv kandidat za predsjedničke izbore, a ko nije”, ocijenio je Kalezić.

U tome, dodao je, Crkva ne zastupa samo interese Beograda, već i Moskve koja aktuelnom predsjedniku države Milu Đukanoviću „ne prašta“ ni obnovu nezavisnosti, ali ni članstvo Crne Gore u NATO.

“Zbog toga je jasno da će Moskva učiniti sve da se Đukanović ne kandiduje, a ako se kandiduje da ne pobijedi. To je kratkoročni strateški interes Rusije na Zapadnom Balkanu, jer u Đukanoviću prepoznaje najvećeg protivnika kompletiranju agende „ruskog i srpskog sveta“”,kazao je Kalezić.

STRATEGIJA

Kako bi ostvarila taj interes, pojasnio je, Rusija će podržati ne samo Demokratski front čije su veze javne, već i sve druge subjekte koji će na izborima nastupiti protiv Đukanovića.

“Predsjednički izbori su najlakši za maligne uticaje trećih strana, jer se vodi personalna kampanja ili antikampanja protiv pojedinaca i to je u sistemskom smislu najlakše za sprovođenje. Ruska agentura u Crnoj Gori će podržati sve one koji su suprotstavljeni Đukanoviću ili kandidatu kojeg bi Đukanović podržao. Ta formula je jasna, a algoritam nepogrešiv”, kategoričan je Kalezić.

Ocijenio je i da ovoga puta, za razliku od prethodnih perioda, Srbija i Rusija neće istim intenzitetom podržati iste kandidate.

“To ne mora da ukazuje na razmimoilaženja u ideologiji, nego možemo da govorimo o različitim taktikama Beograda i Moskve, pri čemu im je strateški cilj isti. Rusija ima modus operandi da najsnažnije ne podržava najočiglednije kandidate i vjerujem da će to biti i slučaj kod nas”,naveo je Kalezić.

Siguran je da će lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić koji je predao kandidaturu za predsjedničke izbore dobiti dominantnu podršku Srbije, ali da neće imati najznačajniju podršku Rusije, zbog taktike i strateškog pozicioniranja Rusije u kasnijim političkim prilikama u Crnoj Gori.

“I „Evropa sad“ i Demokrate mogu da očekuju podršku Rusije, jer nije logično da Rusija uloži sve svoje resurse na kandidata koji u ovom trenutku nema najveće šanse da prođe u drugi krug – Andriju Mandića. Predsjednički izbori su prekretnica u novijoj političkoj istoriji Crne Gore i toga su svjesni u Moskvi, zbog čega će uraditi sve da Đukanović ili kandidat kojeg on podrži izgubi izbore, jer bi to značilo kraj prozapadnog kursa Crne Gore”, istakao je Kalezić.

U ostvarivanju tog cilja, smatra, korisna je i SPC koja sada ima jači uticaj na građane nego što je imala 2020. godine, a to zato što je on pojačan klijentelističkom mrežom koja se formirala kroz djelovanje izvršne vlasti.

“Na taj način je njihov uticaj ojačan. Svjedočili smo u ranijem periodu jednoj vrsti kadriranja koje je crkva radila i u vladi Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića. Međutim, uloga koju je dobila se razlikuje u te dvije vlade – sada se, nakon perioda apstinencije, Crkva Srbije ponovo uključila u dnevnu politiku”, ukazao je sagovornik Pobjede.

To bi, dodao je, trebalo da bude alarm domaćoj i međunarodnoj javnosti koja u kontinuitetu griješi u odnosu prema crkvi.

“Greške međunarodne javnosti se dešavaju zato što je politički Zapad vrlo osjetljiv na religijska pitanja i teško je formulisati jasnu politiku kao odgovor na takvu vrstu miješanja crkve u političke prilike, jer je to nešto što je ipak karakteristika balkanskih prostora. Takva vrsta miješanja crkve u dnevnu politiku ne postoji na Zapadu, a posebno ne postoji miješanje crkve koje je podstaknuto trećim stranama”,zaključio je Kalezić.

SAD da preuzmu lidersku poziciju na Zapadnom Balkanu

Kalezić je ocijenio da su Evropska unija i Sjedinjene Američke Države, koje godinama nijesu usklađivale politiku prema Zapadnom Balkanu, od 2020. godine postale svjesnije onoga što se dešava na ovim prostorima i počele da spram toga formulišu nove politike.

“Crna Gora je nažalost platila visoku cijenu nesnalaženja međunarodnih partnera u osnovu na uticaj Moskve i Beograda. Na sreću prozapadnog dijela Crne Gore i na sreću države Crne Gore sada vidimo jedan potpuno drugačiji odnos prema našoj državi”, kazao je Kalezić.

Istakao je i da je sve što se dešavalo posljednje dvije godine pokazalo partnerima iz EU i SAD ko je u Crnoj Gori prozapadno orijentisan

“Na djelu je formulisanje novih politika koje treba da daju rezultate, a oni su već vidljivi na nekim manjim primjerima – nije formirana vlada Miodraga Lekića, „Otvoreni Balkan“ je zaustavljen, vidimo potpuno drugačiji odnos prema suverenističkim partijama”, pojasnio je Kalezić.

Smatra da je sada ključno da se na prostoru Zapadnog Balkana aktivnije uključe SAD, zato što EU istorijski nije pokazala sposobnost da rješava nagomilane balkanske probleme.

“SAD treba da preuzmu lidersku poziciju, a ne samo da posmatraju sa strane ili puštaju EU da formuliše rješenja. Potrebno je da SAD budu ti koji će predvoditi proces i vrlo je važno da suverenističke partije nastave intenzivnu komunikaciju sa zapadnim partnerima. Tu su važne i posjete poslanika opozicije i njihov angažman, jer je potrebno da nastave da objašnjavaju partnerima što se kod nas dešava”, ocijenio je Kalezić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Stevan
Gost
Stevan

Gordana Đurović je najbolja!

CRNOGORAC
Gost
CRNOGORAC

Na dan izbora Rusi ostavljaju puške u soske i dolaze u Crnu Goru da glasaju. Zna to Danilo pa nas obaveštava. E fala ti dobri nas Danilo

Titograd
Gost
Titograd

Da je vječno nezavisno Kosovo!!!

Sherlock Holmes
Gost
Sherlock Holmes

Danilo sjajni ste, puna podrška mladima pametnima poput vas

Montenegro
Gost
Montenegro

Kandiduj se, Kalezicu! Imas moj potpis… 😉

PgCg
Gost
PgCg

Milo je bivsi

King Henry
Gost
King Henry

Milo ne bi smio da se kandiduje ,to nam je poraz siguran bojim se…nestranacki kandidat ili Boris Mugosa, jedina nam je sanaa

Vozi misko
Gost
Vozi misko

U strahu su velike oci.Sve neprijatelj do neprijatelja.

Simbad
Gost
Simbad

Sta se oni mijesaju u Crnu Goru

Tuga
Gost
Tuga

Mi kao država sa prethodnima smo nazadovali, kao država sa novima žestoko nazadujemo, u suštini nema nam spasa. Uvijek ćemo biti jad i bijeda, dok će svi ostali toliko koliko napredovati. Zanosimo se iz godine u godinu kako su ovi bolji od onih, a niko ne vidi da su došle zamjene. A i glup smo narod u zaključku.

Someone
Gost
Someone

Valjda će zapad podržat Mila, napokon su uvidjeli što se dešava.

Mrak😂 za to
Gost
Mrak😂 za to

A druze ko podrzava djukanovica podrzava mafiju pa biraj ili rusija ili mafija kad sjedis u restoranu ili setas ulicom dana nije sigurno a ja biram nesto sto je bolje za nas a to je da nadjemo nekoga da vodi ovu drzavu koji nema veze sa korupcijom I kriminalom a to volio rusiju I srbiju to prepustamo narodu i istoriji… Više »

stevo zigon
Gost
stevo zigon

Mrak je tebi u glavu

RORA
Gost
RORA

Samo Milo moze da pobijedi i srbiju i putinovu genocidnu rusiju,MILA ĐUKANOVICA kandidujte za presjednika jer on moze da sprzi ove srbocrnogorce, građani su valjda svjesni da gubimo CRNU GORU zato kao 2006 svi za naseg presjednika MILA inace bojim se 90godine nam se smjese zivio Milo nezavisna Crna gora i NATO, jer da nas Milo nije uveo u NATO… Više »

Čelična Lady
Gost
Čelična Lady

Danilo,od osnovne škole smo znali čime ćeš se baviti!
Uvijek sjajan đak i momak bravo na uspjehu

SanjaBD
Gost
SanjaBD

I 70% gradjana Cg ce podržati kandidate koji su protiv Djukanovica .

Krsto
Gost
Krsto

Sanjice, upali Pink počinje ti Zadruga!

Xoxoxo
Gost
Xoxoxo

bravo Krsto hahaha, uljepsao si mi dan

Toni Cetinjski
Gost
Toni Cetinjski

Priče za malu đecu, jer na kraju pobijedi onaj koga podrži ili instalira Ambasada SAD!

Staša Ujković
Gost
Staša Ujković

Ovo bi skontali i bez politikologije…na nama je da odlučimo, u pamet se dobro Crnogorci 🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Hrabrost
Gost
Hrabrost

Hahahaha koji SAD… Pa evo je Escobar isto rekao Damjanoviću kao Spajiću kao Vučiću… Ubiće ozbiljnost u Crnoj Gori radi neznanja njega i Hilla. Uvijek su braća Ameri kao i baćuške jednako na strani leverage Crne Gore, obe koju je lako baciti u fekalije… Sramota od Escobara…

herceg
Gost
herceg

ma svi koji nisu za dps su za rusiju, kako ne

Realan
Gost
Realan

Samo da gradjanske partije nemaju jednog kandidata. DPS ide u 2. krug, ali neki pro liberal treba da pokupi takve glasove i potom ih pokusa usmeriti DPS-u. Naucite nesto od apostola… Oni su kao gradjanske a sve slusaju SPC! Kakva je to gradjanska partija: Demomrate i URA i evropa sad.. Joanikije im supremat!

Realan
Gost
Realan

Ovi sto lupaju minuse DPS slijepci izgubise sve izbore evo 2 godine. Samo da ojacaju partiju za par proc i prikazu kao DPS glasove, a za CG nema veze. Shvatite nemali broj ljudi je koji ne vole DPS, a ipak vole CG i onda nevoljno glasaju URU i sl. Bolje SDP i Liberale itd…

Zoran
Gost
Zoran

Koliko su spremili novca da uguraju izdajnicima. Kazete i jos neke partije. Sve osim procrnogorskih, svi su isti, za slom drzave.

🇲🇪Stubica🇲🇪
Gost
🇲🇪Stubica🇲🇪

Logično. Zna se krajnji cilj, nestanak CG!!

Rozaj
Gost
Rozaj

E nas interesuje koga ce podrzati rusija i pudlica njena srbija

Luka
Gost
Luka

sta nije jasno?…

Jole
Gost
Jole

Ma nikad gradjanskoj, multietnickoj i prozapadnoj Crnoj Gori nije problem kad kandidata ili koaliciju podrzi Rusija i Srbija. Problem je kad kandidate Rusije podrze ambasadorke SAD, UK, EU i Varhelji, kao sto je bilo 2020.

Ipon
Gost
Ipon

Kazi nam nesto sto ne znamo

Hogar
Gost
Hogar

Naravno.. #i zato svi treba da podržimo Mila,ako se kandiduje..nadam se da ‘oće,u ovakvim okolnostima on je idealan kandidat,ne treba mu nikakav marketing.
#pa onda opet od nule,da pospremimo kriminalno-paravojnu crkvu Srbije tamo đe joj je mjesto.

Send this to a friend