Politika

Kancelarija za evropske integracije i ReSPA zajedno do unapređenja javne uprave

Reforma javne uprave predstavlja jedan od segmenata klastera Temeljna prava zajedno sa pregovaračkim poglavljem 23 – Pravosuđe i temeljna prava i 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost, uz poglavlje 5 – Javne nabavke, 18 – Statistika i 32 – Finansijski nadzor, što govori o prvorazrednom značaju koji ta tema ima shodno Novoj metodologiji za sveukupni proces procesa integracija, kazala je glavna pregovaračica Zorka Kordić na sastanku sa predstavnicima Regionalne škole za javnu upravu – ReSPA.

Kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, Kordić je danas primila direktoricu ReSPA-e Ratku Sekulović i program menadžera u ReSPA-i Dragana Đurića.

“Kordić je ukazala na značaj ulaganja u ljudske resurse i unapređenje administrativnih kapaciteta, kako bismo naše obaveze iz procesa integracija u EU obavljali na najbolji način i obezbijedili kredibilnu strukturu za preuzimanje svih obaveza iz članstva u EU. Ona je kazala da je ReSPA prepoznata kao inovativni regionalni centar, sa širokim dijapazonom djelovanja na svim područjima od značaja za društveni razvoj, te da je partnerstvo sa ReSPA-om snažan podsticaj promociji unapređenja standarda javne uprave, kao važnoj oblasti na putu evropske integracije”, navode.

Sekulović je istakla spremnost te institucije da unapređuje partnerske odnose sa Kancelarijom za evropske integracije i Vladom Crne Gore i pruži podršku svim aktivnostima s ciljem reforme javne uprave.

“Takođe je kazala da će fokus te institucije u narednom periodu naročito biti na oblasti koordinacije politika, te da u dijelu koordinacije evropskih poslova postoji dodatni okvir za saradnju s Kancelarijom za evropske integracije. Sagovornici su razmijenili mišljenje o saradnji u više oblasti, i u tom kontekstu o organizaciji radionica sa ekspertima iz novih država članica EU koji mogu prenijeti svoje iskustvo iz vođenja pregovaračkog procesa”, zaključuju u Generalnom sekretarijatu Vlade.

Send this to a friend