Politika

Karpenter: SPC instrument za promociju ruskih interesa

Situacija u Crnoj Gori, poslije usvajanja Zakona o slobodi vjerispovjesti, postala je dio propagande i kampanje dezinformisanja koju vodi Rusija, rekao je u intervjuu za Glas Amerike Majkl Karpenter, bivši zvaničnik Pentagona i sadašnji direktor Pen Bajden centra, uz ocjenu da je Sprska pravoslavna crkva korišćena kao instrument za promociju ruskih i srpskih interesa u regionu. Karpenter, međutim, ističe da je neophodan dijalog sa SPC o zakonu koji je, kako smatra, izazvao dalju polarizaciju u crnogorskom društvu.

Zakon o slobodi vjeroispovjesti produbljuje podjele u Crnoj Gori između, kako kaže Majkl Karpenter, onih koji se deklarišu kao Srbi i ostatka crnogorskog društva.

“To je je za žaljenje jer je Crna Gora jedna od malobrojnih primjera multietničkih demokratskih država, u kojoj je situacija uglavnom bila mirna poslije odvajanja od Srbije, ali i prije toga. Ovo što se sada dešava – etničke ili religijske tenzije, zovite ih kao hoćete, treba pažljivo posmatrati jer ima potencijal da uzdrma stvari u društvu”.

Tenzije koje je usvajanje zakona izazvalo između Crne Gore i Srbije, a posebno oštru retoriku pojedinih srpskih zvaničnika, bivši zvaničnik Pentagona posmatra u kontekstu izborne godine u obje zemlje. Poručuje međutim da u obzir treba uzeti i širi geopolitički aspekt spora.

“SPC je korišćena kao alat “meke moći” za promociju srpskih i ruskih interesa u regionu. Prava svih religijskih zajednica treba da budu uzeta u obzir, treba poštovati imovinska prava, ali postoji i to hibridno takmičenje koje se ovde odvija iza kulisa”.

Glas Amerike: Vidite li ulogu Rusije u tome?

“Da. Vidim da se u ruskim medijima i na društvenim mrežama manipuliše ovom situacijom, čak sam vidio i da je ruska agencija TASS prenijela da su SAD iza ovog zakona i da je američka vlada navodno natjerala vlasti u Crnoj Gori da usvoje zakon – što je besmislica. Ali, pokazuje da se sve politizuje i sve postaje dio propaganda i operacije dezinformisanja koju sprovodi ruska strana. Dakle, postoji jasan ruski uticaj u protivljenju ovom zakonu, kao i pokušaj da se pokaže da zakon ima nekakve veze sa Zapadom.

Problem sa ruskom propagandom i dezinformacijama je što veoma pametno manipuliše kulturološkim i etničkim podjelama, koriste se jezikom prijemčivim za određene djelove stanovništva. Ruske diplomate i političari smatraju da mogu da pokušaju da manipulišu Srpskom pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori ili da je koriste da ostvare svoje ciljeve. To ne znači da je SPC saučesnik u tome, ali je Rusi vide kao sredstvo za promovisanje njihovih interesa.”

A hibridno takmičenje, kako ga naziva Karpenter, ogleda se u propagandi, širenju uticaja preko organizacija koje isto razmišljaju, uplivu prljavog ruskog novca da bi se ostvarili određeni politički ciljevi, ali i sajber napadima iz Rusije kojih u Crnoj Gori ima više nego u bilo kojoj drugoj državi u regionu.

“Moskva ima jasan interes da pokuša da podrije aktuelnu crnogorsku vlast. Što nije izgovor za sve što vlast radi i sigurno je da ima još puno posla u unapređivanju vladavine prava. Ali, činjenica je da Rusija želi da smijeni aktuelnu vlast i da neke više proruske opozicione grupe dođu na vlast. “

Preko Crne Gore, Moskva želi da oslabi i NATO savez, smatra direktor Pen Bajden centra. Naglašava međutim da uprkos snažnoj propagandi koja dolazi iz stranih zemalja, sloboda medija u Crnoj Gori mora biti zaštićena po svaku cijenu.

“Ako Crna Gora želi da zabrani Russia Today ili Sputnik, to je jedna stvar, ali kada su lokalni novinari meta – to je druga stvar. To je neprihvatljivo i ne smije se tolerisati.”

Majkl Karpenter očekuje da će Rusija i dalje pokušavati da širi uticaj u Crnoj Gori preko takozvane meke moći jer, kako ističe, smatra da je u prednosti na Zapadnom Balkanu zbog toga što Amerika obraća manju pažnju na region nego ranije.

12

avatar
1000
8
4
0
 
11
PrincipHahahaSovaRilemurko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Hahaha
Gost
Hahaha

Fala tebi brate, i zapadnim drugarima što Vodju motivisaste na ovakav sunovrat, inače bi ga trpjeli još 30g. Do neba FALA, BRAVO MAJSTORI!!!

Rile
Gost
Rile

Kakva je to sila kad im Rusi hibridnim ratom nametnu predsjednika.Posudicemo im Boskovica da ih spasi.Vrh mu je ona slika iz mladosti sa cetnickom zastavom
Cetnici su inace bili miljenici Amerike jer su u ratu oborene pilote evakuisali da ih Njemci ne zarobe.Draza dobio najveci orden USA.
Tako da su i nasem ministru vrata otvorena u Vasingtonu.

Sova
Gost
Sova

Četnici nijesu bili miljenici SAD. Pomoć su slali partizanima. Četnici su spasili oko 500 američkih “pilota”. Za to vrijeme su partizani spasili oko 3000. Draža je dobio orden, ali nije taj orden “najveći orden USA”. Najveće američko odlikovanje je Medalja časti.

murko
Gost
murko

Mora i narod u Americi da procita, da se osvesti i shvati da je u hibridnom ratu Rusija odmakla i da je Crna Gora na braniku americke otadzbine. Najvece zlo koje je zahvatilo svet je poraz Hilari Klinton. Da je ona dobila, treci svetski rat bi bio zavrsen, ovako, nije ni poceo. Bajden ima ogromne sanse da pobedi, samo ako… Više »

Serdar Janko
Gost
Serdar Janko

Kad procitah Bajden centar ,sve mi jasno… Stoka

eu kolonija
Gost
eu kolonija

brišite, brišite ali istina je bolna

eu kolonija
Gost
eu kolonija

dakle čovjek je rekao da rusi mogu pokušati iskoristiti spc a ne da je koriste. bilo bi lijepo kopirati ovaj tekst I poslati mu sa prevodom da vas on demantuje

Milo Radovanov
Gost
Milo Radovanov

Bravo Karpentere. Ovdje mozete vidjeti sto je pravi analiticar a ne ovi po youtube. Covjek radi za Penn Biden Center koji pripada Joe Bidenu, kandidatu i favoritu za predjsenika USA i koji ce sigurno uci u Bijelu Kucu a ne onaj Trump. Jos samo da ovo procita narod u Crnoj Gori koje je zlo SPC i kako je protiv demokratije… Više »

eu kolonija
Gost
eu kolonija

1. tramp će opet pobijediti I srbi će glasati za njega
2. čovjek je lijepo objasnio da bi mogli zloupotrijebiti a ne da je koriste
3. džerad kušner, trampov zet, I svjetski jevrejski kongres su oduševljeni gostovanjem miraša u bujici I kažu on je pravi čovjek za cpc jer je nikada nećete dobiti

murko
Gost
murko

Mora i narod u Americi da procita, da se osvesti i shvati da je u hibridnom ratu Rusija odmakla i da je Crna Gora na braniku americke otadzbine. Najvece zlo koje je zahvatilo svet je poraz Hilari Klinton. Da je ona dobila, treci svetski rat bi bio zavrsen, ovako, nije ni poceo. Bajden ima ogromne sanse da pobedi, samo ako… Više »

Princip
Gost
Princip

Zaboravio si naznaciti da je komentar ironija

Dr V. Perunicic
Gost
Dr V. Perunicic

Sta cemo? Neko mora i to. Crnu Goru treba staviti pod protektorat Rusije.

Send this to a friend