Politika

Karpenter: Zapadni partneri pažljivo prate retoriku i postupke buduće vlade

Foto: Printscreen N1

Crnogorci su, prema anketama, sve više zabrinuti zbog korupcije i organizovanog kriminala u zemlji pa nije čudno što su željeli promjenu vlasti, kazao je za Novu M bivši zvaničnik Pentagona i sadašnji direktor Pen Bajden centra Majkl Karpenter. No, upozorava da zapadni centri pažljivo prate i retoriku i postupke nove vlade jer, kaže, postoji zabrinutost da bi se nova vladajuća koalicija, uprkos zvaničnim izjavama, mogla neformalno prilagoditi prije svega interesima Rusije.

Nije čudno što su parlamentarni izbori u Crnoj Gori pokazali da građani nakon 30 godina žele promjene, no postoji zabrinutost u kom bi smjeru mogla da krene crnogorska vanjska politika, kazao je Karpenter.

“Vladajuća partija DPS ima monopol nad vlašću decenijama, tako da nije iznenđujuće što bi glasači podržali druge alternative, posebni jer su Crnogorci sve više zabrinuti zbog korupcije i organizovanog kriminala u zemlji. Međutim, u zapadnim centrima postoji određena zabrinutost da bi se nova vladajuća koalicija, uprkos zvaničnim izjavama i političkoj platformi, mogla neformalno prilagoditi stranim interesima, a posebno onima iz Moskve koji se protive NATO-u. Nadam se da se ta zabrinutost neće ostvariti i da će CG nastaviti svojim trenutnim geopolitičkim putem evroatlantskih integracija”, kazao je on.

Stoga, dodaje, međunarodne adrese će pratiti i postupke i poteze nove vlade.

“Kada čujem političare iz pobjedničke koalicije da kažu da žele poništiti priznanje Kosova ili preispitati ulogu CG u NATO-u, to izaziva ozbiljnu zabrinutost. S tim u vezi, zapadni partneri će pažljivo pratiti i retoriku i postupke nove vlade”, ističe Karpenter.

Karpenter je za tu televiziju komentarisao i ocjene da je izbore 30. avgusta u Crnoj Gori dobila crkva.

“Snažna uloga crkve savršeno je kompatibilna sa evropskom demokratijom, sve dok crkva ostaje van politike. Uzmimo situaciju u Grčkoj, gdje pravoslavna crkva koegzistira sa živom demokratijom. Ali kada se crkva uključi u politiku, kao što je to slučaj u Rusiji, tada situacija postaje manje zdrava za demokratiju”, ističe bivši zvaničnik Pentagona i sadašnji direktor Pen Bajden centra.

Sa miješanjem stranih faktora, kaže, već imamo iskustvo iz 2016. To je, dodaje, vidno čak i u američkom društvu pa reakcija ne smije izostati kako bi se sačuvala demokratija.

“Već sam ranije vidio kako su spoljne sile pokušavale da naprave podjele u crnogorskom društvu 2016. Trenutno postoje strani akteri, uključujući Rusiju, koji takođe pokušavaju da posiju podjele u američko društvo. To su opasni trendovi kojima se mora energično suprotstaviti kako bi se očuvala multietnička demokratija kao mjesto gdje se prema svim etničkim grupama postupa s poštovanjem i dostojanstvom”, pojašnjava Karpenter.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
hans
Gost
hans

Majkl ,brate,ne skidaj pogled sa CG.Viđu da ti je sve poznato i sve jasno.Zato i ne sumnjam da će patriote CG kao i NATO družina učiniti sadejstvo bude li trebalo.

Svijest
Gost
Svijest

Medo i manda u karantinu.Da ne lanu slučajno nesto.Al,’ me brine Risto.Ne batiše !

Svijest
Gost
Svijest

Ja baš volim.retoriku ove moje ljubljene nove vlade.Zato sam glasa’. Još malkice da zalitijamo,valja se

Svijest
Gost
Svijest

Časti mi treba sad litijat’ ka’ nikad u životu.’ ‘Ajmo! Vlast nas zove!

Svijest
Gost
Svijest

Kontraprc.Ajmo sad mi svi da litijamo!!!! Pravda za Srbe!

Svijest
Gost
Svijest

Kosovo.Srbija.Rusija i tačka.Nema dalje.Litija’ sam zato.pa nećeš ti da mi pokvariš sad sve.A što mi možeš? Pustiću rileta na tebe

Svijest
Gost
Svijest

Svi na litije! Tako vam gospoda! Neću s ovim šejtanima u EU.RUSIJA JE MAJKA. Ja sam za to.glas’o! Da nećete da mi osporite to?

Svijest
Gost
Svijest

Ne no ću čoče trpit’ nato bombe.sto se pitas ti u mojoj zemlji.Rusija je majka.Pukoh svu godinu od litijanja i sad trt! Ne znas ti kako je kad risto izmolebanise.Hoću kosovo.i tačka.

Svijest
Gost
Svijest

A što si ti čoče mislio? Da ja litijam zbog evrope? Čuš! Slijedimo našeg faraona.sto tebe briga sto mi cinimo.Mi smo osvojili i biramo dje ćemo.Rusija,brale

Svijest
Gost
Svijest

Naravno da idem ruskim putem i protiv nato-a.Što si mislio da sam litijao jer sam dokon? A kosovo ne dam ni pod tačkom razno.

marius
Gost
marius

Pa svakome je jasno ko posmatra sa strane, kolko je Srbija sa svojim rezimskim “dno, dna”medijima,i u sprezi sa SPC duboko bila u pletena u ove nase izbore.E sad se tu postavlja pitanje, zasto oni nisu reagovali u tim momentima, je li mogla nasa diplomatija tu sto uticat. Mozda su sve ovo pustili da se ovako odvija, za neke buduce… Više »

mrkela
Gost
mrkela

Ovaj što im vodi kampanju je liderima fronta stavio korpe na usta dok se ne preuzme vladanje ! Ovdje se ne radi o smjeni vlasti nego o smjeni naroda na vlasti . To nikome u svijetu još nije uspjelo bez rata .

Markos
Gost
Markos

Mislis na Rukoljuba ili Djeda?

Zabjelo
Gost
Zabjelo

“Kada čujem političare iz pobjedničke koalicije da kažu da žele poništiti priznanje Kosova ili preispitati ulogu CG u NATO-u, to izaziva ozbiljnu zabrinutost. S tim u vezi, zapadni partneri će pažljivo pratiti i retoriku i postupke nove vlade”, ističe Karpenter.
???????

Kosac
Gost
Kosac

I sto ti je tu nejasno?

Zoran
Gost
Zoran

Evropa prati gladnog vuka da li ce napasti jagnje 🙂 . Sta mislite koji je odgovor na ovu dilemu ovog eksperta?

!!!
Gost
!!!

Ovaj ko da je Svetu Duskovom Knezevic-Marovic brat.A sta rece oce li mi neko rec?

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Lako ćemo mi sa budućom vladom, no što ćemo sa ovom koja neće da ode sa vlasti i ako je izbore izgubila.

Johnny
Gost
Johnny

U pravu si treba nova vlada ali ova retorika buduce vlade sve mi se cini kao da se servira iz Srbije.

Svijest
Gost
Svijest

Poljubite je u ruku

Ilija
Gost
Ilija

Kada se crkva umijesa? Crkva je dobila izbore.

Tggss
Gost
Tggss

Da li ima u svijetu ijedna zemlja, osim Iran, da crkva dovodi vlast i upravlja zemljom? Ima naša, đe predsjednik najjače koalicije klanja se pred popovima, ljubi im ruke i pričešćuje se iz zajedničke kašičice, a uzor mu je Ahmadineđad.Najtragičnije je da je još univerzitetski profesor.

Send this to a friend