Politika

Kašćelan Đuraškoviću: Politika neka bude u drugom planu bar 90 dana

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan poručio je šefu Odborničkog kluba SDP u Skupštini Prijestonice Nikoli Đuraškoviću da politiku u ovim vremenima ostave u drugom planu bar na 90 dana.

Saopštenje Kašćelana prenosimo u cjelosti: 

Poštovani gospodine Đuraškoviću,

Prijestonica Cetinje je još sredinom februara započela sa nizom aktivnosti kako bi prevenirala eventualno širenje korona virusa i pripremila se za situaciju kojoj sada svjedočimo. Vjerujemo da ste upoznati sa većinom preduzetih mjera i aktivnosti, koje su koordinirane sa nacionalnim vlastima, a koje za sada daju dobre rezultate – na Cetinju nemamo inficiranih korona virusom.

Svakako da dijelimo sa Vama zabrinutost za naše sugrađane i privrednike, ali isto tako, kao odgovorna uprava, radimo i na iznalaženju rješenja koja bi trebalo da olakšaju život građanima i privređivanje privredi u toku trajanja i nakon novog virusa korona. U tom smislu, Prijestonica Cetinje donijela je prošle sedmice posebno Uputstvo za rad organa, preduzeća i službi tokom trajanja epidemije izazvane korona virusom, koje na novi način uređuje njihov rad u novonastalim okolnostima i donosi benefite i građanima i lokalnoj privredi.

Vezano za novode iz Vašeg pisma o nužnosti definisanja mjera podrške, podsjećamo da je Vlada Crne Gore već prezentirala brojne vidove podrške za privredu i građane, ali i da je Prijestonica prethodnih dana i sedmica, samostalno ili u saradnji s partnerima, podijelila pakete pomoći građanima u stanju socijalne potrebe, penzionerima sa najnižim primanjima, starima i nemoćnima, te mještanima u Katunskoj i Riječkoj nahiji kojima je pomoć bila potrebna. Ova akcija realizuje se u kontinuitetu. Kupili smo, upravo iz kapitalnog budžeta, mobilni RTG aparat Opštoj bolnici „Danilo I“ i uz podršku kompanije Glosarij i jedan respirator.

Pomenutim Uputstvom za rad organa, preduzeća i službi tokom trajanja epidemije izazvane korona virusom propisali smo, između ostalog, da se od 1. aprila omogući umanjenje iznosa lokalne komunalne takse za postavljanje ljetnje bašte, zatvorene bašte, ostalih privremenih objekata, za period u kojem stranke nijesu koristile prostor na javnoj površini, kao i umanjenje iznosa takse za taksi stajališta za period u kojem stranke nijesu koristile prostor za parkiranje motornih vozila. Predviđeno je i da se omogućiti, srazmjerno vremenu korišćenja, umanjenje iznosa godišnje naknade za korišćenje komercijalnih objekata kojima je omogućen pristup sa opštinskog puta za 2020. godinu.

Uputstvo predviđa i da Direkcija za imovinu po zahtjevu oslobodi plaćanja zakupnine, na period od 90 dana, zakupce koji imaju zaključene ugovore o zakupu poslovnog prostora u vlasništvu Prijestonice Cetinje, osim onih zakupaca koji mogu nesmetano da obavljaju redovnu djelatnost, a Sekretarijat za uređenje prostora i zaštitu životne sredine odgodi plaćanje naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta na period od 60 dana, kao i naknade za legalizaciju bespravnih objekata za obveznike koji imaju zaključene ugovore sa dinamikom plaćanja u ratama.

Ovo su samo neke od mjera koje su predviđene Uputstvom, čija će primjena tek donijeti benefite korisnicima. Dodatno, iako uvjereni da je Vaše pismo napisano u dobroj namjeri, ipak moramo ukazati da ono u znatnoj mjeri prelazi sa zabrinutosti za socio-ekonomski status građana i privrede na politički teren, kome u datoj situaciji nije mjesto niti vrijeme.

Kao iskusan političar i službenik Vladinog resora koji se bavi ekonomijom dobro znate da se novac opredijeljen Zakonom o Prijestonici može koristiti isključivo namjenski i uz priložene dokaze o obavljenom poslu nadležnim državnim organima. Ipak, drago nam je što prepoznajete benefite koje Zakon o Prijestonici ima po Cetinje, iako ga Vaša partija nije podržala u nacionalnom parlamentu.

Takođe, kao građanin, iskusan političar i službenik u javnoj upravi, trebalo bi da znate da je predsjednik Vlade Duško Marković formirao 30. marta radnu grupu za pripremu prijedloga novog paketa mjera podrške crnogorskim privrednim društvima, preduzetnicima i građanima u suočavanju sa posljedicama pandemije korona virusa. Cilj mjera je da se obezbijedi pomoć privredi i preduzetnicima da sačuvaju resurse, zaposlene i djelatnost. Prijestonica Cetinje, kao ugaoni kamen crnogorske državnosti, niti je, niti može biti izuzeta iz ovih mjera.

Takođe, Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti formiralo je Operativni štab za podršku privredi za vrijeme trajanja mjera za sprječavanje širenja korona virusa, čiji je cilj neprestana komunikacija sa predstavnicima privrede u cilju njihovog funkcionisanja u novonastalim okolnostima.

Zadatak je definisanje i tumačenje otvorenih pitanja koja su pristigla od velikog broja privrednika nakon usvajanja Naredbi za preduzimanje privremenih mjera za sprečavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprečavanje prenošenja novog korona virusa, kao i stalna komunikacija sa privredom u cilju što boljeg funkcionisanja usljed nepredviđenih okolnosti izazvanih novim korona virusom. Operativni štab funkcioniše unutar Ministarstva ekonomije.

U okviru ukupnih hitnih mjera Vlade Crne Gore, Investiciono razvojni fond donio je odluku o novoj kreditnoj liniji, namijenjenoj za podršku likvidnosti privrednicima, u cilju ublažavanja posljedica izazvanih pandemijom korona virusa. Po kreditnoj liniji iznos kredita može biti do 3 miliona eura, grace period je do 2 godine, a kamatna stopa na sredstva iz EIB-a je 1,5 odsto, dok će kamata na sredstva iz nekih drugih izvora biti 2 odsto.

Ova kreditna linija će biti upotrijebljena isključivo za potrebe rješavanja problema nelikvidnosti nastale usljed posljedica izazvanih pandemijom korona virusa. Sredstva se mogu upotrijebiti za nabavku proizvoda, poluproizvoda, sirovina kao i za isplatu plata. Takođe, krediti su namijenjeni preduzetnicima, mikro i malim preduzećima koja su direktno ugrožena. To su ugostitelji, zanatlije, taksisti, mali autoprevoznici, mali butici, frizeri, privatni dječji vrtići, male trgovine i drugi preduzetnici koji su morali da zatvore svoje objekte.

Podsjećamo i da je Vlada Crne Gore donijela 19. marta više mjera čiji je cilj olakšavanje života građana i pomoć privredi u vrijeme pandemije korona virusa. To sljedeće mjere:

Odgađanje otplate kredita na zahtjev građana i privrede kod svih banaka, mikrokreditnih institucija i IRF u trajanju od 90 dana.

Odgađanje uplate poreza i doprinosa na zarade kao i obaveza shodno Zakonu o reprogramu.

Kreiranje nove kreditne linije IRF namijenjene za poboljšanje likvidnosti preduzetnika, mikro, malih, srednjih i velikih preduzeća do maksimalnog iznosa po korisniku od tri miliona eura, po pojednostavljenoj proceduri, bez naknade za odobrenje i sa kamatnom stopom od svega 1,5%.

Obezbjeđivanje jednokratne novčane pomoći penzionerima sa najnižom penzijom i korisnicima materijalnog obezbjeđenja u iznosu od po 50 eura.

Odlaganje plaćanja zakupa nepokretnosti koje su u državnom vlasništvu, takođe na period od 90 dana.

Obustava isplate varijabilnog dijela zarade i svih budžetskih naknada za rad u komisijama, upravnim odborima i drugim radnim tijelima.

Ograničavanje i kontrola budžetske potrošnje uz zabranu pokretanja svih javnih nabavki osim onih koje su neophodne za funckionisanje zdravstvenog sistema, odnosno hitnih nabavki, shodno odredbama zakona.

Avansno plaćanje pružaocima usluga i izvođačima radova na započetim kapitalnim projektima uz obezbjeđenje bankarske garancije u vrijednosti avansa, kako bi se osigurala njihova likvidnost i održao kontinuitet u izvođenju radova, tamo gdje to ne ugrožava zdravlje građana.

Sve mjere koje se odnose na likvidnost privrede odnose se i na privredna društva koja su osnivači crnogorskih medija.

Iz svega navedenog, jasno je da nacionalne vlasti u koordinaciji sa lokalnim, rade temeljno na ublažavanju posljedica koje je po živote i privređivanje ostavio novi korona virus. Razumijemo zabrinutost, ali očekujemo povjerenje i nećemo se ustezati da prihvatimo ispruženu ruku ako nam pomoć bude zatrebala.

Mnogo puta smo istakli da želimo bolje, drugačije, prosperitetije i Cetinje puno mladosti. Bez obzira na sve prepreke i postojeće okolnosti, radimo na tome. Solidarnost, razumijevanje, zajedništvo, i briga za sebe i druge, sada nam trebaju. Politika neka bude u drugom planu bar na 90 dana.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Gradiosnica
Gost
Gradiosnica

Ne treba da se bave ljudi politikom, niti traze razlike, ali Djuraskovic je u pravu. Ako se otpusti 300-400 radnika zbog ovog stanja, neće ih vratiti zakašnjenjele mjere vlade i opstine…

Tina
Gost
Tina

Jedno veliko BRAVO za Prijestonicu i lokalnu upravu u ovim teškim trenucima ze cijelu planetu Zemlju . Ostavimo razlike po strani!

Cetinje
Gost
Cetinje

Kascelana kao da ne interesuju gradjani cetinja, a svi ga znamo kao dobrog covjeka.Kao da jedva ceka da mu se zavrsi mandat

Mario
Gost
Mario

Gospodine Kascelan,bilo bi bolje da se OGLASITE i OBJAVITE gradjanima Cetinja donaciju Iva Djukanovica Cetinjanina koji zivi i radi u Americi i to 50.000 eura,pa austrijsku firmu sa ogrankom u Crnoj Gori-Podgorica “Wirales Montenegro” za iznos novca a za kupovinu respiratora za bolnicu Danilo prvi (imali su oni dje donirati i u drgom gradu u CG)ali zdusno pohvaliste DPS “vlasnika”Glosarij… Više »

Sasa
Gost
Sasa

Od SDP su i njihovi glasaci digli ruke vise, jer vide da jedino ko radi jeste ova vlast koji oni kritikuju jer sami nijesu doprinijeli nicemu, dje su njhovi predlozi za prevazilazenje krize??! Nema ih i nece ih ni biti jer ne znaju, a ne da gradjanima pomognu.

Uros
Gost
Uros

Vidjeli smo SDP odlicno kako se pokazo kad je trebao da podrzi ovu drzavu, tobos veliki Crnogorci, okrenuse ledja CG i DPS i odose opoziciji i Rusiji u zagralj, pa sad se zivi pojedose sto vlast nijesu i misle da ce napadom na Kascelana i druge nesto uspjeti, e nece bogami.

Luka
Gost
Luka

Zna SPD da ce ove godine pa misle da ce ih njihovi glasaci glasati ako napadaju vlast samo, e bogami nece jer sad su sve opozicionari najbolje pokazali koliko im je stalo do gradjana.

Marko
Gost
Marko

E moj Kascelanu nasao je da te proziva Djuraskovic kojeg sad da pitas koji je njegov posao, cime se konkretno bavi ni sam ne bi znao da ti kaze, ali zato da bi sebe promovisao i njegovu posrnulu partiji proziva tebe, jer to je jedino sta znaju.

Ognjen
Gost
Ognjen

Da je SDP mrdnuo rukom ista ili makar donirao novac ne bi prozivali Kascalana zarad sopstvenog marketinga.

Fiona
Gost
Fiona

Politika kojoj sad pribjegavaju sve opozicione partije jeste da samo kritikuju vlast i gradonacelnike opstina da bi tako zakamuflirali svoju neangazovanost u ovoj sutuaciji.

Kosta
Gost
Kosta

Iskreno ocikivao sam da Ranko kao patriota koji drzi jednu ruku na lijevoj strani dok se himna intonira ovom drugom donira koji euro NKT-u i pomogne gradjanima i CG, ali ocito mu ta druga ruka sluzi samo da je stavi u dzep gradjana.

Ranko
Gost
Ranko

Jos ne cusmo nista od SDP da su nesto predlozili, donirali novac jedino od svih opozicionih partija oni se drze po strani.

Emina
Gost
Emina

E vala će se nareklamirati ovi iz DrPSa na ovu muku

Bnjj
Gost
Bnjj

Objavite mi komentar koji sam napisao prije budite demokrate, poštujte slobodu govora

Maro
Gost
Maro

Eto tako. Molim vas da budemo jedinstveni!

Suncica
Gost
Suncica

Sta se moze od opozicije drugo ocekivati bez da stavljaju na prvom mjestu svoj licni interes.

PetarPan
Gost
PetarPan

Cilj SDP-a je samo licni interes. Njih ne zanima nista drugo bez to.

Bnjj
Gost
Bnjj

A ovi iz Dps idr partija su nešto bolji

Jedan momak
Gost
Jedan momak

Zaslužili su ovi iz kabineta 30% na platu za ovaj broj komentara podrške šefu 😀😀😀

Nekad vaš
Gost
Nekad vaš

Nije lijepo na muku grabiti poene. Virus ne bira ni partije. SDP Cetinje ovog puta 👎

Mitar
Gost
Mitar

Dosti moraju uciti od Prijestonice. Ne brani se od virusa komentarima SDP-OVACA

Rada
Gost
Rada

Nijesam ni najmanje iznenađen odnosom SDP-a jer su oni klasična partija interesa i profitera

Ilija
Gost
Ilija

To što SDP radi je klasično politikanstvo, koje će birači kazniti na sljedećim izborima

Bjelopoljac
Gost
Bjelopoljac

Čak i ove trenutke opozicione partije koriste kako bi sebi obezbijedili što veću podršku građana

Apokalipsa
Gost
Apokalipsa

Opozicija samo koristi sadašnju situaciju kako bi pokupila po neki mali jeftini politički poen

Pollo
Gost
Pollo

Dobro si mu rekao, istina živa SDP je potpuno razočarao

Marvo
Gost
Marvo

Tako bi trebalo da bude.Cuje se glas razuma iz vladajuce strukture.Nadam se da je iskren.Ovu situaciju bi trebalo iskoristiti za pomirenje naroda u Crnoj Gori.Neophodno bi bilo udruzivanje svih ljudskih resursa u spasavanju drustva.Mislim da bi trebalo okupiti strucne ljude.

Pipii
Gost
Pipii

Hvala bogu,mi sve vidimo…ko koliko radii i koliko je kome stalo do naroda! Nastavite tako gradonacelnice!

Terrex
Gost
Terrex

Cetinjani ako Vam je dobro, onda nista. U Podgoricu nam nemojte dolazit.

Kokili
Gost
Kokili

Pojedini se u teskim trenucima uzdignu,a vecina padne…tako je u slucaju dps-a koji svakog dana radi za dobrobit drustva,a ostali kritikuju,i koriste svaki trenutak da skupe nekim nebuloznim izjavama koji poen…

Homer
Gost
Homer

Evo vidjecemo kako ce se opozicija u nastavku ponasati,za sada ja nista konkretno od koristi vidio nisam…sve pohvale za gradonacelnika!

Mile
Gost
Mile

Nadam se da ostale partije ovo shvatiti ozbiljno poput dps-a,i da nece ovaj ruzni period koristiti za svoju promociju,vec pomoci vladi da donese konkretna rjesenja

Paloma
Gost
Paloma

Tako je!Definitivno najodgovornija partija u CG! Znam da cemo pobijediti i ovo,i ne sumnjam u sve mjere koje cete donijeti…

Bojana
Gost
Bojana

Ne znam da li ce doci do glave to ovoj opoziciji.. Samo zajednicki mozemo bez pritisaka da suzbijemo sirenje ovog virusa.. Urazumite se!

Ivan
Gost
Ivan

Tako je Gradonačelniku!!

Tara
Gost
Tara

Uvijek ce biti ovih pametnica koji oce posto poto da skupljaju politicke poene, cak i u ovakvoj situaciji.. Jadnici

Urke
Gost
Urke

Konacno neko da im podvuce.. Imamo bitnijih stvari sad od politike!

Strijelac
Gost
Strijelac

Puštite SDP neka svakodnevno izdaje saopštenja, tako će reći sve o sebi jeftinim populizmom.

Panda
Gost
Panda

Pokazimo solidarnost, zajednistvo, disciplinu i da izadjemo iz ove pandemije kao pobjednici.

Aco
Gost
Aco

Ova nasa opozicija nije nikad nista ni znala,ni umjela,bez samo da napada Vladu i predsjednika. I sad ce te izgubiti na izborima jer niko od vas nije dorastao da vodi ovu zemlju kao DPS.

Cvetko
Gost
Cvetko

Od opozicije se ocekuje,kad sve ovo prodje da ce biti mogli ste ovo mogli ste ono…evo vam prilika da pokazete koliko vrijedite.Ovo do sada, niste bi do koljena DPS-u.

Anka
Gost
Anka

Da nije vrijeme za sitne politicke igrice,nego svi treba da daju svoj doprinos u rjesavanju problema.

Lokica
Gost
Lokica

Dobro si mu rekao .. e moj Bujo.. dzaba ti sve. Na sve nacine pokusavas politicke poene kupiti
..

Oaza
Gost
Oaza

Cilj je da sprijecimo virus, da ga prebrodimo i da izadjemo kao pobjednici.

Tanja
Gost
Tanja

Sta Vam je ljudi? Shvatite vec jednom ozbiljnost ove pandemije i stanite u zastitu ovog naroda.

Masnica
Gost
Masnica

Gospodine Djuraskovicu nije vrijeme za politiku sad u ovoj situaciji.

Sejo
Gost
Sejo

Tako je. Imace se vremena za politiku.

Nikolas
Gost
Nikolas

Slazem se u potpunosti.

Send this to a friend