Politika

Kašćelan: Najveći uspjeh je što nijesmo imali inficiranih

Najveći uspjeh u suočavanju sa pandemijom korona virusa je to što na Cetinju nema inficiranih novim virusom, kazao je u intervjuu za Dan gradonačelnik Aleksandar Kašćelan. On ističe da je to zajednički rezultat građana, lokalne uprave i Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje.

“Lokalna uprava je u cilju ublažavanja uticaja korona virusa na privredu donijela mjere vrijedne oko 500 hiljada eura, a tokom prethodnog perioda pomagali smo zdravstvene ustanove na Cetinju, kao i socijalno ugrožene u gradu, dok su zaposleni u Prestonici uplatili 18,5 hiljada NKT”, rekao je Kašćelan

Kako se Prijestonica Cetinje nosila sa krizom vezanom za pandemiju?

Kašćelan: Preporuke Nacionalnog koordinacionog tijela poštovane su u najvećoj mjeri, a lokalna uprava i najznačajnija preduzeća, radeći u interesu građana, bili su na raspolaganju državi. Lokalna uprava je, u saradnji sa građanima i zdravstvenim ustanovama na Cetinju, još sredinom februara preduzela niz aktivnosti kako bi se pravovremeno reagovalo i spriječilo širenje korona virusa. Radi praćenja epidemiološke situacije u gradu, Prestonica je obezbijedila sredstva za angažovanje epidemiologa, a u saradnji sa kompanijom Glosarij i respirator za Opštu bolnicu Danilo I.

Da li Prijestonica planira da pomogne lokalnoj privredi i na koji način?

Kašćelan: Radna grupa za procjenu uticaja korona virusa na privredu prestonice Cetinje donijela je 5. maja set mjera, ukupno vrijednih oko 500 hiljada eura, koje bi trebalo da pomognu preduzeća i privrednike čije poslovanje je pogođeno usled pandemije novog virusa. Prestonica je prethodno, 1. aprila, donijela mjere podrške privredi, na koje se u znatnom obimu oslanjaju i ove usvojene prije nekoliko dana. Mjere podrazumijevaju privremeno oslobađanje od plaćanja različitih naknada, poreza i prireza privrednih društava i preduzetnika, kako bi im se pomoglo da lakše prebrode period u kojem nijesu ostvarivali prihode, odnosno da bi se sačuvalo što više radnih mjesta.

Jednostavnije rečeno, Prestonica se odrekla sopstvenih prihoda u periodu od tri do šest mjeseci. Procijenili smo da možemo toliko da odvojimo ili da preusmjerimo za pomoć našim privrednicima, a da pritom ne ugrozimo rad i funkcionisanje lokalne samouprave.

Želja nam je da pomognemo preduzeća i preduzetnike koji su obustavili rad od 19. marta, poštujući preporuke i mjere NKT. Podrazumijeva se da su to preduzeća i privrednici koji su u prethodnom periodu legalno poslovali i redovno servisirali obaveze prema državi. Ovo nijesu sanacione ili socijalne mjere za spašavanje nelikvidnih preduzeća, već mjere podrške zdravoj privrednoj supstanci, kako bi se što prije oporavila i nastavila da doprinosi zajednici u kojoj posluje i privređuje.

Mjere podrazumijevaju, između ostalog, odloženo plaćanje poreza na nepokretnost, naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, plaćanja zakupa, plaćanja lokalne komunalne takse po osnovu zauzimanja javne površine za taksi stajališta, ugostiteljske terase, rashladne i izložbene vitrine, štandove i druge pokretne objekate, oslobađanje od poreza na nepokretnost svih registrovanih poljoprivrednih proizvođača, kao i onih koji započnu poljoprivrednu proizvodnju u 2020.godinu, i tako dalje.

Hoće li lokalna uprava biti u krizi, s obzirom da neće biti punjena budžeta u predviđenom iznosu, i šta će se preduzeti u tom smislu, odnosno da li ćete tražiti pomoć od države?

Kašćelan: Izvjesno je da nas očekuje rebalans državnog budžeta, a do jeseni i lokalnog. Manji državni budžet znači i manje novca za budžet Cetinja, ali i za projekte planirane Zakonom o prestonici. Ali, bez obzira na to, još je rano da se govori o krizi. Nadamo se da ćemo uspjeti da se dobro organizujemo, stisnemo redove i učinimo sve da ublažimo posljedice po privredu i građan

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljuta
Gost
Ljuta

A kako to ti znas? Culi smo da CG nema labaratoriju za provjeru testa niti validne testove…Da napravite test svih CG gradjana na antitijela korone dokazali bi broj zarazenih…nazalost vasa demagogija prolazi ka sve prevare do sada.

Čule
Gost
Čule

Dje imamo disko klub?

peki
Gost
peki

Kad ce opstina ct subvencionirati kupovinu bicikla

Mladen
Gost
Mladen

Nijeste se Kašćelanu sjetili da obiđete staračka domaćinstva po cetinjskim selima? Jeste li se sjetili da uručite ikakvu pomoć istijema ? Kakva je bila saradnja sa predsjednicima mjesnih zajednica i koliko su oni radili za vrijeme pandemije,znate li ? Znamo mi sve.Niko nije radio ništa.

Velja gora
Gost
Velja gora

I jos nesto
Najvazniji projekat za Cetinje u ovom vijeku treba da bude probijanje tunela Cetinje -Kotor
Nakon toga Cetinje i okolina ce biti primorsko mjesto

I ekonomija i socijalno stanje nikada vise nece biti ovakvo kakvo je sada
Od Cetinja do plaze za 15 min…..
Bog da ve pogleda

SRBIN iz BOSNE
Gost
SRBIN iz BOSNE

Danas čitam podatak da se u CG za vrijeme pandemije testiralo manje od 11000 građana.Tako mala država je mogla testirati skoro pola građana i onda bi joj vjerovali.Ovako sve je pod sumnjom.Evo Njemačka ne dozvoljava svojim stanovnicima da dolaze u CG.Korona free ne važi ako je bazirana na tako malom uzorku.Srbija za 2 dana toliko testova uradi .

Milos
Gost
Milos

Slabi su ti podaci i informacije. Prije svega zemlje EU nisu otvorene za bilo koje druge van EU, pa tako i za CG. A CG je testirala vrlo malo manje od Srbije.

Pasterova
Gost
Pasterova

Egzaltiranost je losa pojava narocito ako potice od vlasti njene birokrtije ! Naivno je misliti da naprimjer u cetinje nije stvarno bilo oboljelih ili da ih sad nema uopste u crnoj gori ! Znaju epidemiolozi da je bilo jako puno ljudi sa virusom ali bez simptoma. Cijele porodice. Ono sto je uspjeh jeste da pandemija nije usla u staracke domove… Više »

adut
Gost
adut

A, neka, čoče, sve stručnjaci za tastaturom…svi mali Nestorovići.

Cetinje
Gost
Cetinje

ja sam jedna velika neunistiva elokventna osoba .

Send this to a friend