Politika

Kašćelan – Popa: Snaženje privrede uz očuvanje životne sredine ključni za razvoj Cetinja

Foto: Opština Cetinje

Diversifikacija privrede, dalji razvoj turizma i poljoprivrede, kroz jačanje malih i srednjih preduzeća, uz unapređenje očuvanja životne sredine, osnov su i vizija razvoja Cetinja, ocijenio je gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Kašćelan na sastanku sa ambasadorkom Evropske unije u Podgorici Kristinom Oanom Popa.

“Naš cilj je da pomognemo i podstaknemo mali biznis na Cetinju, kako bi se kroz više manjih projekata otvorio veći broj radnih mjesta. Želimo da podržimo mlade ljude da pokrenu svoj biznis, realizuju inovativne ideje i ostanu na Cetinju”, kazao je gradonačelnik.

On je precizirao da veliki potencijal, osim u turizmu, postoji i u oblasti poljoprivrede, a podrška Evropske unije u tom dijelu je od izuzetnog značaja za dalji razvoj stručnog znanja, unapređenja proizvodnje i kvaliteta proizvoda. Kašćelan je upoznao ambasadorku i sa projektima rješavanja ključnih infrastrukturnih problema u gradu.

Sagovornici su se saglasili da je za kvalitet života građana i podsticaj turizmu i poljoprivredi važno unaprijediti infrastrkturu, posebno onu koja se tiče zaštite životne sredine.

“Želimo da Cetinje bude zeleni grad i radimo na tome da obezbijedimo, kroz različite aktivnosti, smanjenje emisije CO2. Vjerujem da ćemo uz dalju podršku EU uspjeti u tome”, kazao je Kašćelan.

Popa, koja boravi u prvoj zvaničnoj posjeti Prijestonici, istakla je snažnu posvećenost Evropske unije poboljšanju kvaliteta života građana. Ukazujući na značajan broj instrumenata podrške EU Crnoj Gori, ambasadorka Popa je istakla da im je cilj da građani osjete benefite EU i prije nego država postane punopravna članica.

“Pandemija COVID-19 je kreirala poseban problem za crnogorsku ekonomiju zbog snažnog oslanjanja na masovni turizam. Važna je diversifikacija privrede, ali i diversifikacija turizma i turističke ponude. Takođe, globalni ciljevi EU – zelena ekonomija i digitalizacija, primjenjivi su i na lokalnom nivou i želim da Vas ohrabrim da grad razvijate i u tom smjeru”, kazala je ambasadorka Popa.

Konstatujući poboljšanje epidemiološke situacije, te značajn broj vakcinisanih i onih koji su preležali koronavirus, ambasadorka je pozvala turiste da dođu u Crnu Goru i na Cetinje. Podsjetila je na značajnu pomoć Crnoj Gori u borbi protiv pandemije kroz donaciju medicinske opreme, različitu finansijsku podršku i nabavku vakcina.

Ambasadorka je kazala da je osim zaštite životne sredine, za saradnju sa Cetinjem za EU veoma važna oblast očuvanja kulturne baštine.

Ona je ukazala na spremnost EU da kroz različite vidove saradnje dalje podržava razvoj Prijestonice, te je dogovoren nastavak razgovora u tom cilju.

Send this to a friend