Politika

Kašćelan: Prioritet nam je razvoj Cetinja po mjeri građana

Kašćelan

Godina je, ako se sagledava sa poslovnog aspekta, kratak period da bi se postigao uspjeh kakav svi očekuju, ali je svakako adekvatan za razumijevanje situacije i donošenje odluka u kom pravcu bi trebalo grad da se razvija. Bez obzira na sve, zadovoljan sam postignutim, jer smo za godinu konsolidovali finansije, ostvarili značajne uštede, izbjegli nova zaduženja i vratili dio duga, vodeći uz to računa o potrebama zajednice, kaže u intervjuu za Pobjedau gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan.

Funkciju prvog čovjeka prijestonice Kašćelan je preuzeo krajem prošle godine. Kaže da im je najveća prepreka u ostvarivanju zacrtanog cilja ,,birokratizovani i spori sistem na nacionalnom i lokalnom nivou, koji troši vrijeme na brojne procedure, koje moramo poštovati da bismo projekte realizovali, ali ih mi uspješno savladavamo i radimo posvećeno”.

Kašćelan u intervjuu ističe da su se od početka mandata uredsredili na konsolidaciju finansija.

“Nezavisna eksterna revizija je konstatovala dug prijestonice od 24,6 miliona eura, a za preduzeća čiji je osnivač dug od 13 miliona eura. Prijestonica se u 2018. godini nije zadužila ni cent, uspjeli smo da ostvarimo uštede na svim nivoima od 40 odsto, a redovni godišnji revizorski izvještaj, koji nas ubrzo očekuje, pokazaće koliko smo smanjili dug”, dodao je on.

Istakao je da su planom razvoja prijestonice postavili ambicioznu agendu infrastrukturnih projekata, čija bi realizacija trebalo da unaprijedi kvalitet života građana i da da podstrek privrednom razvoju grada.

“Za nas je kapitalni projekat, i najveća investicija, izgradnja fudbalskog stadiona vrijednog gotovo devet miliona eura, čiji je ostvareni procenat realizacije prošle godine iznosio preko 90 odsto. Važan projekat nam je rekonstrukcija gradske vodovodne mreže investicija vrijedna 4,6 miliona eura. Od tog iznosa, ove godine 750.000 eura biće upotrijebljeno za izgradnju i rekonstrukciju gradske vodovodne mreže. Kako bismo uspješno i konačno riješili vodosnabdijevanje Cetinja, uložićemo i dodatnih 750.000 eura za rekonstrukciju distributivnog cjevovoda Velja Gora Lašor, a za taj posao već imamo izvođača”, dodao je on.

Takođe je naveo da su u toku prošle godine bili, kroz filantropske aktivnosti, podrška bolnici “Danilo I da nabavi novu medicinsku opremu i sanira dugogodišnje probleme.

“Ove godine nam je rekonstrukcija stare dječje bolnice među prioritetima. Značajna sredstva biće uložena i u unapredenje gradskih, lokalnih i nekategorisanih puteva. Raspisani su tenderi za tri gradske saobraćajnice i za probijanje i rekonstrukciju seoskih puteva. U 2018. godini uložili smo više od pola miliona za puteve u seoskom području opštine. Intenzivno radimo i na razvoju koncepta “pametni grad, i na kreiranju nove turističke ponude, jačanjem manifestacionog turizma, i dovođenjem navećeg regionalnog muzičko-gastronomskog festivala “Montenegro Beer Fest”, dodao je Kašćelan.

Kao najveći izazov navodi otvaranje novih radnih mjesta.

“Kupovina Oboda otvara mogućnosti za nove poslovne partnere, a time i za nova zapošljavanja. Značajne aktivnosti posvećene su i kupovini lokacije u istorijskom jezgru grada, gdje bi trebalo nanovo da bude izgrađen najstariji crnogorski hotel “Lokanda, koji je srušen nakon zemljotresa 1979. godine. Posvećeni smo i završetku fudbalskog stadiona, ali i nastavku podrške izgradnji stanova za socijalne kategorije i zaposlene u kulturi, policiji i prosvjeti. Cilj nam je da u potpunosti valorizujemo privredne, turističke i kulturne potencijale Cetinja”, dodaje Kašćelan.

Na pitanje jako komentariše javne ocjene vašeg koalicionog partnera SD-a o doprinosu u resorima u kojima rukovode njegovi kadrovi na Cetinju, gradonačelnik Prijestonice kaže da je to politički amaterizam, lišen svake logike.

#Svakome iole politički pismenom jasno je ko donosi odluke i ko osmišljava poslovne aktivnosti prijestonice, koje nikako ne mogu biti proizvod jednog čovjeka, ma koliko umješan on bio. Ako je sve ovo zbog političkih poena, sretno im bilo, ali mislimo da smo mogli na drugačiji način govoriti o zajedničkim upjesima. Smatram da ne bi bilo na odmet da se u političkim odnosima držimo poznate izreke koju je naš narod prihvatio da je čojstvo kad braniš drugog od sebe, a ne obratno”, zaključuje on.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lisac
Gost
Lisac

Tu ste zahvaljujuci SD-u voljeli ih ili ne.

Montenegro 1
Gost
Montenegro 1

Zadrzite omladinu na Cetinje. Otvarajte radna mjesta ,pozdravljam sto ste povecali naknadu za porodilje. Konacno nesto dobro. Da bar sa necim motivisete mlade ljude, da se poveca natalitet. Cetinje je predivan grad, neiskoriscen. Na pola sata od planine i pola sata od mora. Bogom nam je dano. Na vama je da predano radite i unaprijedite ponude. Ajde SA SRECOM.NIJE VAM… Više »

Maro
Gost
Maro

Ne mogu biti zasluge samo jednog covjeka,tako je Sasa. Sve morate slozno i zajedno. Ko do sad. To su zajednicki uspjesi. I samo vi radite. Da vratite Prijestonicu na mjesto koje joj pripada.

Vojo
Gost
Vojo

Samo vi radite kao i dosad gospodo. Imate dobru ekipu. Samo naprijed. OD SLOZNE BRACE I DJAVOLI BJEZE. VAZDA BILO KOD NAS CRNOGORACA.

rokenrola
Gost
rokenrola

Da nastavimo trend odlaska gradjana iz Cetinja, da ostanu samo spomenici, njima ne treba po 50eura

Vaše ime
Gost
Vaše ime

Svaka čast, Gospodski odgovor SD-u

Mila
Gost
Mila

Neka ne potpaljuj, tu su zahvaljujući SDu, mogla je opzicija na njihova mjesta biti. Znate i sami da je bilo 50% odbora SD za koaliciju sa DPSom.

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Razvoj po mjeri duga.

Aristotel
Gost
Aristotel

Svaka cast za novu upravu. Cetinjani ce umjeti da cijene rad i trud koji ulazete u saniranju javasluka koji su ostavili sadasnji ministar Bogdanovic i poslanici Nikolic i Martinovic

mileva
Gost
mileva

Da li će bivše rukovodstvo odgovarati krivično za napravljene dugove ili ih opravdati? I tome se ćuti kad je Dps u pitanju!

Send this to a friend