Politika

Katastar: U pitanju je nezvanična karta o granicama Podgorice i Tuzi

Iz Uprave za nekretnine opovrgavaju tvrdnje Nika Đeljošaja, predsjednika Opštine Tuzi, da je došlo do pomjeranja granica katastarske opštine Tuzi, a samim tim i teritorije ove opštine, piše Dan.

<<<Đeljošaj: Krivokapić i Abazović promijenili administrativne granice opštine Tuzi, građani Malesije će žestoko odgovoriti<<<

Oni objašnjavaju da je došlo do zabune sa kartama na Geoportalu.

Božidar Pavićević, načelnik odsjeka za razvoj informacionog sistema i infrastrukturu prostornih podataka u Upravi, kaže da oni nemaju zvaničnu granicu između Podgorice i Tuzi, te da ona nije ni ucrtana na zvaničnoj mapi Geoportala.

“Čudno nam je bilo da se pojavila karta sa pomjerenom granicom, jer kako ona nije zvanično još utvrđena između Tuzi i Glavnog grada mi je nijesmo ni publikovali na Geoportalu. Tamo samo postoje granice KO i one decenijama nijesu mijenjane. Zabuna je nastala jer se na našem Geoportalu nalazi i open strit mapa, otvorena karta cijelog svijeta koja se popunjava podacima od strane volontera. Tu su neprovjereni neoficijalno potvrđeni podaci i to nije zvanična karta. Kada se po nezvaničnoj karti gleda granica KO Tuzi vidi se da postoji razlika u dijelu Deponije. Po njoj Deponija pripada Glavnom gradu, a ne Tuzima. Recimo na gugl mapi koju isto popunjavaju volonteri ta granica je mnogo više pomjerena skoro do Tuzi. Uprava za nekretnine nikada nije publikovala ovu granicu, jer je zvanično nemamo od komisije koja se bavi razgraničenje Podgorice i Tuzi. Pomjeranje granice koje se pojavilo nije na osnovu zvaničnih podataka, jer precizni ne postoje”, objašnjava Pavićević.

On kaže da ne postoji ni zvanična granica sa Matagužima, gdje će najvjerovatnije biti pomjeranja, ali ne zna u kom smjeru.

“Ovu nezvaničnu mapu držimo na Geoportalu jer je ona najšire korištena otvorena karta. Tu ima dosta kvalitentih podataka, ali su neprovjereni. Ona služi kao besplatna mapa cijelog svijeta sa svim sadržajima. Tako zarađuju od reklamiranja, sponzorstava, i funkcioniše kao gugl mapa”, kaže Pavićević.

Sa druge strane predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj juče je saopštio da je dobio usmeni odgovor iz Vlade da promijenjena administrativna opštinska granica na Geoportalu neće biti ispravljena.

“Ukazao sam Vladi na problem u januaru. Nijesu reagovali i odgovorili. Poslao sam urgenciju nakon 30 dana, čekali smo mjesec da odgovore i kažu da oni ne mogu da vrate kako je bilo, jer nemaju zakonsku mogućnost. To je suludo jer kako su imali mogućnsot da promijene. Ukazao sam premijeru i potpredsjedniku Vlade na problem, ali odgovor je izostao. Svakodnevno sam kontaktirao Dritana Abazovića, potpredsjednika Vade ali nije bilo rješenje dok nam juče nijesu saopštili da neće da vrate kako je bilo. Ova promjena je krivično djelo, jer je zakon jasan i decidan usvojen u Skupštini Crne Gore, a šteta bi bila višemilionska za opštinu Tuzi. Preduzeću sve moguće korake da zaštitim imovinu opštine Tuzi”, kaže Đeljošaj.

On je najavio da će obavijestiti međunarodnu zajednicu, ali i odrediti rok od nekoliko dana da izmijene granice jer će u protivnom organizovati protest ispred Vlade.

Iz Glavnog grada kažu da je postupak razgraničenja Glavnog grada i Opštine Tuzi je u toku, te da ne žele da daju komentare do okončanja postupka.

Dan ni juče nije uspio da dobije informaciju iz Vlade o granici između Podgorice i Tuzi.

Prema Zakonu o teritorijalnoj organizaciji granica jedne opštine po pravilu se poklpajau sa područjem katastarskih opština koje ulaze u njen sastav.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Animus
Gost
Animus

Svako selo postaje opstina i oce bolnicu i fakultet…treba CG svest na 5-6 opstina.

DrveniAdvokat
Gost
DrveniAdvokat

Svako pleme crta granicu,svi bi htjeli svoju stranicu…

CetinjeSvetinje
Gost
CetinjeSvetinje

Pa ako je Nezvanicna karta kako mozes Tvrdit Da Djeljosaj nije u pravu ? Djeljosaju ocekujemo tvoj odgovor u toku dana .

Luka
Gost
Luka

Pocelo je

Send this to a friend