Politika

Katić: Vjerujemo u dobre temelje i mala čuda

Foto: Radio Jadran

Uprkos svim teškoćama i naslijeđenim problemima, ulažući značajne napore, lokalna vlast u Herceg Novom realizovala je brojne projekte za dobrobit grada – poboljšala putnu infrastrukturu, uljepšala ulice, probudila zaleđe, posvetila se kulturnim dobrima, oživjela napuštene objekte, brinula o djeci, mladima i sugrađanima zrele dobi, podsjetila na datume koji su nepravedno zaboravljeni. To je na svečanoj sjednici SO, povodom 28. Oktobra Dana oslobođenja Herceg Novog, u prisustvu predstavnika diplomatskog kora, državnih organa, crnogorskih opština, gradova prijatelja, pobratima i susjeda, političkih partija i stranaka, vjerskih zajednica, predstavnika institucija, ustanova, preduzeća i medija, u prigodnoj besjedi, kazao predsjednik Opštine, Stevan Katić.

“To je potvrda da je Herceg Novi opština u kojoj se radi po mjeri građana i sve za građane, bez razlike, za sve krajeve opštine – vjerujući da je dobar samo ravnomjeran razvoj, koji nikoga ne isključuje,” kazao je Katić:

“Bićemo zadovoljni samo onda kada budemo imali put do svake kuće u Herceg Novom, kada svaki dio grada bude imao kanalizacionu mrežu i javnu rasvjetu, kada svaki osnovac na poklon dobije udžbenike, samo onda kada osobe sa invaliditetom budu mogle da uđu u sve muzeje, galerije i kafiće, kada vratimo život hercegnovskim selima. Mi nismo ljudi koji se bave megalomanskim, nerealnim obećanjima. Mi vjerujemo u dobar temelj i insistiramo na malim čudima koja će dotaći svakog našeg sugrađanina. Želimo da sopstvenim snagama unaprijedimo Herceg Novi, svjesni da nas čeka mnogo posla. To je duh koji nas vodi u nove projekte”, riječi su Katića.

Prioriteti

Od prioriteta koji su postavljeni najznačajniji je izgradnja nove Autobuske stanice u Igalu u idućoj godini, za koju je završeno idejno projektno rješenje. Izvjesna je i izgradnja putne i vodovodne mreže na Luštici, u saradnji sa investitorima i državom. U toku je tender za izradu glavnog projekta regionalnog puta na poluostrvu, a slijedi i za projekat snabdijevanja vodom.

“Nastavljamo izgradnju i uredjenje Šetališta duž naše obale, gdje ćemo do kraja ove godine završiti sa popločavanjem na dionici od restorana Mimoze do Galeba, a paralelno sa tim radimo projekat nastavka rekonstrukcije od Galeba do Titove vile. Takođe, nastavljamo i sa izgradnjom sekundarne kanalizacione mreže u mnogim naseljima na teritoriji naše opštine, a paralelno sa tim se i dalje suočavamo i riješavamo probleme iz predhodnog perioda na izradi glavnog kanalizacionog kolektora i postrojenja za prečišćavanje voda”, najavio je Katić, dodajući da je Opština dovedena u nezavidan položaj usljed lošeg upravljanja projektom u predhodnom periodu.

On je najavio i izgradnju parking garaža, rekonstrukciju pijaca u Herceg Novom i Igalu, uređenje i osvjetljenje Starog grada i tvrđava kao i rekonstrukciju glavne Njegoševe ulice.
Slijedi izgradnja i trajno rješavanje prostora za rad Dnevnog centra za osobe sa smetnjama i teškoćama u razvoju, kroz projekat na kojem Opština sarađuje sa ambasadom Sjedinjenih Američkih Država.

“Herceg Novi će imati i nove simbole, grb i zastavu „dostojne kraljevskog grada“, kaže Katić.

Partner gradova Evrope

Uprava smo koja prati dinamičan razvoj grada. Sarađujemo sa svima koji žele odgovorno da ulažu u Herceg Novi, nastojimo da sklopimo nova, pouzdana parnerstva, uklanjamo poslovne barijere. Dok očekujemo usvajanje Prostorno urbanističkog plana opštine, radimo na strategijama koje će ga pratiti, novim projektima i odlukama, uvjerava predsjednik Opštine Herceg Novi.

Kao grad koji ostaje pouzdan partner gradova Evrope, lokalna vlast je, dodaje on, svoju sposobnost, znanje i odgovornost potvrdila realizacijom više prekograničnih projekata, a poziciju će učvrstiti novim aplikacijama.

Država da brže reaguje

Međutim, za razvoj su neophodni državni projekti, svjestan je Katić i tvrdi da Opština Herceg Novi zbog sve jače centralizacije odlučivanja i raspolaganja imovinom, ima značajno limitirane mogućnosti:

“Kao ozbiljan grad u ovoj državi imali smo veliki broj primjedbi na predloge zakona koji na žalost u velikom broju slučajeva nijesu prihvaćeni. Očuvanje Bolnice Meljine i Instituta Igalo, ukidanje putarine na međudržavnoj saobraćajnici Meljine – Petijevići, obilaznica oko Herceg Novog, izgradnja škole u Igalu, sanacija tvrđave Kanli Kula, razvoj kruzing turizma samo su dio pitanja gdje očekujemo konkretan i brz odgovor države”, navodi Katić.

Sloga u vlasti

“Takođe želim da istaknem složnost svih koalicionih partnera, gdje svi gledamo u istom pravcu, sa jasnom vizijom razvoja, jer samo stabilna, odgovorna i domaćinska uprava može dugoročno planirati i realizovati važne strateške zadatke i razvojne projekte našeg grada”, ocjenjuje Stevan Katić uz poruku: „Herceg Novi je grad u kojem se radi po mjeri građana“.

Send this to a friend