Politika

Katnić: SDT nema obavezu da nenadležnom tijelu dostavlja podatke

Milivoje Katnić

Specijalno državno tužilaštvo nije ovlašćeno da podatke o preduzetim radnjama u konkretnom predmetu dostavlja nadležnom skupštinskom tijelu Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu, pa tim prije nije ovlašćeno da ih dostavlja nenadležnom Odboru za antikorupciju navodi se u dopisu koji je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić uputio Odboru za antikorupciju, kao odgovor na zahtjev tog tijela da mu se dostavi poseban izvještaj o predmetu vezanom za aferu “Koverta.

U dopisu, u koji je Pobjeda imala uvid, a koji potpisuje glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, objašnjeno je da Zakon o državnom tužilaštvu ne propisuje obavezu glavnog specijalnog tužioca da o radu SDT u konkretnom predmetu izvještava skupštinski odbor.

“Kako dopisom zahtijevate dostavljanje posebnog izvještaja glavnog specijalnog tužioca o postupanju u tzv. slučaju “Koverta, a imajući u vidu sadržinu člana 147 Zakona o državnom tužilastvu, navedenom zakonskom odredbom nije ustanovljena obaveza glavnog specijalnog tužioca da izvještava nadležno radno tijelo Skupštine Crne Gore o radu ovog tužilastva u konkretnom predmetu, a posebno ne o preduzetim dokaznim radnjama i njihovoj sadržini. Imajući u vidu da SDT na osnovu navedenih zakonskih odredbi nije ovlašćeno da podatke o preduzetim radnjama u konkretnom predmetu dostavlja nadležnom radnom tijelu Skupštine Crne Gore (Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu), tim prije nije ovlašćeno da podatke koji se odnose na konkretne predmete dostavlja nenadležnom Odboru za antikorupciju”,  navodi se u dopisu Glavnog specijalnog tužioca Odboru za antikorupciju

Podsjeća se da je članom 147 stav 1 Zakona o državnom tužilastvu propisano da je rukovodilac državnog tužilastva obavezan da izvještaj o radu te institucije dostavi Tužilačkom savjetu i Ministarstvu pravde najkasnije do 10. februara tekuće godine za prethodnu, i da ga u istom roku objavi na internet stranici Tužilastva, dok je stavom 2 istog člana propisano da je, na zahtjev Tužilačkog savjeta, rukovodilac državnog tužilastva dužan da dostavi posebne, odnosno periodične izvještaje u roku koji odredi Tužilački savjet.

Pojašnjeno je da periodični izvještaj o radu obuhvata i sadrži podatke o radu državnog tužilaštva za određeni vremenski period, dok posebni sadrži podatke o radu Tužilaštva za određenu oblast kao što su podaci koji se odnose na određena krivična djela (npr. krivična djela iz oblasti organizovanog kriminala, visoke korupcije, pranja novca, terorizma, ratnih zločina).

“Članom 147 stav 5 Zakona o državnom tužilaštvu propisano je da su na zahtjev Skupštine Crne Gore i nadležnog radnog tijela, Vrhovni državni tužilac i Glavni specijalni tužilac dužni da dostave posebne, odnosno periodične izvještaje o svom radu, u roku koji odredi Skupština Crne Gore ill nadležno radno tijelo. U skladu sa tom odredbom SDT ovlašćeno je da dostavlja posebne, odnosno periodične izvještaje o svom radu nadležnom Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu”, navodi se u dopisu.

Ukazuje se i na član 48a Poslovnika Skupštine Crne Gore.

” Članom 48a Poslovnika propisano je da Odbor za antikorupciju nadgleda i analizira rad državnih organa, institucija, organizacija i tijela u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, razmatra pitanja i probleme u sprovođenju zakona koji se odnose na borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i predlaže njihove izmjene, predlaže dodatne mjere za unapređenje strategija, akcionih planova i drugih dokumenata koji se odnose na borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, te razmatra predstavke i upućuje ih nadležnim organima”, dodaje se u dopisu.

Predsjednik Odbora za antikorupciju Predrag Bulatović ranije je saopštio da je Katnić odbio da tom tijelu dostavi poseban izvještaj o istrazi u aferi “Koverta”.

Kazao je i da su “poslovničke i zakonske obaveze jasne i da definišu obaveznost VDT da dostave posebne i pojedinačne izvještaje nadležnom odboru, kao i da po pozivu učestvuju u radu tog tijela.

Dopis Katnića Odboru biće na dnevnom redu sjednice tog tijela zakazane za ponedjeljak.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
cipiripi
Gost
cipiripi

hoce pedja izvjestaj sad pa sad. predmet je u toku i ima svoj redosljed,tako da ne moze opozi ionar koji ne priznaje nijedan clan zakona CG da se poziva na zakone CG i da izigrava tuzioca,sudiju,advokata i optuzenog. ljudi su placeni da rade svoj posao i neka pedja ceka redovan tok dogadjaja. sada su na redu kradje,prevare i pranje para… Više »

Her Flick
Gost
Her Flick

Sto se Nobel pomamio. Ni za sadit kapulu nije

Odrte ovce
Gost
Odrte ovce

Kata poštuje običajno pravo da sve izvještaje dostavlja samo jednom pojedincu!

Mila K
Gost
Mila K

Cetinjski tajnovidac i crnogorski papa dokazuje da je već krenuo da odlazi. Hvala, to će biti najkorisniji potez njegove nepismenosti u politici.

gaga
Gost
gaga

E zamislite narode ko je predsjednik ovog tijela,covjek tj.nečovjek rodjen prije lisice, koji takodje ne priznaje nijedan CG zakon.

Send this to a friend