Politika

Kazna do 1.500 eura za odbijanje službe u rezervnom sastavu

VCG

Novčanom kaznom od 150 eura do 1.500 eura kazniće se za prekršaj fizičko lice koje se ne odazove na poziv za službu u rezervnom sastavu, ako se bez opravdanog razloga ne odazove pozivu Ministarstva za vršenje vojne obaveze u miru i ako vojnu knjižicu iznese iz Crne Gore, piše Pobjeda.

To je predviđeno zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o vojsci, kojije Vlada utvrdila prošle nedjelje.

Zakon je definisao da su lica u rezervnom sastavu Vojske rezervni oficiri, rezervni podoficiri kao i rezervni vojnici. Takođe, vojnici na obuci su vojni obveznici koji se, na principu dobrovoljnosti, obučavaju radi sticanja neophodnih znanja za obavljanje dužnosti u uslovima ratnog ili vanrednog stanja.

Precizirano je da su vojni obveznici i oni vojnici koji se nalaze na dobrovoljnom služenju vojnog roka. Prema istom zakonu, službenom licu u Vojsci prestaće služba ukoliko odbije učešće u NATO misiji u inostranstvu.

Profesionalnom vojnom licu prestaje služba u Vojsci ako ne stupi na dužnost formacijskog mjesta na koje je postavljeno, ako odbije učešće u međunarodnim snagama u inostranstvu u koje je upućen u skladu sa zakonom kojim se uređuje upotreba jedinica Vojske umeđunarodnim misijama i ukoliko ne završi obuku za samostalno vršenje dužnosti svog formacijskog mjesta  ističe se u zakonu.

Utvrđenim izmjenama predviđeno je da se Vojska sastoji od stalnog i rezervnog sastava, pri čemu stalni sastav čine profesionalna vojna lica i civilna lica, a rezervni sastav čini ugovorna i strategijska rezerva.

Dodatim članom u zakonu, predviđeno je i da civilno lice može nositi i upotrebljavati oružje i nositi vojnu uniformu u uslovima ratnog ili vanrednog stanja, kao i za vrijeme obuke, vojne vježbe, pripravnosti ili kontrole borbene spremnosti, ako je obučeno za nošenje i upotrebu oružja.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kako je
Gost
Kako je

I bezpara

Kako je
Gost
Kako je

Za Crnu Goru bio bicu i ostacu i cuvacu je od Domacih i Stranih neprijatelja sa vama ili bez vas

CiNick
Gost
CiNick

Pitanje je da li je po Ustavu odpustanjeniz vojske ako neko odbije sluzit van granica CG?

himzo
Gost
himzo

kakva sprdnja od drzave i vojske .sad im je frka od ovk u tuzi.niti u vojsku niti 1500e crnoj gori.koliko zazluzi toliko dobije.za 1500e radije cu otici do njemacke i prijavit se na azil

Sanctum
Gost
Sanctum

Vazi vidimo se… Kad vidim sinove funkcionera u prve redove, eto i mene za njima.

Sistem
Gost
Sistem

Ni tada, jer će oni u kuhinji da rade

Mister no
Gost
Mister no

“Blago mene s”njom,blago mene stvarno,blago mene s”njom,s”mojom domovinom”

milos
Gost
milos

sta jedu te su pametni

Pol
Gost
Pol

Pa zar ne rekoste dobrovoljno?Kako je dobrovoljno kad ako necu moram da platim kaznu?Ovoj vlasti nije ni dobrovoljno vise dobrovoljno..kao u onom filmu,ti,ti i ti..vi ste dobrovoljci

Grundig
Gost
Grundig

Isto je dobrovoljno kolko smo i lokomotiva razvoba regiona

marius
Gost
marius

Uveo bi ja obavezno sluzenje vojnog roka, pa bi manje omladina po ulica visila, i nesto bi bar u vojsci naucila. Recimo kako se treba voljet i cuvat domovina.

Micko
Gost
Micko

Sve će se to popuniti dps podmlatkom.

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Ukinuta je bila vojska, sad odjednom pomama hvali vojnika.njima treba topovsko meso.

Tvrtko
Gost
Tvrtko

Ja mislim da će ličnim primerom ministri sa sinovima ka’ prave patriote u stara vremena na čelo vojske.

Dk
Gost
Dk

U REZERVNI SASTAV PA TE POŠALJE NA KOSOVO DA NAPADAŠ SRPSKI NAROD…. BRUKA I SRAMOTA ZA DRŽAVU

Tvrtko
Gost
Tvrtko

99-te sve ,,patriote su bile ,,poslom u bg,,-vrijeme je da i mi drugi ,,poslujemo,, negdje po inostranstvu.Izvolite biznismeni saljite vaše sinove da vam brane vaše,,pošteno zaradjeno,,

vnk
Gost
vnk

Što se tiče vojske ratova političari svi ŕedom lažu i obmanjuju narod. Kad im trba i ratuju iz kabineta nežaleći ni žjivît dati u tome boju, ali ne svoj nego građana svĺje države. Naposletku kad narod ìzgone neki se odreču svojih žrtava neki ih slave kao heroje,a zločinci su samo na drugoj strsñi. Medijska i politička manipulacija izĺudi narod, a… Više »

Ljuta
Gost
Ljuta

A koliko dana ako nemamo para da uplatimo

Kako da ne
Gost
Kako da ne

Nikad u placenicku druzinu. Oni da okupiraju Avganistan za dnevnicu od 200 eura, a narod za besplatno da cuva drzavu. Pa nece da moze. Lose ste to smislili. Ka Luksic sto je sluzio vojsku a u isto vrijeme bio Ministar finansija.

Prc CG
Gost
Prc CG

Bolje je platiti i 15000 eura nego služiti crnoj gori….prvi ću platiti kaznu,jer mi ova država ništa ali bas ništa nije dala ni pružila osim nametnula najskuplje režije u regionu…1500 jmogu uvijek da platim da ne žalim……

Micko
Gost
Micko

Da neće sa metlama i lopatama posto ste drugo dali na tender?

Prigovor savjes
Gost
Prigovor savjes

Hahajahaha. Docete da je naplatite. Cudo je onaj prigovor savjesti.

Mišonja
Gost
Mišonja

Sto se mene tice platicu 3000 ali vam u ovu vojsku u ovu pamet nikad sluzbovat necu..ni ovu niti bilo koju ili ciju drugo..

Grundig
Gost
Grundig

Vojska je bila za “odbranu otadžbine” a sada je ovo za “napad” na druge zemlje po svijetu, zašto bi neko to radio.
A kada je došao taj momenat naši ministri su tražili ukidanje struje kasarnama i sl.
Niste htjeli braniti svoje domove a mislite da će vam stranci vjetovati da hoćete njihove haha, zato vam i uvode ove kazne

Titogradjanin
Gost
Titogradjanin

Da li se ovaj zakon odnosi i na one sto gledaju derbije po Beogradu?

Tomos
Gost
Tomos

Haha znači “dobrovoljno” služiš vojsku. Ali ako se ne odazoveš sa osmjehom da ratuješ recimo u Vjetnamu idu kazne i problemi

Samo prag
Gost
Samo prag

Alaj volim ovaj rezim, drugi ratuju a ja lezim. Grozim se oruzja. Imam alergiju na oruzje. Koliko ce se naci razloga za odbijanje ovih njihovih gluposti. Branicu samo svoj prag, a ovi ostali neka brane sta oce. Nikad placenik! Nikad okupator Avganistana!

Tomos
Gost
Tomos

Da, ali eto ima ko je branio naš prag. Došao iz BG i poginuo u DG u vidio si odnos

Car🇷🇺Romanov
Gost
Car🇷🇺Romanov

Ne patetisi.

Tomos
Gost
Tomos

Nije to patetika, neko de fakto stanje u CG..

Grundig
Gost
Grundig

Pa fino što ste ovo objavili, niko se javiti neće da dobrovoljno služi vojsku. A obavezni vojni rok nikad uvesti nećete, jer bi na izborima ti koji to predlože imali nulu

vesko
Gost
vesko

A sta sa onima koje ste pozivali da se ne odazivaju na sluzenje vojnog roka prije proglasenja nezavisnosti.Oni nisu odsluzili vojni rok pa prema tome nisu ni rezervisti.Njih cete za jedno izbjegavanje vojne obaveze nagraditi jos jednim?

Anonimni
Gost
Anonimni

Pa pazi sto bi me bilo ko nacerao da sluzim bilo koju vojsku!

Jovanka
Gost
Jovanka

Nije mnogo, bolje platit no ic u rezervu da se brani Crna Gora…

Rvatska
Gost
Rvatska

Samo ako me Hrvatska drzava pozove da je branim. Volimo drzavu koliko ona voli nas. Hahahaha

Perosevic iz us
Gost
Perosevic iz us

Da vidimo ove sinove funkcionira,hoceli oni ovi u rezervu

Nick
Gost
Nick

Oće taman ka što su išli na Dubrovnik….

Sinisa
Gost
Sinisa

kad vidim kakvi su sve u vojsku zgadi mi se . Sve neki debeli , s dvije lijeve noge , ima svega 10 % ljudi da lice na vojnika

vnk
Gost
vnk

A govora hu neki nikad više policija kao ’91 neće po kućama loviti vojne obaveznike da ih šalje na izvršenje zadatka. Ovo je kažu 21. vijek, sada smo u NATO.

Gams
Gost
Gams

Ovo vojska! Haha. Prvo su sve radili da ponize vojsku, da ukinu redovno služenje i rezervu, a sad kažnjavaju ko se ne odazove na rezervu. Kakvi prevaranti.

Sinisa
Gost
Sinisa

nije no su tada radili samo da su kontra tadasnje drzave a sad rade onako kako im nredi neko pa ispadaju smijesni … Kad bude Blazo mali , i sinovi politicara u rezervni sastav tada cu i ja . Da ne bude da se mi igramo rata i cistimo puske a on se smije preko ograde

MarshalDuklje
Gost
MarshalDuklje

Malo pomalo opet ce se ici u vojsku !

Sprdnja
Gost
Sprdnja

U ovu nikad

Nikad se ne zna
Gost
Nikad se ne zna

Napadamo opet Kinu?!

Pero
Gost
Pero

Japan… pobrkao si.

Ljuta
Gost
Ljuta

Japan smo napali radi Rusije a Kinu ćemo radi NATO….Sreća što se pojavi Tramp pa možda spasi ovaj svijet od propasti?

Send this to a friend