Politika

Kentera: Rusija se nikada neće pomiriti sa članstvom Crne Gore u NATO

Rusija se nikada nije pomirila niti preboljela članstvo Crne Gore u NATO-u i nikada to neće učiniti, ocijenio je predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore, Savo Kentera.

Gostujući u emisiji “Šofrovizija” Javnog servisa, povodom treće godišnjice članstva Crne Gore u Alijansi, Kentera je kazao da Rusija nastavlja, svim silama, sa pokušajima podrivanja naše države.

“Gledali smo pokušaje ruskog miješanja 2016, a sada vrlo intenzivno u posljednjih šest mjeseci. Sada se za ruske ciljeve koristi Srbija koja pokušava da uradi neke stvari Crnoj Gori koje ne priliče susjednoj i prijateljskoj zemlji. I Moskva i Beograd se moraju pomiriti sa činjenicom da takvo ponašanje mora prestati, jer se Crna Gora opredijelila za svoj put koji će ojačati demokratiju i vladavinu prava”, precizirao je Kentera.

Govoreći o regionalnoj stabilnosti, Kentera je naveo da će ona biti osigurana tek kada i Srbija i Bosna i Hercegovina postanu dio Alijanse.

“Srbija je veoma bitna zemlja za region. Srbija je u prethodnom periodu imala mnogo vojnih vježbi sa članicama NATO-a, ali se o tome u njihovim medijima ne priča, jer njihovi zvaničnici žele da stvore sliku bliskosti s Rusijom. Kada dođe do promjene vlasti u Srbiji ta situacija se može promijeniti preko noći i nadam se da ćemo jednog dana govoriti i o Srbiji i BiH kao članicama, ne zbog NATO-a koliko zbog trajne bezbjednosti našeg regiona”.

Prema riječima Kentere, benefiti članstva Crne Gore su brojni, od ojačane unutrašnje bezbjednosti do većeg broja stranih direktnih investicija.

“Osim toga ključna stvar je što Crna Gora danas sjedi za istim stolom sa zemljama koje su 1999. odlučivale o njenoj budućnosti. Ne možemo više doći u situaciju da uđemo u sukob sa tim državama i da neko drugi raspravlja o nama. Sada mi imamo glas i potpuno ravnopravno odlučujemo o svim važnim odlukama Sjeverno-atlantskog saveza”, kazao je Kentera.

Strateška greška, kako je dodao, bilo je opredjeljenje za istočno-evropsko tržište kao glavno za crnogorski turizam.

“Nikako se nijesmo smjeli okrenuti ka samo jednoj strani. Pogledajte Hrvatsku, Španiju i Italiju. Sve te zemlje su članice NATO. Pogledajte njihov pa naš turizam i sve će vam biti jasno. I oni imaju goste iz Rusije, ali ne u onom procentu kao mi”, zaključio je Kentera.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Rile
Gost
Rile

Postoji prica da se Putin plasi samo Kentere I Misa Stanisica.

Vase ime
Gost
Vase ime

Polako. Mrcili se vi moj Kentera. Tek cete osjetit to.

FENIKS
Gost
FENIKS

SRBI SRBIJU

Marko
Gost
Marko

Nece se nikad pomiriti sto ovakva sila ode u Nato…

gradjanin
Gost
gradjanin

Kriza je u Crnoj Gori

Žile
Gost
Žile

Što sve ovaj mora da priča ili radi da bi izbjegao robiju…

Njegoš
Gost
Njegoš

Baš me zabolje za russiju.

Bba
Gost
Bba

Što bi sa onom nesrećom kad si zgazio momka na trotoaru,a NATO majstore? Ni dana u zatvoru

Crni
Gost
Crni

Strucnjak veliki

Blaki
Gost
Blaki

Ja te razumijem ,nego ne znam kako ćeš to objasniti ,Mandiću ,Pipunu i Medu .

VukMandusic
Gost
VukMandusic

Istice vijek trajanja nato savezu ! Za manje od jedne decenije nece postojati !

Miloš
Gost
Miloš

U vremenu kada se vodi trka u svemiru i oko Sj. pola, ispada da se Rusi jedino Crnom Gorom bave iako imaju rakete koje istu prelete za nekoliko sekundi. 😂😂😂

nebojša
Gost
nebojša

Ne mirimo se ni mi,veći dio građana ove države,a koji smo trebali biti pitani za tako nešto.Međutim, pošto znate mišljenje građana o tako nečemu i da smo mi građani u većini protiv učlanjenja u nato,zbog toga ste izbjegli referendum po tom pitanju.I kojmi je rezltat danas posle tri godine od ulaska ove države u nato pakt.Rezultat je taj da nam… Više »

Crni
Gost
Crni

E jada naseg kada ovaj prica o necemu…

Send this to a friend