Politika

Kentera: Spoljno-politički put Crne Gore niko ne može promijeniti

Spoljno-politički prioriteti Crne Gore ne zavise od Demokratskog fronta, Demokrata ili Građanskog pokreta URA, jer integracije naše države niko ne može dovoditi u pitanje, ocijenio je predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore, Savo Kentera.

Kako je saopšteno iz Atlantskog saveza, on je kazao da bi partija ili koalicija koja bi dovodila u pitanje vanjsku politiku Crne Gore izgubila vlast na sljedećim izborima.

“To moraju svi da znaju. Za Crnu Goru nema alternative ni druge opcije sem da bude članica Evropske unije i da sa partnerima dijeli iste civilizacijske vrijednosti. Za to smo se borili sve ove godine i nastavićemo da se borimo. Ako bilo ko pokuša da skrene Crnu Goru s tog puta, taj nema šta da traži u bilo kojoj vlasti“, kazao je Kentera za Al Džaziru Balkans.

Govoreći o Sporazumu koji su nedavno potpisali lideri tri opozicione koalicije, Kentera je kazao kako želi da vjeruje da će taj dokument biti garant da Crna Gora neće skrenuti sa njenog spoljno-političkog puta i da će čvrsto ostati opredijeljena da vrlo brzo uđe u Evropsku uniju kao i da niko ne dovodi u pitanje članstvo u NATO i povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

“Papir ipak trpi sve. Sa jedne strane imate koaliciju koja je sastavljena od širokog spektra partija koje imaju suprotna mišljenja o viziji spoljno-političkog puta. Do juče ste imali Demokratski front koji je ove izbore dobio zahvaljujući potpuno supronoj politici u odnosu na ono za šta se danas, makar deklarativno, zalažu. Front se većinski zalagao za izlazak iz NATO saveza, za jačanje saveza sa Rusijom i za povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova, kao i za ukidanje sankcija Rusiji“, naveo je Kentera.

U Sporazumu, kako je dodao, manje-više je sve suprotno od onoga za šta se DF zalaže.

“Da li će taj Sporazum funkcionisati vidjećemo u narednom periodu. Svakome treba dati šansu i vidjeti da li to može bude održivo u budućnosti“, precizirao je Kentera.

Posebno je apostrofirao šta bi za evropski put Crne Gore značilo eventualno ukidanje sankcija Rusiji.

“To bi dovelo do usporavanja eurointegracija ili čak ne bi došlo do ulaska naše države u EU. Ne želimo da vidimo scenario koji se dešava u Bosni i Hercegovini, gdje su integracije zaustavljene zbog nesloge tri strane i nemogućnosti dogovora. Do danas ste imali Crnu Goru kao svijetlu tačku u regionu kojoj je perspektiva ulaska u Uniju bila jasna. S druge strane, EU je u Crnoj Gori imala i taj oslonac – u smislu dobrog primjera i garanta evropskog puta. Mislim da nikome u Evropi ili međunarodnoj zajednici nije stalo da izgubi Crnu Goru kao kredibilnog partnera“, zaključio je Kentera.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Opa
Gost
Opa

Covjek govori sa realnog stanovista. Crna Gora je NATO i zemlja kandidat u EU i svi ti koji misle da to mogu promijenit, nije im dug vijek trajanja na politickoj sceni. Evo Mila su skinuli jer je mislio da moze sa njima da se segaci. Tako da Kentera kaze sasvim jasno, to je kamen temeljac i ne moze se pomijerat… Više »

Iskra
Gost
Iskra

Grdno se varas! Dovoljno je da Pipun da neke NATO planove Rusima i sto mislis kako ce NATO reagovati??? Ne mazite oci ljudima.

Vazda
Gost
Vazda

Kakve planove? Hahahah ne mlati časti ti. Za to se ide na međunarodni sud, a Pupina i njih bi držali na nišan više nego Miloševića. Mnogo razmišljaš prijatelju.

Ne damo drzavu
Gost
Ne damo drzavu

Nece niko dobiti Crnu Goru. To svima da je jasno.

Suljo popovic
Gost
Suljo popovic

He,he ne reci dvaput. Polakote,tiha voda…

Tiha?
Gost
Tiha?

Tiha mozda i bi. Al ono urlanje – tesko.

Ne damo drzavu
Gost
Ne damo drzavu

Suljo ajde do amfija u jedan pobjednicki zagrljaj!!!

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

A srbadija pala u euforiju,hahahaha!

Send this to a friend