Politika

Kever: Ulazak u NATO je prvi korak za članstvo u EU

Laslo Kever

Predsjednik parlamenta Mađarske Laslo Kever istakao je za Pobjedu da je, u njihovom slučaju, ulazak u NATO bio prvi veliki korak za ulazak u Evopsku Uniju a tako će, uvjeren je, biti i u slučaju Crne Gore.

“Mađarska je čekala šest godina poslije ulaska u Alijansu članstvo u EU, misim da će se u vašem slučaju to dogoditi ranije”, kaže  Kever.

Prvi čovjek mađarskog parlamenta ističe da će Budimpešta učiniti sve da ubrza crnogorski put u Uniju.

Istorijski događaj

“Ulazak Crne Gore u Alijansu je istorijski momenat za državu i građane. Veoma smo zadovoljni što je, među ostalima, i Mađarska igrala određenu ulogu na putu Crne Gore ka Alijansi. Ovo je veoma važno za sve zemlje susjede, jer će povećati stabilnost u regionu”, kazao je Kever.

Prema njegovom mišljenju naša zemlja je pozitivan primjer dok je MAkedonija loš.

“Crna Gora je pozitivan primjer, dok je Makedonija, bez uvrede, loš primjer. Možemo da pratimo šta se dešava u državi u kojoj se stopiraju integracije. Naravno, najveća odgovornost je na vlastima u Skoplju, ali određna odgovornost je i na međunarodnim organizacijama. Eto, Makedonija je spremna za NATO već šest godina, ali zbog veta oko imena samo jedne članice to je odloženo. Ni Evropska komisija se nije dovojno bavila ovim problemom i eto posljedica”, kaže on.

Komentarišući uticaj Rusije na region, pogotovo Crnu Goru, Kever objašnjava da se velike sile često ponašaju potpuno iracionalno.

“I to nije slučaj samo sa Rusijom. Veliki je problem što se region od Jadrana preko Crnog mora do Baltika koristi kao zona sukoba Istoka i Zapada od Drugog svjetskog rata. Vidjeli smo što se desilo u Ukrajini. Velike države često manipulišu malim državama poput moje ili vaše. Pod plaštom promocije svojih geopolitičkih interesa, oni stalno govore o zajedničkim interesima i zajedničkim benefitima, ali štogod da govore uvijek misle samo na sebe”, ocjenjuje on.

Napadi

Nažalost, ističe on,  nemamo dovoljno moći da se sami odupremo tim napadima i manupulacijama.

“Ni Crna Gora, ni Mađarska, pa ni Poljska nijesu dovoljno jake da se same tome odupru. Zato NATO i EU predstavljaju dobar okvir za saradnju. Ali, i u tim organizacijama moramo se boriti za svoje nacionalne interese i mi mali moramo djelovati ujedinjeno. Ne smijemo dozvoliti da se naša jednakost u bilo kom momentu dovede u pitanje. Mađarska je u tome imala ograničen uspjeh, ali ni to ne bismo postigli da nijesmo sarađivali sa Poljskom, Češkom i Slovačkom u okviru Višegradske četvorke”,  kaže Kever.

Ističe da je jako bitno da balkanske zemlje njeguju jako prijateljstvo i kad uđu u EU i NATO.

“Male države moraju pronaći načine da napreduju i treba da sarađuju sa svima, ali se prvo moraju integrisati sa susjedima. Mađarska je prije šest godina 80 odsto robne razmjene imala sa Unijom. Ekonomska kriza 2008. godine je pokazala da ukoliko trgujete samo sa jednom stranom vaši gubici su ogromni. I u tim okolnostima promijenili smo spoljnu politiku i okrenuli se ka Kini, Indiji, Južnoj Americi, Africi i svima kojima možemo prodati naše proizvode. Samo jedan distrikt u Šanagju ima BDP kao cijela Mađrarska. Naš savjet je prvo se treba integrisati sa susjedima, a onda sarađivati sa svima”,  zaključuje Kever.

Send this to a friend