Politika

Kina vjeruje da Crna Gora neće dozvoliti zvaničnicima da idu na Tajvan

Kineska ambasada u Podgorici saopštila je juče da se Crna Gora uvijek pridržavala principa jedna Kina i da neće dozvoliti bilo kakvom zvaničnom osoblju da posjeti Tajvan i da razvija zvanične odnose sa tajvanskim vlastima.

Na pitanje Dnevnih novina kakav je zvanično kineski stav povodom posjete predsjednika Građanskog pokreta URA Dritana Abazovića, poslanika Demokrata Danila Šaranovića i nezavisne poslanice Anke Vukićević Tajvanu, državi sa kojom Crna Gora nema uspostavljene diplomatske odnose, Ambasada Narodne Republike Kine u Podgorici je odgovorila da je u oktobru 1971. godine, tokom 26. sjednice Generalne skupštine UN usvojila Rezoluciju br. 2758, utvrđujući da je Vlada Narodne Republike Kine jedina pravna vlada koja predstavlja čitavu Kinu.

“Tajvan je neotuđivi dio kineske teritorije. Princip “jedna Kina” postao je univerzalni konsenzus međunarodne zajednice, koji je u vezi sa ključnim interesima Kine i osećanjima više od 1,3 milijarde kineskog naroda, taj princip takođe je preduslov i politička osnova za Kinu da održava i razvija prijateljske i kooperativne odnose sa svim zemljama cijelog svijeta”, saopšteno je Dnevnim novinama iz kineske ambasade.

<<<Abazović se Tajvancima predstavio kao poslanik Skupštine u koju ne ulazi<<<

Iz ove prijateljske zemlje podsjećaju da je Narodna Republika Kina je priznala i uspostavila diplomatske odnose sa Crnom Gorom od njenog sticanja nezavisnosti 2006. godine.

“Tokom proteklih dvanaest godina od uspostavljanja diplomatskog odnosa, političko međusobno povjerenje između dviju zemalja se kontinuirano pojačava, pragmatična saradnja se sveobuhvatno razvija, kulturna i ljudska razmjena se neprekidno produbljava, Kina j e zadovolj na kontinuiranim razvojem bilateralnih odnosa. Crna Gora se uvijek pridržavala principa “jedna Kina” o tajvanskom pitanju i nije se bavila nikakvim zvaničnim razmjenama i zvaničnim kontaktima sa Tajvanom. Kineska strana to cijeni. Vjerujemo da će Crna Gora nastaviti da se pridržava ovog principijelnog stava i neće dozvoliti bilo kakvom zvaničnom osoblju da posjeti Tajvan i da razvija zvanične odnose sa tajvanskim vlastima”, kaže se u odgovoru Ambasade Narodne Republike Kine.

Podsjetimo dok se Abazović, koji ne učestvuje u radu Skupštine baš kao ni Demokrate, na društvenim mrežama pohvalio ovom posjetom, Skupština Crne Gore je u saopštenju proslijeđenom medijima naglasila da nije dobila zvaničan poziv za posjetu Tajvanu zbog čega ni posjeta nije realizovana u organizaciji crnogorskog parlamenta.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zumbul
Gost
Zumbul

srećom pa nisu na vlast !!!

Betoven
Gost
Betoven

Pošto su već otišli ja bih zabranio da se vrate.

МЕЕЛООТЕЕН
Gost
МЕЕЛООТЕЕН

to nisu nikakvi “zvaničnici”

Danko
Gost
Danko

Nijesu??? Dok uzivaju o trosku budzeta jesu!!!

Fileo
Gost
Fileo

Pa očigledno je ko stoji iza “gradjanske” URE i Demonkravata. Kina je “tradicionalno” masonska drzava. Katolicka crkva podriva Kinu preko Tajvana. Nasi “nezavisni” drzavoidi su “tradicionalno” vatikanski(NdH, NdCg, danasnji Montenegro…), dok iza ujedinjenja srpskog naroda, bar u zadnja dva vijeka uvijek stoje masoni. DPS ima obje struje, ali je vatikanska jaca, kao u citavoj EU. EU uocava da DPS ne… Više »

KraljevicCmarko
Gost
KraljevicCmarko

Boze kakvi su ovo sarlatani i neozbiljno politicari. Gotovo da su na Milacicevom nivou.

Savo
Gost
Savo

Zute novine treba da znaju kako izgleda medjudrzavna posjeta. Ako je neko Dritana na Tajvanu pitao cime se bavi, Dritan nije mogao da kaze da je varioc, konobar ili sofer, vec je rekao da je poslanik. Ova prica je zlonamjerno plasirana da se nanosi steta covjeku. Mada ne treba pridavati vaznost zutoj stampi. Kad bi se covjek bavio demantovanjem svih… Više »

vukovic ivo
Gost
vukovic ivo

Tajvan Plaća ovakve posjete,lobirajuci za svoje medjunarodno priznanje…..Nek Bečko i Dritan prikažu ko im je platio put;smjestah,hranu,troskove…..Strana drzava….Kad udu u druge zvanicne posjete-placa nasa skuosti a…tako da su ovim cinom postali politicki rentakari….

Lacky
Gost
Lacky

@Savo Ja radim u jednoj firmi, nebitno kako se zove. Ako odem zvanično ispred firme onda se predstavljam kao službenik te firme gdje je moje ime skoro i nebitno. Ako odem nešto privatno da radim, ne pominjem tu firmu nego se predstavim imenom i prezimenom jer moj službeni posao je tu skoro pa i nebitan. Treba znati prijatelju u kom… Više »

ZORAN
Gost
ZORAN

Oce Dritn d putuje ali ovo je autogol.

Send this to a friend