Politika

Kljajić: Vakcinacija veoma spora, podaci dr Lauševića netačni

Lidija Kljajić

Javnost je navikla da ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, saopštava netačne informacije u vezi sa vakcinacijom, počevši od prvih najava da će imunizacija početi krajem januara vakcinom registrovanom u Evropskoj uniji, saopštila je poslanica DPS-a u Skupštini Crne Gore, Lidija Kljajić.

Prema njenim riječima, zabrinjava da se sve češće dobijaju netačne informacije i iz Instituta za javno zdravlje, kako dodaje, posljednji takav primjer je gostovanje prof. dr Dragana Lauševića u emisiji Reflektor.

“Crna Gora je kasnila sa započinjanjem vakcinacije a sada je problem što taj proces teče vrlo sporo. Međutim, rezultate vakcinacije prof. Laušević je pokušao da predstavi kao veliki uspjeh i uporedio je Crnu Goru sa SAD izjavivši: ‘Ako bismo mi vakcinisali kao što sad ide 2.500 na dan, to bi bilo kao da SAD vakciniše 1.350.000 na dan. Cilj Amerikanaca je jedno vrijeme bio da vakcinišu dnevno milion osoba. Sad to dižu na milion i po. Cilj Amerikanaca ići će vrlo vjerovatno i 2 miliona. Ako bismo mi vakcinisali 4.000 osoba, to bi bilo kao da SAD vakcinišu 2.200.000′”, kazala je Kljajić.

Kako je naglasila, očito je trebalo i da nakon ove izjave, budu zahvalni što ih Ministarstvo zdravlja vakciniše brže nego što to radi američka vlada.

“Međutim, veliki problem je to što ova tvrdnja nije precizna i tačna. Naime, u posljednja 24 sata u Crnoj Gori je vakcinisano 2.109 osoba, dakle još uvijek ne 2.500 kako smo čuli. Tokom jučerašnjeg dana u SAD je aplicirano tačno 2.998.533 vakcina, što je duplo više od onog podatka kojim Laušević manipuliše zavaravajući gledaoce”, rekla je poslanica DPS-a.

Ističe, da je posebno neodmjereno upoređivati ove dvije države, jer je u SAD prvu dozu vakcine dobilo 32% građana, a u Crnoj Gori samo 5,11% ili 31.710 građana.

“Ukupno je 19% Amerikanaca kompletno vakcinisano sa obije doze, a u Crnoj Gori samo 0,8% ili 5.147 građana. Za vakcinaciju protiv koronavirusa prijavljeno je 86.197 osoba, odnosno 14% stanovništva, što jasno govori o velikom nepovjerenju građana u vakcinaciju i o izostanku edukativne kampanje”, rekla je Kljajić.

Koliko je ovaj podatak poražavajući za jednu zemlju, kako napominje, govori upravo činjenica da je u Crnoj Gori procentualno manje zainteresovanih za vakcinaciju, nego što je u SAD kompletno vakcinisano građana.

“Dakle, potrebno je biti vrlo pažljiv sa podacima. Ako se poslužimo metodologijom koju je koristio prof. Laušević dolazimo do vrlo zabrinjavajućih informacija. U Crnoj Gori juče je 9 osoba izgubilo bitku sa koronom. Ako bismo ovo preračunali na broj stanovnika, očekivani broj smrtnih ishoda u SAD za jučerašnji dan bi iznosio 4.764. Međutim, u SAD su juče imali 906 smrtnih slučajeva što je 5 puta manje nego u Crnoj Gori kada se preračuna na broj stanovnika”, navodi Kljajić.

Dodaje, da su građanima potrebne tačne i pouzdane informacije, ali smo svjedoci da sve češće dobijamo vrlo problematične podatke.

“Zato ne čudi što smo izgubili povjerenje u Ministarstvo zdravlja, a po svoj prilici vrlo brzo gubimo povjerenje i u Institut za javno zdravlje. Posebno kada svjedočimo da su povjerenje u Institut izgubili i direktor i sve više zaposlenih. I na kraju, u danu kada cio svijet obilježava Dan zdravlja, koristim priliku da svim kolegama, koji su više od godinu dana na prvoj liniji borbe protiv koronavirusa, čestitam njihov dan i odam priznanje na požrtvovanosti i hrabrosti kojoj svakoga dana svjedoče svi građani Crne Gore”, zaključila je Kljajić u saopštenju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Naroz
Gost
Naroz

Ovo se zove ubjedljivost argumenata.

Boka je Europa
Gost
Boka je Europa

Ja se prijavih ima skoro mjesec dana, a niko me ne kontaktira vezano za termin vakcinacije.

Send this to a friend