Politika

Ključ regionalne stabilnosti leži u evropskim integracijama

Ključ regionalne stabilnosti i dugoročnog mira leži u evroatlantskim integracijama, ocijenili su ministri odbrane Crne Gore Predrag Bošković i Turske Nuretin Canikli koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Bošković je istakao važnu ulogu Turske za stabilnost Zapadnog Balkana kao i njenu kontinuiranu podršku Crnoj Gori.

Zahvalio se na sveobuhvatnoj podršci koju je Turska pružila našoj zemlji u procesu evroatlantskih integracija, uz uvjerenje da će se odbrambena saradnja dvije zemlje, u svojstvu NATO saveznika, dodatno unaprijediti u narednom periodu.

Ministar je posebno naglasio značaj intenziviranja saradnje u oblasti odbrambene industrije, imajući u vidu da se Crna Gora, pridruživanjem sistemu kolektivne odbrane, opredijelila za kontinuirane investicije, sa ciljem jačanja interoperabilnosti svojih snaga i adekvatnog odgovora na savremene bezbjednosne izazove.

U vezi sa tim, istakao je Sporazum o saradnji u oblasti vojne industrije između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Turske, koji predstavlja odličnu platformu za dalje unaprjeđenje odbrambene saradnje, imajući u vidu da su  modernizacija i opremanje prioriteti Vojske Crne Gore.

Canikli je istakao rezultate koje je Crna Gora ostvarila u reformi sistema odbrane, naglašavajući da se naša zemlja dokazala kao kredibilan partner međunarodne zajednice.

Istakao je da ključ regionalne stabilnosti i dugoročnog mira zemalja na Zapadnom Balkanu leži u evroatlantskim integracijama, te da je priključenje država regiona Alijansi najbolja garancija mira i stabilnosti u ovom dijelu Evrope.

Ministar odbrane Turske je naveo da se jedino udruživanjem potencijala i kapaciteta, zemlje ovog regiona mogu uspješno suočiti sa podjelama iz prošlosti, kao i sa bezbjednosnim izazovima budućnosti, sa posebnim fokusom na terorizam, aktuelnu migrantsku krizu i sajber kriminal.

Takođe, Canikli je istakao da je Turska posvećena jačanju prijateljskih veza i unapređenju odbrambene saradnje sa Crnom Gorom, te da je njegova zemlja spremna za razmatranje novih modaliteta za jačanje ovih odnosa.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nutribullet
Gost
Nutribullet

Administrejtor, vaj ar ju holding maj koments? Iz it maj ingliš? For jor informejšn, aj stadid in Nišić! Iz d grl jor sister? If ši iz, ken ju giv mi hr nambr?

Send this to a friend