Politika

Knežević: Manjinska vlada bila bi prekrajanje volje građana, Konjević: Bilo šta je bolje od ovog što imamo

Knežević i Konjević

Jedan od lidera Demokratskog fronta, Milan Knežević smatra da bi, ukoliko bi došlo do formiranja manjinske vlade, to bilo prekrajanje izborne volje građana.

On je to kazao komentarišući izjavu lidera Albanske alternative Nika Đeljošaja, koji je saopštio da su manjine spremne da podrže Dritana Abazovića za premijera, ali da traže da ih u tome podrži DPS, a da oni naprave Vladu, bez DPS-a.

Knežević: DF navikao na opoziciju, nismo se proslavili kao vlast

Podsjetio je da je Demokratski front parlamentarnoj većini poslali jasnu platformu i poštenu političku ponudu da se do 10. decembra izjasne da li su za izbor nove Vlade.

“Hipotetički govoreći DF je navikao da bude opozicija. Nismo se ni sada nešto sprektakularno proslavli kao vlast, jer više smo opozicija nego vlast. Mi smo vladajuća opozicija, tako da ne možemo uticati na procese”, rekao je Knežević u emisiji Argumenti na TVCG.

Lider DF-a je rekao da nisu ničim ucjenjivali premijera.

“Popis je zakonska obaveza. Što se tiče Rezolucije o Srebrenici to nije trebalo da se usvaja jer nas to pitanje dijeli. DF ne osjeća odgovornost već dajemo rješenja”, naveo je Knežević.

Konjević: Bilo šta je bolje od ovoga što danas imamo

Predsjednik SDP-a Raško Konjević je, komentarišući inicijativu za formiranje manjinske vlade, rekao da je to jedna ideja.

“Bilo šta je bolje od ovoga što danas imamo. Mi šest mjeseci imamo duboku političku krizu koja je prerasla u institucionalnu krizu jer parlament ne usvaja zakone. Imamo Vladu i ne znate čija je”, istakao je on.

Konjević je rekao da se zna kako se ovakve političke krize rješavaju u demokratskom svijetu.

“Ostavkom premijera jer je izgubio podršku većine ili skraćenjem ili padom Vlade. Nije poenta šta su ideje ni moje ni Đeljošaja, ovdje je stvar demokratskih rincipa koji se moraju poštovati”, kazao je on u emisiji Argumenti.

Konjević ističe da je za 11 mjeseci je 30.000 manje zaposlenih, a rast osnovnih životnih namirnica 30 – 50 odsto, gorivo je poraslo 25 odsto.

“U takvim okolnostima danas treba da pričamo kako izaći iz krize. Najjednostavnije – ako ova Vlada nema podršku parlamentarne većine, ova Vlada treba da padne”, ističe Konjević.

“Ovo je Vlada Abazovića i djece Krivokapića”

Knežević smatra da se pokušava zadržati status kvo kako bi se sačuvale fotelje Abazovića i Krivokapića.

“DPS sa koalicionim partnerima čeka priliku da se vrati na vlast, a mi želimo da se izabere nova vlada”, dodaje.

Ističe da je ovo Vlada Dritana Abazovića i stranke djece Zdravka Krivokapića.

“Djeca Krivokapića nastupila su na izborima u Nikšiću i Herceg Novom, sada nastupaju u Mojkovcu. Više se ne radi o ekspertskoj vladi. Imamo porodicu Krivokapić kao politički subjekt u vladi i URU koja želi da zadrži status kvo. Status kvo je neodrživ što se tiče  DF-a”, istakao je Knežević.

Knežević: Nikada nismo čuli za reference Milojka Spajića

Knežević je naveo da ukoliko kolege iz vlasti odbiju ponudu DF-a treba formirati tehničku vladu.

Rekao je da DF nikada nije vidio ni čuo za reference ministra finansija Milojka Spajića.

“Nismo znali da je on istaknuti Singapurćanin koji prima 20.000 eura mjesečno i koji se vratio zato što čezne za Crnom Gorom. Nije sramota da kažem, čitavu kampanju proveo u jednom odijelu nalik onom Mirka Topalovića iz “Maratonaca”. Ako neko kaže da je napustio platu od 20.000 eura da bi usrećio Crnu Goru, a svi u vladi znaju da je živio kod ministra Mitrovića na kauču… Veoma je bitno. Pozivam ga da me demantuje i pokaže mi izvode njegovih platnih listi da je primao 20.000 eura”, naveo je Knežević.

Uskoro inicijativa za izglasavanje nepovjerenja Vladi

Smatra da budžet, ako se dogovore, treba da izglasa nova vlada a ne aktuelna.

Konjević je rekao da se zna šta je posljedica toga ako nekoj vladi ne prođe budžet. Istakao je da će crnogorska ekonomija na kraju 2021. da bude na nižem nivou nego 2019. godine.

“Nije se desilo da nekoj koalicionoj vladi do sada nije prošao budžet. Budžet je najvažniji zakon koga Ustav prepoznaje da je jedino u nadležnosti Vlade”, kazao je Konjević.

Smatra da su jedino u ovoj vladi ministri finansija i ekonomije najveći populisti.

Na pitanje kada će podnijeti zahtjev za izglasavanja nepovjerenja Vladi, Konjević je rekao da to nije urađeno tokom ove nedjelje jer bi trebalo završiti konsultacije u opoziciji.

“Očekujemo da ćemo već početkom naredne nedjelje to uraditi i predložiti parlamentu. Mislimo da svi konstituenti iz vladajuće većine treba da podrže tu inicijativu jer niko ne podržava Vladu”, dodaje on.

Knežević je kazao da neće sa DPS-om rušiti Vladu Zdravka Krivokapića.

Dodaje da su se jasno odredili za vrijeme izborne kampanje da neće praviti nikakve saveze sa DPS-om.

“Volio bih da su se drugi subjekti iz parlamentarne većine izjasnili da ne isključuju moguće koalicione aranžmane sa DPS-om. Ne vjerujem da bi tad prošli cenzus. Sve me više podsjeća na jedan rijaliti šou nego na ozbiljno političko društvo. A kriva za to je dominantno Vlada Zdravka Krivokapića”, kazao je Knežević.

Konjević je saglasan da ovo što danas imamo “najviše liči na rijaliti”.

Knežević: Ako dobijemo negativan odgovor 10. decembra – tehnička Vlada i novi izbori

Konjević je, komentarišući političku platformu koju će ponuditi opozicija, kazao da kroz politički dokument, koji će biti ponuđen pored opozicije i svim parlamentarnim političkim subjektima, žele kroz dijalog da dođu do konsenzusa.

“To je drugačiji konccept platforme i dokumenta. Radi se o vrednosno političkom sadržaju”, dodaje on.

Knežević tvrdi da je u ovom trenutku jedino DF spreman za izbore.

“Želimo da se dogovorimo, ali ne da nas neko ucjenjuje i uslovljava. Do 10. decembra imaju mogućnost da odgovore na našu ponudu. Ako ne bude pozitivnog odgovora, što se DF-a tiče – tehnička Vlada, novi izbori. Vlada koju neće voditi Krivokapić i Abazović. Ako će neko da se dogovori sa DPS-om neka mu je srećno. DF neće biti dio toga”, kazao je jedan od lidera DF-a.

Knežević je rekao da je neophodan “elektrošok” do 10. decembra kako bi izašli iz vanrednog ludila u kojem se nalaze i politički predstavnici i građani.

Konjević je rekao da misli da se tri vladajuće liste ne mogu dogovoriti.

“Sve ovo što vidimo u zadnjih godinu i šest mjeseci pokazuje veliku razliku između političkih subjekata. Ako su kolege iz URE i Demokrata željele DF za partnera, onda je njemu bilo mjesto u Vladi. Ako je DF želio Demokrate i URU, onda je njima mjesto u Vladi. Ne slažem se sa 70 osdsto političkih stavova tih političkih grupacija, ali ovo su osnovni demokratski principi”, kazao je on.

Kada god želite varati demokratske principe, dodaje Konjević, dobijate situaciju koja je danas “šizofrena”.

“Imate Vladu koja nema parlamentarnu podršku i to je rezultat političkog djelovanja parlamentarne većine. Zbog toga ispaštaju ghrađani”, dodaje on.

Ističe da ova Vlada priča bajke.

“Danas je  12.000 nezaposlenih više za 11 mjeseci rada Vlade. Ubjedljiv pad investicija. Neće nijedna investicija doći u ovakav politički ambijent. Proces integracija zaustavlljen. Vlada je nesposobna da riješi bilo šta u poglavljima 23 i 24. Zato sam rekao – sve je bolje od stanja koje imamo danas”, naglašava predsjednik SDP-a.

Knežević je rekao da Krivokapić nije nestranačka ličnost, te da on sa svojom djecom pravi stranku.

“Njegova djeca su parekselans političke ličnosti. Oni večeras po Mojkovcu obećavaju radna mjesta. Mi svakog dana ostajemo bez hiljada radnih mjesta, a njegova djeca koristeći položaj oca i  zloupotrebljavajući službena vozila i državne resurse, prave politički subjekt po Crnoj Gori. Ali, nisu ga napravili na Cetinju, iako Krivokapić kaže da više voli Cetinje od Nikšića. Ima stranku zove se ne damo crnogorske gradove zavisno od toga gdje smiju da izađu na izbore”, kazao je on.

Smatra da su krivci zbog čega nema popisa ove godine Spajić i Krivokapić.

Konjević smatra da je popis statistička radnja.

“Kada je bio prethodni popis znali smo da to pitanje možemo da rješavamo kroz dijalog. Imali smo razgovor svih subjekata o tome. Danas o toga nema”, rekao je on.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pravnik
Gost
Pravnik

A ja bih ostavio ovu vlast do januara, da nam podignu ove plate, meni su je prije dvije i po godine smanjili 20%, ja za hljeb nemam!

Merkur
Gost
Merkur

Clanovi vlade nikada ni ne pominju skok cijena na trzistu! Zasto? EVO. – Sav novac ce biti skoncentrisan u nasim rukama, tako da se nasa vlada nema sta plasiti skupoce! A vi narode, kako hocete, samo nas ne dirajte…

Lipi
Gost
Lipi

Tobos protiv vlade, a vlada im ispunjava sve sto hoce i zavrsavaju im rabotu… kao slucaj Leposavic, zavrsio posao i kao otpusten… Show za nas debile….

marius
Gost
marius

Ja imam neki osjecaj, da su nam one 30 godina sa DPS -om , nekako prolecele, pri ovom cudu te ne od vas snadje ,za ovu potonju godinu. Pomenuli se , ne ponovili se vise nikad !

Grunf
Gost
Grunf

DF da sprovodi četništvo po CG, ma važi

Anđeljko 🇲🇪
Gost
Anđeljko 🇲🇪

Pipune DF pođite kod Vučića dosadni ste i ne vraćaj te se više

Vele
Gost
Vele

Što.je ovo.Imal Srbina da je za manjinsku vladu izgleda da nema.Oni bi samo da njih ima i u vladi i opoziciji.

Milos
Gost
Milos

knezevic najsarmaniji politicar ikad u Crnu Goru, on obraza nema.

Nino
Gost
Nino

Cirkusant pravi !!!

Rada
Gost
Rada

Popune putuj u Srbiju pošto nemaš u kancelariji crnogorsku zastavu već srbijansku

Sekula
Gost
Sekula

Nije Popun,nego Pipun
I nije srbijanska zastava,nego crnogorska-iz vremena Knjaževine Crne Gore!

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

Ima li koja iz vremena prije Hrista? Da nju stavi.

Limenka
Gost
Limenka

To bi bila izdaja naroda…
Ali kad sam vidio plate poslanika sve mi je jedno, narodu ce uvijek isto biti…

janko
Gost
janko

Svi mi Bez Obzira kako se ko osjecao treba da izdjemo kad se bude glasao budzet…dosta su nam zovota ukrali ,

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Kada se preko URAe izvršio prevod crnogorskih glasova za velikosrpsku koaliciju, to je volja građana?

BUD
Gost
BUD

Prekrajanje vasih fotelja po dubini 😀

Kardinal
Gost
Kardinal

Svi koji su glasali URU nijesu htjeli koaliciju sa “srpskim svetom” i to je najvece prekrajanje izborne volje.

janko
Gost
janko

E vidis to mije istina..Crkva je I ljudi iz iste pozivala da se glasa za tri liste…Amin!

Vjecna da jei
Gost
Vjecna da jei

a realno je da su srpske crkve zavodi za zaposljavanje …i vladu su postavili

Realan
Gost
Realan

Sto ako ih podrzaca vecina poslanika???
Ja sam glasao URU i trenutna vlada i vecina je prekrajanje moje volje!

Nino
Gost
Nino

Bravo Rasko podrska!!

Send this to a friend