Politika

Ko je bio protiv nezavisnosti Crne Gore, sad je protiv autokefalnosti

Zoran Ostojić

Vesna Šofranac

Primjenom Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je sada u formi predloga postaviće pred Crnu Goru dvije vrste izazova. Prvi su svjetovni, politički, drugi kanonski. Isti oni koji osporavaju ili negiraju obnovu crnogorske državnosti, u suštini, ti krugovi, domaći i strani, nisu zadovoljni vašom željom da kroz evroatlantske integracije izgradite državu na vladavini prava. Ne napadaju oni Crnu Goru kao državu, iako to tvrde, već njenu politiku, kaže u razgovoru za Vikend novine beogradski novinar, urednik, bivši poslanik LDP Zoran Ostojić.

Ostojić smatra da su odnosi Crne Gore i Srbije, najavom rješavanja vjerskog pitanja u Crnoj Gori, ponovo uzdrmani, da nijesu na nivou na kojem bi trebalo da budu, ali da su, ipak, bolji nego što su bili u vrijeme Tadića i Koštunice.

On naglašava da je priča o “velikoj Srbiji” završena 1918. godine.

“Ono što se događalo tokom krvavog raspada Jugoslavije 90-ih nije za cilj imalo stvaranje velike Srbije, kao moderne države vladavine prava i integrisane u evroatlantske integracije, već stvaranje marionetske države koja bi očuvala uticaj Moskve na teritorijama gdje su Srbi (i Crnogorci) većina”, smatra Ostojić.

VN: Odnosi između Podgorice i Beograda ponovo su uzdrmani nakon što je objelodanjeno da Crna Gora ulazi u rješavanje vjerskog pitanja. Kako Vi gledate na odnose Crne Gore i Srbije u svijetlu novog zakona?

OSTOJIĆ: Nažalost, odnosi nisu onakvi kakvi bi trebalo da budu odnosi dvije države koje bi trebalo da budu bliske ne samo zbog 70 godina zajedničkog života, već i zbog bliskosti dva naroda. To pokazuje i činjenica da nijedan od dva predsjednika još nije bio u zvaničnoj posjeti susjednoj zemlji. Ohrabruju smirujući tonovi poslije prvog “udara”, posebno ponavljanje formulacije “da ne treba dolivati ulje na vatru”. I ponavljanje uzajamnih poziva da najzad dođe do zvaničnih predsjedničkih posjeta.

Mada bih rekao da su i ovakvi kakvi su ti odnosi ipak bolji nego sa Koštunicom i Tadićem. Samo suđenje za pokušaj terorizma, gdje su glavni dokazi došli iz Srbije, to pokazuje.

VN: A Zakon o slobodi vjeroispovijesti?

OSTOJIĆ: Zakon o slobodi vjeroispovijesti treba da zamijeni zakon iz Titovih vremena i regulisaće imovinu vjerskih zajednica. Mišljenje Venecijanske komisije se mora poštovati, ako država iskreno hoće da jačanjem vladavine prava uđe u društvo onih kojima je to vrhunska vrijednost.

VN: Pojedine eparhije SPC u Crnoj Gori nemaju centar u crnogorskoj državi, nego u Hercegovini ili Srbiji. Za mnoge u Crnoj Gori, takav raspored eparhija je crtanje granica velike Srbije. Šta Vi mislite?

OSTOJIĆ: Mislim da je projekat “Velike Srbije” pogrešno shvaćen. Sa njim je završeno 1918. kada su raspadom Austrougarske nastale nove države, uključujući i Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca, koja je kao Kraljevina Jugoslavija, obnovljena poslije Drugog svjetskog rata kao komunistička Jugoslavija. Ono što se događalo tokom krvavog raspada te države 90-ih nije za cilj imalo stvaranje velike Srbije, kao moderne države vladavine prava i integrisane u evroatlantske integracije, već stvaranje marionetske države koja bi očuvala uticaj Moskve na teritorijama gdje su Srbi (i Crnogorci) većina. Tačnije, sa zapadnom granicom na liniji Karlobag, Ogulin, Karlovac, Virovitica. Ni akademici koji su pisali Memorandum SANU, ni Milošević nisu bili nacionalisti, već komunisti pod kontrolom staljinističkih krugova u Moskvi.

VN: Kojih krugova?

OSTOJIĆ: Onih koji su bili protiv Gorbačovljeve perestrojke i potom i Jeljcinovi protivnici. Jer su i ovi naši i sami bili staljinisti, a ne titoisti. Njih, titoiste, porazili su na 8. sjednici SK Srbije. Oni bi rekli “vratili smo im milo za drago za 1948”. Uostalom, nisu komunisti “operisani” od nacionalizma. Kada “internacionalizam” nije mogao da da rezultate, uvijek je tu bio “nacionalizam”. Sjetite se popova na Radiju Moskva 1941. Ili protjerivanja 340.000 Turaka iz Bugarske od strane Todora Živkova 1989. godine.

VN: A Milošević…

OSTOJIĆ: Miloševićevo “Srpstvo i Pravoslavlje” je bilo samo instrument za mobilisanje širokih masa za tu politiku, jer otvoreno priznanje da želite da budete “ruska marioneta ili gubernija” nije bilo popularno zbog, tada, dominantne svijesti u narodu da se Jugoslavija izborila za nezavisnost 1948. godine.

Relikti te politike i danas opstaju u politici SNS, ali i dobrom dijelu opozicije u Srbiji. Kod vas u Crnoj Gori, srećom po vas, samo u najglasnijem dijelu opozicije.

VN: Rješenja koja su predviđena Predlogom zakona o slobodi vjeroispovijesti nijesu, barem za sada, izazvala nikakve negativne komentare od strane drugih vjerskih zajednica u Crnoj Gori, osim SPC… Kako to komentarišete?

OSTOJIĆ: Mislim da se kao i uvijek u politici radi o moći, uticaju i parama. Gubitak imovine znači nužno i gubitak svega ovoga. Ali nije ovdje čak ni imovina u prvom planu, već najava vlasti u Crnoj Gori da žele da obnove autokefalnost Mitropolije crnogorske. To druge vjerske zajednice ne pogađa. Ako i kad do toga dođe SPC će izgubiti mnogo više od nekih manastira i svetinja sagrađenih prije 1918. Jer po crkvenim kanonima svaki narod, kada stekne državnu nezavisnost, može da zatraži autokefalnost za svoju crkvu”citirao sam stav Sinoda Kiparske pravoslavne crkve iz februara ove godine. On se doduše odnosi na davanje autokefalnosti Ukrajinskoj pravoslavnj crkvi, ali svakako važi i za druge. Posebno što Ukrajinska crkva nije bila autokefalna, već je imala autonomiju, kada je tomosom iz 17. vijeka predata Ruskoj crkvi. Tomos dao, tomos uzeo, ako ćemo po kanonima pravoslavlja, dok je Crnogorska (Cetinjska) mitropolija bila autokefalna do 1920. Uostalom, po istim kanoninima je Beogradska mitropolija, autokefalna od 1879. na teritoriji Kraljevine Srbije poslije

Berlinskog kongresa, tada dobila tomos da se ujedini sa autokefalnim mitropolijama Karlovačkom i Cetinjskom, kao i dalmatinskim i makedonskim eparhijama u Jedinstvenu srpsku pravoslavnu crkvu Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

VN: Za Crnu Goru je pitanje vjerskih sloboda jedno od suštinskih pitanja zaokruživanja crnogorskog identiteta. Sa kakvim se sve izazovima država može susresti u rješavanju tog pitanja?

OSTOJIĆ: Sa dvije vrste problema. Prvi su svjetovni, politički. Isti oni koji, tako vama izgleda, osporavaju ili negiraju obnovu crnogorske državnosti. U suštini, ti krugovi, domaći i strani, nisu zadovoljni vašom željom da kroz evroatlantske integracije izgradite državu na vladavini prava. Ne napadaju oni Crnu Goru kao državu, iako to tvrde, već njenu politiku.

Zamislimo potpuno obrnutu situaciju.

VN: Obrnutu…

OSTOJIĆ: Tako je. Zamislite da je u Crnoj Gori, poslije Miloševićevog odlaska sa vlasti, ostao neko ko nastavlja njegovu antizapadnu politiku služenja Putinovim interesima. A u Srbiji je Đinđić preživio i vodi Srbiju brzo ka EU i NATO-u. Da li bi oni koji danas osporavaju obnovu crnogorske državnosti, to i tada radili? Jok more. Bili bi najglasniji zagovornici obnove države i crnogorske crkve. Kako bi se otkačili od “prodanih duša, izdajnika, plaćenika i marioneta zapada iz Beograda”. A “terazijski Crnogorci” bi postali najglasniji “zelenaši” i “suverenisti”. Suvereniteti da se Rusiji da baza u Boki. Svakako bilo bi i onih koji bi nas u Srbiji učili kako su oni, Srbi, iz Crne Gore “pravi” Srbi, a mi “neki nekvalitetni Srbi” i da je Crna Gora “srpska Sparta”. Takve je najlakše prepoznati. Oni vam u debati, kada kažete da ste za NATO, obično kažu “znaš li ti da NATO hoće da okruži Rusiju”. Na odgovor, “znam, a što im ne pomognemo, već se namještamo da dobijemo po glavi (bombardovanje, sankcije, nezavisno Kosovo…) odgovor je “ti si izdajnik”.

Jasno je da ta definicija važi za onoga kome su tuđi interesi važniji od svojih, sopstvenih. I oni to otvoreno priznaju pomračeni izdajom kao „patriotizmom”.

VN: Koji je drugi izazov?

OSTOJIĆ: Drugi izazov pred kojim stoji Crna Gora u želji da obnovi autokefalnost crkve je kanonski. O tome oni koji se u to ne razumiju, ne bi trebalo da zauzimaju stavove. Čak i ako su vjernici, jer o tome malo znaju. Ostavimo to učenim crkvenim ljudima pravoslavlja. Jer oni su ti koji odlučuju.

Kada je 2002. godine u Nišu parafiran Nacrt sporazuma između SPC i MPC, Ljupčo Georgijevski je bio predsjednik Vlade Makedonije. Makedonska javnost je bila veoma nezadovoljna tim papirom, te od njega kasnije nije bilo ništa. Umjesto da stekne političke poene (bila je u toku kampanja za izbore koje je izgubio), on je izjavio: “O sporazumu mogu da govorim samo kao vjernik, ne kao predsjednik Vlade. A kao običan vjernik MPC priznajem da ne znam crkvene kanone. To ostavljam onima koji o tome znaju više od mene”.

A šta danas imamo? Dok Amfilohije “gunđa” što se Milo, ateista, miješa u crkvena pitanja, iz Srbije su o tome najglasniji baš deklarisani ateisti (Dačić, Vulin, Popović).

VN: Oglašavao se i Vučić…

OSTOJIĆ: Za Vučića zaista ne znam šta je. Formirao se politički u stranci Vojislava Šešelja (“vojvode”), koji je bio “četnik, ali republikanac, a ne monarhista” (prvi takav zabilježen u istoriji), koji slavi Staljinov rođendan (po sopstvenom priznanju), a koji je kao ateista (član Partije od 18. godine) poslanike tjerao da se u crkvi “zaklinju” da neće da “odnesu mandat drugoj stranci”. I jedini Srbin sa “pismenom potvrdom da je Srbin” (Izdao mu sadašnji ambasador Srbije u Moskvi Anđelko Terzić, tada u SANU).

Ali ne mogu Vučiću da osporim trud da iz ovog nasljeđa iskorači. Djelima, koja me više zanimaju od riječi.

VN: Šta bi donio susret dvojice predsjednika u ambijentu kakav je danas u crnogorsko-srpskim odnosima?

OSTOJIĆ: Baš ovo što sam maloprije pomenuo. Tajming. Ako je Milu Đukanoviću stalo da Srbija riješi kosovski problem, može da pomogne Vučiću. Da pauzira. A Vučić može da pomogne Milu i “degažira” mu Amfilohija. I sebi skine bijedu sa grbače, a Đukanoviću podari Autokefalnog. Ali obojica znaju kome se takav “dil” neće dopasti. E, o tome moraju njih dvojica da se dogovore. A pita se i treći u ovom trouglu. Auto, Risto.

VN: Koliko se situacija u regionu komplikuje nakon neslaganja oko proširenja EU? Kakve to posljedice može da izazove po region, posebno po rješavanje srpsko-albanskih odnosa?

OSTOJIĆ: Manje nego što “katastrofičari” plaše narod. Dok se oni, Evropljani, ne dogovore o svojoj reformi EU, mi ćemo imati dovoljno vremena da uradimo naše domaće zadatke na putu ka ispunjenju kriterijuma za punopravno članstvo u EU. Pošto će sigurno biti “regata” (prvi ne čeka drugoga) ostaje Srbija i Kosovo da se “sapliću” i zaostaju. Ne bih bio iznenađen da na kraju 2020. Sjeverna Makedonija ima isti broj otvorenih poglavlja koliko i Srbija tada.

Iskrenost Vučića na ispitu

VN: Sa jedne strane imamo izjave srpskog predsjednika da je spreman da ugosti predsjednika Crne Gore, ta da neće da se miješa u unutrašnje stvari naše države, a sa druge izjave pojedinih srpskih ministara u kojima vrlo teškim riječima vrijeđaju Đukanovića? Da li postoji iskrena želja za popravljanjem odnosa između dvije države, ako se to dešava?

OSTOJIĆ: Ako Vućić ostane na tzv. evropskom putu, odgovor je da, postoji iskrena želja Vučića da popravi odnose sa Crnom Gorom. Izjave koje smetaju su taktika, ne strategija. Ali ako Vučić odustane od tog puta, a to će objaviti (ako to odluči) u sljedećoj izbornoj kampanji, onda će svima biti jasno da to nije bila iskrena želja.

Srpska politika, nažalost, talac SPC

VN: Da li je i u kojoj mjeri u ovom trenutku srpska politika talac SPC i njenih interesa?

OSTOJIĆ: Nažalost, jeste. Zbog odluka koje u sljedećim mjesecima stoje pred Srbijom u vezi sa potpisivanjem Pravno-obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine (tako će se zvati). Za to je Vučiću potrebna podrška SPC. Ili bar prećutna saglasnost. Prije svega, zbog vjerovatnog referenduma.

To će Vučić, uvjeren sam, obezbijediti. Ali mu zato, moje je mišljenje, smeta “tajming otvaranja” crkvenog pitanja u Crnoj Gori. I to Milo i on treba što prije da riješe. Mislim na “tajming”.

Postoji drugi veći problem poslije toga. Kako Srbima objasniti da “koristi” koje je SPC dobila stvaranjem Jugoslavije (ujedinjenje u SPC raznih crkava i eparhija 1922) moraju da se izgube sa nestankom te države. Po pravoslavnim kanonima.

Kriza liderstva u Evropi

VN: Mnogi analitičari smatraju da je najveći problem Evrope kriza liderstva. Da li i Vi dijelite takvo mišljenje?

OSTOJIĆ: Apsolutno je to tačno. Evo primjera. Uporedite Mogerinijevu, sa Ketrin Ešton. Pet – nula za Ketrin. Pa nju, Ketrin sa Solanom, pet – nula za Solanu. I onda zamislite Solanu i Mogerinijevu. Šta su bili, šta su radili, šta su ostvarili… I sve jasno. Da ne idemo do Monea i 50-te.

Makron je u pravu što insistira na uređenju odnosa u EU

VN: Koji će, po Vama, biti najveći izazovi za region, a koji za Crnu Goru u narednom period? Zašto?

OSTOJIĆ: Muke u koje su zapali Evropljani. U pravu je Makron kad kaže – “Dok mi, nas 28, ne sredimo naše odnose, ne primamo nove”. Jugoslavija je imala šest ili osam država koje nisu mogle da se dogovore. Zamislite da je tada, negdje 80-ih Albanija rekla “ja bih sa vama da budem sedma ili deveta”. Sve tadašnje republike (i pokrajine ) bi rekle – “moraćete malo da sačekate, trenutno ni mi možemo da se dogovorimo među sobom – kako dalje. Samo nam još vi falite.”

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
goran slovenija
Gost
goran slovenija

Антисрпској стоци волЕм Да увалим курац голем Зато пуно и не бирам У шта да их пенетрирам Није толко важно место Колко да их прчим често Па у уста, мозак, буљу Јебем антисрпску руљу Пијем пиво и уз мезе Карам Немце и Енглезе Док Амере и Французе Чекам да ми се нагузе Представници Хашког суда Напасу се мојих муда Хрват,… Više »

POJK
Gost
POJK

Iako se u suštini slažem sa tobom ne mogu shvatiti da je administrator mogao objaviti ovako nekulturan komentar koji je za svaku osudu. Za razliku od ovoga članka ne objavljuje mnoge smislene komentare koji ne idu u prilog određenoj skupini ljudi.

Marota
Gost
Marota

Nije čudo što kažu da imamo najniži koeficijent inteligencije u regionu, kad ovakva banalizovana priča nailazi na odobravanje.

Nikola Petrovic
Gost
Nikola Petrovic

Najveci neprijatelji Crne Gore jesu takozvani suverenisti i njihove mafijaske akvizicije zasnovane na komfliktu interesa i enormnom bogacenju i unistavanju Crne Gore!

razocaran
Gost
razocaran

Moj savjet CDM je ,da se otkaci ovakvoh individua,kojo ni sopstvemoj porodivi ,nista ne znace.
Ma siguran sam,da je ON,preko vesne ini cirao ovaj intervju,jer ga u Srbiji nece ni Pozicija ,ni opozicija,a razlog zna 8 mil.Srba.
Objavili,ili ne,ovaj komentar istina je ovakva

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

CRNOGORCI PORUCUJU DA SU SPREMNI

MILOGORAC
Gost
MILOGORAC

ZA DOM

Mrgud
Gost
Mrgud

Svi mi na balkanu smo braca .sve konfesije . .volite se ljudi .nemojte za malo interesa da nas svadjaju …

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

STA VI FANOVI SPC MISLITE KOLIKOJE SPC I SRBIJA BILA STOLJECA U ROPSTVU TURSKOM
PET ILI SEST STOLJECA AKO NEKO ZNA NEK NAPISE,STA JE REKA NJEGOS STA CRNA GORA HODI KROZ VRIJEME U SLOBODI

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Genije njegos je srbin, kao i svi petrovici.

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

JES “TRT MILOJKO”I NOSNJA CRNOGORSKA JE SRPSKA,GUSLE CRNOGORSKE,BUSMANI SU SRBI STAVITE VIJENAC OD BIJELOG LUKA OKO VRATA MOZDA VAM POMOGNE DA DODETE PAMETI

Reg
Gost
Reg

Valjda je Njegoš znao ko je i nspisao jasno.
Da nije Nhega malo bi vi prodali tu priču

Podupri se
Gost
Podupri se

Vidi se ko si i sto si dok si fan CPC.. u Pravoslavlju smo vjernici.. a ti si upravo to sto si rekao, samo budite tako, fanovi nvo hahahaha

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Sekula, SPC ima vjernike, fanovi su vjerovatno u tvojoj NVO.

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

OPREM MOZES LI MI ODGOVORIT KOLIKO STOLJECA SPC I SRBIJA BILA U TURSKOM ROPSTVU?

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Sekula, da li si konačno našao podatak kada je osnovana CPC, kao i do kada su tvoji krajevi bili pod Turcima?
A što se tiče SPC, valjda znaš da je našu Mitropoliju osnovao Sveti Sava, da su crnogorske Mitropolite rukopolagali srpski patrijarsi, da je Svetog Vasilija Ostroškog rukopoložio srpski patrijarh Pajsije.

Titograd
Gost
Titograd

Oprem uporan si u neistinama. Ali prošlo je to vrijeme kad ste uporno pinavljali laži a onda se nadali da će to pistati istina. Elem, Crnogorsko Primorska Mitropolija je osnovana 1922, ako je sv. Sava tada bio živ onda je on sigurno osnovao…hahahahahaha

vesko
Gost
vesko

Zetska mitropolija kao dio Srpske crkve osnovana je u 13 vijeku od strane Sv.Save prvog srpskog arhiepiskopa.To je ono sto ti znas ali ti je lakse da samog sebe lazes i obmanjujes jer jedino tako mozes da se zavaravas da si ljudsko bice a ne obican bot.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Titograde, pošto ne znaš nauči, Sveti Sava je osnovao Zetsku Eparhiju, a u rang Mitropolije je uzdigao Car Dušan. Naša Mitropolija je naslednica Zetske Mitropolije. Istina je za neke bolna.

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

OPREM,VI IZ OKUPATORSKE SPC VI STE STVARNO VIJERNICI DOSLA,ZAUZELA,SIRI LAZI STVARNO MORALNA ORGANIZACIJA VASA SPC

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Sekula, moraš da naučiš da je SPC naša crkva, a ne okuoatorska. Mada tebi je ionako bliža katolička od pravoslavne crkve.

Reg
Gost
Reg

Beograd je oko 10g bio kraće pod Turskom okupacijiim od Podgorice, i a li to veze

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

MI CRNOGORCI DOKAZUJEMO SRBIMA VASKOLIIKIMA DA SU CRKVE U C.G. CRKVE CRNOGORACA,DA JE CRKVA CRNOGOSKA PRAVOSLAVNA …E DOKLE SMO STIGLI DA VIDI NJEGOS.
OBMANJUJU NEPRESTANO NE BI LI SRBIZIRALI C.G.

Greska prika
Gost
Greska prika

Debelo si se tu predao nazovi intelektualce.ogroman dio koji je bio za nezavisnost bio je protiv nvo cpc.to se najbolje vidi po broju pristalica koje ima nvo cpc,jer taj broj gravitira clanovima lovackog društva.

Rambo
Gost
Rambo

Nacionalizam je tema do 300 evra prihoda mesečno. Njima se servira ta priča. Kad plata pređe 500 evra, onda počinje razgovor o garderobi i kafićima. Kad pređe hiljadu, onda je top tema zdrava hrana, letovanja i zimovanja, a kad se popne na više od tri hiljade, onda prestaje svako palamuđenje. Ljudi onda pričaju o vremenskoj prognozi i ljubavi.

tschugo
Gost
tschugo

e,ovo je stvarna istina

LOLCINA
Gost
LOLCINA

Kakva budalastina. Tačno se vidi da vam je plata do 300e.

Pedja
Gost
Pedja

Kada se Vucic oslobodi SPC ili dok je nestavi pod svoju kontrolu ( a to ce se desiti vrlo brzo ) i Vi sto ste bili za nezavisnost ce te brzo promeniti misljenje . Za pocetak okrenite se crkvi u kojoj du vam se pradjedovi krstavali .

Rojters
Gost
Rojters

A šta ako nije živ?! A Ostojiću?! Šta ako nije živ?

Podupri se
Gost
Podupri se

Da te direktno demantujem, cijela moja familija je glasala za nezavisnu Crnu Goru i cijela moja familija ce braniti Pravoslavlje i Crkvu od rascinjenih bezboznika! Aj sad polako 😊

PROTIV MAFIJE
Gost
PROTIV MAFIJE

Podupri se ima mnogo familija pa I moja ..

Sasa
Gost
Sasa

Evo ja sam prvi bio za nezavisnost, a nisam za autokefslnost. Mijesate neke stvari ili to radide namjerno. Zna se da je CG bila uvijek drzava i zna se sto predstavlja Mitropolija CP.

mojsilović
Gost
mojsilović

Izvinite ako smetam.. Pismo da nije stizalo?

Radosav72
Gost
Radosav72

Ne pricaj to sto ne znas. Ja sam evo bio za nezavisnost drzave ali svim srcem podrzacam MCP.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

“Isto mi se srce obradova
ka da Dušan veliki ustade,
ka da Srbe pozva na osvetu!” NJEGOS

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

“Veseli se, prahu Nemanjića!
Nemanjića i Grebljanovića,
Jer će vaše krune zasijati
Kako jarko sunce na istoku” NJEGOS

CETINJE
Gost
CETINJE

ne smeta ni jedne ni druge da rade zajednicke biznise ,tu se dobro slazu.

Drale
Gost
Drale

Moj savjet vam je ljudi da za pocetak umjesto sto se svadjate poslusate snimak razgovora izmedju Rocena i Jeremica..i dosta toga ce da vam bude jasno..Crnogorci ne ljube lance,pa je vakat i da ih pokidamo

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

“Crne Gore krajino i krilo,
rodom svakim Italijo srpska!
Ti si mati srpske Gore Crne,
ubranilo sokolovska gn’jezda!” NJEGOS

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Bože mili, ima l’ većeg čuda
No što pišu poslije Njegoša.

d.b.
Gost
d.b.

Interesuje me plata, obrazovanje, zdravstvo, ovo su teme za b…..

Rajan
Gost
Rajan

…evo ti demanti syrucnjace, bio sam za nezavisnu CG 1991 i 2006 …. Crnogorac sam ,krsten u SPC i pop me upisa y knjigu ka Crnogorca i nijesam za Autokefalnu Crnogorsku sa rascinjenim popovima na celu….

Sasa
Gost
Sasa

Tako je

Konik
Gost
Konik

Rajane. Ne laži…

Drale
Gost
Drale

Ne zanosite se sa ovim temam ljudi..ne svadjajte se..ovo je uradjeno u cilju te Gebelsove propagandne manipulatorske igre da bi se bacilobu sjenku ovo siromastvo i prikrile visemilionske pljacke gradjana i da bi se na kraju dobili izbori..daj da ih maonemo pa cemo mi naci zajednicko resenje vezano za crkvu i bez njih

Nekulturan
Gost
Nekulturan

Bješte više s tim crkvama,šta bi juče s Ćehotinom!Sjutra ćemo živjet na deponiji a ne u autokefalnoj ili kakvoj već..

Bot sendvicar🥪
Gost
Bot sendvicar🥪

Iiiiiiiii opet crkva….

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Crnogorstvo je licemerje sacice polupismenih koji su osjetili novac i privilegije kao ajkula sto moze kap krvi na 5km.moze li gradjanin biti crnogorac a da je protiv vlasti?ili je izdajnik.

vukomita
Gost
vukomita

SULUDA SITUACIJA DA MI CRNOGORCI KOJI U OVOJ DRZAVI ZIVIMO SKORO HILJADU GODINA TREBA DA DOKAZUJEMO DA SU CRKVE NASE I ZEMLJA NASA I KOSTI PRADJEDOVA NASI…SVAKI KAMEN NAM JE ZALIVEN KRVLJU I ZNOJEM TO JE NASE I OTACA NASIH I DJECE NASE

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Mogu da se kladim da tvoji nijesu na prostoru CG ni 500 god.

Privatna svojin
Gost
Privatna svojin

Ti živiš u CG hiljadu godina? Boze jako li je sunce danas.

Lucije
Gost
Lucije

Pa jesu za to jer ih je sačuvala Crnogorska Mitropolija, nije valjda Miraš

Terra nova
Gost
Terra nova

Odbranismo je mi od drugih no su ovi domaći jadi ,što za druge rade, najteži teret izgleda.

vesko
Gost
vesko

Od kojih si ti da provjerimo da li ti je porodicno stablo bas 1000 godina vezano za ovaj prostor?Ni sam ne vjerujes u gluposti koje si napisao.

Docleat
Gost
Docleat

Opet nas dijelite na ove i one.I što je najpodmuklije vadite iz naftalina ove pripejd analitičare iz Srbije u koje spadaju ovaj čovjek, Dušan Janjić, Č.Jovanović i naravno moralna GROMADA Nenad Čanak. P.S.nije tačna ovakonstatacija,90%posto ljudi iz mog okruženja koji su glasali za nezavisnost na referendumu su protiv ovog zakona i vjernici su Mitropolije crnogorsko primorske.

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

UDI,OTMI,PRISVOJI,NE DAJ ,VICI DA JE MOJE.
SAD CRNOGORCI DOKAZUJU U SVOJOJ ZEMLJI CIJE SU CRKVE,JER IMAJU POSLA S BRACOM

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

ZAVEDENI CRNOGORCI OD SPC ZOVU SE FATICEVCI.KAKVA BRACA,USKI U NASU ZEMLJU,CRKVE SAD NECE IZAC KAZU DA JE TO NJIHOVO.NAIVNI CRNOGORCI VELE BRACA
I KRALJA NIKOLU SU OBMANULI,ISCERALI,OTJERALI TO SU BRACA,BRACA E FATICEVCI

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Svaki Srbin koji se prevjeri,
Prosto vjeru što zagrli drugu,
No mu pravo ne bilo pred Bogom,
Što ocrni obraz pred svijetom,
Te se Srbinom zvati nehoćaše.

Njegoš

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

P.P.NJEGOS JEDINI SRBIN U C.G.SIMO SARAJLIJA

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Sekula, opet pogrešno pišeš. U Golubici iz 1842.na strani 19. piše : Da je Sima Milutinović jedini Srbin iz Srbije u Crnoj Gori.

vesko
Gost
vesko

Sima Milutinovic je inace bio iz okoline Niksica i bio je kao i svi Crnogorci toga vremena Srbin.Crnogorci koji se ne smatraju Srbima su ceda proglasa Kominterne iz 1924 a u rodne knjige ih je upisao jebeni Milovan Djilas, Titova podguzna muva ,koji kad se sa Titom razisao opet nadje sebe u Srpstvu.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Porijeklo Sime Milutinovića je iz Dragovoljića kraj Nikšića.

xxy
Gost
xxy

Kako Srbima objasniti da “koristi” koje je SPC dobila stvaranjem Jugoslavije (ujedinjenje u SPC raznih crkava i eparhija 1922) moraju da se izgube sa nestankom te države. Ako sve treba vracati na stanje od prije 1918 pa i drugima treba objasniti ne samo Srbima. Crnogorci su tada bili veci i Srbi nego danas kako god da je bio status MC.… Više »

Region
Gost
Region

Kako objasniti da samo Crkva može biti Autokefalna a a ne i neko ko za sebe misli da je Crkva

Rajan
Gost
Rajan

kakav portal takvi i novinari….. nijesi ni bija neki taksista a ne novinar…

Komita
Gost
Komita

Pa normalno,kad njima valja samo ono sto nosu epitet ,,srpsko”

Bar_pamti
Gost
Bar_pamti

Snp je partija koja je godinama protiv svega sto je valjalo u ovoj drzavi i dok se ona ne ugasi kao i svi ovi najamnici koji su se odcijepili od slobinih sluga iz snpa ,nikad napredovati necemo

Preśednik
Gost
Preśednik

Ooooo jos jedan u plejadi beogradskih kovertasa… za Sloba, za Djindju za Čedu protiv Čede a sad maloooo crkvom da se bavi

Liberal
Gost
Liberal

Izdajnici ove drzave su i dalje isti oni koji od 90ih vode anticrnogorsku politiku

Stefo12
Gost
Stefo12

Negatori referenduma i srpskoruski najamnici su jedni te isti ljudi koji godinama sabotiraju ovu drzavu

Mladen
Gost
Mladen

Rusi su bili sve do jednog za nezavisnodt ove drzave.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Na celu sa Deripaskom glavnim finansijerom i zagovornikom neovisnosti.

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Sta ce dpsu crkva kad se javno deklarisu kao ateisti.sta ce im pravna drzava kad ih javnost proziva za korupciju.ne vidim razlog osim materijalne prirode.

Japaja
Gost
Japaja

Ko voli Tita ne moze biti za Crnu Goru!

Rade
Gost
Rade

Zoran Ostojić bolje neka se vrati taksiranju tada je davao veći doprinos društvu

maxi taxi
Gost
maxi taxi

Išćerali su ga otud!

BR
Gost
BR

Ma nemoj

Kutinjo
Gost
Kutinjo

Ovi analitičari takozvani mnogo kažu,a ustvari ništa ne kažu😁😁😁😁😁😁😁. U novije vreme smo dobili 2 nova zanimanja,analitičar politički i starleta,ali je starleta makar malo časnije zanimanje😁😁😁😁😁

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Sto ne objavite transkript razgovora rocena i jeremica dje se sprdaju za CG i SRB.

Tata
Gost
Tata

Ah da….eco ga i treći dežurni Srbin. Prvo ide Canak, poslije njega Janjic, zatim ovaj, a onda sam zaboravio…prošlo je dosta od referenduma

Emanuel
Gost
Emanuel

Ljeto je. Valja poći malo do mora, i đe će no da uzme pare od poreskih obveznika za taj hir.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Ово поређење му је очајно али од очајног новинара се и не очекује боље. ЦГ је независна држава и Богу хвала што је тако. МЦП је црногорска и једина која уколико народ осјети жељу за аутокефалношћу исту може затражити и добити. Пустите се рашчињених попова и не призивајте проклетство на ЦГ. Мало ли смо гријеха навукли рушењем Капеле на Ловћену… Više »

Sigurica
Gost
Sigurica

Opet miješate politiku i crkvu, pa vam kriv Mitropolit Amfilohije…. Crna gora ima kanonsku crkvu Mitropoliju Crnogorsku Mitropoliju.

Dlakavi krpelj
Gost
Dlakavi krpelj

Ima logike u vezi SPC.. isto tako je glupo da se iz Vatikana upravlja katolickim crkvama na teritoriji CG.. cija drzava toga i crkve kakav Bg i Vatikan

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Nakon propasti inace legitimnih ideja stvaranja vecih drzava juznislovenskih naroda(jugoslavija, srbija na sirem etnickom prostoru, itd.) jadino resenje za veci dio naroda u Crnoj Gori je nezavisna drzava. Takizvan spc u Crnoj Gori je protiv nezavisnost i suludo protiv postojanja crnogorske nacije, pa se to mora rijesiti novom organizacijom crkve. Taj put ce biti dosta tezak i trnovit jer je… Više »

Dlakavi krpelj
Gost
Dlakavi krpelj

necemo im mi dat Ulcinj i Tuzi🙄

Kuvar
Gost
Kuvar

Dje ih samo nalazite da mi je znati…

NIk
Gost
NIk

To su takozvani “džuboks analitičari”. Kad ti treba izvučeš ga iz džepa, zadnjeg, i puštiš da priča. Obično su ih nečim zadužili. A većinom samo plate koliko kažu…

Kuvar
Gost
Kuvar

Tacno

Pjetro
Gost
Pjetro

Milo je bio protiv nezavisnosti cini mi se devedesetih, jel njega optuzujes? alo maj..ni ne obanjujtenas sa crkvama no povcajte plate pravite parkove i ne zaposljavajte preko veze . to nam treba a molite se kuci vidi vas bog i tu ne brinite.

Niks
Gost
Niks

Pa naravno ostojicu..i to sa ponosom protiv,tek se sad ispostavlja kao ispravna odluka i jedno i drugo.razgoliceni ste,placenici britanske i americke ambasade:-):-)

Lucije
Gost
Lucije

Ovakvih eksperata u svaku kafanu ima

Region
Gost
Region

Naslov “Ko je bio protiv nezavisnost i sada je protiv Autokefalije” haha.
Pa ko je donio tu nezavisnost Crnoj Gori onda, da nije Miraš sa 1%pristalica, ili upravo oni Crnogorci koji drže do tradicije.
Ovo je potpuno omalovažacanje Crnogoraca i njihovog odnosa prema Religiji

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

STOP PRAVDI” REGION”TJ.SRBIJA

važi
Gost
važi

Opet se uvoze KOVERTAŠKI ANALITIČARI.

Vitamin C
Gost
Vitamin C

Ma, neka, uf sto bi spasilo predsjednike “degaziranje” Amfilohija, ne sumnjam da bi im laknulo, ALI, PITA LI ODJE KO STO CRNOGORCE? Pustite vi tu trgovinu, necemo pristati na bilo kakvu kalkulaciju sa Amfilohijem, to izbristite, jer je to pogibija, jos gora stvar od postojeceg stanja. Hocemo CPC da bude, kao sto je vjekovima bila CRKVA PRAVOSLAVNIH CRNOGORACA. A obnova… Više »

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Vitamin C, napiši kako glasi 17.kanon IV Vaseljenskog sabora.

Tomos
Gost
Tomos

Nije problem da imamo Autokefalnost, ali ne može da je traži Dejo Savićević i FK Budućnost, (i ako je klub stariji od ove Miraševe organizacije) .
Nisam protiv Autokefalije, ali to može da traži samo Crkva, odnosno u ovom slučaju za Crnu Goru, Crnogorska Mitropolija, to je bar jasno…

Tomos
Gost
Tomos

Ne no napiši naslov “Ko nije navijao 2008g za Budućnost sada je protiv Autokefalnosti”.
Pitanje je jedno, da li može Nvo da bude Autokefalna Crkva.
Odgovorili su već oni koji daju Autokefakiju, da ne može.
Možete sebe da doživljavate i da ste Nasa ali a Mjesec nećete ići, ako razumije te suštinu…

Brat po Hristu
Gost
Brat po Hristu

Autokefalna, Kanonska, Svepriznata će biti Jedinstvena Pravoslavna Crkva Crne Gore, koja ima otvorena vrata za sve, kako za pravoslavne vjernike tako i za sveštenike koji su spremni da propovjedaju Sveto Pismo, a naročito Jevanđelje.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Brat, sveštenici propovijedaju Jevanđelje.

Brat po Hristu
Gost
Brat po Hristu

Džomić propovjeda Jevanđelje?!?!?!

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Zašto ne pođeš na liturgiju koju služi Džomić, pa čuj njegovu propovjed.

Brat po Hristu
Gost
Brat po Hristu

Ja ne pričam na bazi njegovog isposničkog izgleda.

Brat po Hristu
Gost
Brat po Hristu

Ostojić otvara novu dimenziju crkvene problematike u Crnoj Gori. Ljudi, spustite emocije i imajte u vidu da oni koji predstavljaju MPC tvrde da je ista Srpska. Srpska pravoslavna crkva je kanonska u Srbiji. U Crnoj Gori je tuđa. Ne vidite da prvaci te Crkve (imam razlog da ih, sad za sad, ne zovem sveštenicima), mrze sve što je Crnogorsko, počevši… Više »

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Brat, zar Mitropolija treba da podrži to što je crnogorska vlast priznala ,,nezavisnost” Kosmeta, što je glasala da su Dečani i Patrijaršija albansko kulturno nasleđe, što su uveli ,,sankcije” Rusiji… To braća po Hristu ne rade, već neko drugi.

Brat po Hristu
Gost
Brat po Hristu

MCP treba da podrži Crnu Goru. Ja smatram da nije njen zadatak to što radi Ministarstvo vanjskih poslova, Vlada ili Predsjednik Države Crne Gore na međunarodnom planu. To što ti kažeš može da se bavi Srpska Crkva. Ona smatra možda da po Rezoluciji UN 1244 Kosovo je dio Republike Srbije.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

MCP će uvijek podržati Crnu Goru, sa Montenegrom je već druga stvar. Kosmet nije član UN i Dečani i Pećka patrijaršija ne mogu biti albansko kulturno nasleđe, za šta glasa vlast u Crnoj Gori. Mitropolija čuva onu iskonsku Crnu Goru.

Brat po Hristu
Gost
Brat po Hristu

Srpske stvari Srbiji. Crnogorske Crnoj Gori. MCP smatra da je Srpska.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

MCP je dio SPC već 800 godina, ali to ne znači da nije crnogorska.

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

VI STE PRIJE SVIH OKUPIRALI,CRNU GORU,VI STE NAJVECA OPASNOST PO CRNU GORU DOKAZ JE SPC KOJA TVRDI DA SU CRKVE CPC NJIHOVE JOS SE SMIJETE STO CRNOGORCI DRZE OBREDE POD VEDRIM NEBOM TO JE TVOJA VJERA JELDA OPREM?

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Sekula, tvoj komentar niđe veze.

Mladen
Gost
Mladen

Naslov ” Brat po Hristu” ti ne ide bas uz ovaj tekst. Nešto tu ne štima druže. Razmisli malo?

Brat po Hristu
Gost
Brat po Hristu

Naravno da ne štima za ljude koji koriste “druže” umjesto tačke na kraju rečenice.

razocaran
Gost
razocaran

Ne vjerujem,da u svijeru postoji josjedan covjek da mrzi svoju zemlhu kao ovaj Ostojic.
Takodje,ne postoji omrazenije licnosti u Srbiju od ovoga Ostojica.
Covjek je toliko iskompleksiran,da ga i najblizi prijatelji ignorisu.

Krsto
Gost
Krsto

argument ti je ad hominem, ali ti toga nijesi svjestan. Za razliku od ovog “omraženog” srbina Dobrica Ćosić “obožavani” vam je otac nacije – što nagrdi Srbe u “Korenima”! Jesi sad razočaran?

LSCG
Gost
LSCG

Kako ovaj covjek sve naslika. Bravo ima I Srbiju normalnih ljudi, malo ali ih ima

džigerica
Gost
džigerica

Ima normalnih ali ovaj nije u toj grupi!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ha ha. Ristovi popovi na portalu od rane zore. Sad će će bit da su kao “oni i njihove porodice” bili za nezavisnu Crnu Goru, ali sada podržavaju Srpsku crkvu. Tu priču o Crnogorskoj Mitropoliji možete probat neđe drugo. To je srpska crkva iz Srbije. Primiče se kraj radnog angažmana u Crnoj Gori. Sitno do prekomande.

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Moraš da shvatiš da 90% Pravoslavaca kada je Crkva u pitanju ima jasan stav ko je Miraš. I da ih mora biti na portalu u tom broju

Dlakavi krpelj
Gost
Dlakavi krpelj

90%? Ja evo u Pg ne poznajem covjeka koji ozb shvata Mirasa.. ustvari znam dvojicu al oni su muslimani pa se to ne racuna👽😂

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Pa to i sam lažem

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Brđanine, čak su vas se i Ukrajinci u koje ste polagali najveće nade odrekli. Nego, zna li se je li konačno stiglo pismo Vaseljenskog patrijarha?

Mladen
Gost
Mladen

Samo se ti nadaj da ce tako biti. To ce biti da sanjas previse. Prije ce tebe tvoj dps istjerati svojim lopovlukom iz ove zemlje opustosene od strane milogoraca pa sad oce i Crkvu da opustose. E nece. Malo su se zeznuli.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Ja iskreno ne poznajem nijednog crnogorca u PG ko mrzi Srbiju i ko misli da Njegos nije Srbin.

Obaveštajac
Gost
Obaveštajac

O stari operativac državne bezbednosti dvostruki agent ovom agentu nije veljala SRJ pa SCG dok jenuredno primao platu iz skupstinskih klupa pogledajte taj produkt kako izgleda ostrasceni srbin koji mrzi srbe ostrasceni ateista koji mrzi sve crkveno a samim tim dobija apanažu od obavestajnih struktura preko CG ambasade u BG ! E moj Dačiću sve moram da ti nacrtam !

ljesnjanjin
Gost
ljesnjanjin

Evo sad Popovi kazu da su glasali za Nezavisnost Hahahaha

Rojters
Gost
Rojters

Nije tačno. Glasao sam za nezavisnost ali nijesam za prizivanje prokletstva.

Novak
Gost
Novak

Nijesi ni pomislio a ne glasao, vidi se kad ti je tudja crkva milija of Crnogorske koja je na silu ukinuta isto kao sto nam je I drzava na silu oteta

Sistem
Gost
Sistem

Da bi znao što je tuđe ašto tvoje trebao bi da si osnovno obrazovan, a ne da se informiše po portaka, Crnogorska Mitropolija je Crnogorska, bila i ostala

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Novače, kada je osnovana CPC?

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

OPREM KOLIKO JE STOLJECA SRBIJA I SPC BILA U TURSKOM ROPSTVU? 5 ILI 6 STOLJECA

Mladen
Gost
Mladen

Koja crnogorska? Zaista zaista takva kakvu vi zamisljate ne postoji. Postoji Eparhija Srpske Pravoslavne Crkve Mitropolija Crnogorsko primorska i tačka.☺

vesko
Gost
vesko

Kakve nebuloze ovaj covjek isprica prosto da ne povjerujes.Na ,sta je spremno crno celjade za sitni honorar.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Ja nisam ni citao.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Паметно, кунем ти се.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Sram te bilo. Ja sam 21 maja glasao za nezavisnost i dosta vise sa podjelama. Puna podrska Mitropoliji.

Posrbica
Gost
Posrbica

Tako ti Bog pomoga ka sto pravo zboris, da si glasa ZA Nezavisnost

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Hvala

Konik
Gost
Konik

A to je jedinstvena priča, slične nema niđe u svijetu. Rođen u CG a mrziš sve Crnogorsko. Te nesreće nijesu bile samo protiv nezavisne Države. Oni su protiv Crkve,Jezika, autoputa, crnogorskog mora…

Djuro Prč
Gost
Djuro Prč

Nije tacno strucnjace,ja i moja porodica porodica smo bili svi za nezavisnu C.G,i svi podrzavamo MCP,tako da ti je prica totalno bez veze.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Bravo. Isti slucaj.

Banja
Gost
Banja

Samo zbog interesa ste podržavali do sada. E sada se bojite kletve Anfija koji je tada dao
blagoslov a sada ga , za sada, ne da.

Atos
Gost
Atos

Ne lupetaj

DjuroVIVAX
Gost
DjuroVIVAX

Je li Vam to ponestalo “strucnih”analiticara pa ste sada poceli da kontaktirate po imeniku.Hahaha

Reg
Gost
Reg

Bio je onaj Jasmin, e to je to

DjuroVIVAX
Gost
DjuroVIVAX

Znači i patrijarh Vartolomej je bio protiv nezavisnosti CG.

Send this to a friend