Politika

Ko prihvati kodeks prihvata i rezultat izbora

Skupština Crne Gore

Nacrt kodeksa etičkog ponašanja u izbornim kampanjama sadrži odredbu da su svi učesnici izbora dužni da prihvate izborne rezultate, piše Dan.

Do nacrta kodeksa došli su poslanici DPS-a u radnoj grupi u skupštinskom Oboru za izborne reforme, a kako je precizirano, kodeks se uspostavlja za potrebe realizacije izbornih kampanja.

“Prihvatanje kodeksa izražava se potpisivanjem teksta kodeksa od strane političkog subjekta”, navodi se u tom dokumentu.

Norma da je svako od učesnika izbora dužan da prihvati izborne rezultate sadržana je u članu četiri, pod naslovom “dužnosti političkih subjekata“.

Kako se navodi u tom dokumentu, u koji je Dan imao uvid, nadzor nad primjenom i praćenjem poštovanja kodeksa u nadležnosti je etičkog komiteta.

“Etički komitet ima predsjednika i šest članova, od kojih se tri člana imenuju na predlog poslanika parlamentarne većine, a tri člana na predlog poslanika parlamentarne opozicije. Članove etičkog komiteta imenuje Skupština Crne Gore iz reda istaknutih javnih osoba koji nijesu članovi političkih partija, odnosno nijesu politički aktivni i uživaju nesporni ugled u društvu”, predviđeno je tim dokumentom.

Predsjednik Crnogorske akademije nauka iumjetnosti (CANU) po funkciji je predsjednik etičkog komiteta.

“Skupština donosi odluku o obrazovanju etičkog komiteta najkasnije u roku od osam dana od dana raspisivanja izbora. Etički komitet prati ponašanje političkih subjekata od dana obrazovanja do dana objavljivanja konačnih rezultata izbora”, piše u nacrtu kodeksa.

Etičkom komitetu se podnosi prijava o povredi odredaba kodeksa.

“Prijavu može podnijeti fizičko ili pravno lice u pisanom obliku i mora biti obrazložena. Prijava sadrži ime i prezime i adresu, odnosno naziv i sjedište podnosioca prijave. Etički komitet je dužan obavijestiti podnosioca prijave o svojoj odluci u roku od tri dana od dana donošenja odluke. Kada etički komitet utvrdi nepoštovanje odredaba kodeksa, dužan je da javno objavi tu informaciju i pozove političkog subjekta na poštovanje kodeksa”, navodi se u nacrtu kodeksa koji su sačinili članovi radne grupe u Odboru za izborne reforme, u kojoj nije bilo predstavnika opozicije.

Kako je predviđeno, učesnici izbora su dužni da ne narušavaju lični integritet i moralni kredibilitet političkih suparnika neistinama i podmetanjima i širenjem lažnih informacija.

“Dužni su da poštuju fizički i psihički dignitet svih aktera u izbornom procesu, naročito suparničkih kandidata. Da ne iznose lažne podatke i pretpostavke o privatnom životu političkih aktera i akterki i članova i članica njihovih porodica, da ne vrijeđaju, nipodaštavaju i ponižavaju učesnike u izbornom procesu po bilo kom osnovu (fizičkom, psihičkom, nacionalnom, vjerskom, rasnom i polnom)”, navodi se u tom dokumentu.

Novinarima omogućiti pravo da rade

Po nacrtu kodeksa, učesnici izbora dužii su da uvažavaju rad novinara i da ih ne sprečavaju u vršenju novinarske profesije tokom izbornog procesa.

“Dužni su da ne ometaju političke aktivnosti i predizborne skupove drugih političkih subjekata, ne uklanjaju, ne uništavaju i ne vrše intervencije na obavještenjima, plakatima, posterima ili drugim materijalima koje drugi politički subjekti koriste tokom izborne kampanje”, piše u nacrtu kodeksa.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zapravo
Gost
Zapravo

Pravila su jasna. Ako opozicija pobijedi, onda su bili pošteni izbori. Ako izgubi, izbori su pokradeni. Sa takvom jadnom pameti nikada neće vladati Crnom Gorom.

RatoMir
Gost
RatoMir

Da opozicija radi koliko kuku, jos dalje bi dogurali

pub111
Gost
pub111

Ee vec vidim da ova nasa opozicija nista od toga nece prihvatiti, jer i sami znaju da ce gradjani njihov nerad ostro osuditi na izborima i da nemaju izgleda da ostvare neki bolji izborni rezultat

Vidi nešto
Gost
Vidi nešto

Vidim po načinu pisanja da si bot, ali da ti kažem narodnim jezikom: opozicija pokazuje šta je i kakva je u opštinama u kojima je uzela vlast. To je jedan grabež, nesposobnost i nestručnost.

Send this to a friend