Politika

Koalicija Saradnjom do cilja se žali: Vlada ignoriše komunikaciju sa NVO

Koalicija Saradnjom do cilja, koju čini 100 nevladinih organizacija, uputila je prije više od mjesec dana dopis predsjedniku Vlade, sa pozivom da Ministarstvo finansija i Vlada izvrše svoje zakonske obaveze i donesu Uredbu o kofinansiranju projekata EU za domaće nevladine organizacije. Nakon više od mjesec dana, Koalicija nije dobila nikakvu povratnu informaciju, što potvrđuje negativan odnos Vlade prema NVO, koji kulminira u tekućoj godini, saopštila je danas predsjednica Upravnog odbora Koalicije Ana Novaković.

Ona ukazuje da, osim što ne izvršava zakonske obaveze u odnosu na NVO i otežava rad velikog broja organizacija, potpunim ignorisanjem zahtjeva i dopisa Vlada otvoreno pokazuje netrepeljivost prema nevladinom sektoru.

“Nacrt ove Uredbe bio je na javnoj raspravi još u julu 2017. godine, te je nakon više od godinu dana jasno da nema nijednog, osim očigledno političkog razloga, da se njeno donošenje ovoliko odlaže. Svi projekti koji su podržani u Crnoj Gori na konkursima za NVO od strane EU, i za koje je potrebno kofinansiranje, odnose se na rješavanje ključnih pitanja iz oblasti vladavine prava i ljudskih prava u Crnoj Gori, što su, barem deklarativno, prioriteti Vlade. Da je to zaista tako, Vlada bi blagovremeno donijela Uredbu o kofinansiranju i omogućila nesmetanu realizaciju projekata NVO”, kaže Novaković.

No, prema njenim riječima, očigledno je da su vladavina prava i ljudska prava za Vladu priorieti samo ako se njima bavi isključivo javna uprava.

“Izbjegavanje donošenja Uredbe direktno ukazuje na pokušaj isključivanja bilo kojeg drugog aktera, a posebno NVO da se neometano bavi ovim temama. O značaju reformi u ovim oblastima detaljno se odredila i Evropska komisija u posljednjem izvještaju za Crnu Goru, u kojem su jasno izražena očekivanja za konkretnim rezultatima u vladavini prava i zaštiti ljudskih prava”, ističe predsjednica UO Koalicije NVO Saradnjom do cilja.

S obzirom na to da je riječ o projektima EU, naglašava da je Koalicija obavijestila Delegaciju Evropske unije u Crnoj Gori o ovom problemu, izražavajući, jasno očekivanje da Vlada u hitnom postupku donese pomenutu Uredbu.

“U suprotnom, nećemo imati dilemu da je ovo još jedan od načina ugrožavanja rada i djelovanja NVO u državi”, poručuje Novaković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Rolex
Gost
Rolex

Ma koje NVO to su paraziti drustva,niti su od koristi gradjanima,jer su nestrucni i nekopetentni,a plus rade sve u korist destrukcionih elemenata protiv Crne Gore.Svaka NVO koja se ne bavi politikom vec samo strukom i pospijesuje ekonomski rast je ok,a ovi drugi njima nistica za minuli rad!

Rale
Gost
Rale

Jadna je drzava koja NVO sektor smatra za neprijatelja. Svi oni koje ne mogu kontrolisati i saviti im kicmu kako bi im poslusno lizali pete, za njih su neprijatelji. Svuda u svijetu gdje vladaju totalitarni rezimi NVO sektor se progoni.

Send this to a friend