Politika

Koalicioni partneri: U pregovorima o formiranju Vlade nema problema

Nova Vlada biće formirana do 15. novembra, najavljuje poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović. Za Dnevnik poručuje i da u pregovorima nema problema, sem preklapanja u pojednim resorima, što će, kako ističe, brzo riješiti. Da pregovori teku očekivanom dinamikom, poručuju i iz Demokrata i URE, uz napomenu da javnost nema razloga da brine.

Formiranje Vlade je kompleksan posao, poručuju iz DF -a, naglašavajući da u tome nemaju iskustva, budući da oni Vladu sastavljaju prvi put.

Građanima se, kažu, možda čini da se u pregovorima kasni, ali nije tako.

“Kao što ste čuli, mandatar je pominjao 8. novembar kao neki rok, računajte možda do 15. novembra da će se Vlada formirati. Nema nekih posebnih problema, ima nekih preklapanja, ali to će da bude riješeno u demokratskoj proceduri, uz dogovor”, kaže Radunović.

Demokrate su, poručuju, zadovoljne dinamikom pregovora. Očekuju da će svima, kao i njima, prioritet biti da Crna Gora dobije prvu procrnogorsku i proevropsku Vladu.

“Moramo se usaglasiti oko još jedne stvari stvari, da se nikada brže nije išlo kada se formira neka vlada kao što se ide sada i kada su u pitanju pregovori. Mislim da javnost nema razloga da bude zabrinuta po bilo kakvim pitanjima što se tiče formiranja nove Vlade, ali ponavljam da će mandatar Skupštini uputiti spisak i kada su u pitanju kadrovska rješenja i sve ono sto javnost interesuje”, ističe Vladimir Martinović iz Demokratske Crne Gore.

O personalim rješenjima je, poručuju koalicioni partneri, još rano da se govori. Prvo moraju da riješe očekivanu prepreku – preklapanje želja za pojedine resore.

“Sve se dobija u okvirima kako smo dogovorili prethodno sa mandatarom, kako su sve tri koalacije dogovorile sa mandatarom. Sad ide iskazivanje namjera, nakon toga slijedi dogovor oko preklapanja što je, ponavljam, bilo za očekivati, i tek kada usaglasimo to onda idemo u naredni krug, a on podrazumijeva imenovanje, odnosno iskazivanje personalnih rješenja za određenje funkcije”, navodi Mileta Radovanić iz GP URA.

“Slobodno mogu reći, sve partije su tražile malo više toga nego što im objektivno pripada i sad poslije usaglašavanja stanja i preklapanja, tu smo da sjednemo u dobroj volji da se to usaglasi i da svaka partija dobije otprilike onoliko koliko joj pripada”, kaže predsjednik SNP-a Vladimir Joković.

Proces pregovora u DPS- u komentarišu kao očekivano neuspješan. Kažu da kada nemate čvrste programske ciljeve ili slična ideološka uvjerenja – imate prolongiranje i kupovinu vremena.

“Vidimo posljednih dana da stižu određena imena na adresu budućeg mandatara, ali isto tako da je pala u vodu teza o ekspertskoj vladi. Ponajmanje ima eksperata, a više onih koji su politički profilisani i prema tome pada u potpunosti ta teza o ekspertskoj Vladi, što znači da je jasno da URA ne može kontrolisati proces zaštite nacionalih interesa Crne Gore”, naglašava novi šef poslaničkog Kluba u Skupštini Crne Gore Danijel Živković.

Iz DPS-a građanima poručuju da će oni nacionalne ineterese štititi i iz opozicije. Iz opozicionih klupa novu vlast nadgledaće i Albanci, koji će se, poručuju, zdušno boriti za ravnopravnost manjina.

“Od dana održavanja izbora već je drugi mjesec. Koliko vidim lijepo vrijeme se po jutru poznaje. Onako kako su krenuli ne daje nam neke procjene da tok formiranja vlade ide onako kako bi trebalo da ide”, kaže predsjednik Demokratske partije Fatmir Đeka.

O toku pregovora mandatar za sastav nove Vlade Zdravko Krivokapić danas nije želio da govori. O sastavu će narednih dana.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bernini🇮🇹
Gost
Bernini🇮🇹

Osim što se međusobno prozivate, pljjujete i vrijeđate, nekih drugih problema nema.

Ch CG
Gost
Ch CG

Kao u BIJELOJ LADJI , ko je gledao tu seriju,

Dula
Gost
Dula

Ovi ce sve sto dotaknu rukom pozlatiti. CG Druga Svajcarska i Monte Karlo.

Rudo
Gost
Rudo

Jes da su ti drugovi pricali da si kupio diplomu ali nema veze dobro si se izvjazbao,i Valensa je bio elektricar.Mozda bas ti upalis svijetlo.😃

aca palikuca
Gost
aca palikuca

Jedva cekam novu skupstinu uz devizu niko te ka grdni ne moze nagrdit

Mongro
Gost
Mongro

Slavene, pusti malo Zogovica da priča…ili onog Božovića što tu sjedi kao ikebana. Meni on ima neke veze sa onom vašom izrekom: Srbija do Tokija…ili Tokio/Japan stigao među srbe? Ima tu neka tajna veza!

Maki
Gost
Maki

Bravo Slavene ,svaka ti je ka Njegoseva….

zvrk
Gost
zvrk

8 ,10,11,12,15 …. novembar….2020….

Send this to a friend